InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Romain Bardet?

Wie is de wielrenner Romain Bardet?

Wie is de wielrenner Romain Bardet? Romain Bardet is een wielrenner uit Frankrijk. Hij is geboren op 9 november 1990. Hij is het best in wedstrijden in de bergen. Daarin hoort hij zelfs tot de wereldtoppers. In zijn carrière (tot en met 2016) won hij vijf profoverwinningen. Hij reed vijf grote rondes, met als beste positie een tweede plek in de Tour de France, en tien monumenten. In 2017 rijdt hij voor het zesde jaar op rij voor het Franse Ag2r La Mondiale.

Ploegen van Romain Bardet

JaarTeam (niveau van team)
2012Ag2r La Mondiale (WT)
2013Ag2r La Mondiale (WT)
2014Ag2r La Mondiale (WT)
2015Ag2r La Mondiale (WT)
2016Ag2r La Mondiale (WT)
2017Ag2r La Mondiale (WT)

Profoverwinningen

Tour de l'Ain 2013 (UCI categorie 2.1)

De Tour de l'Ain was de eerste profoverwinning voor Romain Bardet. Omdat Bardet niet zo goed is in tijdrijden, verloor hij al 22 seconden in de proloog. Na een sprintrit die werd gewonnen door Duque en een sprintrit die werd gewonnen door Bole kwam het peloton aan in de bergen. Op meer dan tien kilometer van de finish ontstond er een kopgroep met negen renners. Dat waren Tschopp, Elissonde, Rossetto, Pinot, Reichenbach, Gadret, Bardet, Slagter en Luis Leon Sanchez. Tschopp viel echter weg door een val. In de sprint won Luis Leon Sanchez en Bardet werd derde. Na de etappe stond hij vierde in het klassement met een achterstand van 22 secondes. In de laatste etappe wist Bardet iedereen behalve Poels te lossen. In de sprint was Poels het beste, maar doordat hij al twee minuten achter lag in het klassement won Bardet het eindklassement

Valence Drôme Classic 2014 (1.1)

De eerste eendagswedstrijd die Bardet won was de Valence Drôme Classic. In de finale was er een kopgroep van twaalf man. Daarin zaten onder andere Bardet, Gilbert en Bakelants. Bardet viel aan en niemand kon volgen. Daardoor kon hij de finish halen met een voorsprong van negen seconden.

Critérium du Dauphiné 2015 - etappe vijf (2.UWT)

Zijn eerste ritoverwinning in een World Tour koers behaalde Bardet in de Critérium du Dauphiné. Op de één-na-laatste beklimming viel Bardet aan en niemand ging achter hem aan. In de afdaling verzamelde hij anderhalve minuut en op de korte slotklim wist hij 36 secondes over te houden op Van Garderen.

Tour de France 2015 - etappe achttien (2.UWT)

Aan het begin van de dag ontstond er een mooie kopgroep met onder andere Fulgsang, Rolland en Bardet. Bardet viel aan op de Col du Glandon en niemand kon mee. Ook op de Lacets de Montvernier kwam niemand dichterbij en dus won Bardet zijn eerste Tourrit voor Pinot en Anacona.

Tour de France 2016 - etappe negentien (2.UWT)

Tijdens de negentiende etappe van de Tour de France 2016 was Bardet weggereden van de andere favorieten in een natte afdaling. Met behulp van een paar ploeggenoten kreeg Bardet een voorsprong van dertig secondes. Nadat hij vluchter Costa ook nog voorbij ging won hij al weer zijn tweede Tourrit.

Tour de France 2017 - etappe twaalf (2.UWT)

In de twaalfde etappe van de Tour de France van 2017 reed Team Sky de hele dag op kop van het peloton. Daardoor hadden de aanvallers geen kans en mochten de klassementsmannen op de korte, maar steile slotklim beslissen wie de etappe zou winnen. Fabio Aru viel als eerste aan en alleen Romain Bardet en Rigoberto Uran konden met hem mee. Romain Bardet wist nog voorbij Fabio Aru te komen en won dus de etappe.

Grote rondes

Tour de France 2013 (2.UWT)

In 2013 reed Bardet zijn eerste grote ronde. Daarin reed hij gelijk een goed klassement. Al aan het begin van de Tour de France reed hij attent mee. Tijdens de eerste bergrit werd hij veertiende voor mannen als Martin en Talansky. Tijdens de negende etappe zat hij mee in de ontsnapping, maar die kwam niet ver. Na het eerste weekend stond hij twintigste in het klassement. Aan het begin van de vijftiende etappe was hij echter weer teruggezakt naar de 25e plek. Nadat hij twee keer top twintig reed op de Ventoux en de Alpe d'Heuz, stond hij meer dan zes minuten achter de vijftiende plek in het klassement. In de negentiende etappe ging Bardet mee in de vroege ontsnapping, die haalde het tot het einde. Bardet kwam niet verder dan een twaalfde plek in de rit, maar steeg wel een plek in het klassement ten koste van Daniel Moreno. Voor de vijftiende plek had hij nu nog maar vijf minuten nodig. Die wist hij niet terug te pakken in de twintigste etappe, maar hij wist wel zes minuten terug te pakken op de nummer veertien. Daardoor kwam hij toch nog als vijftiende aan in Parijs.

Tour de France 2014 (2.UWT)

In 2014 reed Bardet voor de tweede keer de Tour de France. Tijdens de eerste bergetappe kwam hij gelijk de top 10 in en op La planche des Belles Filles werd hij vijfde. Hierdoor kreeg hij zelfs de jongerentrui in zijn bezit. Na de aankomst op Chamrousse stond hij zelfs op de derde plek in het klassement. Tijdens de zestiende etappe ging het fout. Toen Pinot aanviel kon Bardet niet volgen. Hij verloor bijna twee minuten en zakte terug naar de vijfde plek in het klassement. Ook verloor hij de leiding in het jongerenklassement. In de tijdrit verloor hij daarna ook nog eens meer dan twee minuten op Van Garderen en die ging daardoor ook nog eens over hem heen in het klassement. In Parijs moest Bardet dus tevreden zijn met een zesde plek.

Tour de France 2015 (2.UWT)

Ook in 2015 reed Bardet de Tour de France. Dit keer verloor hij al veel tijd in de eerste week. Hij stond toen namelijk al op bijna vijf minuten achterstand. Ook op de eerste bergopaankomst ging het niet goed. Bardet verloor bijna negen minuten en kon een goed klassement toen wel vergeten. In de twaalfde etappe ging Bardet mee met de ontsnapping. Die hielt het tot het einde vol, maar Fuglsang en Rodriguez waren net te sterk. Ook in de veertiende etappe zat Bardet mee. Dit keer waren Cummings en Pinot te sterk. Door deze twee goede dagen was Bardet naar de twaalfde plek in het klassement geklommen. In de achttiende etappe won hij zijn etappe via de vroege ontsnapping en door de tijdswinst kwam hij de top tien binnen. In de rit naar La Toussuire viel Thomas weg uit de top van het klassement. Daardoor werd de tiende plek zelfs een negende plek. Die plek kon hij verdedigen in de etappe naar de Alpe d'Huez.

Tour de France 2016 (2.UWT)

In 2016 begon Bardet zijn Tour de France beter dan in 2015. Dit keer verloor hij bijna geen tijd in de eerste week. Ook in de rest van de Tour de France kon hij iedereen, op Froome na, goed volgen. Zijn eerste tijdrit was redelijk en zijn tweede tijdrit was zelfs goed. Daardoor stond hij aan het begin van de negentiende etappe op de vijfde plek. In die negentiende rit won Bardet en daardoor kon hij in één keer de stap maken naar de tweede plaats. Die wist hij in de twintigste rit te verdedigen en zo eindigde hij dus voor het eerst op het podium van een grote ronde.

Tour de France 2017 (2.UWT)

In de Tour de France van 2017 was Romain Bardet één van de beste klimmers. Tijdrijden vindt de Fransman echter heel erg moeilijk. Nadat hij in de openingstijdrit 39 secondes verloor op Chris Froome, begon hij zijn jacht op tijdwinst. In de vijfde etappe naar La Planche des Belles Filles verloor hij nog twee secondes, maar daarna wist Chris Froome hem bergop niet meer te lossen. Dat lukte Romain Bardet in de twaalfde etappe wel bij Chris Froome. Chris Froome had toen een slechte dag en verloor 22 secondes op de ontketende Fransman, die ook nog eens de etappe en dus bonificatiesecondes won. Romain Bardet probeerde in de daaropvolgende dagen nog een keer Chris Froome te lossen, maar dat lukte niet. In de allesbeslissende tijdrit verloor hij bijna twee minuten op Chris Froome en werd hij nog ingehaald door Rigoberto Uran in het algemene klassement. Daardoor eindigde hij derde in het eindklassement.

Monumenten

Bardet reed tot 2017 één keer Milaan - Sanremo (1.UWT). Daarin kon hij een mooie top twintig plaats behalen. In Il Lombardia (1.UWT) was hij iets succesvoller. Hij startte tot 2017 vier keer en werd in 2016 zelfs vierde. Op het allerlaatste heuveltje kon hij toen Chaves, Uran en Rosa niet meer volgen. Elke Il Lombardia eindigde hij tot 2017 in de top 30. Ook in Luik - Bastenaken - Luik (1.UWT) behaalt Bardet elk jaar goede resultaten. Hij werd twee keer dertiende, en verder nog tiende en twee keer zesde.

Beloftekoersen

Al bij de beloften was Bardet een van de beste wielrenners. Hij won een rit in de Tour de l'Avenir 2011 (2.Ncup) en hij werd in 2010 een keer zesde. Ook in Luik - Bastenaken - Luis voor beloften 2011 (1.2U) koerste Bardet een keer goed. Hij verloor net de sprint van Tosh Van der Sande. In de Tour des Pays de Savoie 2011 (2.2) won hij twee etappes en werd hij tweede in het eindklassement.

Andere topresultaten bij de beloftes

 • vijfde Tour des Pays de Savoie 2009 (2.2U)
 • achtste Giro Delle Regioni 2010 (2.Ncup)
 • negende Ronde de l'Isard 2010 (2.2U)
 • eerste Ronde de l'Isard - etappe vier 2010 (2.2U)
 • achtste Tour des Pays de Savoie 2010 (2.2)
 • vierde Ronde de l'Isard 2011 (2.2U)
 • zesde Giro della Regione Friuli Venezia Giulia 2011 (2.2)
 • negende GP Palio del Recioto (1.2U)

Andere topresultaten

 • tweede Critérium du Dauphiné 2016 (2.UWT)
 • vierde Volta Ciclista a Catalunya 2014 (2.UWT)
 • vijfde Tour of Beijing 2013 (2.UWT)
 • vijfde Critérium du Dauphiné (2.UWT)
 • tweede Tour of Oman 2016 (2.HC)
 • zesde Critérium du Dauphiné 2015 (2.UWT)
 • zesde Volta Ciclista a Catalunya 2016 (2.UWT)
 • zesde Critérium du Dauphiné 2017 (2.UWT)
 • tweede Giro dell'Emilia 2016 (1.HC)
 • vierde Presidential Cycling Tour of Turkey 2012 (2.HC)
 • negende Tour de Romandie 2015 (2.UWT)
 • negende Paris - Nice 2016 (2.UWT)
 • tiende Volta Ciclista a Catalunya 2017 (2.UWT)

Lees verder

© 2017 - 2019 Wicow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Critérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestreamCritérium du Dauphiné 2019 - live op tv en livestreamHet Critérium du Dauphiné 2019 gaat van start op zondag 9 juni. De laatste etappe wordt verreden op zondag 16 juni. Deze…
Tour de France 2019 - het parcours en etappeschemaTour de France 2019 - het parcours en etappeschemaDe Tour de France 2019 gaat op zaterdag 6 juli van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De slotrit van de Tour de Fr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Benoît Prieur (Agamitsudo), Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.procyclingstats.com/rider/Romain_Bardet
 • http://cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=13566
 • http://www.wielerflits.nl/?s=Romain+Bardet

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Romain Bardet?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wicow
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Ag2r La Mondiale 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!