InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Geen Olympische Spelen 2016 voor atleten atletiek Rusland?
nieuws uitgelicht

Geen Olympische Spelen 2016 voor atleten atletiek Rusland?

Geen Olympische Spelen 2016 voor atleten atletiek Rusland? Vanaf vrijdag 5 augustus 2016 worden in Rio de Janeiro de Olympische Spelen gehouden. Aan de Olympische Spelen nemen ongeveer 206 landen deel. Ongeveer 10.000 atleten nemen dan deel aan 28 sporten. Deze sporten zijn onderverdeeld in 306 onderdelen. Een onderdeel van de Olympische Zomerspelen zijn de atletiekwedstrijden. Ook Rusland heeft veel favorieten voor de Olympische medailles bij het atletiektoernooi van de Olympische Zomerspelen in Rio 2016. Toch is het in februari 2016 nog onzeker of Rusland wel mag deelnemen aan de Olympische Zomerspelen. De IAAF heeft Rusland geschorst voor het WK indoor atletiek 2016. Dit vanwege een groot Russisch dopingschandaal dat bekend werd in november 2015. Om te mogen deelnemen aan de Olympische Zomerspelen 2016 zal Rusland maatregelen moet treffen met betrekking tot het dopingbeleid.

Gevolgen Russisch dopingschandaal

In november 2016 kwam er een rapport van het wereldantidopingagentschap WADA naar buiten. Het rapport had betrekking op een omvangrijk dopingnetwerk in Rusland. Volgens de resultaten van het rapport zouden de Russische atleten zich op zeer grote schaal schuldig hebben gemaakt aan bedrog, manipulatie en omkoping. Niet alleen de Russische atleten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan bedrog, maar ook de Russische coaches en begeleidingsteams waren nauw betrokken bij misstanden bij de Russische atleten. Ook de naam van de Russische president Vladimir Poetin wordt in verband gebracht met het dopingschandaal in de Russische atletiek. Volgens het Amerikaanse persbureau AP zou voormalig atletiekbaas Lamine Diack, Vladimir Poetin tegemoet zijn gekomen in een deal met negen van doping verdachte Russische atleten. Dit zou gebeurd moeten zijn tijdens het WK van 2013 dat werd gehouden in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou. Het beschreven Russisch dopingschandaal in het rapport van de WADA heeft gevolgen voor de deelname aan het WK en waarschijnlijk ook de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016.

De Russische dopingtesten zijn vernietigd

Volgens het rapport van de WADA zouden zowel het ministerie van Sport van Rusland als de Russische geheime dienst, opdracht hebben gegeven tot het grootschalige dopingnetwerk dat zich afspeelt in de Russische atletiek. Grigory Rodchenkov, de directeur van het dopinglab in Moskou, liet zicht tegen geld omkopen door Russische atleten. Hij verdoezelde positieve dopingstalen. Grigory Rodchenko nam niet alleen geld aan van de atleten, maar vroeg ook zelf om geld. In ruil voor het geld was hij bereid tot het vernietigen van de positieve dopingtesten. Volgens de WADA zou Grigory Rodchenko hebben toegeven dat hij in totaal 1.417 dopingtesten heeft vernietigd. Een dag nadat de WADA met het rapport naar buiten is gekomen is de accreditatie van het Russische laboratorium ingetrokken. De intrekking van de accreditatie betekent dat er in dit laboratorium geen dopingtesten van de Russische atleten meer mogen worden uitgevoerd.

Dopingtesten en de Russische atletiekatleten

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft op vrijdag 13 november 2015 met een overtuigende meerderheid van tweeëntwintig tegen één besloten Rusland voor onbepaalde tijd te schorsen. Het schorsen is een gevolg van de resultaten van een WADA-onderzoek naar de resultaten van de dopingtesten. De schorsing van de Russische atletiekatleten betekent dat de Russische atletiekatleten niet mogen deelnemen aan internationale atletiekwedstrijden. De Russische atletiekfederatie had nog de mogelijkheid om de schorsing aan te vechten, maar liet eind november 2015 weten de opgelegde straf van IAAF te hebben geaccepteerd.

WK indoor 2016

Doordat de IAAF Rusland heeft geschorst mogen de Russische atletiekatleten niet deelnemen aan het WK indoor 2016. Het WK indoor 2016 wordt gehouden van 17 tot en met 20 maart 2016 in Portland in de Verenigde Staten. Tijdens het WK indoor atletiek 2014 wist Rusland nog drie gouden en twee zilveren medailles te winnen.

WK atletiek junioren

Het WK atletiek voor junioren was toegewezen aan Rusland, maar de IAAF heeft in verband met de schorsing van Rusland besloten het toernooi alsnog toe te wijzen aan Polen. Het WK atletiek voor junioren wordt nu gehouden van 19 tot en met 24 augustus in Poolse stad Bydgoszcz.

Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro

In februari 2016 is het nog niet bekend of Rusland mag deelnemen aan het atletiektoernooi van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Dat Rusland besloten heeft de schorsing niet aan te vechten, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de Olympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro. Wanneer Rusland had besloten om de schorsing aan te vechten, dan had dit veel tijd in beslag genomen. Een beroepsprocedure duurt gemiddeld drie tot vier maanden, terwijl Rusland niet de garantie had dat de schorsing werd opgeheven. Wanneer Rusland na een beroepsprocedure alsnog geschorst zou worden, dan zou Rusland de Olympische Spelen van 2016 definitief hebben gemist.

Eisen met betrekking tot doping

De gevolgen van de schorsing voor de Russische atletiekatleten is enorm. Als Rusland niet werkt aan de opheffing van de schorsing, dan is het deelnemen de Olympische Zomerspelen in 2016 niet realistisch. Nu Rusland de straf heeft geaccepteerd, kan Rusland werken aan de strenge regels die door de IAAF zijn opgelegd. De schorsing van Rusland wordt opgeheven wanneer Rusland onder meer maatregelen heeft getroffen tegen de bij de doping betrokken atletiekatleten en een erkend en werkend antidopingbureau en antidopingprogramma heeft opgezet.

WADA-code

Ook zal Rusland zich moeten houden aan de WADA-code en moet de distributie van verboden prestatiebevorderende middelen bij wet strafbaar zijn gemaakt. Echter, zou WADA het alleen voor het zeggen hebben, dan zouden alle Russische atleten geweerd worden van de Olympische Zomerspelen van 2016. Enkele atleten, waaronder Mariya Savinova en Ekaterina Poistogova zouden volgens de WADA zelfs levenslang geschorst moeten worden. Mariya Savinova won tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen het goud op de 800 meter. Ekaterina Poistogova won op deze afstand het Olympisch brons. De Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro worden gehouden van 5 augustus tot en met 21 augustus 2016.

Schorsing van Russische atletiekatleten door het dopingschandaal

Eén van de eerste maatregelen, die getroffen zijn door het Russisch Olympisch Comité, is het schorsen van vier atletes. De schorsing van de vier Russische atletiekatletes is vanwege het dopinggebruik. Het gaat bij de schorsing van de Russische atletiekatleten om:
  • Irina Maratsjeva,
  • Anna Loekijanova,
  • Jelena Nikoelina,
  • Maria Nikolajeva.

Laatste nieuws

Maart 2016

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft een besluit over deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio uitgesteld tot mei. Dit omdat Rusland te weinig vooruitgang heeft geboekt met betrekking tot het dopingbeleid. Daarnaast is het besluit uitgesteld vanwege vele nieuwe Russische dopingvallen in maart 2016 met betrekking tot het gebruik van meldonium. Op 20 maart 2016 werd er bekend gemaakt dat er onder de vele nieuwe Russische dopinggevallen, vier Russische atleten zitten.

April 2016

Twee experts van antidopingautoriteit WADA zijn in april 2016 afgereisd naar Rusland om hervormingen door te voeren bij Rusada, de lokale antidopingorganisatie. Rusland hoopt door het opstellen van een nieuw antidopingprogramma alsnog te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen 2016.

Juni 2016

De Russische atletiekploeg mag niet deelnemen aan de Olympische Spelen 2016 in Rio. Dit besluit werd unaniem genomen door de 27 leden van de council, het hoogste orgaan van de IAAF. "Rusland heeft progressie gemaakt in zijn aanpak om doping te bestrijden, maar het is niet genoeg geweest. De atletiekfederatie heeft niet voldaan aan alle voorwaarden om weer erkend te worden.'' Alleen voor Russische atleten die kunnen bewijzen "schoon" te zijn is er nog een kans om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio. Ook voor de andere Russische sporterts dreigt een schorsing. Het WADA heeft laten weten Rusland volledig uitsluiten van de Olympische Spelen 2016 als bewezen wordt dat de staat een dopingprogramma steunde tijdens de Olympische Winterspelen 2014 in Rusland. Grigory Rodchenkov, de voormalig directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou vertelde vorige maand aan The New York Times dat ten tijde van de Spelen in Rusland vele Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping toegediend kregen.

Augustus 2016

De Russische atleten hebben niet mogen deelnemen aan de Spelen in Rio, met uitzondering van verspringster Verspringster Daria Klisjina. Klisjina mocht deelnemen onder de neutrale vlag. Klisjina had toestemming gekregen om deel te nemen aan de Spelen, omdat zij als inwoonster van de Verenigde Staten genoeg getest zou zijn buiten Rusland. Tijdens de Spelen trok de IAAF deze toestemming weer in, maar sporttribunaal CAS oordeelde dat de Russin toch recht had om deel te nemen aan de Spelen.

Lees verder

© 2016 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvOlympische Spelen 2016: synchroonzwemmen - programma, tvProgramma synchroonzwemmen Olympische Spelen 2016. De wedstrijden synchroonzwemmen vinden plaats tussen 14-19 augustus 2…
Olympische Spelen 2016: basketbal - programma, medaillesOlympische Spelen 2016: basketbal - programma, medaillesProgramma basketbal Olympische Spelen 2016. De wedstrijden basketbal vinden plaats tussen 6-21 augustus 2016. Er zijn 2…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema atletiekOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema atletiekOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema atletiek. Van 3 augustus tot en met 12 augustus 2012 worden er wedstrijden vo…
Olympische Winterspelen Sotsji: Geen boycotOlympische Winterspelen Sotsji: Geen boycotVanwege de mensenrechtensituatie in Rusland hebben verschillende landen besloten geen staatshoofden of regeringsleiders…
Medaillespiegel Paralympics 2018Medaillespiegel Paralympics 2018Van 9 maart tot en met 18 maart 2018 worden de Paralympische Winterspelen gehouden. De Paralympische Spelen, ook wel Par…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/2068039-antidopingbureau-wada-wil-schorsing-russische-atletiekbond.html
  • http://nos.nl/artikel/2068377-dopingexpert-de-boer-waarom-nu-pas.html
  • http://nos.nl/artikel/2068217-dopinglab-moskou-mag-geen-controles-meer-uitvoeren.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1021/Meer-sport/article/detail/4190670/2015/11/19/Geen-Russische-atleten-op-WK-indoor.dhtml
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1021/Meer-sport/artihttp://www.volkskrant.nl/buitenland/atleten-over-russisch-dopinggebruik-wij-hadden-recht-op-die-medailles~a4183008/cle/detail/4231849/2016/01/25/Russische-atletes-geschorst-wegens-doping.dhtml
  • http://www.zomerspelen.org/olympische-spelen-rio-2016/

Reageer op het artikel "Geen Olympische Spelen 2016 voor atleten atletiek Rusland?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 25-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!