InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Ronde van Kroatië 2018 (Tour of Croatia), live op tv

Ronde van Kroatië 2018 (Tour of Croatia), live op tv

Ronde van Kroatië 2018 (Tour of Croatia), live op tv Op dinsdag 17 april 2018 gaat de Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) van start. De slotrit van deze wielerronde wordt verreden op zondag 22 april. Het is de dertiende editie van de Ronde van Kroatië. De Tour of Croatia 2018 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Ronde van Kroatië 2018 online per livestream bekijken.

Geschiedenis: Tour of Croatia

De eerste editie van de Ronde van Kroatië vond in 1994 plaats. Vanaf die eerste editie tot en met 2001 werd de Tour of Croatia elk jaar gehouden. In die periode werd deze rittenkoers meestal in september verreden. Na de editie van 2001 werd deze koers enige jaren niet meer gehouden. Pas in 2007 slaagde men er weer in om de Ronde van Kroatië te organiseren. Het was dat jaar een koers in categorie 2.2 in de UCI Europe Tour. De editie van 2007 was blijkbaar geen doorslaand succes, want daarna duurde het vele jaren voordat de wedstrijd weer werd verreden.

Pas in 2015 werd de Tour of Croatia weer gehouden. Het initiatief voor de wederopstanding van deze koers kwam van een nieuw organisatiecomité. De leiding is hierbij in handen van ex-wielrenner Vladimir Miholjevic. Hij had de Tour of Croatia in 1998 gewonnen. De vernieuwde Ronde van Kroatië is sinds 2015 een wedstrijd van categorie 2.1 in de UCI Europe Tour. De rittenkoers is mede bedoeld als een voorbereidingswedstrijd op de Giro d'Italia (Ronde van Italië). De officiële internationale naam van de Ronde van Kroatië is de Tour of Croatia. De Kroatische naam van deze wielerwedstrijd is de Kroz Hrvatsku.

Kroatië

De Republiek Kroatië werd op 25 juni 1991 uitgeroepen. In de voorafgaande periode was dit land een onderdeel van Joegoslavië. Anno 2016 heeft Kroatië circa 4,5 miljoen inwoners. Het is in theorie een zeer katholiek land: bijna 90 procent van de inwoners behoort tot de katholieke kerk. De heilige Jozef van Nazareth (Sint Jozef, de vader van Jezus Christus) is de patroonheilige van Kroatië. In de praktijk is Kroatië echter een redelijk seculier land. De officiële taal van het land is Kroatisch. In het Kroatisch is de naam van het land 'Hrvatska'. Sinds 1 april 2009 is Kroatië lid van de NAVO. Sinds 1 juli 2013 is het land lid van de Europese Unie. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.

Wielrennen in Kroatië

Vladimir Miholjevic
De grote man in de organisatie van de Tour of Croatia is Vladimir Miholjevic. Hij werd op 18 januari 1974 geboren in Zagreb. Vladimir Miholjevic was prof van 1997 tot en met 2012. In de beginjaren reed hij voor de kleine ploeg Krka-Telekom Slovenije. Later heeft hij echter jarenlang voor diverse grote Italiaanse ploegen gereden, waaronder Alessio, Liquigas en Acqua & Sapone. Vladimir Miholjevic was een behoorlijk goede klimmer, die meestal echter vooral veel werk in dienst van zijn kopmannen verzette. Tien keer ging hij van start in de Giro d'Italia. Zijn beste eindklassering was de 21e plek in 2008. Ook reed hij twee keer de Vuelta en één keer de Tour de France. Hij werd drie keer Kroatisch kampioen op de weg en één keer Kroatisch kampioen tijdrijden. Eén keer won hij de Ronde van Kroatië (1998). In 2007 maakte hij deel uit van het team van Liquigas dat de ploegentijdrit (toen de openingsrit) in de Giro d'Italia won.

Ook zijn jongere broer Hrvoje Miholjević (geboren op 8 juni 1979) was jarenlang profrenner, maar bij kleinere ploegen. Hij behaalde mooie klasseringen in diverse rittenkoersen. Zo werd hij twee keer tweede in het eindklassement van de Ronde van Servië en eindigde hij in 2001 als derde in het eindklassement van de Ronde van Kroatië. Ook won hij twee keer het nationaal kampioenschap van Kroatië: in 2001 en 2006.

Overige goede coureurs uit Kroatië
Welke andere goede wielrenners komen uit Kroatië? Eén van de beste coureurs uit dit land is Robert Kišerlovski (geboren op 9 augustus 1986). Hij werd twee maal tiende in de Giro d'Italia (in 2010 en 2014). Ook won hij in 2010 een etappe in de Giro. Een andere sterke Kroatische coureur is Kristijan Durasek (geboren op 26 juli 1987). Anno 2016 rijdt hij voor Lampre. Op zijn erelijst staan onder meer de eindzege in de Ronde van Turkije 2015 en een etappezege in de Ronde van Zwitserland 2015. Andere goede Kroatische coureurs zijn onder meer Massimo Demarin, Matija Kvasina, Bruno Maltar en Radoslav Rogina.

Erelijst Tour of Croatia

 • 1994 Veceslav Orel (Moldavië)
 • 1995 Iztok Melanšek (Slovenië)
 • 1996 Sandi Papež (Slovenië)
 • 1997 Andrej Mizoerov (Kazachstan)
 • 1998 Vladimir Miholjević (Kroatië)
 • 1999 Gregor Tekavec (Slovenië)
 • 2000 Martin Derganc (Slovenië)
 • 2001 Simone Mori (Italië)
 • 2007 Radoslav Rogina (Kroatië)
 • 2015 Maciej Paterski (Polen)
 • 2016 Matija Kvasina (Kroatië)
 • 2017 Vincenzo Nibali (Italië)

Parcours: rittenschema Ronde van Kroatië 2018

Hieronder vindt u het etappeschema van de Tour of Croatia 2018. De twee zwaarste etappes zijn de derde en de vijfde rit, waarbij de finish bovenop een grote klim ligt.

Parcours: Tour of Croatia (Ronde van Kroatië) 2018
 • Dinsdag 17 april, rit 1: Osijek - Koprivnica
 • Woensdag 18 april, rit 2: Karlovac - Zadar
 • Donderdag 19 april, rit 3: Trogir - P.P. Biokovo (Jure) (bergop finish)
 • Vrijdag 20 april, rit 4: Starigrad - Crikvenica
 • Zaterdag 21 april, rit 5: Rabac - Poklon (bergop finish)
 • Zondag 22 april, rit 6: Samobor - Zagreb (heuvelop finish)

Deelnemers: startlijst

De Ronde van Kroatië is aan het uitgroeien tot een populaire voorbereidingswedstrijd op de Giro d'Italia. Dat was in 2017 ook te merken, toen één van de grote sterren van het Italiaanse wielrennen, Vincenzo Nibali, deze koers als een zeer serieuze laatste grote test voor de Giro gebruikte. Hij pakte toen ook de eindzege in deze koers.

Wie staan in 2018 op de deelnemerslijst van deze wedstrijd? Op de startlijst van de Ronde van Kroatië 2018 staan onder meer de World Tour Teams van Bahrain Merida, Astana en Trek - Segafredo. Ook het Nederlandse ProContinentale team Roompot en het Belgische team WB Veranclassic Aqua Protect staan op de deelnemerslijst.

Bekende renners op de deelnemerslijst die klassementsambities hebben in deze koers zijn onder meer Gianluca Brambilla, Pieter Weening, Kanstantsin Siutsou en Janez Brajkovic. Op de startlijst staan ook diverse bekende snelle mannen, die voor de sprintzeges in deze koers zullen strijden, zoals Nizzolo, Minali, Dehaes, Wippert, Bonifazio, Guardini en Blythe.

Uitslagen Ronde van Kroatië 2018

De openingsrit eindigde in een massasprint. Die werd gewonnen door de Italiaan Niccolo Bonifazio, voor zijn landgenoot Guardini en de Roemeen Grosu. De tweede rit werd gewonnen door Grosu, voor Nizzolo. Grosu pakte die dag ook de leiderstrui. De derde rit was een bergetappe, die gewonnen werd door de Wit-Rus Siutsou, voor de Nederlander Pieter Weening. Siutsou pakte die dag ook de leiding in het algemeen klassement. De vierde etappe werd gewonnen door de Italiaan Tonelli; hij kwam solo over de finish met een voorsprong van 12 seconden op het peloton. Siutsou behield die dag de leiderstrui. De Italiaan Boaro won de vijfde etappe, Siutsou behield ook die dag de leiderstrui. De Italiaan Simion won solo de zesde en laatste etappe. Siutsou won het eindklassement, met een voorsprong van 11 seconden op de nummer twee, de Nederlander Pieter Weening.

Ronde van Kroatië 2018 live op tv bij Eurosport en Ziggo Sport

De Tour of Croatia 2018 is in Nederland live op tv te zien bij zowel Eurosport als Ziggo Sport Totaal.

Uitzendschema Ziggo Sport Totaal
Bij Ziggo Sport wordt deze koers van dinsdag tot en met vrijdag live uitgezonden op het 'open net' (kanaal 14) dat te bekijken is door iedereen met digitale tv bij Ziggo. Tegelijk is het ook te zien op de abonneezender Ziggo Sport Select. De uitzendingen beginnen op die dagen om 15u30. Op zaterdag 21 april is de etappe alleen live te zien op de abonneezender Ziggo Sport Extra 1 (om 15u30). Op zondag is de slotrit vanaf 15u15 op de abonneezender Ziggo Sport Extra 1 te zien, maar vanaf circa 16u30 is die rit ook live te zien op het 'open net' van Ziggo Sport (digitaal kanaal 14).

Live op tv bij Eurosport: uitzendschema's Tour of Croatia en Tour of the Alps

De Tour of Croatia wordt dus ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zendt Eurosport in die week eveneens een andere etappekoers live op tv en per livestream uit, die eveneens beschouwd wordt als een belangrijke voorbereidingskoers op de Giro: de Tour of the Alps (de voormalige Giro del Trentino).

Die uitzendingen van de Tour of the Alps beginnen doorgaans om 14u00 op Eurosport 1. Op sommige dagen volgt op die zender daarna omstreeks 15u30 de live tv-uitzending van de Ronde van Kroatië. Er is echter een zeer drukke programmering met grote evenementen in deze periode op de zender Eurosport 1, waaronder het WK snooker, de Waalse Pijl, de MotoGP (in Austin, USA) en Luik-Bastenaken-Luik. Hierdoor kunnen de meeste etappes van de Ronde van Kroatië helaas niet live op Eurosport 1 worden uitgezonden. Die etappes zijn meestal dan echter wel te zien op Eurosport 2. Daarnaast zijn alle ritten ook live online per livestream te bekijken via de Eurosport Player. Hieronder vindt u de schema's met alle live tv-uitzendingen van de Tour of The Alps en de Tour of Croatia 2018.

Bij de uitzending van de eerste etappe van de Tour of Croatia 2018, op dinsdag 17 april, moest de live tv-uitzending worden uitgesteld, aangezien men wegens technische problemen nog geen live-beelden had. Uiteindelijk begon de live-uitzending om 15u54.

Uitzendschema: Tour of the Alps live op tv bij Eurosport

 • Ma. 16 april: 14u00 live op Eurosport 1
 • Di. 17 april: 14u00 live op Eurosport 1
 • Wo. 18 april: 13u00 live op Eurosport 1 (daarna: Waalse Pijl)
 • Do. 19 april: 14u00 live op Eurosport 1
 • Vr. 20 april: 14u00 live op Eurosport 1 (daarna o.a. MotoGP)

Uitzendschema: Tour of Croatia live op tv bij Eurosport

 • Di. 17 april: Eurosport 1, stond gepland om 15u30, maar begon wegens technische problemen pas om 15u54
 • Wo. 18 april: Eurosport 2 om 15u30 live (i.v.m. Waalse Pijl op Eurosport1)
 • Do. 19 april: Eurosport 1 ca. 15u30 live (na Tour of The Alps)
 • Vr. 20 april: Niet live op tv i.v.m. MotoGP, wel samenvatting om 18u45
 • Za. 21 april: Eurosport 2 om 15u30 live (i.v.m. MotoGP op Eurosport1)
 • Zo. 22 april: Eurosport 2 om 15u15 live (Luik-Bastenaken-Luik op Eurosport1)

Giro d'Italia live op tv en livestream

Eurosport zendt ook de Giro d'Italia 2018 live op tv uit, de koers waarvoor de Ronde van Kroatië een voorbereidingswedstrijd is. De uitzendingen van de Giro vinden wel grotendeels plaats op de zender Eurosport 1 (het open net van Eurosport). Voor Nederland en België heeft Eurosport overigens sinds 2017 de exclusieve uitzendrechten van de Giro d'Italia. Dit houdt in dat die Italiaanse ronde dus bijvoorbeeld niet meer bij Sporza of de NOS live te zien is.

Livestream Tour of Croatia

De Tour of Croatia 2018 is ook live op het internet te volgen via een livestream. Er is onder meer een livestream te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App (voor abonnees of via PPV). Een andere officiële livestream van de Ronde van Kroatië 2018 voor Nederland en België bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream van deze Kroatische koers te bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben. De livestream voor de Ronde van Kroatië begint doorgaans om 15u30. Ook de vierde etappe van de Ronde van Kroatië, die bij Eurosport)nochtans niet live tv te zien is, wordt op de livestream van Eurosport wel live te zien. Op de Eurosport Player App zijn in de loop van het seizoen heel veel wielerwedstrijden live per stream te bekijken. Zo zit ook de officiële livestream van de Giro d'Italia 2018 voor Nederland en België op die app van Eurosport.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Zwitserland 2019, live op tv en livestreamRonde van Zwitserland 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 begint de 83e editie van de Ronde van Zwitserland. De openingsetappe is een individuele tijdrit…
BinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamBinckBank Tour 2018 - live op tv en livestreamOp maandag 13 augustus 2018 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zondag 19 augustus.…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Vuelta 2018 - deelnemers en startlijstVuelta 2018 - deelnemers en startlijstDe 73e editie van de Ronde van Spanje gaat op zaterdag 25 augustus 2018 van start in Malaga met een individuele tijdrit.…
Tour de France 2019 - deelnemers en startlijstTour de France 2019 - deelnemers en startlijstIn 2019 wordt de 106e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 6 juli en eindigt op zondag 28…
Bronnen en referenties
 • http://www.tourofcroatia.com/en/stages
 • http://www.dewielersite.net/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=6042
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Kroati%C3%AB
 • http://tv.eurosport.nl/tvschedule.shtml
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kroati%C3%AB

Reageer op het artikel "Ronde van Kroatië 2018 (Tour of Croatia), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!