InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2018

Favorieten Tour de France 2018

Favorieten Tour de France 2018 Op zaterdag 7 juli 2018 gaat de 105e editie van de Tour de France van start in Noirmoutier-en-l'île. Op zondag 29 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2018? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat vanzelfsprekend Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2018

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2018 eruit? Er is bij deze Tour geen proloog. De Ronde van Frankrijk 2018 begint op zaterdag 7 juli met een rit van Noirmoutier-en-l'île naar Fontenay le Comte. De openingsrit heeft een lengte van 189 kilometer. Er zijn diverse interessante ritten opgenomen in de eerste week van deze Tour, waaronder een ploegentijdrit, een etappe met een finish op de Mur de Bretagne en een kasseienrit. In de tweede week rijden de renners door de Alpen, met onder meer een finish op de top van de L'Alpe d'Huez. In de derde week rijden de renners diverse bergetappes in de Pyreneeën. Daarna staat op de voorlaatste dag van deze Tour de enige individuele tijdrit van deze Ronde van Frankrijk op het programma. De Tour de France finish traditioneel in Parijs.

Startlijst Tour de France 2018

Welke ploegen staan in 2018 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: 18 World Tour Teams en 4 ProContinentale Teams. Een verandering vergeleken met de voorgaande edities is, dat per team men met een selectie van 8 renners van start mag gaan. In het verleden vertrok men met 9 renners per ploeg.

Truien in de Tour 2018

Behalve om de gele trui (algemeen klassement) wordt er in de Tour de France 2018 ook nog om drie andere truien gestreden.
De klimmers strijden om de bolletjestrui (bergklassement), de sprinters strijden om groene trui (puntenklassement) en de jonge getalenteerde klassementsrenners strijden om de witte trui (jongerenklassement).

Tour de France 2018 live op tv

De Tour 2018 is live op tv te zien bij onder meer het Nederlandse NOS Studio Sport, het Vlaamse Sporza (VRT) en bij de sportzender Eurosport. De Tour de France is ook live te volgen op het internet via livestreams van de hierboven genoemde omroepen. Daarnaast zenden deze omroepen ook dagelijks diverse andere programma's uit over de Tour de France, waaronder de talkshows Vive Le Tour (Sporza) en de Avondetappe (NOS).

Favorieten Tour 2018: belangrijkste klassementsrenners

Wie zijn de belangrijke kanshebbers voor de topklasseringen in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk 2018? Hieronder vindt u korte portretten van de prominentste Tourfavorieten. Verderop vindt u overzichten van overige klassementsrenners en klimmers, die eveneens een belangrijke rol kunnen spelen in de Tour de France 2018.

Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en deed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen mee namens Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Kopman Sky

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. Ook in 2015, 2016 en 2017 won hij de Tour de France. Daarmee heeft hij in totaal dus vier eindzeges behaald. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder. Bij de Tour 2018 is Froome wederom de favoriet voor de zege.

Vergeleken met de voorgaande Tours zijn er in 2018 wel twee vraagtekens. Hoe goed is zijn vorm in de Tour nog, nadat hij in het voorjaar een zeer zware Giro heeft gereden? En hoe gaat hij mentaal om met alle extra stress vanwege de vele commotie rondom de salbutamol-affaire?

Nairo Quintana

De Colombiaan Nairo Quintana werd geboren op 4 februari 1990 in de plaats Tunja. Hij won in 2010 de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Quintana beleefde in 2013 een buitengewoon indrukwekkend Tourdebuut: de pas 23-jarige renner werd tweede in het algemeen klassement. Hij won in die Tour het jongerenklassement, het bergklassement en één etappe.

In 2014 koos hij ervoor om niet de Tour te rijden, maar zich op de Giro te focussen. Hij won die Giro d'Italia. In 2015 startte hij weer in de Tour. Wederom werd hij tweede in het eindklassement en ook won hij wederom het jongerenklassement. Bergop was hij in diverse grote etappes sterker dan Tourwinnaar Chris Froome.

In 2016 waren de verwachtingen met betrekking tot Quintana voor de Tour hoog. Hij kon het echter Froome bergop ditmaal nooit echt lastig maken, maar toch werd hij nog derde in het eindklassement. In het najaar van 2016 was Quintana echter wel sterker dan Froome in de Vuelta. Quintana won het eindklassement van die Ronde van Spanje, terwijl Froome als tweede eindigde.

In 2018 focus op de Tour

In de Tour van 2017 werd Quintana wederom beschouwd worden als de belangrijkste concurrent van Chris Froome. Hij kon de hoge verwachtingen echter niet waarmaken en eindigde slechts als 12e in het eindklassement. Eén van de oorzaken van die matige prestatie was mogelijk zijn andere, zwaardere voorbereiding vergeleken met de voorgaande jaren: hij reed in 2017 voorafgaand aan de Tour ook de Giro en moest daarin zeer diep gaan in de strijd voor het algemeen klassement. In 2018 gaat hij niet van start in de Giro, zodat hij fitter van start kan gaan in de Tour. Quintana is in de Tour 2018 de kopman van Team Movistar. Deze ploeg komt aan de start met een buitengewoon sterke selectie, waarvan in theorie ook Valverde en Landa tot de podiumkandidaten gerekend moeten worden.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. Bardet is in de Tour van 2018 de kopman van het Franse team AG2R.

Tom Dumoulin

In 2018 behoort voor het eerst sinds vele jaren een Nederlander tot de favorieten voor de Tourzege: Tom Dumoulin. Hij werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

Giro en Tour

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 reed hij wederom de Giro. Ditmaal eindigde hij daarin als tweede achter Froome. Vervolgens gaat hij in de zomer van 2018 van start in de Tour. In het verleden is al vaak gebleken dat de combinatie Giro-Tour in één seizoen erg zwaar is. In 2018 zit er in de kalender wel een wat langere periode tussen de Giro en de Tour (één extra week), maar toch is het nog wel af te wachten in hoeverre Dumoulin, na de zware Giro, in de Tour weer in topvorm kan zijn.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte werd op 30 januari 1985 geboren in Launceston. Hij was jarenlang een superknecht voor Chris Froome in de bergetappes. Porte was in die tijd vaak zo sterk, dat velen in hem een potentiële winnaar van grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) zagen, indien hij de kans zou krijgen om als kopman op te treden. Later heeft hij als kopman heel wat prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en twee keer Parijs-Nice.

Wanneer Porte echter in de grote rondes de kans als kopman kreeg, dan kon hij de hoge verwachtingen meestal niet waarmaken; soms door tegenslag, maar vaak ook omdat hij in de loop van de drie weken minstens tijdens één belangrijke rit een mindere dag had. Richie Porte zal er zeer op gebrand zijn om in de Tour 2017 te bewijzen dat hij wel degelijk een podiumplek kan behalen in een grote ronde van drie weken. In 2016 was hij daar al erg dichtbij: ondanks dat hij al in de beginfase van de Tour heel wat tijd verloor door mechanische pech, werd hij toch nog vijfde in het eindklassement.

Bij de Tour van 2017 werd Porte door zijn ex-kopman Froome beschouwd als één van zijn allerbelangrijkste concurrenten voor de Tourzege in 2017. Het ging echter wederom mis met Porte: door een zware valpartij moest hij voortijdig de Tour 2017 verlaten.

Vincenzo Nibali

De Italiaan Vincenzo Nibali behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Hij slaagde erin om alle drie de grote rondes te winnen: in 2010 won hij de Vuelta, in 2014 zegevierde hij in de Tour de France en de Giro d'Italia won hij twee keer: in 2013 en 2016. In het seizoen 2018 is de Tour de France zijn hoofddoel. De inmiddels 33-jarige Nibali behoort in de Tour 2018 niet tot de topfavorieten voor de eindzege, maar zeker wel tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken.

Overige klassementsrenners en klimmers

Welke andere renners behoren tot de kanshebbers voor de topklasseringen? Welke klimmers kunnen hoofdrollen spelen in de bergetappes? In theorie zijn dat onder meer: Mikel Landa, Adam Yates, Alejandro Valverde, Bob Jungels, Rafal Majka, Warren Barguil, Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Jakob Fuglsang, Matthias Frank en Daniel Martin. In de aanloop naar de Tour de France 2018, als er meer selecties van deelnemende ploegen worden bekend gemaakt, dan wordt dit overzicht van 'overige klassementsrenners' nog uitgebreid.

Primoz Roglic

Een interessante coureur op de startlijst is de Sloveen Primož Roglič van TEAMLottoNL-Jumbo. Deze 29-jarige ex-skischansspringer heeft getoond dat hij als wielrenner veel talent heeft voor tijdrijden en klimmen. Hij heeft echter nog nooit in een grote ronde (Tour, Giro of Vuelta) puur drie weken voor het algemeen klassement gereden, op dat gebied mist hij dus wat ervaring. Daarentegen heeft hij wel in diverse korte rittenkoersen geweldig gepresteerd. In 2018 won hij onder meer het eindklassement in twee World Tour-wedstrijden: de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië.

Nederlandse klimmers

Behalve Tom Dumoulin doen er nog diverse andere interessante Nederlandse klassementsrenners en klimmers mee aan de Tour de France 2018. Bauke Mollema gaat van start als kopman van Team Trek Segafredo. Zijn hoofddoel is in eerste instantie het algemeen klassement, maar hij kan tijdens de Tour ook beslissen om zich alsnog meer op etappezeges te focussen. Bij het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo is Steven Kruijswijk één van de kopmannen voor het klassement (naast de Sloveen Primoz Roglic). Robert Gesink gaat bij dat team daarentegen vooral van start met als doel om een bergetappe te winnen.

Bij Team Sky rijdt de topklimmer Wout Poels waarschijnlijk weer vooral in dienst van zijn kopman Chris Froome. Bij Team Sunweb gaat Wilco Kelderman in theorie van start in een dienende rol voor Tom Dumoulin, maar mocht Dumoulin na z'n ware Giro toch niet zijn topvorm halen in de Tour, dan is het eventueel mogelijk dat Kelderman alsnog de rol van kopman overneemt.

Afwezig

Tot de topklassementsrenners die niet van start gaan in de Tour 2018 behoort de Fransman Thibaut Pinot. Hij was oorspronkelijk wel van plan om de Tour 2018 te rijden, maar Pinot is niet op tijd hersteld van de gezondheidsproblemen die hij opliep tijdens de Giro 2018. Een andere topper die de Tour 2018 niet rijdt is de Brit Simon Yates. Hij focuste zich in 2018 volledig op de Giro en besloot om de Tour niet op te nemen in zijn programma.

Trivia Tour 2018

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2018? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums. In de weken na afloop van de Tour 2018 zijn de toprenners immers weer in veel criteriums in Nederland en België te bewonderen.

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Favorieten Giro d'Italia 2018Favorieten Giro d'Italia 2018Op vrijdag 4 mei 2018 gaat de 101e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Israel. De slotrit is op…
Favorieten Tour de France 2016Favorieten Tour de France 2016De Tour de France 2016 gaat op zaterdag 2 juli van start. Deze Tour begint op het Franse eiland Mont-Saint-Michel. Op zo…
Tour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenTour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenDe 103e editie van de Tour de France gaat op zaterdag 2 juli 2016 van start met 198 wielrenners. Het complete deelnemers…
Favorieten Tour de France 2014Op zaterdag 5 juli 2014 gaat in Leeds (Engeland) de 101e editie van de Tour de France van start. Welke klassementsrenner…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!