InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalender

Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalender

Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalender Op zondag 1 oktober 2017 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Telenet Superprestige Veldrijden 2017-2018. Dit regelmatigheidsklassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. Welke veldritten staan op de kalender van de Superprestige Cyclocross? Door welke zenders worden deze crossen live op tv uitgezonden? Hoe is de geschiedenis van de Superprestige Veldrijden verlopen?

Superprestige Cyclocross: geschiedenis

Begin jaren tachtig bestond er nog geen officiële wereldranglijst (of wereldbeker) in de veldritwereld. Een aantal Belgische veldritorganisatoren besloten toen om zelf een klassement op te zetten. Dit kreeg als naam de 'Superprestige Cyclocross'. De benaming ‘Superprestige’ was ontleend aan het wegwielrennen, waar in die tijd de 'Super Prestige Pernod' bestond, wat een soort voorloper was van de UCI World Tour.

In de begintijd was de Superprestige Cyclocross een klassement dat vooral op België gefocust was. Binnen enkele jaren groeide het echter uit tot een internationale wedstrijdserie, die de status kreeg van een soort officieuze wereldbeker veldrijden. Die status behield de Superprestige tot begin jaren negentig, toen de UCI besloot om een officiële UCI Worldcup Cyclocross op te richten.

Superprestige werd weer Belgischer

Na de komst van die officiële wereldbeker is daarnaast de Superprestige blijven bestaan, maar is het zich wel meer een meer op België gaan richten. Er zit anno 2017 nog maar één niet-Belgische wedstrijd in de Superprestige: de veldrit van Gieten. Ter vergelijking: in het seizoen 1988-1989 bestond de Superprestige nog uit zes niet-Belgische crossen (in onder meer Zwitserland, Spanje, Nederland en Italië) en 'slechts' vier Belgische wedstrijden. In 1989-1990 bestond de Superprestige uit zeven niet-Belgische crossen en wederom 'slechts' vier Belgische veldritten.

Erelijst Superprestige

Recordhouder qua aantal eindzeges in de Superprestige is vanzelfsprekend Sven Nys, de 'Kannibaal van Baal'. Hij won maar liefst 13 keer dit klassement. Op de tweede plek staat Hennie Stamsnijder, die het eindklassement van de Superprestige 4 keer won. De Tsjech Radomir Simunek (senior) en de Belg Roland Liboton wonnen de Superprestige drie keer. De Nederlander Richard Groenendaal en de Italiaan Daniele Pontoni wonnen dit klassement twee maal. Recente winnaars van dit klassement zijn Mathieu van der Poel (2014-2015 en 2016-2017) en Wout van Aert (2015-2016).

Kalender Superprestige Veldrijden 2017-2018

Bij de Superprestige Cyclocross staan in de winter van 2016-2017 acht wedstrijden op agenda. De openingswedstrijd vindt plaats in het Drentse Gieten. Er heeft één belangrijke wijziging plaatsgevonden in de kalender van de Telenet Superprestige Cyclocross. In het seizoen 2016-2017 stond er nog één Waalse wedstrijd op het programma (de Cyclocross van Spa-Francorchamps). Die wedstrijd wordt in de winter van 2017-2018 echter niet meer verreden en wordt in de Superprestige Cyclocross vervangen door de Cyclocross Boom - Niels Albert CX. De Superprestige bestaat in het seizoen 2017-2018 dus uit één Nederlandse en zeven Vlaamse wedstrjden.

Programma: wedstrijden Superprestige 2017-2018


Puntentelling Superprestige

De eerste vijftien renners in de uitslag van elke Superprestige-wedstrijd krijgen punten voor dit klassement. Het puntensysteem zit zeer simpel in elkaar. De winnaar krijgt 15 punten, de nummer twee krijgt 14 punten, de nummer drie krijgt 13 punten, enzovoort. De nummer vijftien ontvangt dus nog één punt.

Voorbeschouwing: deelnemers en favorieten

De meeste Belgische en Nederlandse topprofs hebben een vast contract met de Superprestige Veldrijden, zodat ze automatisch aan de start verschijnen in alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement. De favorieten voor de eindzege zijn Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Overige kanshebbers zijn onder meer Lars van der Haar en Kevin Pauwels.

Uitslagen en stand Superprestige

Hieronder worden tijdens het seizoen 2017-2018 de uitslagen bijgehouden van de crossen die meetellen voor de Superprestige Veldrijden. Ook wordt hier de tussenstand van de Superprestige bijgehouden.

Live op tv - Superprestige Cyclocross

België: Sporza, Telenet Play Sports en Proximus

In België worden alle wedstrijden van de Telenet Superprestige live op tv uitgezonden door Telenet (Play Sports en Playtime) en door Proximus (kanaal 600). De wedstrijden van Gavere en Zonhoven worden daarnaast ook live op tv uitgezonden door de publieke omroep Sporza (VRT).

Nederland: Ziggo Sport Totaal

In Nederland worden de wedstrijden van de Superprestige Veldrijden live op tv uitgezonden op de Ziggo Sport Totaal. Afhankelijk van de rest van het sportaanbod zal dat soms op het 'open net' van Ziggo Sport zijn (kanaal 14, te bekijken door iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft), maar de meeste wedstrijden zullen waarschijnlijk op de betaalzenders van Ziggo Sport Totaal worden uitgezonden. De Cyclocross Gieten is overigens ook te zien zijn op de regionale tv-zender RTV Drenthe.

Livestreams Superprestige

De wedstrijden zullen ook vaak live op het internet te zien zijn, via livestreams op de websites van de diverse uitzendgemachtigden. De livestream van Telent Play Sports voor de Superprestige is alleen beschikbaar voor abonnees van Play Sports. De livestream van Ziggo is beschikbaar voor abonnees van de Ziggo Sport Totaal Go App, maar daarnaast is het ook mogelijk om een livestream van Ziggo Sport Totaal middels 'pay per view' te bekijken.

Voorgaande editie: uitslagen Superprestige veldrijden 2016-2017

In het seizoen 2016-2017 won de Nederlander Mathieu van der Poel voor de tweede keer in zijn carrière het eindklassement van de Telenet Superprestige Cyclocross. Van der Poel won maar liefst zeven van de acht wedstrijden die meetelden voor de Superprestige 2016-2017. De enige andere renner die erin slaagde om een Superprestige-wedstrijd te winnen in die winter was Wout van Aert. Hij won in Francorchamps. Van der Poel werd in die cross tweede. Wout van Aert werd overigens ook tweede in de zeven wedstrijden die Van der Poel won in de Superprestige Cyclocross 2016-2017.

Lees verder

© 2016 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wereldbeker veldrijden 2017-2018, kalenderWereldbeker veldrijden 2017-2018, kalenderOp 17 september 2017 wordt in Iowa City (USA) de eerste veldrit verreden die meetelt voor de Telenet UCI World Cup Cyclo…
Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016Veldrijden live op tv in het seizoen 2015-2016In 2015 heeft er een grote wijziging plaatsgevonden in het medialandschap van de veldritwereld. Het Belgische bedrijf Te…
Veldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvVeldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvOp zondag 1 oktober 2017 wordt de 42e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Supe…
Veldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvVeldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvOp zaterdag 21 oktober 2017 wordt in Boom (België) de derde editie verreden van de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'.…
Veldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijstVeldrit Zonhoven 2017, live op tv - parcours en startlijstIn Zonhoven (België) wordt op zondag 15 oktober 2017 de Grote Prijs van Zonhoven verreden. Dit is de tweede veldrit die…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Superprestige_veldrijden
  • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=5&subid=36&sid=67&ssid=
  • http://www.veldritkrant.be/kalender
  • http://superprestigecyclocross.be/?page_id=335

Reageer op het artikel "Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalender"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 07-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Cyclocross
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!