InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Jan Bakelants?

Wie is de wielrenner Jan Bakelants?

Wie is de wielrenner Jan Bakelants? Jan Bakelants is een wielrenner uit België. Hij is geboren op 14 februari 1986. Hij is het best in wedstrijden die door de heuvels gaan. In zijn carrrière (tot en met 2016) won hij zes profoverwinningen, waaronder een tourrit, en reed twaalf grote rondes. Ook reed hij zeventien monumenten. In 2017 rijdt hij voor het derde jaar voor het Franse team Ag2r La Mondiale. Maar wie is Jan Bakelants nou eigenlijk?

Jan Bakelants

Jan Bakelants is op 14 februari 1986 geboren in Oudenaarde. Jan Bakelants is 1,77 meter lang en weegt 67 kg. Hij kwam voor het eerst met de sport wielrennen in aanraking toen zijn vader hem, toen hij dertien jaar oud was, naar een wielrennerskamp in Bloso stuurde. Dat vond hij zo leuk dat hij toen hij vijftien werd echte wedstrijden ging rijden. Op zijn achttiende werd Jan Bakelants aangereden tijdens een training. Daarbij brak hij zijn pols. Vervolgens besloot Jan Bakelants dat hij zich meer bezig ging houden met studeren en minder met fietsen. Daarom begon hij aan een studie bio-ingenieurswetenschappen. Later is Jan Bakelants toch weer meer gaan fietsen en het is uiteindelijk zelfs zijn beroep geworden.

Ploegen van Jan Bakelants

JaarTeam (niveau van team)
2008Topsport Vlaanderen (vanaf 1/08) (PCT)
2009Topsport Vlaanderen - Mercator (PCT)
2010OmegaPharma - Lotto (WT)
2011OmegaPharma - Lotto (WT)
2012RadioShack - Nissan(CT)
2013RadioShack - Leopard (WT)
2014OmegaPharma - Quick Step Cycling Team (WT)
2015Ag2r La Mondiale (WT)
2016Ag2r La Mondiale (WT)
2017Ag2r La Mondiale (WT)

Profoverwinningen

Tour de France - etappe twee 2013 (UCI wedstrijdcategorie 2.UWT)

De eerste profoverwinning van Jan Bakelants was de tweede etappe van de Tour de France 2013. Na een mislukte ontsnappingspoging van Flecha en Gautier ontstond er een groepje met Sylvain Chavanel, Gorka Izagirre, Bakelants, Mori, Fuglsang en weer Flecha. Het leek er lang op dat het groepje het niet ging halen, omdat de mannen van Cannondale op kop reden voor Peter Sagan. Toch lukte dat Bakelants als enige van de zes wel en dus kwam hij als eerste over de streep.

Grand Prix de Wallonie 2013 (1.1)

Zijn tweede profoverwinning volgde niet veel later. Op dertig kilometer van de streep ontstonden er waaiers door Ag2r La Mondiale en OmegaPharma - Quickstep. Hierdoor konden nog maar vijftig renners mee in het peloton. Op twintig kilometer van de finish besloten Voeckler, Frank en Bakelants ervandoor te gaan. Ze kregen een halve minuut van het peloton. Met zijn drieën lukte het om uit de greep van het peloton te blijven. Al aan het begin van de Citadel van Namen kon Frank niet meer volgen. In de sprint met twee was Bakelants vervolgens net sneller dan Voeckler.

Critérium du Dauphiné - etappe zes 2014 (2.UWT)

Tijdens de zesde etappe van de Critérium du Dauphine zat Bakelants voor de derde dag oprij mee in de vroege vlucht. Op 21 kilometer van de finish sprongen Ligthart en Westra weg. Even later sloot Bakelants bij hun aan. Een tijdje later werd Ligthart gelost en dus ging de strijd om de ritzege tussen Westra en Bakelants. Westra begon de sprint vanaf de kop, maar hij werd nog net voorbijgereden door Bakelants die daardoor won.

Giro del Piemonte 2015 (1.HC)

In de Giro del Piemonte werden de vluchters pas op vijf kilometer van de finish bijgehaald. Meteen nadat de vluchters teruggegrepen waren sprong Bakelants weg. Hij kreeg een kleine voorsprong en behield die tot aan de finish. Hierdoor pakte hij zo aan het eind van het jaar zijn eerste overwinning voor Ag2r.

Giro dell'Emilia 2015 (1.HC)

Een week na zijn overwinning in Piemonte is Bakelants weer de beste. Dit keer in Emilia. Fedi, Madrazo en Antonio Nibali vielen aan en Bakelants ging er achteraan. Al snel kon Nibali niet meer volgen en daardoor bleven er drie renners over. Tijdens het laatste rondje wist Bakelants even weg te rijden, maar hij werd al snel teruggehaald. Op de slotklim naar San Luca wist hij de rest er toch nog af te rijden en dus won hij weer.

La Méditerranéenne - etappe vier (2.1)

In 2016 won Bakelants bijna gelijk een koers. Op een kilometer van de finish reed Bakelants nog een heel stuk achter Geniez en Jeannesson. Het lukte hem echter hun nog te achterhalen en ze daarna ook nog uit de wielen te rijden en met twee seconde voorsprong te winnen.

Grote Rondes

Giro d'Italia (2.UWT)

Bakelants reed tot 2017 drie keer de Giro d'Italia. Tijdens al die rondes eindigde hij in de top 40. In 2011 eindigde hij zelfs op de 23e plaats. Bakelants won nog nooit een rit in de Giro d'Italia. Wel was hij daar een paar keer dichtbij met twee vierde plekken. Ook was hij vaak veelvuldig in de aanval te zien.

Tour de France (2.UWT)

Aan de Tour de France nam Bakelants tot en met 2017 vijf keer deel. Elke Tour de France eindigde hij in de top 50. Zijn beste prestatie in het eindklassement was een achttiende plek in zijn eerste Tour de France in 2013. Toen won hij ook zijn enige etappe in een grote ronde. Ook in de andere Tours die Bakelants reed was hij soms heel dicht bij een overwinning.

Vuelta a Espana (2.UWT)

Ook de Vuelta a Espana reed Bakelants tot 2017 vier keer. Ook hier reed hij elke keer een behoorlijk klassement. In de Vuelta a Espana van 2016 behaalde hij zijn beste resultaat in een grote ronde. Hij werd daar zeventiende. In de Vuelta's was Bakelants, net zoals in altijd, vaak te zien in de ontsnappingen en daardoor behaalde hij soms een top tien plaats.

Monumenten

Bakelants reed tot en met 2017 zeventien keer een monument. Dat is een van de vijf grootste klassiekers. In Liège - Bastogne - Liège kwam hij nooit verder dan een 29e plek. In Il Lombardia is zijn beste uitslag een 21e plek en in Milaan - Sanremo werd Bakelants een keer zestiende.

Beloftekoersen

Als belofte, een wielrenner onder de 23 jaar, won Bakelants Luik - Bastenaken - Luik (1.2U) voor beloften na een fenomenale solo. De belangrijkste koers voor beloften, de Tour de l'Avenir (2.Ncup), won hij. Nadat hij in de zesde etappe een ontsnapping goed afrondde, kwam hij met een voorsprong van meer dan drie minuten aan de leiding. Toen hij ook nog eens goed reed in de tijdrit was hij al bijna zeker van de eindwinst. In de negende etappe verloor toch hij nog drie minuten, maar hij behield net de leiding. Ook won Bakelants de Circuit des Ardennes (2.2)

Overige topresultaten

 • vierde Eneco Tour 2013 (2.UWT)
 • zesde Tour Down Under 2012 (2.UWT)
 • zevende Tour of Beijing 2013 (2.UWT)
 • derde Skoda-Tour de Luxembourg 2013 (2.HC)
 • vierde Grand Prix Cycliste de Montréal 2015 (1.UWT)
 • negende Eneco Tour 2009 (2.UWT)
 • tiende Eneco Tour 2012 (2.UWT)
 • zesde Tour De Wallonie 2010 (2.HC)
 • zesde Critérium International 2010 (2.HC)

Lees verder

© 2017 - 2019 Wicow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro díItalia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ludovic Péron, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=140462&season=2016
 • http://www.cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=4821
 • http://www.wielerflits.nl/?s=jan+bakelants#
 • http://nieuws.kuleuven.be/node/6141
 • http://www.cyclisme.ag2rlamondiale.fr/fr/equipe/206-jan-bakelants-2

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Jan Bakelants?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wicow
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Ag2r La Mondiale 2017
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!