InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2016 – 1e etappe: Mont-Saint-Michel – Utah Beach

Tour 2016 – 1e etappe: Mont-Saint-Michel – Utah Beach

Tour 2016 – 1e etappe: Mont-Saint-Michel – Utah Beach Op zaterdag 2 juli wordt de openingsrit van de Tour de France 2016 verreden. De start is op het eiland Mont Saint-Michel. De finish van deze eerste etappe ligt bij Utah Beach (Sainte-Marie-du-Mont). De openingsrit is geen proloog, maar een ‘gewone’ etappe (oftewel: een rit in lijn). De rit heeft een lengte van 188 kilometer. Het parcours is relatief vlak.

Mont Saint-Michel

Het eiland Mont Saint-Michel behoort samen met de Eiffeltoren en het Paleis van Versailles tot de drie grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. Jaarlijks bezoeken circa 3,5 miljoen mensen het eiland. Mont Saint-Michel ligt ongeveer een kilometer uit de kust bij Normandië. Van oorsprong is het een getijdeneiland: bij eb was het over land bereikbaar, bij vloed moest men met een boot het water oversteken. Later is er echter een lange dijkweg naar het eiland gebouwd, zodat men via een pendeldienst ook wanneer het geen eb is het eiland kan bereiken. Die dijkweg werd geopend in 1979. In 2014 werd er ook een voetgangersbrug naar het eiland gebouwd.

Ontstaan van Mont Saint-Michel

Volgens de legende was de plek die later dit eiland werd, oorspronkelijk een bergje in een bosrijk gebied, dat door de Keltische druïden werd gebruikt als heilige plek voor hun cultus. Zoals vaak geschiedde, werd die heilige plek van de 'heidenen' later een heilige plek voor de christenen. De aartsengel Michael zou hoogstpersoonlijk aan de bisschop Aubert zijn verschenen en hem drie maal hebben bevelen, om een kerk op dat bergje te bouwen. De aartsengel zou de bisschop ook hebben aangeraakt en toen een gat in diens schedel hebben gebrand. Uiteindelijk gehoorzaamde de bisschop en begon hij in het jaar 708 met de bouw van de kerk op de heuvel, die toen nog op het vasteland lag.

Tijdens de bouw werden twee monniken op pad gestuurd om elders relikwieën te halen van de heilige Michaël, die in de kerk zouden moeten worden geplaatst. Terwijl zij weg waren, vond er volgens de legende een enorme stormvloed plaats, die ervoor zorgde dat grote stukken van het kustgebied werden opgeslokt door de zee. Toen de twee monniken terugkwamen met de relikwieën, zagen ze tot hun verbijstering dat het bos rondom de heuvel in zee was verdwenen en dat de heuvel waarop de kerk stond een eiland was geworden. Het kerkje dat men toen bouwde, was het fundament van wat later een grote kerk werd, met daar omheen een grote abdij, die samen de belangrijkste bezienswaardigheden op dit eiland zijn.

Mont Saint-Michel in de Tour

De vorige keer dat het eiland Mont Saint-Michel werd opgenomen in het parcours van de Tour de France was in 2013. Toen finishte er een individuele tijdrit, waarvan de start in Avranches was. Die tijdrit werd gewonnen door de Duitser Tony Martin. Chris Froome werd die dag tweede en versterkte zo zijn leidende positie in het algemeen klassement. Froome zou later ook het eindklassement van die Tour van 2013 winnen.

Utah Beach (Sainte-Marie-du-Mont)

Deze etappe eindigt in de gemeente Sainte-Marie-du-Mont. Dit is een beroemde historische plaats. Op D-Day (6 juni 1944) was dit namelijk de eerste gemeente van Frankrijk die door de geallieerden werd bevrijd. De codenaam van de stranden bij deze gemeente was Utah Beach. Op die stranden landde de 4e Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. Die divisie stond onder leiding van brigadegeneraal Theodore Roosevelt jr., hij was een zoon van de Amerikaanse oud-president Theodore Roosevelt. Ruim een maand later, op 12 juni 1944, zou brigadegeneraal Roosevelt junior in Frankrijk aan een hartinfarct overlijden. Hij was toen 56 jaar oud. Postuum kreeg Roosevelt junior voor zijn succesvolle operatie op Utah Beach de Medal of Honor, wat de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding is.

Parcours eerste etappe

De start is om 12u50. De route van deze rit heeft een lengte van 188 kilometer. In het parcours van deze rit zijn twee klimmetjes opgenomen die meetellen voor het bergklassement. Het zijn cols van de vierde categorie. Ze zitten allebei in de beginfase van de etappe. De eerste is de Cote d'Avranches; na 20,5 kilometer komen de renners op de top van die beklimming. De tweede is de Cote des falaises de Champeaux; de renners komen na 39 kilometer op de top van die klim. Na 118,5 kilometer koers komen de renners bij de tussensprint waar punten voor de groene trui te verdienen zijn en bonificatieseconden voor het algemeen klassement (3, 2 en 1 seconde). De finish van deze etappe wordt rond 17u15 verwacht. Bij die finish zijn er ook weer punten te verdienen voor het algemeen klassement: 10, 6 en 4 seconden.

Voorbeschouwing: favorieten

Het eerste uur van deze etappe zal vooral gekleurd worden door aanvallers, die als doel hebben om de eerste bergtrui van deze Tour te behalen. Beide cols waarop punten te verdienen zijn, liggen immers in de beginfase van deze rit. Uiteindelijk zal deze etappe hoogstwaarschijnlijk in een massasprint eindigen. Tot de belangrijkste kanshebbers voor de ritzege behoren de topsprinters waaronder Marcel Kittel, André Greipel en Mark Cavendish. Winst in deze rit is natuurlijk extra interessant, aangezien de ritwinnaar meteen ook de eerste gele trui van deze Tourde France pakt.

Live op tv: NOS, Sporza en Eurosport

De eerste etappe van de Tour de France 2016 wordt integraal live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport), op de zender Nederland 1 (NPO1). De uitzending begint al om 12u15. De rit wordt ook live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) op de Vlaamse zender één. Die Sporza-uitzending begint eveneens om 12u15, maar wordt om 13u00 onderbroken door het één uur journaal; vervolgens wordt die Sporza-uitzending van de eerste Touretappe om ca. 13u35 weer vervolgd op één. Op Eurosport 1 begint men om 12u15 met de voorbeschouwing (Tour Extra) en om 12u45 begint men daar met de live-uitzending van deze eerste etappe.

Uitslag eerste etappe

 1. Mark Cavendish (UK) Dimension Data in 4:14:05
 2. Marcel Kittel (Dui) Etixx - QuickStep
 3. Peter Sagan (Slowa) Tinkoff
 4. André Greipel (Dui) Lotto - Soudal
 5. Edward Theuns (Bel) Trek-Segafredo
 6. Christophe Laporte (Fra) Cofidis
 7. Bryan Coquard (Fra) Direct Energie
 8. Alexander Kristoff (Noo) Katusha
 9. Daniel Mclay (UK) Fortuneo - Vital Concept
 10. Greg Henderson (NZe) Lotto - Soudal

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenTour de France 2014: live op tv, tv-programma's en tijdenDe Tour de France 2014 is op tv goed te volgen. De etappes zijn zowel in Nederland als België iedere dag live op tv. Daa…
Tour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamTour de France 2018, eerste etappe: live tv en livestreamDe Tour de France 2018 gaat op zaterdag 7 juli van start. Er is geen proloog; de openingsrit is een zogenaamde 'rit in l…
Tour de France 2015 etappe 1: Proloog Utrecht - UtrechtTour de France 2015 etappe 1: Proloog Utrecht - UtrechtDe 102de editie van de Tour de France (Ronde van Frankrijk) zal worden gehouden van 4 tot en met 26 juli 2015. De start…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, begint op zaterdag 7 juli 2018 met de sta…
De Tour de France 2013: parcours en etappeschemaDe Tour de France 2013: parcours en etappeschemaVan zaterdag 29 juni 2013 tot en met zondag 21 juli 2013 zal voor de honderdste keer de Tour de France worden verreden.…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/stage-1.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Saint-Michel
 • http://www.touretappe.nl/tour-de-france-2016-parcours/etappe-1-route-tdf-2016/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt_jr.
 • Tourspecial 2016 - Wieler Revue

Reageer op het artikel "Tour 2016 – 1e etappe: Mont-Saint-Michel – Utah Beach"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-07-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2016
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!