InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Brico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestream

Brico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestream

Brico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestream Op zondag 16 september wordt de cyclocross van Geraardsbergen 2018 verreden. Deze veldrit is de openingswedstrijd van het Belgische profveldritseizoen. Het parcours van deze internationale cyclocross gaat onder meer over de legendarische Muur van Geraardsbergen. De veldrit van Geraardsbergen wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Geraardsbergen online via een livestream bekijken. Er zullen veel prominente deelnemers op de startlijst van deze Oost-Vlaamse profcross staan. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is het bedrijf Brico en deze veldrit heet daarom officieel de Brico Cross Geraardsbergen.

Historie: Veldrijden in Geraardsbergen

In de jaren zestig bestond er ook al een grote veldrit in Geraardsbergen. In oktober 1965 pakte Roger de Clercq hier bijvoorbeeld. In 1967 ging de zege in deze cross naar de legendarische Albert (Berten) van Damme. Julien van den Haesevelde won deze wedstrijd twee keer: in 1966 en 1970. Daarna verdween de Cyclocross van Geraardsbergen voor vele jaren van de kalender.

In de jaren negentig werd er wederom enkele malen een grote profcross georganiseerd in Geraardsbergen. De eerste keer was op 12 oktober 1996. Dat jaar pakte Mario de Clercq de zege in deze Oost-Vlaamse cross. Als tweede finishte Marc Janssens. Peter Willemsens eindigde bij deze veldrit op de derde plek. Op 11 oktober 1997 verreed men wederom een profveldrit in Geraardsbergen. Ook die wedstrijd werd gewonnen door Mario de Clercq. Op de tweede plek eindigde toen Erwin Vervecken. De derde plek in de uitslag van deze cross was voor de toen nog piepjonge Sven Nys, die toen de regerende wereldkampioen bij de beloften was.

BK veldrijden 1998 in Geraardsbergen
Vervolgens werd in januari 1998 op het parcours in Geraardsbergen het Belgisch kampioenschap veldrijden georganiseerd. Marc Janssens pakte toen de Belgische proftitel. (Dit was de tweede van de in totaal drie proftitels die hij tijdens zijn carrière zou winnen.) Erwin Vervecken werd tweede op dat BK voor profs en Mario de Clercq werd derde. Het BK voor beloften werd dat jaar overigens gewonnen door Bart Wellens. Na dit BK werd er jarenlang (tot 2016) geen profcross meer georganiseerd in Geraardsbergen.

Geraardsbergen

De stad Geraardsbergen ligt aan de rivier de Dender, in de provincie Oost-Vlaanderen. Anno 2016 heeft de gemeente Geraardsbergen circa 33.000 inwoners. De beschermheiligen van deze plaats zijn Sint Adrianus en Sint Bartholomeus. Een bekende kerk in Geraardsbergen is de Sint-Bartholomeuskerk, die zich aan de Grote Markt bevindt. Tot de culinaire specialiteiten van de gemeente Geraardsbergen behoort de 'mattentaart', een gebaksoort die onder meer wordt gemaakt van gestremde melk, bladerdeeg, amandelen, en eieren. Geraardsbergen is ook de geboortegemeente van de wielrenners Rudy Pevenage en Alain van den Bossche.

De Muur van Geraardsbergen

De plaats Geraardsbergen is in de wielerwereld vooral bekend vanwege de Muur van Geraardsbergen. Dit is een kasseiweg op de heuvel 'Oudenberg', die zich in het centrum van Geraardsbergen bevindt. Deze beklimming staat ook wel bekend als de 'Kapelmuur'.

De Muur van Geraardsbergen werd in 1950 voor het eerst opgenomen in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Na de editie van 1952 verdween hij er echter weer uit. In 1970 keerde de Muur van Geraarsbergen weer terug in de route. Daarna speelde deze beklimming decennialang een hoofdrol in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Daar kwam vanaf 2012 echter verandering in, toen de nieuwe organisator besloot om een nieuwe finale van de Ronde van Vlaanderen te bedenken, waarin de Muur niet zat.

Sinds de Muur van Geraardsbergen uit die finale is gehaald, is men Geraardsbergen wat meer op andere manieren als een wielergemeente gaan promoten. Zo werd de Muur een vast onderdeel van één van de belangrijkste etappes van de ENECO Tour. Ook wordt deze beklimming opgenomen in diverse andere koersen, zoals de Driedaagse de Panne en de E3 Prijs Harelbeke.

Parcours, locatie en organisatie: Brico Cross Geraardsbergen

De wedstrijd wordt georganiseerd door VZW Sportidee. De bezieler van dit project is Chris Mannaerts. Eén van de grote sponsoren is Brico. Tijdens de cross moeten de renners de Muur van Geraardsbergen beklimmen over de kasseien; vanaf de top (bij de Kapel) duiken de renners het veld in. De wedstrijd staat op de internationale kalender van de UCI en is ingedeeld in categorie twee. De Brico Cross Geraardsbergen wordt eens in de twee jaar georganiseerd (alleen in de even jaren) als openingscross van het Vlaamse profveldritseizoen. In de oneven jaren (zoals 2017 en 2019) is niet de veldrit van Geraardsbergen, maar de Brico Cross Eeklo de eerste veldrit van het seizoen.

In 2016 werd de eerste editie georganiseerd van de vernieuwde Cross Geraardsbergen (met Brico als hoofdsponsor en VTM als zendgemachtigde voor tv en livestream). Die editie werd gewonnen door Wout van Aert, voor Michael Vanthourenhout. Oorspronkelijk had men in 2016 ook Mathieu van der Poel gecontracteerd als deelnemer aan de Brico Cross Geraardsbergen, maar wegens blessureleed kon hij toen niet meedoen aan deze veldrit.

Programma Cross Geraardsbergen 2018

 • 9u45 Nieuwelingen
 • 10u45 Junioren
 • 11u45 Beloften
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs)

Deelnemers en startlijst: veldrit Geraardsbergen 2018

Welke deelnemers gaan van start in de Cyclocross Geraardsbergen 2018? Op de startlijst van deze openingswedstrijd van het Vlaamse veldritseizoen staan heel wat wereldtoppers, waaronder wereldkampioen Wout van Aert, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Lars van der haar en Michael Vanthourenhout. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers.

Afwezig op de startlijst: Mathieu van der Poel

Oorspronkelijk stond ook Mathieu van der Poel op de startlijst van de Brico Cross Geraardsbergen 2018. (Hij zou oorspronkelijk starten met rugnummer 2, vandaar dat dit rugnummer op de onderstaande deelnemerslijst ontbreekt.) Vanwege zijn drukke zomerseizoen van 2018, waarin hij wegwielrennen met mountainbiken combineerde, heeft hij echter in samenspraak met zijn begeleiders besloten om zijn veldritseizoen pas wat later te laten beginnen, namelijk bij de Brico Cross Meulebeke (Berencross) op 6 oktober.

Deelnemers: startlijst met rugnummers Brico Cross Geraardsbergen 2018
1. Wout van Aert (Bel)
3 Toon Aerts (Bel)
4 Laurens Sweeck (Bel)
5. Michael Vanthourenhout (Bel)
6. Lars van der Haar (Ned)
7. Corné van Kessel (Ned)
8. Tim Merlier (Bel)
9. Daan Soete (Bel)
10. Quinten Hermans (Bel)
13. Eli Iserbyt (Bel)
14. Kevin Pauwels (Bel)
15. Michael Boros (Tsj)
16. Jens Adams (Bel)
17. Tom Meeusen (Bel)
18. Gianni Vermeersch (Bel)
20. Diether Sweeck (Bel)
21. Jim Aernouts (Bel)
22. Wietse Bosmans (Bel)
23. Nicolas Cleppe (Bel)
25. Stan Godrie (Ned)
26. Braam Merlier (Bel)
27. Vincent Baestaens (Bel)
28. Yannick Peeters (Bel)
29. Arne Vrachten (Bel)
30. Kenneth van Compernolle (Bel)
31. Niels Derveaux (Bel)
32. Tijl Pauwels (Bel)
33. Thibaut De Smet (Bel)
34. Robin Alderweireld (Bel)
35. Edwin de Wit (Bel)
36. Jelle de Bock (Bel)
37. Yoni de Bock (Bel)
39. Alexander Forrester (UK)
40. Adam Toupalik (Tsj)
41. Luc Turchi (Lux)

Tickets

Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang bij deze veldrit in Geraardsbergen gratis. Voor overige toeschouwers kost een kaartje aan de kassa op de dag van deze wedstrijd twaalf euro. In de voorverkoop kost een ticket van deze cross tien euro.

Live op tv: Brico Cross Geraardsbergen

Alle wedstrijden die behoren tot de wedstrijdreeks 'Brico Crossen', worden live op tv uitgezonden door de Vlaamse commerciële omroep VTM. De Bric Cross van Geraardsbergen 2018 wordt dus ook live op tv uitgezonden door VTM. Men zendt bij VTM bij elke Brico Cross niet alleen de herenwedstrijd live op tv uit, maar eerder op de middag ook de dameswedstrijd. De live tv-uitzending van de Brico Cross Geraardsbergen begint om circa 13u35. De zender VTM is helaas door de meeste Nederlanders niet op tv te ontvangen. Gelukkig kan men als alternatief deze cross ook via een livestream op het internet bekijken. (Meer info over deze livestream van VTM: zie verderop).

GP Jef Scherens live

VTM zendt die middag overigens behalve deze veldrit ook nog een wegwielerwedstrijd live uit. Om circa 16u15, na afloop van de live-uitzending van de veldrit, begint de live-uitzending van de wegwedstrijd GP Jef Scherens - Rondom Leuven.

Veldrijden live

Wat zijn na afloop van de Cross Geraardsbergen de eerstvolgende veldritten die live op tv en per livestream bekeken kunnen worden? Op zondag 23 september wordt in Amerika de eerste wereldbekerwedstrijd verreden: Trek CX Cup in Waterloo (USA). Op 29 september vindt in Amerika ook de tweede wedstrijd plaats van de Wereldbeker Veldrijden: de Iowa City - Jingle Cross. Die beide wereldbekercrossen zijn live op tv en via een livestream te volgen. Daarvoor wordt op 19 september al de Cross Vegas - Renocross gehouden; dat is geen wereldbekercross meer, deze wedstrijd is ook niet meer live te zien op tv, maar nog wel online via een livestream.

Livestream cross Geraardsbergen

De Brico Cross Geraardsbergen 2018 wordt door VTM ook op het internet uitgezonden via een livestream. De livestream van de veldrit van Geraardsbergen bevindt zich op de middag van zondag 16 september op de website van VTM. Deze livestream is daar dan te vinden in de programmagids.

Gratis livestream

De livestream van de VTM is geheel gratis. Men kan een gratis account aanmaken bij de VTM om deze livestream te bekijken. Daarnaast bestaat echter ook de mogelijkheid om bij deze livestream-dienst in te loggen via een Facebook-account. De livestream van de Brico Cross Geraardsbergen begint tegelijk met de live tv-uitzending. Bij veel andere omroepen zijn de livestream van crossen geo-restricted; bij de stream van de Brico Crossen van de VTM is dat niet het geval. Dit houdt in dat men ook vanuit andere landen (zoals Nederland) naar deze livestream kan kijken.

FloBikes livestream (Noord-Amerika)

Behalve de livestream van VTM is er nog een andere officiële stream waarmee deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Dat is de livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Dit is een onderdeel van het bedrijf FloSports. Bij FloBikes richt men zich vooral op de groeiende Noord-Amerikaanse markt (Verenigde Staten en Canada) van wielerfans die per livestream naar veldritten en wegwielerwedstrijden willen kijken. Dit is echter wel een livestream-dienst waarvoor men moet betalen.

Uitslag Brico Cross Geraardsbergen 2018

De Nederlander Lars van der Haar heeft in Geraardsbergen de openingswedstrijd van het Belgische profveldritseizoen 2018-2019 gewonnen. Wout van Aert kwam tijdens deze veldrit ten val en had materiaalpech, maar finishte uiteindelijk toch nog als tweede.

Uitslag 2018

 1. Lars van der Haar (Ned)
 2. Wout van Aert (Bel)
 3. Daan Soete (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Brico Cross Geraardsbergen 2016

 1. Wout van Aert (Bel)
 2. Michael Vanthourenhout (Bel)
 3. Klaas Vantornout (Bel)
 4. Kevin Pauwels (Bel)
 5. Corné van Kessel (Ned)
 6. Laurens Sweeck (Bel)
 7. Jens Adams (Bel)
 8. Dieter Vanthourenhout (Bel)
 9. Julien Taramarcaz (Zwi)
 10. Tim Merlier (Bel)

Lees verder

© 2016 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Berencross Meulebeke 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 5 oktober 2019 wordt in Meulebeke de vierde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze weds…
Bronnen en referenties
 • http://www.hln.be/hln/nl/2884/Veldrijden/article/detail/2822149/2016/08/04/Cross-Geraardsbergen-opent-internationaal-veldritseizoen-op-11-september.dhtml
 • http://cxnieuws.be/2016/06/18/muur-van-geraardsbergen-decor-voor-nieuwe-belgische-openingscross/
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=21610
 • http://www.brico-cross.be
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=25414
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Bartholomeuskerk_(Geraardsbergen)

Reageer op het artikel "Brico Cross Geraardsbergen 2018, live tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Leunis, 07-09-2016 10:43 #1
Goedemiddag,

Waar kan ik info vinden omtrent het parcour en parking renners?

Alvast Bedankt
Eli Leunis Reactie infoteur, 07-09-2016
Parking Elite, Beloften en Dames: Denderland (Shopping center), Zonnebloemstraat te Geraardsbergen
Parking Junioren en Nieuwelingen: Zonnebloemstraat 5-7 of aan Boelarestraat 15-17 te Geraardsbergen
Info parcours: https://twitter.com/BricoCross/status/773453169850454016/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!