Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream

Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream De eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspronkelijk zou deze openingstijdrit in Hongarije verreden worden, maar vanwege de coronacrisis gaat dat niet door en vindt deze tijdrit plaats in Italië. De eerste etappe van de Giro 2020 is live op tv te bekijken bij Eurosport. Ook kan men deze tijdrit op 3 oktober op het internet via een livestream bekijken.

Proloog?

De openingsrit van de Giro d'Italia 2020 is dus een tijdrit, maar in tegenstelling tot veel andere openingstijdritten van etappekoersen, heeft deze tijdrit in de Giro 2020 niet officieel het predicaat 'proloog'. Om officieel een proloog genoemd te mogen worden, mag een openingstijdrit maximaal 8 kilometer lang zijn. De openingstijdrit van de Giro 2020 is echter enige kilometers langer. Deze openingsetappe heet daarom dus niet 'de proloog' maar 'de eerste etappe'.

Omdat veel wielervolgers echter gewend zijn om een openingstijdrit automatisch de naam ‘proloog’ te geven, zullen toch veel wielerfans en ook journalisten de openingsrit in de praktijk alsnog de ‘proloog van de Giro 2020’ noemen. In 2016 was bijvoorbeeld de eerste etappe van de Giro in Apeldoorn ook een tijdrit, die in theorie te lang was om het officiële predicaat ‘proloog’ te dragen, maar toch noemden in de volksmond velen het gewoon ‘de proloog van de Giro in Apeldoorn’.

Giro d'Italia 2020

De Giro d’Italia 2020 duurt van zaterdag 3 oktober tot en met zondag 25 oktober. Het rittenschema van de Giro 2020 bestaat uit 21 etappes. Op de startlijst van de Giro staan 22 teams, die allemaal met 8 renners van start gaan. De deelnemende ploegen zijn de 19 teams die een World Tour-licentie hebben en daarnaast doen er drie ProContinentale teams mee met een wildcard.

Eerste etappe (openingstijdrit) Giro op 3 oktober 2020

Oorspronkelijk zou de Giro 2020 in mei verreden worden. Vanwege het coronavirus moest er op zoek gegaan worden naar nieuwe data. Daarbij werd duidelijk dat er ook naar enkele nieuwe locaties voor etappes moest worden gezocht. Zo gaat deze Giro niet van start in Hongarije (zoals oorspronkelijk gepland was), maar in Italië. De openingsrit is op Sicilië.

Locatie: parcours eerste etappe (openingstijdrit) Giro op 3 oktober 2020

De openingstijdrit gaat van start in Monreale. De finish van die eerste etappe ligt in Palermo. Hoe ziet het parcours van deze openingstijdrit eruit? Het parcours van de tijdrit heeft een lengte van 15,1 kilometer. Het begint met een klimmetje (met kasseien) van ongeveer één kilometer. Daarna volgt er een afdaling van circa acht kilometer. De slotfase van het parcours van de tijdrit is relatief vlak. Er zijn twee punten op het parcours van deze tijdrit waar een tussentijd wordt opgenomen. Het eerste tussenpunt is al na 1,1 kilometer (op de top van het klimmetje). Het tweede tussenpunt in de tijdrit is na 9,1 kilometer.

Deelnemers: starttijden en startvolgorde openingstijdrit (eerste etappe)

Hoe ziet de startlijst van deze tijdrit eruit? Hieronder vindt u een link naar de definitieve deelnemerslijst, met de startvolgorde en alle starttijden van deze tijdrit. De Britse tijdritspecialist Alex Dowsett is om 13u15 de eerste coureur die van start gaat. De Pool Rafal Majka is om 16u10 de laatste renner die vertrekt.

Startvolgorde: alle starttijden


Starttijden van Nederlanders, Belgen, klassementsrenners en tijdritspecialisten

Hoe laat gaan de prominente deelnemers van start? Hieronder vindt u een overzicht van de starttijden van een aantal interessante deelnemers aan de Giro 2020 in deze tijdrit, zoals de klassementsrenners, de tijdritspecialisten, de Belgen en de Nederlanders.

Starttijden prominente deelnemers:

 • 13u15: Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation)
 • 13u16: Pello Bilbao (Bahrain)
 • 13u18: Victor Campenaerts (NTT)
 • 13u27: João Almeida (Deceuninck-QuickStep)
 • 13u39: Etienne van Empel (Vini Zabu)
 • 13u43: Sam Oomen (Sunweb)
 • 13u52: Jonathan Castroviejo (Team Ineos)
 • 13u56: Simon Yates (Mitchelton-Scott)
 • 13u57: Ramon Sinkeldam (FDJ - Groupama)
 • 13u59: Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation)
 • 14u14: Rohan Dennis (INEOS Grenadiers)
 • 14u17: Harm Vanhoucke (Lotto Soudal)
 • 14u25: Ilnur Zakarin (CCC)
 • 14u27: Martijn Tusveld (Team Sunweb)
 • 14u33: Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step)
 • 14u34: Mikkel Bjerg (UAE Emirates)
 • 14u35: Jos van Emden (Jumbo-Visma)
 • 14u36: Geraint Thomas (Team Ineos)
 • 14u39: Thomas De Gendt (Lotto Soudal)
 • 14u57: Koen Bouwman (Jumbo-Visma)
 • 14u58: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)
 • 15u01: Sander Armée (Lotto Soudal)
 • 15u12: Aleksandr Vlasov (Astana)
 • 15u13: Pieter Weening (Trek-Segafredo)
 • 15u19: Antwan Tolhoek (Team Jumbo-Visma)
 • 15u33: Michael Matthews (Sunweb)
 • 15u26: Maciej Bodnar (BORA-Hansgrohe)
 • 15u39: Iljo Keisse (Deceuninck-QuickStep)
 • 15u41: Tony Martin (Team Jumbo-Visma)
 • 15u55: Wilco Kelderman (Sunweb)
 • 15u56: Jakob Fuglsang (Astana Pro Team)
 • 15u57: Vincenzo Nibali (Trek Segafredo)
 • 16u02: Brandon McNulty (UAE Emirates)
 • 16u03: Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma)
 • 16u08: Edoardo Affini (Mitchelton-Scott)
 • 16u09: Benjamin Thomas (FDJ-Groupama)
 • 16u10: Rafal Majka (BORA-Hansgrohe)

Live op tv - openingsrit: tijdrit Giro op Eurosport (zaterdag 3 oktober)

Openingstijdrit: live op welke zender?

De Giro d’Italia 2020 wordt in Nederland en België exclusief live op tv uitgezonden door Eurosport. Bij veel voorgaande edities werd deze ronde ook live op tv door het Vlaamse Sporza uitgezonden. Ook zond NOS Studio vaak een deel van de Giro live op tv uit. Sinds 2017 heeft echter Eurosport een exclusief contract met de organisator van de Giro (RCS), waardoor sindsdien alleen Eurosport nog maar deze wedstrijd live op tv kan uitzenden.

Hoe laat?

Hoe laat begint de live-uitzending van deze tijdrit? Deze uitzending begint om 13u10 op Eurosport 1.

Livestream tijdrit Giro 2020 (zaterdag 3 oktober)

Livestream Eurosport

De openingstijdrit van de Giro 2020 is ook via een livestream bij Eurosport te bekijken. Net als bij de tv-uitzendingen van de Giro 2020 heeft Eurosport ook voor de online live-uitzendingen (de livestream) de exclusieve uitzendrechten voor Nederland en Vlaanderen. De officiële livestream is te vinden op de Eurosport Player App. Men dient een betaald abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de openingsrit van de Giro 2020 te kunnen bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending. Met zo'n livestream kan men naar de openingstijdrit van de Giro d'Italia 2020 kijken op bijvoorbeeld een smartphone of computer. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van Eurosport. Dat houdt in dat de livestream van de tijdrit om 13u10 begint.

Eurosport maakt online z'n slogan 'The Home Of Cycling' duidelijk waar. Per livestream kan men op de Eurosport Player het hele jaar door live naar heel veel wielerwedstrijden kijken. Tijdens de Giro d'Italia 2020 zendt men bij Eurosport via hun livestream ook diverse andere wielerwedstrijden live uit. In de zomer van 2020 was bij Eurosport ook elke etappe van de Tour de France integraal (van start tot finish) te zien op hun livestream.

Alternatief: livestream openingstijdrit via Go App

Het is ook mogelijk om via een livestream op de Go App (online tv) naar deze openingsrit van de Giro d'Italia te kijken. Deze streamingdienst is een product van VodafoneZiggo. Op die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport. Deze livestream is beschikbaar voor iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft. Men kan men die app per livestream in de gehele Europese Unie live naar tv kijken.

FloBikes: livestream tijdrit alleen voor USA en Canada

Deze openingstijdrit van de Giro 2020 wordt ook via een livestream uitgezonden door FloBikes. Deze livestream is echter alleen maar te bekijken door abonnees in Canada en de Verenigde Staten. Voor kijkers vanuit Europese landen is hun livestream bij deze Giro 'geo-blocked'.

Livestream iTV

Wie interactieve tv bij KPN heeft, kan de openingstijdrit van deze Italiaanse rittenkoers ook per livestream bekijken op de iTV-app. (Met die app kunnen zij namelijk per livestream naar de live tv-uitzending van Eurosport kijken.) Eveneens kunnen zij de tijdrit via een livestream op de site van Interactieve Tv bekijken. Zo'n livestream van deze tijdrit is op 3 oktober 2020 zowel op die site als op de app live online in de hele EU te bekijken.

Livestream tijdrit via GCN

Op zaterdag 3 oktober 2020 is de openingstijdrit van de Ronde van Italië ook via de livestream te zien bij het Global Cycling Network. Om zo'n livestream van de tijdrit bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de openingstijdrit bevindt zich op 3 oktober 2020 op de GCN-app.

Livestream Sporza? NPO? NLziet? Neen

Is het voor Vlamingen ook mogelijk om de Giro via een livestream van Sporza te bekijken? Kunnen Nederlanders deze koers bekijken via een livestream bij de NPO? Of via een livestream van NLziet? Neen, al deze media-organisaties hebben niet de live-uitzendrechten en kunnen deze Giro dus niet online per livestream uitzenden. Het is vooral jammer dat Sporza en de NOS deze koers niet live op tv en dus ook niet online per livestream uitzenden. Sporza zendt doorgaans immers een gratis livestream uit van wielerkoersen voor kijkers in België. De NOS geeft doorgaans een gratis livestream voor de kijkers in Nederland.

Uitslag tijdrit: 1e etappe Giro 2020

 1. Filippo Ganna (Ita-Ineos) 15.24
 2. João Almeida (Por-Deceuninck) + 0.22
 3. Mikkel Bjerg (Den-UAE) z.t.
 4. Geraint Thomas (UK-Ineos) + 0.23
 5. Tobias Foss (Noo-Jumbo) + 0.31

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
De tijdrit binnen het wielrennenDe tijdritten in de Tour de France zijn bij iedereen wel bekend. Sinds dit discipline in de Tour van 1934 werd toegepast…
Sprinters in de Giro d'Italia 2020Sprinters in de Giro d'Italia 2020De Giro d'Italia gaat in 2020 van start op zaterdag 3 oktober 2020 met een tijdrit. De slotrit van deze Ronde van Italië…
Tour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2020, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 29 augustus van start. Er is bij de Tour 2020 geen proloog. Deze Ronde van Frank…

Krachttraining: Een atletisch lichaam krijgenEen zogenoemde 'v-shape' is een bekende term in de wereld van bodybuilding. Het houdt in dat je een atletisch ogende v-v…
Schaatstalent Reina AnemaReina Anema (25-07-1993) is een schaatstalent uit het Friese Gorredijk. Waar zij begonnen is als klein meisje met grote…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeruzalem
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rotskoepel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Italië_2019
 • http://www.gazzetta.it/Giroditalia/2019/en/
 • https://www.touretappe.nl/giro-2018-parcours/etappe-1-italie-route-2018/

Reageer op het artikel "Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!