InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Giro 2016 - tweede etappe: Arnhem-Nijmegen

Giro 2016 - tweede etappe: Arnhem-Nijmegen

Giro 2016 - tweede etappe: Arnhem-Nijmegen Op zaterdag 7 mei 2016 wordt de tweede etappe verreden van de Giro d’Italia. De start is in Arnhem en de finish bevindt zich in Nijmegen. De route van deze tweede rit heeft een lengte van 190 kilometer. Hoe ziet het parcours van deze etappe eruit? Wie zijn de favorieten voor de ritzege? Door welke zenders wordt deze tweede etappe van de Giro live op tv uitgezonden?

Startplaats: Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. De gemeente Arnhem telt ongeveer 150.000 inwoners. Tot de bekende toeristische bezienswaardigheden van Arnhem behoren het Nederlands Openluchtmuseum, Burgers' Zoo en de John Frostbrug. De start van de tweede etappe van de Giro 2016 is in het centrum van Arnhem, aan het Eusebiusplein. Op zondag 7 mei is Arnhem de finishplaats van de derde etappe van de Giro 2016.

Finishplaats: Nijmegen

Nijmegen is een plaats met een lange en grote geschiedenis. Reeds in de Romeinse tijd bevond zich hier een stad (Noviomagus). Door velen wordt Nijmegen daarom beschouwd als de oudste stad van Nederland. (Niet alle historici zijn het overigens eens met die claim, anderen menen dat Maastricht of Voorburg de oudste stad is). Ook in de Middeleeuwen was Nijmegen een belangrijke plaats, waar Karel de Grote een 'palts' (koninklijk verblijf) had. Later werd op diezelfde plek aan de Waal een grote burcht gebouwd door de Duitse keizer Barbarossa. In latere eeuwen hebben de Hertogen van Gelre in die burcht gewoond.

Anno 2016 telt Nijmegen circa 170.000 inwoners. De stad heeft een universiteit genaamd de Radboud Universiteit. Sinds de jaren zestig van de 20e eeuw staat Nijmegen bekend als een stad die politiek gezien zeer links is. Een bekende bijnaam van Nijmegen is: 'Havana aan de Waal'. De finish van de tweede etappe van de Giro 2016 is in Nijmegen aan de Oranjesingel. Op zondag 7 mei is Nijmegen de startplaats van de derde rit van de Giro 2016.

Nijmegen wielerstad

Historie: baanwielrennen in de Goffert

In het verleden had Nijmegen een prachtige, grote wielerbaan. Die bevond zich in het oude Gofferstadion. Dit stadion werd eind jaren dertig aangelegd, samen met het Goffertpark. Dit behoorde tot de vele grote projecten die in de crisisjaren '30 werden gerealiseerd, met als hoofddoel om werk te verschaffen aan veel werklozen. Op 8 juli 1939 werd het Gofferstadion officieel geopend door Prins Bernhard.

Het stadion werd enige jaren later de officiële thuisbasis van de Nijmeegse voetbalclub NEC. Het had een capaciteit van 29.200 toeschouwers. Vanaf begin jaren vijftig werd het stadion jaarlijks gebruikt als locatie voor de opening van de Nijmeegse vierdaagse: de vlaggenparade. Het oude Gofferstadion werd daarnaast veelvuldig gebruikt voor wielerwedstrijden. Met name in de eerste decennia van het bestaan van dit stadion was het baanwielrennen nog erg populair en trokken de baanwielerwedstrijden heel veel toeschouwers. Op den duur daalde de populariteit van het baanwielrennen echter sterk en eind jaren negentig werden de laatste wedstrijden voor stayers in het Gofferstadion gehouden. In 1999 begon men aan een grondige verbouwing van de Goffert. Het bijna totaal vernieuwde stadion (dat ook wel ‘de Nieuwe Goffert’ wordt genoemd) werd in 2000 geopend en het is sindsdien een puur voetbalstadion; de wielerbaan is uit de Goffert verwijderd.

NK wegwielrennen

Drie keer werd het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg in Nijmegen georganiseerd: in 1911, 2001 en 2002. In 1911 pakte Krijn Schippers de titel, voor Piet van der Wiel en A. Guillard. Jans Koerts pakte in 2001 in Nijmegen de Nederlandse titel bij de profs, voor Rudi Kemna. Louis de Koning werd derde in deze wedstrijd, doch aangezien hij op dat moment geen prof was, kreeg hij de Nederlandse titel bij de categorie 'elite zonder contract'. In 2002 pakte Stefan van Dijk in Nijmegen de Nederlandse proftitel. Wederom werd Rudie Kemna tweede. Max van Heeswijk behaalde dat jaar de bronzen medaille.

Parcours tweede etappe Giro 2016: Arnhem-Nijmegen

Deze etappe heeft een lengte van 190 kilometer. De start vindt rond 12u40 plaats aan het Arnhemse Eusebiusplein. Vervolgens rijden de renners via Hoenderlo en Otterlo naar Ede. Daar vandaan rijden ze via Wageningen en Rhenen naar Tiel. Hierna rijden de renners via Beneden-Leeuwen, Hernen en Nederasselt naar Malden. In de finale rijden de coureurs via Groesbeek, Beek en Wyler naar Nijmegen. In Nijmegen rijden de renners nog twee plaatselijke rondes. De finish ligt in Nijmegen aan de Oranjesingel. Hoe laat vindt de finish van deze etappe plaats? Volgens het tijdschema zal dat waarschijnlijk rond 17u10 zijn.

Er zitten wat heuvels in het parcours van deze etappe. Eén van de beklimmingen bij Berg en Dal telt mee voor het bergklassement. Deze heuvel (de Oude Kleefsebaan) is ingedeeld in de vierde categorie. De klim heeft een lengte van 1,1 kilometer en een maximaal stijgingspercentage van 11 procent. Na 155,3 kilometer koers komen de renners op de top van die klim, ze moeten dan nog 34,7 kilometer fietsen naar de finish.

Voorbeschouwing: favorieten

Hoewel er enige heuvels op zijn genomen in het parcours van deze tweede etappe, zijn die normaal gesproken niet dusdanig zwaar dat de topsprinters uit het profpeloton daarop in de problemen zouden komen. De kans is dus groot dat deze etappe in een massasprint eindigt. De topsprinters die deel zullen nemen aan de Giro 2016 behoren dus tot de belangrijkste kanshebbers voor de dagzege. Daaronder zijn de Duitsers André Greipel en Marcel Kittel.

Uitslag tweede etappe

 1. Marcel Kittel (Dui) Etixx - Quick-Step 4:38:31
 2. Arnaud Demare (Fra) FDJ z.t.
 3. Sacha Modolo (Ita) Lampre - Merida z.t.
 4. Moreno Hofland (Ned) TeamLottoNL-Jumbo z.t.
 5. Nicola Ruffoni (Ita) Bardiani CSF z.t.

Algemeen klassement na etappe 2:

 1. Tom Dumoulin (Ned) Team Giant-Alpecin 4:49:34
 2. Primož Roglic (Slo) TeamLottoNL-Jumbo
 3. Marcel Kittel (Dui) Etixx - Quick-Step 0:00:01
 4. Andrey Amador (Cos) Movistar Team 0:00:06
 5. Tobias Ludvigsson (Zwe) Team Giant-Alpecin 0:00:08

Live op tv

Deze etappe zal live op tv worden uitgezonden door NOS Studio Sport, door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) en door Eurosport. De uitzending van Sporza is gepland om 15u00 op de Vlaamse zender één. De uitzending van Eurosport begint rond 16u00 op de zender Eurosport 1. De live-uitzending van NOS Studio Sport van deze tweede etappe begint om 14u30 op Nederland 1 (NPO1), maar eerder op de middag is er al een voorbeschouwing van de NOS op diezelfde zender.

Volgende etappe: Nijmegen-Arnhem

Op zondag 8 mei 2016 wordt de derde etappe van de Giro d'Italia 2016 verreden. Bij die rit zijn de rollen van Nijmegen en Arnhem omgekeerd: Nijmegen is dan de startplaats en Arnhem de finishplaats. De route van die rit gaat echter grotendeels door andere delen van Gelderland dan de tweede etappe.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2016 – 21e etappe: Cuneo – Turijn (slotrit)Giro 2016 – 21e etappe: Cuneo – Turijn (slotrit)Op zondag 29 mei wordt de 21e en laatste etappe verreden van de Giro d'Italia 2016. De start van deze slotrit is in Cune…
Zevenheuvelenloop 2011Op zondag 20 november 2011 wordt in Nijmegen de 28e editie van de ABN Amro Zevenheuvelenloop gehouden.
Giro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvGiro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2018 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op vrijdag 4 mei. De start en…
Rittenschema Giro 2012Van 5 tot en met 27 mei 2012 vindt de 95e editie van de Giro d'Italia plaats. Hieronder kunt u het complete rittenschema…
Bronnen en referenties
 • http://www.noviomagus.nl/vrijgeb53.htm
 • http://www.detrouwehonden.nl/?page_id=802
 • http://nijmegendirect.nl/de-bloedkuul-2/
 • http://www.gelderlander.nl/sport/overige-sporten/2.2474/nijmegen-maakte-furore-met-eerste-wielerbaan-1.2511378
 • http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/arnhem/route-giro-d-italia-door-gelderland-bekend-video-1.5305462
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijmegen

Reageer op het artikel "Giro 2016 - tweede etappe: Arnhem-Nijmegen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-05-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Giro 2016
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!