Veldrit Hulst: Vestingcross 2021 live tv en livestream

Veldrit Hulst: Vestingcross 2021 live tv en livestream Op zondag 3 januari 2021 wordt in de Nederlandse stad Hulst (Zeeland) de vijfde editie van de Vestingcross verreden. De cross is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Deze Zeeuwse cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de veldrit van Hulst via een livestream online volgen. Hoe ziet het programma van de Vestingcross eruit? Welke prominente deelnemers staan bij deze veldrit in Hulst op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van de Vestingcross 2021?

Vestingstad Hulst

Hulst is een prachtige vestingstad in Zeeuws-Vlaanderen. Deze stad heeft een lange en rijke historie. Waarschijnlijk is deze plaats in de 11e eeuw ontstaan als een nederzetting, die toen nog de naam ‘Hulust’ droeg. In 1180 kreeg de plaats stadsrechten. In de daaropvolgende periode groeide het uit tot een belangrijke havenplaats. Later werd het vanwege de strategische ligging ook een belangrijke militaire vestingstad.

Toerisme in Hulst

Hulst is een plaats die populair is bij veel Nederlandse en Vlaamse toeristen. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer de oude vestingwerken en de Sint-Willibrodusbassiliek. Die basiliek werd in 2009 verkozen tot de mooiste kerk van Nederland. Hulst staat bekend als een Bourgondische stad; er is ook veel horeca in het centrum. De stad ligt vlakbij de Belgische grens en men noemt het de ‘meest Vlaamse stad van Nederland’.

Hulst en ‘Van den vos Reynaerde’

Hulst profileert zich als de 'Reynaert-stad', naar aanleiding van het middeleeuwse literaire meesterwerk 'Van den vos Reynaerde'. Dat meesterwerk werd geschreven door een auteur genaamd Willem. Er is erg weinig feitelijk bekend over deze schrijver, die nochtans één van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis schreef. Sommige literatuurhistorici vermoeden dat hij afkomstig was uit Hulst. In het boek wordt ook Hulsterloo (een bos bij Hulst) genoemd. Er zijn in Hulst verschillende monumenten als eerbetoon aan Reynaert de Vos. Zo bevindt zich bij de Gentsepoort in Hulst het 'Reynaertmonument' en bevindt zich op de Markt een groep beelden genaamd 'Als de vos de passie preekt'.

Gemeente Hulst

Hulst is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Hulst telt anno 2018 ruim 27.000 inwoners. Daarvan wonen er circa 11.000 in de hoofdplaats Hulst. In de gemeente Hulst liggen veertien dorpen, waaronder Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge en Vogelwaarde. Binnen de gemeente Hulst bevinden zich ook een aantal natuurgebieden. Het bekendste daarvan is het Verdronken Land van Saeftinghe.

Vestingcross: Wereldbeker Veldrijden sinds 2021

De veldrit in Hulst is een onderdeel van de wedstrijdserie Ethias Crossen. Dit is een reeks wedstrijden die als gezamenlijke sponsor het bedrijf Ethias hebben. Met ingang van 2021 is de wedstrijd echter een onderdeel van de UCI World Cup Cyclocross

Programma Cyclocross Hulst op 3 januari 2021

 • 10u00 Junioren
 • 11u20 Heren Beloften (U23)
 • 13u30 Dames Elite
 • 15u00 Heren Elite (profs)

Locatie: parcours Vestingcross Hulst 2021

Waar bevindt zich het parcours van deze veldrit? Het parcours van de Vestingcross Hulst bevindt op zondag 3 januari zich aan de noordkant van de vesting. De renners rijden tijdens deze cyclocross onder meer over het Molenbolwerk en het Brederodebolwerk. De finish van de World Cup Cylcoross Hulst ligt aan de Glacisweg te Hulst.

Op de dag van de Vestingcross zal het door de drukte moeilijk zijn om in het centrum van Hulst te parkeren, daarom heeft de organisatie diverse publieksparkings ingericht buiten het centrum. Daartoe behoren ook diverse shuttleparkings, waar men de auto kan parkeren en daarna per shuttlebus naar het parcours van deze cyclocross kan gaan.

Deelnemers: startlijst veldrit Hulst 2021

Welke deelnemers staan op 3 januari op de startlijst van de Hulst 2021? De meeste toppers rijden alle manches van de Wereldbeker Veldrijden en staan dus autoamtissch op de startlijst van deze cyclocross, daaronder zijn Toon Aerts, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt. Hieronder vindt u t.z.t. de deelnemerslijst met rugnummers van deze World Cup Cyclocross

Live op tv: Wereldberk Veldrijden in Hulst 2021: welke zender en hoe laat?

Telenet

Door Telenet wordt deze cross live uitgezonden Playtime en Play Sports.

Vestingcross live op Eurosport NL

Eurosport NL heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cyclocross. Hun live tv-uitzending van de dameswedstrijd van de Vestingcross begint op 3 januri 2021 om 13u30 op de zender Eurosport1. De live tv-uitzending van de herenwedstrijd van de Vestingcross begint bij hen op die middag om 15u00 op Eurosport1.

Sporza? NOS?

Het is nog niet zeker of ook Sporza en de NOS deze cross live uitzenden. Zodra daar duidelijkheid over is, wordt dat hier gemeld.

Cyclocross live op Omroep Zeeland? Neen

In Nederland werd de Ethias Vestingcross Hulst jarenlang live op tv uitgezonden door de regionale zender Omroep Zeeland. Wordt de Vestingcross ook in 2021 door hen live op televisie uitgezonden? Neen, de Vestingcross staat in 2021 waarschijnlijk niet in hun programmering.

Livestream Vestingcross Hulst 2021

Livestream Vestingcross Hulst bij Eurosport NL

Er is een livestream van Eurosport van deze cyclocross op de middag van 3 januari. De livestream van de damesveldrit bij deze Vestingcross begint bij hen om 13u30. De livestream van de veldrit van de heren begint bij deze Vestingcross om 15u00. Zo'n livestream van deze cyclocross kan men vinden op de Eurosport Player. Deze livestream van deze Zeeuwse cyclocross is alleen te bekijken door abonnees van die app.

Livestream Sporza, NOS en Telenet?

Telenet zendt deze cross sowieso uit via een livestream. Hoogstwaarschijnlijk verzorgd de NOS er ook één. Het is nog niet zeker of Sporza ook een livestream van deze veldrit verzorgt.

Livestream Vestingcross Hulst 2021 via Go App

Het is mogelijk om de Vestingcross Hulst te bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Dit is een app om online tv te kunnen kijken. Met die app kan men dus ook legaal per livestream naar de tv-uitzending van deze cyclocross bij Eurosport kijken. Omdat dit op een andere manier gaat (zowel technisch en qua uitzendrechten) dan de reguliere livestream op de site van de Eurosport Player app kan men via die app als kijker van Ziggo dus wel legaal deze uitzending van de Cyclocross Hulst online zien. De livestream van de Ziggo Go App is in de gehele EU te bekijken. Buiten de EU is elke livestream van de Ziggo Go App in veruit de meeste landen 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream cyclocross via iTV-app

Het is ook mogelijk voor mensen met een abonnement voor Interactieve Tv bij KPN om op 3 januari per livestream naar deze cyclocross te kijken. Via die app kunnen zij per livestream online dezelfde zenders ontvangen als op hun televisietoestel. De zender Eurosport1 (waarop deze cyclocross in Nederland wordt uitgezonden) zit sowieso in het basispakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op die app bekijken. (Zo'n livestream kan men als klant van KPN in de hele EU bekijken.) De uitzending van deze cyclocross bij het Vlaamse VTM kan men overigens niet per livestream op die app bekijken, aangezien die zender niet in het zenderpakket van KPN zit.

FloBikes livestream Vestingcross (voor abonnees)

Er is ook een andere officiële, internatioanle stream bij de Cyclocross Hulst beschikbaar. Deze internationale livestream van de Vestingcross wordt geproduceerd door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Men dient een abonnement bij hen te hebben om die internationale livestream van de cyclocross van Hulst te kunnen bekijken. Daarnaast is deze livestream van de Vestingcross geo-blocked (geblokkeerd) voor België. Vanuit alle andere landen is deze livestream van FloBikes bij de Cyclocross Hulst echter wel te bekijken. Dit is een Noord-Amerikaanse organisatie die heel veel sport uitzendt via een livestream. Via FloBikes zijn niet alleen veel veldritten per livestream te bekijken. Ook veel wegwedstrijden (zowel Noord-Amerikaanse als Europese) worden door hen via een livestream uitgezonden. Vaak geldt echter dat die livestream bij de wegwedstrijden nog veel meer 'geo-restricted' is dan de stream bij de veldritten. Dikwijls is zo'n livestream die FloBikes verschaft bij een wegwedstrijd officieel zelfs alleen in Canada te bekijken. Voor wielerliefhebbers uit Europa heeft deze streamingdienst dus buitengewoon veel restricties. Een abonnement op deze dienst is dus allerminst de ideale manier voor mensen in Nederland en België voor het per livestream bekijken van wielersport.

Geen livestream Vestingcross bij Omroep Zeeland

In 2021 zendt Omroep Zeeland deze veldrit niet live uit op televisie en ook niet op het internet via een livestream. Bij diverse voorgaande edities was deze cyclocross van Hulst wel bij hen live op televisie te zien, maar toen boden zij ook geen livestream aan. Zij hadden in die jaren alleen maar de uitzendrechten voor de live tv-uitzending en niet voor de livestream van de Vestingcross. De meeste overige omroepen die veldritten live op tv uitzenden (zoals Telenet Play Sports, NOS en Sporza VRT) hebben zowel de uitzendrechten voor televisie als voor de stream en het is dan ook de gewoonte om naast de tv-uitzending automatisch ook online een livestream aan te bieden. In 2017, 2018 en 2019 was er daarentegen helaas bij Omroep Zeeland geen livestream van de veldrit van Hulst. Doorgaans kan men nochtans de overige tv-uitzendingen van Omroep Zeeland gewoon via een livestream op hun website bekijken. In verband met de online uitzendrechten van de Ethias Crossen (die in handen zijn VTM) was er bij die edities van deze veldrit echter geen livestream van de live-uitzending van de Vestingcross. Wanneer men toch de livestream van de veldrit op de website van Omroep Zeeland probeerde te bekijken (via de button 'Live Tv') dan kreeg men tijdens de Vestingcross een melding waarin verteld werd dat deze omroep niet de rechten heeft om beelden van deze cyclocross op het internet uit te zenden.

Voorgaande edie: uitslag Ethias Vestingcross Hulst 2020

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Tom Pidcock (UK)
 3. Toon Aerts (Bel)
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Laurens Sweeck (Bel)
 6. Jens Adams (Bel)
 7. Daan Soete (Bel)
 8. Tom Meeusen (Bel)
 9. Corné van Kessel (Ned)
 10. David van der Poel (Ned)

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamVeldrit: EKZ Cross Tour Baden 2020 via een livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt de cyclocross van Baden verreden. Het is de eerste internationale cyclocross van het s…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…

Gardedansen als sportGardedansen als sportGardedansen, ofwel dansgarde, wordt vaak verward met de dansmariekes die bij Prins Carnaval horen. Gardedansen is echter…
Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)Dartspelers: Kim Huybrechts - België (PDC)De jonge Belgische topdarter Kim Huybrechts wordt binnen de Professional Darts Corporation (PDC) gezien als één van de m…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(stad)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrordusbasiliek
 • http://www.vestingcross.nl/programma/
 • http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2016-08-29/1035726/vestingcross-hulst-legt-wereldtoppers-vast-video#.WHZJZU0zWUk
 • http://www.brico-cross.be/wedstrijden/hulst
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hulst_(gemeente)
 • http://www.hulstvestingstad.nl/zien-en-doen/bezienswaardigheden/15-binnen-de-vesting/44-reynaertmonument.html
 • https://www.gemeentehulst.nl/de_Gemeente/Nieuws/Archief:gkBPBGbGSZKo_-t0L1UG0Q/Vestingcross_internationale_veldrit_in_Hulst

Reageer op het artikel "Veldrit Hulst: Vestingcross 2021 live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!