InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dutch Open Darts 2018 - Bonte Wever, Assen

Dutch Open Darts 2018 - Bonte Wever, Assen

Dutch Open Darts 2018 - Bonte Wever, Assen Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari 2018 vindt in De Bonte Wever te Assen het Bauhaus Dutch Open Darts plaats. Dit internationale dartstoernooi vindt al jaren plaats en wordt ieder jaar groter en groter. Dit komt met name door de geweldige prestaties van de Nederlandse topdarters in de jaren tussen 2012 en 2017; Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en in iets mindere mate Jelle Klaassen en Benito van der Pas zorgen voor veel Nederlandse belangstelling in de dartssport. Omdat het een open toernooi is kan iedere amateur zich inschrijven voor deelname.

Inhoudsopgave


Dutch Open 2018

Omdat we het hier hebben over een Open toernooi van de dartbond BDO (British Darts Organisation), staat het een ieder die geïnteresseerd is vrij om deel te nemen aan één of meerdere onderdelen van het toernooi. Iedereen die wel eens een pijltje gooit, kan zich dus inschrijven en aan een echt internationaal dartstoernooi meedoen.

Bron: Pcdazero, PixabayBron: Pcdazero, Pixabay
Vloertoernooi
Het toernooi is een zogenoemd vloertoernooi. Verdeeld over twee hallen staan meer dan honderd wedstrijdborden opgesteld, waarop de spelers hun wedstrijden spelen en kunnen ingooien als er even geen wedstrijd aan de gang is. Daarnaast zijn er vijf wedstrijdbanen gemaakt waarop door de toppers hun wedstrijden spelen. Deze banen hebben meer ruimte en er is een echte tribune geplaatst. Een ideale mogelijkheid om eens dicht bij een internationale topper te staan.

Winnaars singles 2017

In 2017 wint bij de de heren de Schot Mark McGeeney, het is zijn eerste overwinning in Assen. Bij de dames wint de Britse Deta Hedman ook haar eerste titel.

Winnaars dubbels 2017

Het Britse koppel Hurrel/Mitchell wint het toernooi bij de heren, bij de dames wint het Nederlandse duo Prins / De Graaf het toernooi, het is hun tweede overwinning op rij.

Locatie

Net als in 2016 en 2017 vindt ook in 2018 het toernooi plaats in Assen. De Bonte Wever in Assen is een hotel, zalencentrum en zwemparadijs en is in 2017 volledig verbouwd; de half overdekte ijsbaan heeft plaatsgemaakt voor een extra hal. Hierdoor hoeft een deel van de darters zijn wedstrijden niet meer te spelen in een, overigens goed afgesloten, tent.

Overnachten op de locatie is tijdens het toernooi amper mogelijk, de meeste kamers zijn gereserveerd voor genodigden en de internationale toppers. Kamers die wel beschikbaar zijn gaan voor zeer hoge prijzen van de hand. Voor een slaapplaats zal er uitgeweken moeten worden naar nabijgelegen hotels, bed & breakfast en pensions. De locatie beschikt over een groot parkeerterrein, maar ook is het mogelijk om met de taxi gebracht te worden. Vanaf het Centraal Station is het een half uurtje lopen naar De Bonte Wever.

Sponsors

Sinds 2017 heeft het toernooi een officiële hoofdsponsor. Dit is het in Duitsland gevestigde bedrijf Bauhaus. Hoofdsponsor Bauhaus is een, van oorsprong Duitse, bouwmarkt en heeft sinds 2015 een vestiging in Groningen. Naast deze hoofdsponsor zijn er nog tal van kleinere sponsoren actief tijdens het toernooi. Informatie over de sponsoren is te vinden op de sponsorpagina van de toernooisite.

Toernooivarianten

Heren Enkel

Tot en met de laatste 64 deelnemers wordt er gespeeld om een best-of-5 legs. De volgende twee rondes worden gespeeld via een best-of-7 legs, waarna er in de kwartfinale gespeeld wordt om een best-of-9 legs. De halve finale is een best-of-3 sets, waarna er in de finale gespeeld wordt in een best-of-5 sets. Het toernooi begint op zaterdag 4 februari, de laatste 64 deelnemers strijden op zondag 5 februari verder.

Prijzengeld
De top 128 van het deelnemersveld ontvangt in 2018 prijzengeld. Dit varieert van 25 voor de nummers 65-128 tot onder andere 2.500 voor de verliezend finalist. De winnaar van het toernooi ontvangt een cheque van 5.000.

Dames Enkel

Tot en met de laatste 64 deelnemers wordt er gespeeld in een best-of-5 legs, vervolgens gaan de dames verder in een best-of-7 legs. In de finale zal er gespeeld worden volgens een best-of-9 legs. Het toernooi begint op zaterdag 4 februari, de twee finalisten spelen hun finale op zondag 5 februari.

Prijzengeld
De top 32 van het deelnemersveld ontvangt in 2018 prijzengeld. Dit varieert van 50 voor de nummers 17-32 tot onder andere 1.250 voor de verliezend finalist. De winnares van het toernooi ontvangt een cheque van 2.250.

Heren Koppels

Bij de heren koppels wordt er gespeeld om legs van 701 punten. De eerste ronden zal er gespeeld worden in een best-of-5 legs, de halve finale is een best-of-7 legs en in de finale zal gespeeld worden om een best-of-9 legs. Dit toernooi speelt zich in zijn geheel op vrijdag 3 februari af.

Prijzengeld
De top 16 van het deelnemersveld ontvangt in 2018 prijzengeld. Dit varieert van 100 voor de nummers 9-16 tot onder andere 750 voor de verliezend finalist. De winnaars van het toernooi ontvangen een cheque van 1.250.

Dames Koppels

Bij de dames koppels wordt er gespeeld om legs van 701 punten. De eerste ronden zal er gespeeld worden in een best-of-5 legs en in de finale zal gespeeld worden om een best-of-7 legs. Dit toernooi speelt zich in zijn geheel op vrijdag 3 februari af.

Prijzengeld
De top 8 van het deelnemersveld ontvangt in 2018 prijzengeld. Dit varieert van 100 voor de nummers 5-8 tot onder andere 500 voor de verliezend finalist. De winnaars van het toernooi ontvangen een cheque van 750.

Jeugd

Alle wedstrijden in de jeugdcategorieën worden gespeeld op zondag 4 februari. Deelnemers zijn op die datum maximaal 17 jaar oud. Zij mogen echter ook deelnemen aan het volwassenen toernooi.

Let op: wanneer een speler nog deelneemt aan het toernooi voor volwassenen op de zondag, mag er niet deelgenomen worden aan het jeugdtoernooi. Dit omdat de wedstrijden tegelijkertijd worden gespeeld.

Prijzengeld
Bij de jeugd ontvangen de winnaars in de drie categorieën Junioren, Aspiranten en Meisjes cheques ter waarde van 150, 125 en 100.

Prijzengeld tot en met 250 wordt door de organisatie contant uitbetaald. Hogere bedragen worden altijd via een bancaire overschrijving overgemaakt aan de prijswinnaar.

Kosten

Inschrijfgeld deelnemers

De inschrijving voor de editie van 2018 is geopend vanaf 9 oktober 2017 tot en met 15 januari 2018. Inschrijving gaat volledig online, waarbij Nederlandse deelnemers direct de kosten voor de inschrijving moeten voldoen om deze geldig te maken. Dit gaat gemakkelijk via iDeal. Buitenlandse deelnemers hebben de mogelijkheid hun inschrijfgeld te betalen bij aankomst in De Bonte Wever.
De kosten voor deelname zijn voor 2018 als volgt:
 • Heren Enkel: 22,50
 • Dames Enkel: 22,50
 • Heren Koppels: 26,50 per koppel
 • Dames Koppels: 26,50 per koppel
 • Jeugd: 5,00

Tickets toeschouwers

Voor toeschouwers zijn er beperkt kaarten beschikbaar (op=op). Kaarten voor alleen de vrijdag kosten 5, voor zaterdag 6,50 en voor de zondag 7,50. Een kaart voor alle drie dagen samen kost 12,50. Deelnemers aan het jeugdtoernooi mogen één begeleider gratis mee naar binnen nemen, ook kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Uitslagen

Op donderdag 26 januari is de loting voor het koppeltoernooi op vrijdag en het singletoernooi op zaterdag op internet geplaatst. Via de website van het BAUHAUS Dutch Open vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. Door het grote aantal deelnemers is het lastig om jezelf snel te vinden. Een zoekfunctie als bijvoorbeeld de toetsencombinatie CTRL+F kan je hier minuten zoekwerk schelen.

Informatie

Alle informatie vind je op de website van het Bauhaus Dutch Open Darts.

Lees verder

© 2016 - 2018 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dutch Open Darts 2014 programma, deelnemers, live op tvDutch Open Darts 2014 programma, deelnemers, live op tvVan vrijdag 31 januari tot en met zondag 2 februari 2014 wordt in Assen de Dutch Open Darts gespeeld. De finaledag van d…
Dartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDartspelers: Tony O'Shea (BDO) - EngelandDe Engelse profdarter Tony O'Shea speelt al sinds 2002 bij de British Darts Organisation (BDO). Een overstap naar de vee…
PDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldPDC WK Darts 2017, opbouw deelnemersveld, prijzengeldHet PDC WK Darts wordt jaarlijks rond de jaarwisseling in Engeland georganiseerd en is het belangrijkste darttoernooi te…
The Masters Darts 2017 (PDC):Speelschema, tv en prijzengeldThe Masters Darts 2017 (PDC):Speelschema, tv en prijzengeldHet jaar 2017 begon met de halve finales en de finale van het PDC WK Darts 2017. Het eerst PDC-toernooi dat volledig in…
WK Darts BDO - Lakeside 2017, prijzengeld en live op tvWK Darts BDO - Lakeside 2017, prijzengeld en live op tvHet jaar 2017 kan voor dartliefhebbers niet beter beginnen. Enkele dagen na de finale van het PDC WK Darts op maandag 2…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 15299, Pixabay
 • http://www.dutchopendarts.nl/
 • https://www.bauhaus-nl.com/
 • http://www.debontewever.nl/
 • Afbeelding bron 1: Pcdazero, Pixabay

Reageer op het artikel "Dutch Open Darts 2018 - Bonte Wever, Assen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 24-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Darten
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!