Champions League of Darts 2018, live op tv - programma

Champions League of Darts 2018, live op tv - programma Op zaterdag 22 september en zondag 23 september 2018 wordt de PDC Champions League of Darts gehouden. Dit is de tweede editie van dit toernooi. Het evenement vindt plaats in Brighton (Engeland). De acht beste darters ter wereld zijn de deelnemers aan deze Champions League. Dit toernooi wordt live op tv uitgezonden door RTL7 en door de BBC. Ook is de Champions League of Darts 2018 via een livestream online te volgen. Het totale prijzengeld van de Champions League of Darts 2018 bedraagt 250.000 pond. Wie zijn de acht deelnemers aan dit toernooi? Hoe zien het programma en het speelschema van de Champions League of Darts eruit?

Locatie: Champions League of Darts in Brighton

De eerste twee edities van dit toernooi (in 2016 en 2017) werden gehouden in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Met ingang van 2018 is dit toernooi echter verhuisd naar Brighton. Deze plaats ligt in het zuiden van Engeland en telt anno 2018 circa 290.000 inwoners. De Champions League of Darts 2018 wordt daar gespeeld in het Brighton Centre.

Voorgaande edities Champions League of Darts

Uitslagen Champions League of Darts 2016

In 2016 werd de eerste editie van dit toernooi gehouden. De finale ging tussen de Nederlander Michael van Gerwen en de Engelse dartslegende Phil Taylor. De Engelsman won de finale van dit toernooi met 11-5. Van Gerwen leek in het seizoen 2016 op de tv-toernooien vaak onverslaanbaar, maar opvallend genoeg verloor de 'jonge ster van de dartswereld' in dat ene weekend twee maal van de 'oude ster' Phil Taylor. De beide spelers moesten in de poulefase ook al tegen elkaar en toen won Taylor eveneens. De eindstand was bij die poulewedstrijd 11-4.

Uitslagen Champions League of Darts 2017

Bij de tweede editie van de Champions League of Darts (in 2017) slaagde Van Gerwen er wederom niet in om van Taylor te winnen. Phil Taylor versloeg hem in de kwartfinale met 9-10. Vervolgens werd Taylor in de halve finale uitgeschakeld door Gary Anderson (11-6). In de andere halve finale won Mensur Suljovic met 11-9 van Raymond van Barneveld. In de finale van de Champions League of Darts 2017 werd uiteindelijk door Suljovic van Anderson gewonnen met 11-9.

Deelnemers, programma, speelschema en prijzengeld

Aan de Champions League of Darts doen de acht beste spelers mee van de PDC Order of Merit (de wereldranglijst van de PDC). In 2017 deden er nog twee Nederlanders mee aan dit toernooi (Van Barneveld en Van Gerwen). In 2018 doet er echter slechts één Nederlander mee aan de Champions League of Darts: Michael van Gerwen.

Opzet van het speelschema

De deelnemers zijn ingedeeld in twee poules. Op de eerste wedstrijddag (zaterdag) speelt men de eerste twee poulewedstrijden. Op zondagmiddag speelt men de derde poulewedstrijd. Vervolgens kwalificeren de twee beste spelers van de eindstanden van de beide poules zich voor de halve finales. Afsluitend volgt op zondagavond de finale.

Prijzengeld Champions League of Darts 2018

De winnaar van dit toernooi ontvangt 100.000 Britse ponden. De verliezende finalist krijgt 50.000 pond, de twee darters die
in de halve finales verliezen krijgen 25.000 pond. De twee spelers die in de groepsfase als derde in hun poule eindigden krijgen 15.000 pond. De darters die als vierde (laatste) in hun poule eindigden krijgen nog 10.000 pond.

Schema: indeling eerste ronde
Groep AGroep B
Michael van Gerwen
Gary Anderson
Dave Chisnall
Daryl Gurney
Peter Wright
Rob Cross
Simon Whitlock
Mensur Suljovic

Programma middagsessie zaterdag 22 september:

 • Rob Cross - Mensur Suljovic (Poule B) 8-10
 • Peter Wright - Simon Whitlock (Poule B) 10-7
 • Gary Anderson - Daryl Gurney (Poule A) 8-10
 • Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Poule A) 10-2

Programma avondsessie zaterdag 22 september:

 • Simon Whitlock - Rob Cross (Poule B) 8-10
 • Mensur Suljovic - Peter Wright (Poule B) 10-7
 • Dave Chisnall - Gary Anderson (Poule A) 3-10
 • Michael van Gerwen (Ned) - Daryl Gurney (Poule A) 10-7

Programma middagsessie zondag 23 september:

 • Simon Whitlock - Mensur Suljovic (Poule B) 1-10
 • Daryl Gurney - Dave Chisnall (Poule A) 10-7
 • Peter Wright - Rob Cross (Poule B) 10-3
 • Michael van Gerwen (Ned) - Gary Anderson (Poule A) 9-10

Programma avondsessie 23 september:

 • Halve finale: Suljovic-Anderson 4-11
 • Halve finale: Van Gerwen-Wright 9-11
 • Finale: Anderson-Wright 11-4

Live op tv: RTL7 en BBC

RTL7 zendt in de vooravond van elke wedstrijddag eerst een uitgebreide samenvatting uit van de middagsessie. Daarna volgt beide dagen de live-uitzending van de avondsessie. Kijkers die overigens de middagsessies ook live op tv willen zien, kunnen ze bekijken op de BBC, want die zendt deze sessies wel live op tv uit. (Verderop in dit artikel vindt u het uitzendschema van de BBC.) Op zaterdagavond volgt na afloop van de live-uitzending van de Champions League of Darts omstreeks 23u30 op RTL7 live de strijd om het WK boksen: Anthony Joshua-Alexander Povetkin.

Uitzendschema RTL7 op tv:
 • Zaterdag 22 september: 18u15-20u00 (samenvatting)
 • Zaterdag 22 september: 20u00-23u30 (live)
 • Zondag 23 september: 18u00-20u00 (samenvatting)
 • Zondag 23 september: 20u00-23u59 (live)

Darts live bij RTL7

Het eerstvolgende dartstoernooi dat RTL7 hierna live op tv uitzendt is overigens de World Grand Prix of Darts. Andere grote tv-toernooien in het najaar zijn onder meer het EK darts (in Hasselt) en de Grand Slam of Darts. Het hoogtepunt is natuurlijk het WK darts 2019 dat medio december 2018 begint.

BBC en de PDC

Dit toernooi heeft gezorgd voor een (mogelijk) revolutionaire verandering in de Engelse dartswereld. In het verleden werden de toernooien van de PDC altijd op tv uitgezonden door commerciële Britse zenders zoals Sky (Sky Sports) en ITV. De publieke omroep BBC zond daarentegen alleen maar toernooien uit van de concurrerende dartbond BDO (waaronder het WK op Lakeside). De jarenlange concurrentiestrijd die binnen de dartwereld bestond tussen de PDC en de BDO is zowel op sportief vlak als op het financiële vlak overduidelijk reeds lang door de PDC gewonnen.

Door langjarige contracten was de BBC echter nog verbonden aan de BDO. Aan het lange verbond tussen de BDO en de BBC lijkt echter een einde te zijn gekomen, nu de BBC enerzijds gaat samenwerken met de PDC en de BBC anderzijds niet meer het WK darts van de BDO live uitzendt. Het is nog onduidelijk welke implicaties de samenwerking van de BBC en de PDC exact voor de toekomst heeft. De uitzendrechten van het PDC WK darts zijn in Engeland overigens nog gewoon in handen van het commerciële Sky Sports en het wordt ook niet verwacht dat de BBC de ambitie heeft om dit voor een groot bedrag over te nemen.

Uitzendschema BBC voor de Champions League of Darts
Hieronder vindt u het uitzendschema van de BBC voor dit evenement. De BBC zendt in 2018, net als in 2016 en 2017, wel de middagsessies live op tv uit (in tegenstelling tot RTL7, dat alleen de avondsessies live op tv uitzendt).

Uitzendschema BBC: live op tv
 • Zaterdag 22 september: 14u15 op BBC One (live middagsessie)
 • Zaterdag 22 september: 19u30 op BBC Two (live avondsessie)
 • Zondag 23 september: 14u00 op BBC Two (live middagsessie)
 • Zondag 23 september: 19u30 op BBC Two (live de halve finales en finale)

Livestream Champions League of Darts 2018

De Champions League of Darts 2018 is ook online via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld via een smartphone de middagsessies bekijken die door RTL7 niet live worden uitgezonden. Er is een officiële livestream voor Nederland beschikbaar bij RTL7. Is dit een gratis livestream? Deze livestream is alleen beschikbaar voor betalende abonnees van RTL XL Premium, dus neen, dit is geen gratis livestream. Deze livestream is onder meer te vinden via de website van RTL7 darts.

Er is ook een livestream beschikbaar bij de BBC, maar die livestream is geo-resticted. Dat houdt in dat alleen Britten deze livestream mogen bekijken. Voor kijkers buiten Groot-Brittannië (zoals Nederlanders) is de livestream van de BBC officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd). Een voordeel van dit toernooi vergeleken met veel andere evenementen van de PDC is overigens wel dat de middagsessies, die gewoonlijk alleen via een livestream te bekijken zijn, ditmaal ook live op tv te zien zijn (namelijk: bij de BBC).

Uitzendschema livestream RTL7:

 • 22 september: livestream middagsessie om 14u15
 • 22 september: livestream avondsessie om 20u00
 • 23 september: livestream middagsessie om 14u00
 • 23 september: livestream avondsessie om 20u00

Lees verder

© 2016 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts 2020 - live op tv en livestreamPremier League Darts 2020 - live op tv en livestreamDe Unibet Premier League Darts 2020 begint op donderdag 6 februari in Aberdeen. Dit is de zestiende editie van deze pres…
Prijzengeld WK darts 2020 PDC en BDOPrijzengeld WK darts 2020 PDC en BDODarten is de afgelopen tientallen jaren enorm in populariteit gestegen. Dit is dan ook terug te zien in het prijzengeld.…
Darts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamDarts 2020: Raymond van Barneveld-Martin Adams livestreamOp maandag 13 april 2020 wordt er in de dartswereld een heel speciale wedstrijd gespeeld. Die gaat tussen twee levende l…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…

Mountainbikeroutes in het Drents-Friese WoldMountainbikeroutes in het Drents-Friese WoldMountainbiken wint steeds meer aan aan populariteit. Veel mensen die gek zijn op wielrennen kiezen in de vakantieperiode…
Jingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestreamJingle Cross Iowa City 2019 World Cup: live tv en livestreamOp zaterdag 14 september 2019 wordt in Iowa City (USA) de Jingle Cross verreden. Deze veldrit telt mee voor de UCI Telen…
Bronnen en referenties
 • http://dartslive.nl/champions-league-darts-2016-michael-gerwen-topfavoriet-eindzege-4272
 • http://www.rtl7darts.nl/nieuws/879/pdc_introduceert_nieuw_toernooi_champion/
 • http://www.bbc.com/sport/darts/35532372

Reageer op het artikel "Champions League of Darts 2018, live op tv - programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!