InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Favorieten Tour de France 2018

Favorieten Tour de France 2018

Favorieten Tour de France 2018 Op zaterdag 7 juli 2018 gaat de 105e editie van de Tour de France van start in Noirmoutier-en-l'île. Op zondag 29 juli eindigt deze Ronde van Frankrijk in Parijs. Welke renners zijn de favorieten voor de eindzege in de Tour de France 2018? Welke andere klassementsrenners behoren tot de kanshebbers voor de podiumplekken?

Historie: winnaars van de Tour de France

De eerste Tour de France werd gehouden in 1903. Die eerste editie werd gewonnen door de Fransman Maurice Garin. In 1904 leek hij in eerste instantie wederom de Tour de France te winnen. Die tweede Tourzege werd hem later echter afgenomen. Garin werd gediskwalificeerd, net als de nummers twee, drie en vier uit het algemeen klassement, omdat zij delen van het parcours van de Tour per trein zouden hebben afgelegd.

Vijfvoudige winnaars

De legendarische Fransman Jacques Anquetil, alias Monsieur Chrono, was de eerste renner die erin slaagde om vijf keer het eindklassement van de Tour de France te winnen. Hij zegevierde in 1957, 1961, 1962, 1963 en 1964. De Belg Eddy Merckx, alias de Kannibaal, won de Tour eveneens vijf keer: 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Ook de Fransman Bernard Hinault, alias Le Blaireau, pakte vijf keer de Tourzege: 1978, 1979, 1981, 1982 en 1985. De Spanjaard Miguel Indurain, alias de Grote Zwijger, was de vierde renner die vijf keer de Tour won: in 1991, 1992, 1993, 1994 en 1995. De Amerikaan Lance Armstrong brak oorspronkelijk het recordaantal van vijf eindzeges. In de periode 1999-2005 won hij de Tour zeven keer op rij. Als gevolg van de grote dopingaffaire van Armstrong en zijn US Postal Team werden die zeven Tourzeges hem later echter allemaal afgenomen.

Belgische Tourzeges

18 keer werd de Tour de France door een Belgische renner gewonnen. Daarmee staan de Belgen op de tweede plek in de ranglijst van landen met de meeste Tourzeges. Eerste op die ranglijst staat vanzelfsprekend Frankrijk. In 1912 was Odiel Defraeye de eerste Belg die het eindklassement won van de Tour. In de jaren rond de Eerste Wereldoorlog was de Belg Philippe Thys de beste wielrenner ter wereld. Hij won drie keer het eindklassement in de Tour de France: in 1913, 1914 en 1920.

De beste Belgische Tourrenner aller tijden is vanzelfsprekend de vijfvoudige Tourwinnaar Eddy Merckx. Behalve Merckx en Thys waren er nog twee Belgen die meervoudig de Tour de France wonnen. Zowel Firmin Lambot als Sylvère Maes wonnen twee keer het eindklassement van de Tour.

Nederlandse Tourzeges

Slechts twee keer werd de Tour de France gewonnen door een Nederlander. In 1968 was Jan Janssen de eerste Nederlandse Tourwinnaar. In 1980 was Joop Zoetemelk de twee Nederlander die de eindzege in de Tour behaalde.

Parcours Tour de France 2018

Hoe ziet het rittenschema van de Tour 2018 eruit? Er is bij deze Tour geen proloog. De Ronde van Frankrijk 2018 begint op zaterdag 7 juli met een rit van Noirmoutier-en-l'île naar Fontenay le Comte. De openingsrit heeft een lengte van 189 kilometer. Er zijn diverse interessante ritten opgenomen in de eerste week van deze Tour, waaronder een ploegentijdrit, een etappe met een finish op de Mur de Bretagne en een kasseienrit. In de tweede week rijden de renners door de Alpen, met onder meer een finish op de top van de L'Alpe d'Huez. In de derde week rijden de renners diverse bergetappes in de Pyreneeën. Daarna staat op de voorlaatste dag van deze Tour de enige individuele tijdrit van deze Ronde van Frankrijk op het programma. De Tour de France finish traditioneel in Parijs.

Startlijst Tour de France 2018

Welke ploegen staan in 2018 op de startlijst van de Tour de France? Er gaan weer 22 ploegen van start in de Ronde van Frankrijk: 18 World Tour Teams en 4 ProContinentale Teams. Een verandering vergeleken met de voorgaande edities is, dat per team men met een selectie van 8 renners van start mag gaan. In het verleden vertrok men met 9 renners per ploeg.

Favorieten Tour 2018: belangrijkste klassementsrenners

Chris Froome

Op 20 mei 1985 werd Christopher Froome geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Tijdens de beginperiode van zijn wielercarrière reed Froome op een Keniaanse licentie en reed hij bijvoorbeeld ook op de wereldkampioenschappen voor Kenia. Met ingang van 2009 nam hij echter een Britse licentie. Door hardnekkige gezondheidsproblemen (een parasitaire infectie genaamd Schistosomiasis/Bilharzia) boekte hij in zijn beginjaren als prof weinig successen.

In 2010 kreeg hij echter een behandeling die een goed effect had tegen deze parasiet. Dit was een belangrijke oorzaak waardoor hij in 2011 zijn doorbraak als profrenner kon beleven, met onder meer een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Een jaar later behaalde hij ook de tweede plaats in het eindklassement van de Tour de France. Die Tour van 2012 werd gewonnen door zijn kopman bij Sky, Bradley Wiggins. Volgens velen was Froome in die Tour 2012 bergop eigenlijk al sterker dan zijn kopman.

Vervolgens werd Froome met ingang van 2013 de kopman van Sky. Hij won dat jaar meteen de Tour de France. Ook in 2015, 2016 en 2017 won hij de Tour de France. Daarmee heeft hij in totaal dus vier eindzeges behaald. Froome is als klassementsrenner een allrounder: hij is een topper als klimmer en als tijdrijder.

Nairo Quintana

De Colombiaan Nairo Quintana werd geboren op 4 februari 1990 in de plaats Tunja. Hij won in 2010 de Tour de L'Avenir (Ronde van de Toekomst). Quintana beleefde in 2013 een buitengewoon indrukwekkend Tourdebuut: de pas 23-jarige renner werd tweede in het algemeen klassement. Hij won in die Tour het jongerenklassement, het bergklassement en één etappe.

In 2014 koos hij ervoor om niet de Tour te rijden, maar zich op de Giro te focussen. Hij won die Giro d'Italia. In 2015 startte hij weer in de Tour. Wederom werd hij tweede in het eindklassement en ook won hij wederom het jongerenklassement. Bergop was hij in diverse grote etappes sterker dan Tourwinnaar Chris Froome.

In 2016 waren de verwachtingen met betrekking tot Quintana voor de Tour hoog. Hij kon het echter Froome bergop ditmaal nooit echt lastig maken, maar toch werd hij nog derde in het eindklassement. In het najaar van 2016 was Quintana echter wel sterker dan Froome in de Vuelta. Quintana won het eindklassement van die Ronde van Spanje, terwijl Froome als tweede eindigde.

In de Tour van 2017 werd Quintana wederom beschouwd worden als de belangrijkste concurrent van Chris Froome. Hij kon de hoge verwachtingen echter niet waarmaken en eindigde slechts als 12e in het eindklassement. Eén van de oorzaken van die matige prestatie was mogelijk zijn andere, zwaardere voorbereiding vergeleken met de voorgaande jaren: hij reed in 2017 voorafgaand aan de Tour ook de Giro en moest daarin zeer diep gaan in de strijd voor het algemeen klassement. In 2018 gaat hij niet van start in de Giro, zodat hij fitter van start kan gaan in de Tour.

Bardet

Romain Bardet werd op 9 november 1990 geboren. Hij is een zeer goede en aanvalslustige klimmer. In 2013 debuteerde hij als 22-jarige in de Tour de France en pakte toen al een mooie 15e plaats in het eindklassement. In 2014 werd hij zesde in het klassement. In 2015 eindigde hij als negende; hij won toen een Touretappe en werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner van die Tour. In 2016 won hij wederom een Touretappe en eindigde hij op een prachtige tweede plek in het algemeen klassement. In 2017 eindigde hij wederom op het eindpodium: Bardet werd derde in het algemeen klassement. Bardet is in de Tour van 2018 de kopman van het Franse team AG2R.

Tom Dumoulin

In 2018 behoort voor het eerst sinds vele jaren een Nederlander tot de favorieten voor de Tourzege: Tom Dumoulin. Hij werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Dumoulin specialiseerde zich als wielrenner tijdens zijn eerste profjaren vooral op het tijdrijden. Pas later ontdekte Dumoulin dat hij in potentie ook een geweldige klimmer was. Door deze combinatie is hij ook een erg sterke allround klassementsrenner.

De eerste keer dat Dumoulin een hoofdrol speelde in het algemeen klassement van een grote ronde was in de Vuelta 2015. Hij leek zelfs lange tijd op weg te zijn om die Ronde van Spanje te winnen. Dit was deels tot zijn eigen verbazing, aangezien hij zich in die tijd nog niet erg specifiek op het klimmen focuste, maar vooral op het tijdrijden. Uiteindelijk zakte Dumoulin in de slotfase van die Vuelta 2015 echter wat weg in het klassement, waardoor hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

In het seizoen 2016 focuste Dumoulin zich, vanwege de Olympische Spelen, toch nog één jaar vooral op het tijdrijden. In de Tour won hij dat jaar een tijdrit en een bergrit. Door een valpartij moest hij echter voortijdig die Tour de France verlaten. De blessure die Dumoulin opliep bij die valpartij, gooide zijn hele voorbereiding op z'n hoofddoel van dat jaar, de Olympische tijdrit, in de war. Desondanks slaagde Dumoulin er toch nog in om Olympisch zilver te winnen.

In 2017 focuste Dumoulin zich in z'n trainingen voor het eerst voluit op het klimmen en was voor het eerst zijn grote doel het klassement in een grote ronde: de Giro 2017. Dit werd een enorm succes. Hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro d'Italia. In 2018 is zijn hoofddoel de Tour de France en hij wordt zeker gerekend tot de kanshebbers voor de eindzege.

Richie Porte

De Australiër Richie Porte werd op 30 januari 1985 geboren in Launceston. Hij was jarenlang een superknecht voor Chris Froome in de bergetappes. Porte was in die tijd vaak zo sterk, dat velen in hem een potentiële winnaar van grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) zagen, indien hij de kans zou krijgen om als kopman op te treden. Later heeft hij als kopman heel wat prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Catalonië, de Ronde van Romandië en twee keer Parijs-Nice.

Wanneer Porte echter in de grote rondes de kans als kopman kreeg, dan kon hij de hoge verwachtingen meestal niet waarmaken; soms door tegenslag, maar vaak ook omdat hij in de loop van de drie weken minstens tijdens één belangrijke rit een mindere dag had. Richie Porte zal er zeer op gebrand zijn om in de Tour 2017 te bewijzen dat hij wel degelijk een podiumplek kan behalen in een grote ronde van drie weken. In 2016 was hij daar al erg dichtbij: ondanks dat hij al in de beginfase van de Tour heel wat tijd verloor door mechanische pech, werd hij toch nog vijfde in het eindklassement.

Bij de Tour van 2017 werd Porte door zijn ex-kopman Froome beschouwd als één van zijn allerbelangrijkste concurrenten voor de Tourzege in 2017. Het ging echter wederom mis met Porte: door een zware valpartij moest hij voortijdig de Tour 2017 verlaten.

Vincenzo Nibali

De Italiaan Vincenzo Nibali behoort tot de beste klassementsrenners van zijn generatie. Hij slaagde erin om alle drie de grote rondes te winnen: in 2010 won hij de Vuelta, in 2014 zegevierde hij in de Tour de France en de Giro d'Italia won hij twee keer: in 2013 en 2016. In het seizoen 2018 is de Tour de France zijn hoofddoel. De inmiddels 33-jarige Nibali behoort in de Tour 2018 niet tot de topfavorieten voor de eindzege, maar zeker wel tot de belangrijke kanshebbers voor de podiumplekken.

Overige klassementsrenners en klimmers

Welke andere renners behoren tot de kanshebbers voor de topklasseringen? Welke klimmers kunnen hoofdrollen spelen in de bergetappes? In theorie zijn dat onder meer: Thibaut Pinot, Mikel Landa, Bauke Mollema, Fabio Aru, Rafal Majka, Vincenzo Nibali, Warren Barguil, Esteban Chavez, Rigoberto Uran, Jakob Fuglsang, Darwin Atapuma, Matthias Frank, George Bennett, Primož Roglič, Daniel Martin, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes en Emanuel Buchmann. Bij veel renners is het echter nog niet zeker of zij zich in 2018 op de Tour zullen focussen, of toch op de Giro. Ook is nog niet zeker, welke renners als kopmannen worden uitgespeeld in de Tour 2018 en wie een dienende rol in hun team hebben. Zodra hier meer over bekend is, wordt dit overzicht geüpdatet en uitgebreid.

Trivia Tour 2018

Hoeveel prijzengeld valt er te verdienen in de Tour de France 2018? De totale prijzenpot van dit evenement bevat 2 miljoen euro. Daarvan krijgt de winnaar 500.000 euro. Het is echter traditie dat het prijzengeld gedeeld wordt met de teamgenoten. De Tourwinnaar heeft daarnaast echter heel veel andere grote inkomstenbronnen, zoals z'n salaris, z'n persoonlijke sponsorcontracten, een winstbonus van z'n team en startgelden bij criteriums.

De Tour de France 2018 wordt elke dag live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Door Eurosport worden zelfs bijna alle etappes integraal uitgezonden (van start tot finish), al zijn helaas de meeste Touruitzendingen van hen op de zender Eurosport2. De Tour is ook live te volgen op het internet via livestreams van de hierboven genoemde omroepen.

Lees verder

© 2016 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Favorieten Tour de France 2016Favorieten Tour de France 2016De Tour de France 2016 gaat op zaterdag 2 juli van start. Deze Tour begint op het Franse eiland Mont-Saint-Michel. Op zo…
Tour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenTour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenDe 103e editie van de Tour de France gaat op zaterdag 2 juli 2016 van start met 198 wielrenners. Het complete deelnemers…
Favorieten Tour de France 2014Op zaterdag 5 juli 2014 gaat in Leeds (Engeland) de 101e editie van de Tour de France van start. Welke klassementsrenner…
Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Favorieten witte trui (jongerenklassement) in de Tour 2014Welke wielrenners doen mee aan het jongerenklassement van de Tour de France 2014? En welke talenten behoren tot de belan…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincenzo_Nibali
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schistosomiasis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thibaut_Pinot

Reageer op het artikel "Favorieten Tour de France 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!