InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2018 - favorieten witte trui (jongerenklassement)

Tour 2018 - favorieten witte trui (jongerenklassement)

Tour 2018 - favorieten witte trui (jongerenklassement) In de Franse plaats Noirmoutier-en-l'lle gaat op zaterdag 7 juli de Tour de France 2018 van start. Dit is de 105e editie van deze wielerkoers. De Ronde van Frankrijk 2018 eindigt op 29 juli in Parijs. Tijdens deze Tour zullen de jonge, talentvolle coureurs weer strijden om de ‘witte trui’. Wie zijn de kanshebbers voor de eindoverwinning in dit jongerenklassement in de Tour 2018? Wat zijn de regels van het jongerenklassement? Wie mogen deelnemen? En hoe is de geschiedenis van het jongerenklassement in de Tour de France verlopen?

Historie van het jongerenklassement in de Tour

In de jaren zestig besloot men om in de Tour een apart klassement te beginnen voor de jongeren. In die begintijd zijn de regels voor het jongerenklassement diverse malen gewijzigd. Zo was er een periode waarin alleen renners die eerstejaars en tweedejaars prof waren, mee mochten doen aan dit klassement. Ook was het jongerenklassement enige tijd een klassement op basis van punten en dus niet op basis van tijd. Uiteindelijk besloot men er toch een klassement op basis van tijd van te maken. Ook besloot men op den duur om vaste leeftijdsregels te maken voor de strijd om de jongerentrui. De leeftijdsregel is: elke renner die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar is, mag dat jaar in de Tour meedoen aan het jongerenklassement.

Witte trui
De witte trui was overigens oorspronkelijk niet de leiderstrui van het jongerenklassement, maar van het combinatieklassement (periode 1968-1974). Midden jaren zeventig besloot men dit echter te veranderen: met ingang van de Tour van 1975 ging de leider in het jongerenklassement de witte trui dragen. In 1989 besloot men de witte trui af te schaffen; dit was een gevolg van een grote reorganisatie binnen de Tourorganisatie, waarbij men onder meer ook de rode trui en de combinatietrui (lapjestrui) afschafte. In 1999 besloot men echter toch de witte trui weer in te voeren (in tegenstelling tot die andere twee klassementstruien, die na de afschaffing in 1989 nooit meer zijn teruggekeerd in de Tour).

Jonge Tourwinnaars: wit en geel
Sommige toptalenten slaagden erin om in hetzelfde jaar zowel het jongerenklassement (de witte trui) als het algemeen klassement (de gele trui) in de Tour de France te winnen. Dit gebeurde vier keer: Laurent Fignon (1983), Jan Ullrich (1997), Alberto Contador (2007) en Andy Schleck (2010). De laatstgenoemde kreeg die Tourzege echter pas lang nadat de Tour al was afgelopen: Schleck dankte zijn zege in het algemeen klassement aan de clenbuterol-affaire van de oorspronkelijke winnaar van die Tour, Alberto Contador.

Nederlanders en het jongerenklassement
Joop Zoetemelk won in 1970 een voorloper van het jongerenklassement: de 'Grote Prijs der Jongeren'. Henk Lubberding won de witte trui in 1978. In 1980 pakte Johan van der Velde de jongerentrui. Peter Winnen won het jongerenklassement in 1981 en Erik Breukink won het in 1988. In 1992 won Eddy Bouwmans het jongerenklassement.

Parcours Tour de France 2018

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2018 eruit? Er staan in totaal 21 etappes op het programma. Op zaterdag 7 juli 2018 gaat de 105e editie van start in Noirmoutier-en-l'île. Aan het einde van de eerste week staat er een kasseienetappe op het programma (op zondag 15 juli). In de tweede week trekken de renners naar de Alpen, waar ze onder meer L'Alpe d'Huez beklimmen. In de slotweek staan er diverse Pyreneeënetappes op het programma. Vervolgens rijdt men op de voorlaatste dag (28 juli) een individuele tijdrit van 31 kilometer. Op zondag 29 juli finisht de slotrit van deze Tour op de Champs-Elysées.

Live op tv: Tour de France 2018

De Ronde van Frankrijk is in de zomer van 2018 weer volop live op tv en per livestream te volgen. De Tour 2018 wordt onder meer live uitgezonden door Eurosport, het Vlaamse Sporza (VRT) en het Nederlandse NOS Studio Sport.

Tour 2018: vier truien

Er zijn in de Tour de France 2018 vier verschillende leiderstruien te verdienen. De belangrijkste is natuurlijk de gele trui (algemeen klassement). Daarnaast is er voor de klimmers de bolletjestrui (bergklassement). Voor de sprinters is er de groene trui (puntenklassement). En voor de jonge, getalenteerde klassementsrenners is er dus nog de witte trui (jongerenklassement).

Favorieten jongerenklassement 2018 (witte trui)

Deelnemers jongerenklassement

Wie mogen meedoen aan het jongerenklassement van de Tour de France 2018? Elke Tourdeelnemer die geboren is op of na 1 januari 1993, neemt deel aan dit klassement. Hoe zit het met het prijzenschema in de Tour de France? Het prijzengeld voor de eindwinnaar van het jongerenklassement is 20.000 euro. Per dag dat een renner in het jongerenklassement leidt (en dus de witte trui draagt) krijgt hij 300 euro.

Favorieten witte trui?

Wie zijn de favorieten voor de witte trui in de Tour de France 2018? Hieronder staat een overzicht van een aantal belangrijke kanshebbers voor de topklasseringen in de strijd voor deze jongerentrui.

Marc Soler

In theorie lijkt de Spanjaard Marc Soler een zeer goede kandidaat te zijn voor de witte trui. Deze 24-jarige coureur is een zeer getalenteerde klassementsrenner en won onder meer Parijs-Nice 2018. Voor de strijd om de witte trui is het mogelijk echter wel een nadeel voor hem, dat hij voor het Team Movistar rijdt. De jonge Spanjaard koerst daar samen met grote namen zoals Quintana, Valverde en Landa. De kans is groot dat Soler tamelijk veel werk moet opknappen voor z'n kopmannen, hetgeen waarschijnlijk niet bevorderlijk is voor zijn eigen klassering. Toch lijkt Soler in theorie (qua capaciteiten) wel een grote kanshebber te zijn op de eindzege in het jongerenklassement.

Egan Arley Bernal

Een ander zeer groot talent is de Colombiaan Egan Arley Bernal. Deze pas 21-jarige coureur won onder meer het eindklassement in de Tour of California 2018. Hij wordt beschouwd als één van de meest getalenteerde ronderenners ter wereld. Bernal rijdt voor Team Sky. Officieel is het de bedoeling dat hij in de Tour 2018 vooral van start gaat om veel te leren en om te werken voor z'n kopmannen. De witte trui is daarom officieel beslist geen hoofddoel voor hem.

Franse talenten: Martin en Latour

Guilaume Martin

Tot de overige kanshebbers behoren onder meer de Fransen Guillaume Martin (Wanty Groupe Gobert) en Pierre-Roger Latour (AG2R). Guillaume Martin wordt al jaren beschouwd als één van de grootste Franse klimtalenten. Hij won onder meer de eindklassementen van de Ronde van Toscane (2017) en de Ronde van de Sarthe (2018). In 2017 debuteerde hij in de Tour de France en eindigde als 23e in het algemeen klassement. Een voordeel voor Martin in de Tour de France 2018, is dat hij de kopman is van Wanty Groupe Gobert en dus volop voor het algemeen klassement kan gaan. Veel andere jonge talenten moeten in de Tour 2018 vooral knechten voor hun ervaren kopmannen.

Pierre-Roger Latour

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Pierre-Roger Latour, die bij AG2R rijdt en daardoor waarschijnlijk veel voor kopman Bardet moet knechten in de Tour 2018. Het is in het verleden echter al menigmaal voorgekomen dat een sterke jonge knecht, ondanks z'n werk voor z'n kopman, daarnaast toch ook een hoofdrol kon spelen in de strijd om de witte trui.

Hij won het jongerenklassement in diverse etappekoersen, waaronder de Ronde van de Ain (2015), de Ster van Bessèges (2016), het Criterium International (2016), de Ronde van Romandië (2016 en 2018), de Ronde van Catalonië (2018) en het Criterium du Dauphiné (2018). In 2016 was de Vuelta zijn eerste grote ronde. Hij won een etappe en finishte als 28e in het algemeen klassement. In 2017 debuteerde hij in de Tour; hij knechtte onderweg veel voor Bardet en finishte als 29e in het eindklassement.

Pierre Latour rijdt in 2018 een sterk seizoen. Hij behaalde goede klasseringen in het algemeen klassement van diverse rittenkoersen uit de World Tour. Zo werd hij derde in het eindklassement van Ronde van Catalonië, achtste in het eindklassement van de Ronde van Romandië en zevende in het Criterium du Dauphiné.

Andere kanshebbers

Het is moeilijk te voorspellen welke andere renners een rol zullen spelen in dit klassement. Ook de Belg Tiesj Benoot is een jonge renner die eigenlijk in potentie behoorlijk goed kan klimmen. Hij lijkt zich echter niet te focussen op het algemeen klassement in de Tour 2018. Benoot wil vooral proberen om via een aanvallende koersstijl een rit te winnen. Doorgaans is hij overigens een specialist in totaal andere wedstrijden, namelijk de kasseienklassiekers.

Er doet ook een Nederlandse klimmer mee aan het jongerenklassement: Antwan Tolhoek. Voor hem is het jongerenklassement echter ook geen hoofddoel. Hij rijdt vooral in dienst van z'n kopmannen (Roglic en Kruijswijk). Wanneer Tolhoek als gevolg van het koersverloop in de Tour echter alsnog een vrije rol krijgt, dan is hij qua karakter meer een offensieve coureur die risicovol ten aanval zal trekken, dan een defensieve coureur die zich puur op een jongerenklassement zou focussen.

Een andere getalenteerde klimmer op de startlijst is de Fransman Elie Gesbert (Fortuneo). Deze 22-jarige is zonder twijfel een groot talent, maar waarschijnlijk is hij nog niet rijp om al een belangrijke rol te spelen in de strijd om de witte trui. Voor Gesbert is de Tour 2018 vooral een mooie leerschool. Dat geldt overigens ook voor het Franse talent David Gaudu (FDJ). Doordat FDJ-kopman Pinot ontbreekt in de Tour, heeft Gaudu een vrije rol. De pas 21-jarige Gaudu wordt ook beschouwd als een zeer groot klimtalent, hij won onder meer de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Als prof is hij echter nog erg jong en onervaren. Hij gaat vooral van start om veel te leren en het jongerenklassement zal geen hoofddoel voor hem zijn.

Tot de overige jonge renners die behoorlijk goed bergop kunnen rijden, behoren onder meer Gianni Moscon, Gregor Mühlberger en Daniel Felipe Martinez. Deze drie talentvolle coureurs gaan zich officieel niet op het algemeen klassement focussen (zij hebben in hun teams officieel een dienende rol), maar mede door het koersverloop in de Tour kan dit in de praktijk nog veranderen.

Uitslag jongerenklassement 2018

Het jongerenklassement in de Tour de France 2018 werd gewonnen door de Fransman Pierre Latour (AG2R). Hij eindigde als dertiende in het algemeen klassement. Hoewel Latour dus de witte trui won, was er een andere jonge klimmer die duidelijk de meeste indruk maakte op het wielerpubliek: de Colombiaan Egan Bernal. Hij focuste zich echter totaal niet op de witte trui of het algemeen klassement en reed voluit voor z'n kopmannen bij Sky: Thomas en Froome. Ondanks al zijn beulswerk in de bergetappes en ondanks dat hij zich niet om z'n eigen klassement bekommerde, werd hij toch nog tweede in het jongerenklassement en vijftiende in het algemeen klassement.

Voorgaande editie: jongerenklassement Tour de France 2017

In 2017 won de Brit Simon Yates het jongerenklassement in de Tour de France. Tweede werd de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes. Derde werd de Duitser Emanuel Buchmann. De zege van Simon Yates was opvallend, aangezien in 2016 nog zijn broer Adam Yates het jongerenklassement had gewonnen.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Tour 2015: favorieten witte trui (jongerenklassement)Tour 2015: favorieten witte trui (jongerenklassement)De Tour de France gaat op 4 juli 2015 van start in Utrecht. Wie zijn de grote talenten die tot de belangrijke kanshebber…
Tour 2013 - favorieten witte trui (jongerenklassement)De honderdste editie van de Tour de France vindt plaats van zaterdag 29 juni tot en met zondag 21 juli 2013. Welke renne…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Meintjes
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Julian_Alaphilippe
  • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/sporting-stakes-rules.html#IMG
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jongerenklassement_Ronde_van_Frankrijk
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_Tour_de_France

Reageer op het artikel "Tour 2018 - favorieten witte trui (jongerenklassement)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!