InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Tour 2016 12e etappe: Montpellier Mont Ventoux

Tour 2016 12e etappe: Montpellier Mont Ventoux

Tour 2016 12e etappe: Montpellier Mont Ventoux De twaalfde etappe van de Tour de France 2016 wordt verreden op 14 juli, de Franse nationale feestdag. De start van deze bergrit is in Montpellier. De eerste helft van het parcours is tamelijk vlak. In de finale krijgen de renners echter één van de bekendste bergen van Frankrijk voorgeschoteld: de Mont Ventoux. Het parcours van deze bergetappe had oorspronkelijk een lengte van 184 kilometer, maar wegens de extreem harde wind op de top van de Ventoux heeft men besloten om de rit te verkorten. De nieuwe finish ligt zes kilometer eerder dan de 'oude' finish; het 'nieuwe parcours' van de rit heeft dus een lengte van 178 kilometer.

Startplaats: Montpellier

Montpellier is een bekende universiteitsstad in het zuiden van Frankrijk. Deze universiteit werd al in het jaar 1289 gesticht en behoort daardoor tot de oudste nog bestaande universiteiten van Europa. De stad Montpellier zelf heeft officieel ongeveer 250.000 inwoners, maar de agglomeratie van Montpellier heeft ruim een half miljoen inwoners.

Geboren in Montpellier

Montpellier is de geboorteplaats van de latere Belgische premier Jean-Luc Dehaene (1940-2014). Toen hij ongeveer een half jaar oud was, verhuisde hij echter al naar het Belgische Brugge, de stad waar zijn vader (een arts) van afkomstig was. Jean-Luc Dehaene werd in de jaren 90 de politieke leider van de Vlaamse christendemocraten (CVP). In de periode 1992-1999 was hij de premier van twee 'rooms-rode coalities' (coalities van katholieken en sociaaldemocraten).

Montpellier is ook de geboorteplaats van Stéphane Goubert. Deze Fransman was profwielrenner van 1994-2009. Hij was als klimmer een goede subtopper. Opvallend genoeg behaalde hij in 2009, tijdens zijn laatste profjaar, toen hij al 39 jaar oud was, zijn hoogste eindklassering in de Tour de France: hij werd toen 16e. Na zijn actieve loopbaan als renner, werd hij ploegleider bij AG2R.

Montpellier in de Tour de France

Zoals de meeste grote Franse steden is ook Montpellier al vele tientallen malen de start- of finishplaats van een Touretappe geweest. Eén keer won een Nederlander een etappe die in Montpellier finishte: Rini Wagtmans in 1970. Ook won één keer een Nederlander een etappe die van start ging in Montpellier: Jo de Roo in 1964.

Finishplaats: Mont Ventoux

De Ventoux is één van de beroemdste en beruchtste beklimmingen uit de wielerhistorie. De berg ligt in de Provence en een bekende bijnaam van deze col is 'de Reus van de Provence'. Het is een erg opvallende berg, mede omdat het de enige col in deze streek is die zo hoog is (de top ligt op een hoogte van bijna 2000 meter). Ook opvallend is het kale 'maanlandschap' rondom de top van deze berg, wat ervoor zorgt dat de beelden van de beklimming van deze col een extra heroïsche allure krijgen.

Berg van de wind

Een andere bijnaam van deze col is 'de berg van de wind'. Bovenop deze col kan het enorm hard waaien; men heeft er zelfs windsnelheden geregistreerd van circa 300 kilometer. Er wordt beweerd dat de berg vernoemd is naar Vintour, de Keltische god van de wind. Deze etymologie is echter niet onomstreden. Een andere verklaring voor de naam Ventoux is, dat het afgeleid is van het Franse 'Ven-top', oftewel 'besneeuwde top'.

Petrarca

De hoge berg in de Provence fascineert de mensheid al vele eeuwen. Francesco Petrarca, één van de grootste liefdesdichters aller tijden, beklom deze berg in de 14e eeuw. Hij schreef hierover het verhaal 'De beklimming van de Mont Ventoux'. De Ventoux inspireerde ook Nederlandse schrijvers en dichters. Zo schreef Jan Kal er een beroemd sonnet over en schreef Bert Wagendorp de roman Ventoux, die later ook verfilmd werd.

Ventoux in de Tour de France

In 1951 werd de beklimming van de Ventoux voor het eerst opgenomen in het parcours van de Tour de France. Dat jaar won Lucien Lazarides de rit over de Ventoux. In de jaren daarna werden Touretappes over de Ventoux gewonnen door grootheden zoals Robic (1952), Bobet (1955), Gaul (1958) en Poulidor (1965). De beruchtste etappe over de Ventoux vond plaats in 1967. Het was die dag bloedheet en op de flanken van de Ventoux overleed toen de Engelsman Tom Simpson aan een combinatie van alcohol, amfetamines en hitte. Deze dramatische gebeurtenis heeft veel bijgedragen aan de mythevorming rondom deze berg. Bij de plek waar Simpson overleed is een monument ter nagedachtenis aan hem geplaatst. Jaarlijks bezoeken vele duizenden wielerfans dit monument. De rit waarin Simpson in 1967 overleed, werd overigens gewonnen door de Nederlander Jan Janssen.

Overige winnaars van Touretappes waarin de Ventoux was opgenomen, waren onder meer Eddy Merckx (1970), Gonzalo Aja (1971), Bernard Thevenet (1972), Jean-Francois Bernard (1987), Richard Virenque (2002) en Juan Manuel Garate (2009). Opvallend was de zege van Marco Pantani op deze berg in 2000. De Italiaanse klimmer kreeg die overwinning cadeau van Armstrong, maar Pantani bleek allerminst blij met dit cadeau en gaf aan dat hij liever eerlijk om de zege had gesprint. De laatste keer (voor 2016) dat de Ventoux in de Tour werd beklommen was in 2013, toen Chris Froome de etappe won.

Eros Poli

In het bovenstaande overzicht staan heel veel namen van legendarische klimmers. Dat echter ook andere renners mogen dromen van een zege in een Touretappe over de Mont Ventoux, bewees de Italiaan Eros Poli in 1994. Puur letterlijk gezien was Poli overigens wel een 'grote renner', want hij was jarenlang de langste renner van het Tourpeloton (1 meter en 94 centimeter). Qua erelijst bij de profs was hij jarenlang echter allerminst een 'groot coureur'. Meestal reed hij volledig in dienst van zijn kopmannen. Zo heeft hij als knecht van Cipollini vele kilometers op kop van het peloton gereden.

Nadat Cipollini in de Tour van 1994 af was gestapt, kreeg Poli echter een vrije rol. Hij trok vervolgens meermaals ten aanval. Zo ook tijdens de 15e etappe, die over de Mont Ventoux ging. Poli stond bekend als een zeer matige klimmer. In het peloton maakte daarom in eerste instantie geen enkele ploeg aanstalten om op hem te gaan jagen. Zelfs toen Poli een enorme voorsprong bij elkaar had gefietst, verwachtten velen dat hij uiteindelijk op de Ventoux wel stil zou vallen en door het peloton ingehaald zou worden. Tot verbazing hield hij echter stand en kwam hij uiteindelijk solo zegevierend over de finish.

Parcours van de 12 etappe

De start van deze bergetappe is om 12u15. De rit begint in Montpellier. De route had oorspronkelijk een lengte van 184 kilometer. Wegens de extreme wind op de top van de Ventoux is de etappe ingekort tot 178 kilometer. De eerste helft van de deze etappe is nagenoeg vlak. Na 102,5 kilometer koers komen de renners bij de tussensprint, waar punten te verdien zijn voor het puntenklassement en seconden voor het algemeen klassement.

In de aanloop richting de Ventoux krijgen de renners twee kleine beklimmingen voorgeschoteld. Na 131,5 kilometer komen ze op de top van de Cote de Gordes (vierde categorie). Vlak daarna, namelijk na 135,5 kilometer komen de renners op de top van Col des Trois Termes (derde categorie). Hierna volgt er nog een afdaling en een kort vlak stuk, waarna de renners aan de beklimming van de Mont Ventoux beginnen.

Mont Ventoux - Statistieken

De renners beklimmen de Ventoux vanuit de plaats Bedoin, die aan de zuidoostelijke zijde van deze berg ligt. Op ongeveer veertien kilometer van de (nieuwe) finish begint de weg omhoog te lopen. De officiële klim begint echter pas op ongeveer 9 kilometer van de (nieuwe) finish.

Achterhaalde info: het oorspronkelijke parcours

Officieel is de klim 15,7 kilometer lang, maar in de praktijk is hij enige kilometers langer. Al op circa twintig kilometer van de finish van deze rit begint de weg al serieus omhoog te lopen. Het officiële gemiddelde stijgingspercentage van de Ventoux is 8,8 procent. De steilste stukken zijn 15,5 procent. De finish van deze etappe ligt op de top van de Mont Ventoux.

Voorbeschouwing: favorieten

De Mont Ventoux zou natuurlijk een prachtig decor zijn voor een strijd tussen de grote favorieten voor de Tourzege: Quintana EN Froome. Zij behoren ook zeker tot de favorieten voor deze dagzege. Aangezien het de Franse nationale feestdag is (quatorze juillet), zullen echter ook veel Fransen erop gefocust zijn om deze rit te winnen. Misschien kan één van de Franse klassementsrenners, bijvoorbeeld Pinot, Bardet of Rolland erin slagen om bovenop de Ventoux te winnen. Of misschien kan anders een Franse subtopper, via een lange aanval, voor een verrassing zorgen en deze rit winnen.

Uitslag 12e etappe Tour de France 2016

 1. Thomas De Gendt (Bel) Lotto-Soudal in 4u31m51s
 2. Serge Pauwels (Bel) Dimension Data 0:00:02
 3. Daniel Navarro (Spa) Cofidis 0:00:14
 4. Stef Clement (Ned) IAM Cycling 0:00:40
 5. Sylvain Chavanel (Fra) Direct Energie z.t.
 6. Bert-Jan Lindeman (Ned) TEALottoNL-Jumbo 0:02:52
 7. Daniel Teklehaimanot (Eri) Dimension Data 0:03:13
 8. Sep Vanmarcke (Bel) TEAMLottoNL-Jumbo 0:03:26
 9. Chris Anker Sorensen (Den) Fortuneo 0:04:23
 10. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:05:05

Live op tv

De etappe naar de Mont Ventoux wordt live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. De uitzending van de NOS begint om 14u10 op Nederland 1 (NPO1). De uitzending van Sporza begint op datzelfde tijdstip op de Vlaamse zender één. Eurosport begint met de voorbeschouwing (Tour Extra) om 14u00 op Eurosport1 en om 14u15 begint op die zender de live-uitzending van de etappe.

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Tour de France 2013: parcours en etappeschemaDe Tour de France 2013: parcours en etappeschemaVan zaterdag 29 juni 2013 tot en met zondag 21 juli 2013 zal voor de honderdste keer de Tour de France worden verreden.…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Tour de France 2013: parcours en etappeschemaTour de France 2013: parcours en etappeschemaTour de France 2013: parcours en etappeschema. De Tour de France 2013 zal beginnen op 29 juni 2013 in Porto Vecchio en d…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/le-tour/2016/us/stage-12.html
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/5501
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2704116/1998/07/13/Poli-is-het-langst-de-zwaargewicht-heet-Backstedt.dhtml
 • https://en.wikipedia.org/wiki/1994_Tour_de_France
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mont_Ventoux

Reageer op het artikel "Tour 2016 12e etappe: Montpellier Mont Ventoux"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-07-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2016
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!