InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Jingle Cross Iowa City 2017 - wereldbeker veldrijden live

Jingle Cross Iowa City 2017 - wereldbeker veldrijden live

Jingle Cross Iowa City 2017 - wereldbeker veldrijden live Op zondag 17 september 2017 wordt in Iowa City (USA) de Jingle Cross verreden. Deze veldrit telt mee voor de UCI Telenet World Cup Cyclocross 2017-2018. De Jingle Cross is live op tv te zien. Ook is deze Amerikaanse wereldbekerveldrit via een livestream op het internet te volgen. Welke renners hebben in het verleden deze Amerikaanse veldrit gewonnen? Waar bevindt zich het parcours van deze cyclocross? Welke deelnemers staan bij de Jingle Cross Iowa City 2017 op de startlijst?

Locatie: Iowa City

De naam Iowa komt van de Indianenstam Ioway (of ook wel: Iowa), die vroeger in dit gebied woonde. In 1846 kreeg dit gebied officieel de status van een staat binnen de Verenigde Staten van Amerika. In de begintijd was Iowa City de hoofdstad van de staat Iowa. In 1857 werd echter Des Moines de nieuwe hoofdstad en dat is het sindsdien gebleven.

Iowa City is anno 2016 een stad met circa 60.000 inwoners. Deze plaats heeft de beschikking over een eigen universiteit: de University of Iowa. De universiteit bestaat sinds 1847. Tot de beroemdheden die afgestudeerd zijn aan deze universiteit behoren onder meer de schrijver John Irving en de statisticus George Gallup.

Prominente personen uit Iowa

Een beroemde inwoner van Iowa is de veelvuldig gelauwerde schrijfster Marilynne Robinson. Zij won in 2005 de Pulitzer Prize en ontving in 2013 van president Obama de National Humanites Medal. Een andere beroemdheid die afkomstig is uit deze plaats is Nate Ruess. Deze singer-songwriter is de frontman van de band Fun, die wereldhits scoorde met onder meer de nummers 'We are young' en 'Some nights'. Daarnaast scoorde Nate Ruess ook een wereldhit in samenwerking met zangeres Pink: 'Just give me a reason'.

Jingle Cross

In Iowa wordt al jarenlang een (voor Amerikaanse begrippen) grote veldrit gehouden, genaamde de Jingle cross. In 2002 werd die cross gewonnen door Robert Ventura. In 2006 won een opvallende naam deze wedstrijd: Chris Horner, de Amerikaan die vooral faam maakte als klimmer (ronderenner) en later onder meer de Ronde van Spanje zou winnen.

Todd Wells won de Jingle Cross twee keer: in 2007 en 2009. Jamie Driscoll won de wedstrijd in Iowa drie keer: in 2010, 2011 en 2012. De Amerikaanse veldrittopper Jeremy Powers won de cross in 2013. In 2014 pakte voor het eerst een niet-Amerikaan de zege in deze wedstrijd: Ben Berden. In 2015 werd de cross gewonnen door de 'good old' Jonathan Page. Deze Amerikaan was vele jaren eerder, in 2007, de eerste niet-Europeaan die erin slaagde om een medaille te winnen op het WK veldrijden voor profs. Hij won toen de zilveren medaille in Hooglede-Gits.

In 2016 was de Jingle Cross voor het eerst een onderdeel van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. Dat jaar pakte de Belg Wout van Aert de zege in Iowa. Hij zegevierde voor zijn landgenoten Laurens Sweeck en Kevin Pauwels.

Veldrijden in Amerika

Cyclocross is een sport in opkomst in de Verenigde Staten van Amerika. In 2013 werd voor het eerst het WK cyclocross gehouden in Amerika (St. Lousville). In 2015 werd er voor het eerst een Amerikaanse veldrit opgenomen in de UCI wereldbeker: Cross Vegas. Met ingang van het 2016 is dus de cross van Iowa City als tweede Amerikaanse veldrit opgenomen in de wereldbeker veldrijden. Met ingang van 2017 is de Cross Vegas geen wereldbekerwedstrijd, maar is er wel een andere Amerikaanse cross opgenomen in de Telenet UCI Wereldbeker: de Trek Waterloo Cyclocross.

Datum Jingel Cross 2017

Oorspronkelijk zou de wereldbekerwedstrijd Jingle Cross Iowa 2017 op zaterdag 16 september worden verreden. Op veel veldritkalenders met voorbeschouwingen op het seizoen 2017-2018 staat ook nog deze oude datum vermeld. Om logistieke (en publicitaire) redenen heeft men de wedstrijd echter verzet naar de datum zondag 17 september. Op de zaterdag vindt er in Iowa namelijk een grote American Football-wedstrijd plaats, waardoor de combinatie met de wereldbekercross mogelijk voor praktische problemen zou zorgen (bijvoorbeeld qua politie-inzet, verkeersproblemen, enzovoort).

Wereldbeker Veldrijden

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in de winter van 2017-2018 uit tien wedstrijden. De openingswedstrijd van dit wereldbekerseizoen is de Jingle Cross Iowa. Ook de tweede wedstrijd van deze wereldbeker veldrijden wordt verreden in Amerika: de hierboven genoemde Trek Waterloo Cyclocross, die op zondag 24 september 2017 wordt verreden. De tiende en laatste wedstrijd van dit klassement is de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide, die op 28 januari 2018 plaatsvindt.

Programma Jingle Cross Iowa City 2017

De wereldbekerwedstrijden van Iowa worden verreden op zondag 17 september 2017. Zoals vaak het geval is in de Verenigde Staten, beperkt men zich echter niet tot één wedstrijddag op dit veldritparcours. Ook op de dagen voorafgaand aan de wereldbekercross wordt het parcours al gebruikt voor diverse veldritten. Dit geldt niet alleen voor breedtesport, maar ook voor de profs. Op vrijdag 15 september vindt er voor de heren elite en dames elite al een internationale profcross van de eerste categorie plaats op het parcours. Op zaterdag 16 september vindt er voor hun een profcross van de tweede categorie plaats. Diverse topprofs die in Iowa zijn voor de wereldbekerwedstrijd van de zondag, zullen ook al op vrijdag en/of zaterdag van start gaan, enerzijds omdat ook in die andere wedstrijden al punten te verdienen zijn voor de wereldranglijst en anderzijds omdat het natuurlijk een interessante gelegenheid is om het parcours goed te verkennen in de aanloop naar de wedstrijd van zondag.

Tijdschema World Cup Cyclocross Iowa City

Hieronder vindt u het tijdschema van de wereldbekercross in Iowa City. Er is een tijdsverschil van zeven uur tussen enerzijds Iowa (tijdzone CST) en anderzijds Nederland en Vlaanderen (tijdzone CET). Dat betekent dus dat de wedstrijd van de heren elite (profs) voor de kijkers in België en Nederland op zaterdagavond om 22u30 begint.

Hoofdprogramma - Zondag 17 september 2017:

 • 14u00 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd dames elite (dat is om 21u00 in Nederland en België)
 • 15u30 plaatselijke tijd - wereldbekerwedstrijd heren elite (dat is om 22u30 in Nederland en België)

Parcours

Het parcours van de Jingle Cross Iowa City heeft een lengte van 3100 meter. De hoofdingang van het parcours bevindt zich bij Whoville. De renners rijden onder meer door het Frostbite Forest en over de Mount Krumpit. Ook zijn er twee zandbakken opgenomen in het parcours.

Deelnemers: selecties Nederland en België

De renners uit de top 50 van de UCI wereldranglijst hebben automatisch startrecht bij elke wedstrijd van de wereldbeker veldrijden. Vanwege de grote reis naar Amerika en ook vanwege de plek in het seizoen nemen echter zeker niet alle Nederlanders en Belgen die zich gekwalificeerd hebben voor deze wedstrijd daadwerkelijk deel aan deze cross.

Bij de dames focussen bijvoorbeeld diverse Nederlandse rensters zich in september nog op het wegwielrennen, zij beginnen pas later aan het veldritseizoen en zij gaan daarom niet van start in de Amerikaanse wereldbekerrossen. Daarnaast zijn er echter ook diverse veldrijders die het bijvoorbeeld als een te grote kostenpost beschouwen om deze trip naar Amerika te maken; zij rijden in deze periode daarom in Europese veldritten. Nederland gaat slechts met een kleine selectie van start in deze wereldbekercross. België gaat bij de herenwedstrijd met een zeer grote selectie van start. De prominentste Belgische naam die ervoor heeft gekozen om de Amerikaanse wereldbekercrossen niet te rijden is Klaas Vantornout. Ook in 2016 koos hij ervoor om deze wedstrijden niet te rijden. Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse en Belgische deelnemers.

Nederlandse selectie

 • Heren elite: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Stan Godrie en Corné van Kessel.
 • Dames Elite: Sophie de Boer, Maud Kaptheijns en Fleur Nagengast.

Belgische selectie:

 • Heren elite: Wout van Aert, Kevin Pauwels, Tim Merlier, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Tom Meeusen, Toon Aerts, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Jens Adams, Jim Aernouts, Daan Soete, Eli Iserbyt, Dieter Vanthourenhout, Vincent Bastaens, Rob Peeters, Wietse Bosman, Thijs Aerts en Diether Sweeck.
 • Dames elite: Sanne Cant, Ellen van Loy, Loes Sels en Alicia Frank.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welk deelnemers staan allemaal op de startlijst van de eerste wereldbekercross van het seizoen 2017-2018? En welke rugnummers dragen de deelnemers? Hieronder vindt u de deelnemerslijst van de herenwedstrijd voor de Jingle Cross Iowa City 2017.

Jingle Cross Iowa City 2017 (World Cup Cyclocross) - startlijst met rugnummers, heren elite (profs)
1 AERT Wout van (Bel)
2 PAUWELS Kevin (Bel)
3 SWEECK Laurens (Bel)
4 MEEUSEN Tom (Bel)
5 VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
6 AERTS Toon (Bel)
7 MERLIER Tim (Bel)
8 HERMANS Quinten (Bel)
9 VERMEERSCH Gianni (Bel)
10 AERNOUTS Jim (Bel)
11 ADAMS Jens (Bel)
12 SOETE Daan (Bel)
13 ISERBYT Eli (Bel)
14 BAESTAENS Vincent (Bel)
15 VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
16 PEETERS Rob (Bel)
17 SWEECK Diether (Bel)
18 BOSMANS Wietse (Bel)
19 AERTS Thijs (Bel)
20 POEL Mathieu van der (Ned)
21 KESSEL Corné van (Ned)
22 HAAR Lars van der (Ned)
23 GODRIE Stan (Ned)
24 BOROS Michael (Tsj)
25 CHAINEL Steve (Fra)
26 BOULO Matthieu (Fra)
27 HYDE Stephen (USA)
28 ORTENBLAD Tobin (USA)
29 WHITE Curtis (USA)
30 WERNER Kerry (USA)
31 POWERS Jeremy (USA)
32 DRISCOLL James (USA)
33 LIVERMON Travis (USA)
34 DURRIN Jeremy (USA)
35 KRUGHOFF Allen (USA)
36 KISSEBERTH Jack (USA)
37 PETROV Spencer (USA)
38 DILLMAN Andrew (USA)
39 HECHT Gage (USA)
40 CLARK Anthony (USA)
41 CHANCE Maxx (USA)
42 LINDINE Justin (USA)
43 WILLSEY Cooper (USA)
44 Michael van den (Can)
45 RICHEY Craig (Can)
46 O'DONNELL Trevor (Can)
47 ZANDSTRA Derek (Can)
48 NILES Isaac (Can)
49 DINIZ Nicholas (Can)
50 RICCI Christian (Can)
51 MEISEN Marcel (Dui)
52 NAKAZATO Masaru (Jpn)
53 FIELD Ian (UK)
54 TREY Jarno (Est)
55 MILLBURN Garry (Aus)


Voorbeschouwing: favorieten

De favorieten voor de zege in deze veldrit zijn wereldkampioen Wout van Aert en de Nederlander Mathieu van der Poel. Andere kanshebbers zijn onder meer de Nederlander Lars van der Haar en de Belgen Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en Tom Meeusen.

Live op tv: Telenet Play Sports

Het Belgische bedrijf Telenet is de hoofdsponsor van de UCI wereldbeker en heeft ook de uitzendrechten van deze Amerikaanse veldrit. De cross wordt live uitgezonden op de zender PlayTime (voor alle abonnees van digitale tv bij Telenet) en daarnaast ook op de betaalzender Play Sports. De uitzending van de damescross begint om 20u55 op de zender Telenet Play Sports 2. De uitzending van de herenwedstrijd begint om 22u25 eveneens op de zender Telenet Play Sports 2. Voor en na de wedstrijden is er op die zender het programma Studio Live waarin mogelijk nog wordt voor- en nabeschouwd op deze Amerikaanse wereldbekercross. De zenders van Play Sports zijn in Nederland niet op tv te zien; een goed alternatief voor de Nederlandse veldritliefhebbers is echter de livestream van NOS Studio Sport (zie hieronder).

De wedstrijd is in België ook op kanaal Z en bij Proximus te bekijken. Bij Sporza wordt er een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross uitgezonden. De samenvatting van Sporza is op 18 september om 15u00 te zien op de Vlaamse zender één (voorafgaand aan de live-uitzending van het WK tijdrijden voor beloften). Telenet werkt overigens samen met Sporza. Later in het seizoen zullen diverse andere wereldbekercrossen behalve op Telenet Play Sports ook live te zien zijn op Sporza (VRT).

Live op het internet: livestream

De wereldbekerwedstrijden zijn ook live op het internet te volgen via een livestream. Zo zal er een uitzending (met Engels commentaar) te zien zijn op het YouTube-channel van de internationale wielerunie UCI. (De officiële stream van de UCI is waarschijnlijk echter 'geo-restricted', wat inhoudt dat deze niet in alle landen te ontvangen is.)

Voor Nederlandse kijkers zijn de wedstrijden van de dames (21u00) en de heren (22u30) via een livestream te bekijken op de website van de NOS. Ook de wedstrijd op 24 september, de Trek Waterloo World Cup Cyclocross is via een livestream bij de NOS te bekijken. Daarnaast zijn deze Amerikaanse wereldbekerwedstrijden ook live te bekijken via een livestream op de website van Play Sports (met Vlaams commentaar). Die livestream is helaas echter alleen beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports.

Uitslag Jingle Cross Iowa City 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u06'28"
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 43 sec.
 3. Quinten Hermans (Bel) 44"
 4. Kevin Pauwels (Bel) 54"
 5. Lars van der Haar (Ned) 58"
 6. Michael Vanthourenhout (Bel) 1'28"
 7. Toon Aerts (Bel) 1'43"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 1'46"
 9. Michael Boros (Tsj) 1'46"
 10. Jens Adams (Bel) 1'59"

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamCross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamOp woensdag 20 september 2017 wordt de elfde editie verreden van Cross Vegas. In 2015 en 2016 was deze wedstrijd een ond…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2018 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2018 - programma en deelnemersOp zaterdag 27 januari 2018 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Veldrit Leuven 2014 deelnemers, programma, live op tvOp zondag 19 januari 2014 wordt de veldrit van Leuven verreden. Deze cross behoort tot de wedstrijdserie Soudal Cyclocro…
Veldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 11 februari 2018 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Brico Cross Parkcross Maldegem 2018 live op tv en livestreamBrico Cross Parkcross Maldegem 2018 live op tv en livestreamIn Maldegem wordt op woensdag 7 februari 2018 de Brico Cross - Parkcross verreden. Dit is de twaalfde editie van deze cy…
Bronnen en referenties
 • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=12184
 • http://nl.thetimenow.com/united_states/louisiana/iowa
 • http://jinglecross2.com/index.php/schedule-4/uci-world-cup-of-cyclo-cross
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_City,_Iowa

Reageer op het artikel "Jingle Cross Iowa City 2017 - wereldbeker veldrijden live"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 17-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!