InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Gediminas Bagdonas?

Wie is de wielrenner Gediminas Bagdonas?

Wie is de wielrenner Gediminas Bagdonas? Gediminas Bagdonas is een wielrenner uit Litouwen. Hij is geboren op 26 december 1985. Zijn specialiteit is sprinten na een iets lastigere wedstrijd. In zijn carrière (tot en met 2016) won hij vier profkoersen en reed hij twee grote rondes. In 2017 rijdt hij voor de Franse ploeg Ag2r La Mondiale. Maar wie is Gediminas Bagdonas nou eigenlijk?

Ploegen van Gediminas Bagdonas

JaarTeam (niveau van team)
2007Klaipeda - Splendid Cycling Team (CT)
2008Ulan (CT)
2009Team Piemonte (CT)
2011An Post - Sean Kelly (CT)
2012An Post - Sean Kelly (CT)
2013Ag2r La Mondiale (WT)
2014Ag2r La Mondiale (WT)
2015Ag2r La Mondiale (WT)
2016Ag2r La Mondiale (WT)
2017Ag2r La Mondiale (WT)

Zijn carrière

Klaipeda - Splendid Cycling Team

Na een paar goede resultaten in kleinere koersen zoals de Olympia's Tour (UCI-niveau 2.2), waarin hij derde werd in 2005 en La Côte Picarde (1.2) met een zevende plek in 2005 tekende Gediminas Bagdonas in 2007 een contract bij Klaipeda - Splendid Cycling Team. In dat jaar behaalde hij al een paar aardige resultaten. Zo won hij in de Triptyque des Barrages (2.2U) een rit en het eindklassement en werd hij zevende in de Schaal Sels (1.1) en de Tour de Slovaquie (2.2). Ook won hij met het nationale kampioenschap van Litouwen zijn eerste profkoers.

Ulan en Team Piemonte

Na een jaar verliet Gediminas Bagdonas Klaipeda - Splendid Cycling Team echter weer. Hij tekende een contract bij een ploeg uit Kazachstan. Dit jaar lukte het echter een stuk minder en hij kwam niet verder kan een vijfde plek in de Dookola Mazowsza (2.2), een zesde plek in de SEB Tartu GP (1.1) en een achtste plek in de Five Rings of Moscow (2.2). In 2009 tekende hij bij Team Piemonte. Ook dit werd geen succes. Na vijf maanden met amper wedstrijden stopte de ploeg door geldproblemen. Een maand later beleefde hij een van zijn hoogtepunten. Hij won de Memorial Philippe Van Coningsloo (1.2).

An Post - Sean Kelly

Na anderhalf jaar zonder ploeg, waarin hij onder andere vierde werd in de Seb Tartu Grand Prix (1.1), tekende hij in 2011 bij An Post - Sean Kelly. Bij de ploeg van Sean Kelly was hij een van de kopmannen en mocht daardoor in best wel grote wedstrijden meerijden. Eind mei won hij twee ritten en het eindklassement in de An Post Ras (2.2). Twee weken later won hij een rit en het eindklassement in de Ronde de l'Oise (2.2). Zijn tweede nationale tijdrittitel pakte hij weer twee weken later. Zijn allergrootste succes behaalde hij echter in de Tour of Britain (2.1). Daarin won hij de zevende rit via de vroege vlucht.

Ook in 2012 bleef hij goed rijden. Na een aardige proloog verloor hij in de laatste twee ritten van de Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1) geen tijd en eindigde hij achtste. In de Omloop van het Waasland (1.2) finishte hij als derde, nadat hij met een groepje van zes was weggereden. In de Handzame Classic (1.1) overleefde hij de heuveltjes en sprintte hij naar de zevende plek. In de Rund um Köln (1.1) won hij de sprint van het eerste groepje, alleen was twee minuten daarvoor Barta al solo over de streep gekomen. In Zellik - Galmaarden (1.2) en in de Omloop der Kempen (1.2) zat hij in het winnende groepje, maar telkens was er wel iemand sneller. Daardoor moest hij genoegen nemen met een vijfde en een tweede plek. Daartussenin had hij echter wel de Ronde van Noord-Holland gewonnen door 39 seconden weg te rijden van de rest.

Ondanks alle goede resultaten in de wedstrijden voor de An Post Ras (2.2) lukte het hem niet om daar voor een tweede keer te winnen. Hij won twee ritten, maar werd pas negende in het algemene klassement. Een week later lukte het hem echter wel om een koers voor de tweede keer te winnen. Hij won de Memorial Philippe Van Coningsloo (1.2) namelijk opnieuw. En dat was nog lang niet zijn laatste overwinning dat jaar. Hij won ook nog het nationale kampioenschap van Litouwen en drie ritten en het eindklassement van de Baltic Chain Tour (2.2).

Ag2r La Mondiale

Na twee zeer succesvolle jaren kreeg hij een contract bij de World Tour ploeg Ag2r La Mondiale. De stap vanaf het continentale circuit was echter heel erg groot en daardoor kwam hij niet verder dan een zesde plek in de eerste rit van de Driedaagse van West-Vlaanderen (2.1). Ook in 2014 en 2015 bleek het niveau nog iets te hoog voor hem. In 2014 kwam hij niet verder dan een achtste plek in Cholet - Pays De Loire (1.1) en een derde plek in de laatste rit van de 4 Jours de Dunkerque (2.HC). In 2015 werd hij zesde in Paris-Bourges (1.1) en tiende in de Grand Prix de la Somme (1.1). Wel mocht hij toen zijn eerste grote ronde rijden. In 2016 reed hij weer een paar keer mee voor een overwinning. Zo werd hij zesde in een rit in de Vuelta a Espana (WT) en tweede in een rit in de Tour de Wallonie (2.HC).

Lees verder

© 2016 - 2019 Wicow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie waren Groothertog van LitouwenHet Groothertogdom Litouwen was eens één van de machtigste staten van Europa, met grondgebied wat zich uitstrekte van de…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…
Geschiedenis van Vilnius - tussen Oost en WestGeschiedenis van Vilnius - tussen Oost en WestVilnius, de hoofdstad van Litouwen, kent een veelbewogen geschiedenis. Hoe het allemaal begon met een huilende ijzeren w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=140744
  • http://uci.ch/road/teams/
  • http://www.cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=1561

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Gediminas Bagdonas?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wicow
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Ag2r La Mondiale 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!