Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestream

Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestream Op vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en de finish van deze etappe is in Pau. Het parcours van deze tijdrit heeft een lengte van 27,2 kilometer. De tijdrit is live op tv te volgen. Daarnaast kan men deze tijdrit ook per livestream bekijken.

Tijdrijden in de Tour de France

In 1934 werd er voor het eerst een individuele tijdrit verreden in de Tour de France. Die tijdrit ging van start in La Roche Sur Yon en finishte in Nantes. Het parcours had een lengte van 90 kilometer. De dagzege in die allereerste Tourtijdrit ging naar de Fransman Antonin Magne, die dat jaar ook het eindklassement van de Tour de France won.

In de daaropvolgende decennia groeide het tijdrijden uit tot één van de belangrijke en vaste ingrediënten van de Tour de France. Vaak werden er meerdere grote individuele tijdritten per Tour de France gereden; in de jaren negentig zaten er in een doorsnee Tourparcours ongeveer drie individuele tijdritten: één proloog (korte tijdrit) en twee grote tijdritten, die allebei een lengte hadden van ruim 50 kilometer. Veel wielergrootheden hebben ook de basis voor hun Tourzeges gelegd in de tijdrit. Tijdens de jaren negentig was dat bijvoorbeeld vaak het geval met Miguel Indurain.

Minder tijdritten in de Tour

Hoewel het tijdrijden puur sportief gezien een sublieme krachtmeting is, heeft het bij het grote publiek een relatief saai imago gekregen. Veel toeschouwers zien liever dat een Tour de France wordt beslist in een bergrit, waarin de renners zij aan zij een berg oprijden, dan in tijdritten. De Tourorganisatie is hier op den duur rekening mee gaan houden en heeft mede daarom het belang van de tijdritten in haar ronde wat beperkt.

In de Tour de France van 2019 zit slechts één individuele tijdrit, die dan ook nog eens qua lengte amper de helft is van een modale tijdrit in de jaren negentig.

Startplaats en finishplaats: Pau

Deze enige tijdrit van de Tour de France 2019 begint en finisht in Pau. Dit is een plaats met circa 80.000 inwoners in het zuiden van Frankrijk. Pau is een buitengewoon populaire etappeplaats in de Tour de France. Van alle steden in Frankrijk staat Pau op de derde plek van plaatsen waar het vaakst een Touretappe gestart en gefinisht is. Op de eerste plaats van die lijst staat vanzelfsprekend Parijs, op de tweede plaats staat Bordeaux. Waarom staat Pau zo hoog in die lijst? Dat heeft vooral te maken met de ligging van deze stad, nabij een aantal beroemde beklimmingen in de Pyreneeën. De stad is hierdoor een ideale start- of aankomstplaats van een mooie Pyreneeënetappe.

Parcours 14e etappe Tour 2019: tijdrit (19 juli)

Hoe ziet het parcours van deze tijdrit eruit? De route heeft een lengte van 27,2 kilometer. Er zitten een paar kleine heuveltjes in het parcours. De grootste daarvan is de Côte d’Esquillot, met een lengte van ruim één kilometer en een stijgingspercentage van ongeveer acht procent. Die heuvel zit ongeveer halverweg het parcours. Het merendeel van het parcours van de tijdrit is tamelijk vlak. In de slotkilometers loopt het parcours echter wel weer heuvelop.

Tussenpunten voor tussentijden

Er zijn drie tussenpunten opgenomen in dit parcours. Het eerste tussenpunt van de tijdrit is na 7,7 kilometer bij Cériset. Het tweede tussenpunt is na 15,5 kilometer op de Cote d'Esquillot. Het derde en laatste tussenpunt is na 21,9 kilometer bij Jurancon.

Startlijst: starttijden en startvolgorde

Complete startlijst met starttijden en startvolgorde

Hoe ziet de complete startlijst met starttijden en startvolgorde van deze tijdrit eruit? Wat zijn de starttijden en startvolgorde van deze tijdrit op vrijdag 19 juli 2019? Bij de startvolgorde wordt rekening gehouden met de stand in het algemeen klassement. De renner die laatste in het algemeen klassement staat, gaat als eerste van start. De leider in het algemeen klassement gaat als laatste van start.

De complete startlijst met starttijden werd bekendgemaakt op de avond voor de tijdrit. De eerste coureur die op vrijdag 19 juli van start gaat is Yoann Offredo om 14u00. De laatste coureur is de man in de gele trui: Julian Alpahilippe om 17u19.

Starttijden klassementsrenners, tijdritspecialisten en Nederlanders?

Hieronder vindt u een beknopt overzicht geplaatst van de starttijden van een aantal interessante deelnemers (alle Nederlanders, een aantal tijdritspecialisten en de coureurs uit de top van het algemeen klassement).

Starttijden prominente deelnemers en Nederlanders:

 • 14u01: Sebastian Langeveld (Education First)
 • 14u03: Tony Martin (Team Jumbo-Visma)
 • 14u04: Chad Haga (Sunweb)
 • 14u17: Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma)
 • 14u25: Cees Bol (Sunweb)
 • 14u27: Koen de Kort (Trek-Segafredo)
 • 15u13: Mike Teunissen (Team Jumbo-Visma)
 • 15u26: Dylan van Baarle (Team Ineos)
 • 15u37: Wout Poels (Team Ineos)
 • 15u56: Wilco Kelderman (Sunweb)
 • 16u39: Bauke Mollema (Trek Segafredo)
 • 14u34: Yves Lampaert (Deceuninck-QuickStep)
 • 14u51: Stefan Küng (Groupama FDJ.fr)
 • 15u30: Wout van Aert (Team Jumbo-Visma)
 • 15u34: Søren Kragh Andersen (Sunweb)
 • 16u41: Mikel Landa (Movistar)
 • 16u43: Richie Porte (Trek Segafredo)
 • 16u49: Jakob Fuglsang (Team Astana)
 • 16u51: Romain Bardet (AG2R)
 • 16u55: Alejandro Valverde (Team Movistar)
 • 16u57: Rigoberto Uran (Education First)
 • 17u01: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
 • 17u03: Daniel Martin (UAE Team Emirates)
 • 17u05: Nairo Quintana (Movistar Team)
 • 17u07: Adam Yates (Mitchelton Scott)
 • 17u09: Enric Mas (Deceuninck QuickStep)
 • 17u11: Emanuel Buchmann (BORA Hansgrohe)
 • 17u13: Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma)
 • 17u15: Egan Bernal (Team Ineos)
 • 17u17: Geraint Thomas (Team Ineos)
 • 17u19: Julian Alaphilippe (Deceuninck QuickStep)

Live op tv: tijdrit Tour, 14e etappe op 19 juli 2018

Live bij de NOS: tijdrit (heren) en La Course (dames)

Deze tijdrit wordt op vrijdag 19 juli live op tv uitgezonden door onder meer het Vlaamse Sporza (VRT), door de sportzender Eurosport en het Nederlandse NOS (Studio Sport). De live-uitzending van NOS Studio Sport vindt plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Deze uitzending van de tijdrit begint om 13u55.

Dameswedstrijd La Course ook in Pau en ook live

Eerder op die vrijdag zendt de NOS overigens ook de dameswedstrijd La Course live op tv uit. Die live tv-uitzending van La Course begint bij hen 's ochtends reeds om 10u00. Die koers wordt net als de tijdrit van de heren verreden in Pau.

Live bij Sporza

De live tv-uitzending van Sporza (VRT) begint bij deze individuele tijdrit in de Tour de France op vrijdag 19 juli 2019 om circa 13u50 op de Vlaamse zender VRT één. Op die vrijdagochtend zendt Sporza ook de dameswedstrijd La Course live uit (vanaf 10u00).

Live Eurosport

Eurosport zendt niet alleen deze tijdrit, maar alle etappes van de Tour 2019 integraal live uit (op tv en livestream). De live-uitzending van deze tijdrit begint bij hen om 13u50 op de zender Eurosport 1. Op die ochtend zendt Eurosport overigens ook de dameskoers La Course live uit vanaf 10u00.

Livestream tijdrit Tour de France 2019 (14e etappe op 19 juli)

Deze enige individuele tijdrit in de Tour de France 2019 is vanzelfsprekend ook op het internet live te volgen via een livestream. In Nederland wordt de officiële livestream voor de Tour 2019 verzorgd door de NOS. In Vlaanderen wordt de livestream verzorgd door Sporza. Zowel de livestream van de NOS als de stream van Sporza is geheel gratis. Deze livestreams zijn echter wel geo-restricted: men mag de livestream van Sporza tijdens de Tour officieel alleen in België bekijken en de stream van de NOS alleen in Nederland.

Livestream Sporza

De livestream van Sporza (VRT) begint dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Bij deze tijdrit houdt dit in dat de livestream om circa 13u50 begint. Deze livestream is voor Vlaamse kijkers op vrijdag 19 juli te vinden op de website van Sporza. Men kan die gratis livestream op die dag onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream vinden via het menu 'wielrennen'. Daarnaast is de gratis livestream op die middag van 19 juli ook te vinden via de hoofdpagina van de website van Sporza.

Livestream NOS

Ook de livestream van de NOS begint bij de Tour de France 2019 telkens tegelijk met de live tv-uitzending van de Touretappe. Bij deze tijdrit in de Tour begint de gratis livestream op vrijdagmiddag 19 juli om 13u55. De livestream van de Tour de France 2019 vindt men tijdens deze koers dagelijks op de website van de NOS. Ook kan men de gratis livestream van deze individuele tijdrit op vrijdag 19 juli 2019 vinden op de NOS-app.

Livestream Eurosport Player

Ook Eurosport biedt een livestream van deze tijdrit aan (en van alle andere Touretappes). Hun livestream begint om 13u50. Eurosport is de enige omroep die in Nederland of België elke rit van de Tour integraal per livestream (van start tot en met finish) uitzendt. Hun livestream van deze tijdrit kan men op de middag van vrijdag 19 juli 2019 vinden op de Eurosport Player App. Voor het bekijken van de livestream van Eurosport dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die Eurosport Player App.

Livestream tijdrit via Go App (EU)

Ook via een livestream op de Go App (online tv) kan men op vrijdag 19 juli 2019 naar deze individuele tijdrit in de Tour de France kijken. Met die app kan men live tv kijken (per livestream), maar kan men ook tv-programma's terugkijken. Het is een product van Ziggo. Deze app heeft voor wielerliefhebbers die graag per livestream naar de Tour kijken meerdere voordelen. Zo kan men met deze app niet alleen de livestream van de NOS bekijken. Men kan ook geheel legaal per livestream op deze app naar Sporza kijken (terwijl dat via hun site nochtans niet kan). Ook kan men op die app per livestream geheel legaal naar Eurosport 1 kijken, zonder dat men een abonnement nodig heeft op de Eurosport Player. Een ander voordeel van deze app is, dat men elke livestream niet alleen in Nederland, maar ook in alle andere landen van de EU kan bekijken. Dit is natuurlijk heel handig als men op vakantie in het buitenland is (in een EU-land althans) en men daar naar per livestream naar de Nederlandse of Vlaamse live tv-uitzending van deze tijdrit van de Tour wil kijken.

Livestream InteractieveTv en iTV

De hierboven genoemde Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Er bestaat een soortgelijke app voor klanten van KPN die per livestream naar tv willen kijken: iTV. Die app is vooral bedoeld voor tv-kijken op een smartphone of tablet. Ook heeft KPN voor haar klanten de site 'InteractieveTv'. Die kan men gebruiken indien men per livestream op een desktop computer of laptop naar deze tijdrit in de Tour wil kijken. Via deze opties van KPN kan men (net als bij Ziggo) in de gehele EU per livestream tv kijken. Zo kan men als klant van KPN dus ook op de middag van 19 juli 2019 per livestream naar deze tijdrit in de Tour kijken.

Uitslag tijdrit: 14e etappe Tour de France 2019

 1. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep in 35:00
 2. Geraint Thomas (UK) Ineos op 14 sec.
 3. Thomas De Gendt (Bel) Lotto-Soudal op 36 sec.
 4. Rigoberto Uran (Col) Education First z.t.
 5. Richie Porte (Aus) Trek Segafredo op 45 sec.
 6. Steven Kruijswijk (Ned) Jumbo-Visma z.t.
 7. Thibaut Pinot (Fra) Groupama FDJ.fr op 49 sec.
 8. Kasper Asgreen (Den) Deceuninck QuickStep op 52 sec.
 9. Enric Mas (Spa) Deceuninck QuickStep op 58 sec.
 10. Joseph Rosskopf (USA) CCC op 1:01
© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Wielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit, Tokio 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour begint op zaterdag 27 juni en eindigt op zondag 1…
Tour de France 2020 - het parcours en etappeschemaTour de France 2020 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2020 gaat op zaterdag 27 juni van start in Nice. De slotrit van de Tour de France 2020 vindt plaats op…

Nederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroNederlands turnteam voor Olympische Spelen in Rio de JaneiroOp 10 juli 2016 werd het Nederlands turnteam voor zowel de heren als de dames bekendgemaakt dat afgevaardigd wordt naar…
Ziek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressZiek van sporten door vrije radicalen en oxidatieve stressSporten is gezond, dat staat buiten kijf. Regelmatige lichaamsbeweging beschermt immers tegen veel vrije radicalen waard…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Septimius_Severus
 • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Andeolus
 • http://women.cyclingfever.com/stage.html?editie_idd=MjY5NjQ=&etappe_idd=MzM1NDc=
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bourg-Saint-And%C3%A9ol
 • http://www.heiligen.net/heiligen/05/01/05-01-0200-andeol.php

Reageer op het artikel "Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!