Ronde van Oman - Tour of Oman 2019

Ronde van Oman - Tour of Oman 2019 In 2019 wordt de tiende editie georganiseerd van de Tour of Oman. Op zaterdag 16 februari wordt de openingsetappe verreden van deze Arabische wielerkoers. De zesde en laatste etappe wordt verreden op donderdag 21 februari. De belangrijkste hindernis in het parcours van de Tour of Oman is een berg genaamd de Jabad Al Akhdhar (Green Mountain). De Ronde van Oman is een voorbereidingskoers waarbij doorgaans heel wat befaamde klassementsrenners en topsprinters op de startlijst staan.

Oman

Het Sultanaat Oman ligt aan de zuidoostkant van het Arabisch Schiereiland. Het heeft een oppervlakte van circa 300.000 vierkante kilometer en een bevolking van circa 3,3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Oman is Masqat. Een meerderheid van de bevolking van Oman (circa 75 procent) hangt qua religie het ibadisme aan, een stroming binnen de islam.

Sinds vele eeuwen is Oman (en met name de havenstad Masqat) al een belangrijke handelsplaats op het Arabisch Schiereiland. In de laatste decennia van de 20e eeuw is Oman, net als veel andere Arabische landen, een zeer rijke natie geworden, met name dankzij de olieproductie.

Historie: Tour of Oman

Erelijst

De eerste editie van de Ronde van Oman werd verreden in 2010. De Zwitser Fabian Cancellara pakte dat jaar de eindzege in het algemeen klassement. In 2011 werd de tweede editie verreden. Dat jaar ging de eindzege naar de Nederlander Robert Gesink. In 2012 won de Slowaak Peter Velits het eindklassement. De Brit Chris Froome pakte in 2013 en 2014 de eindzege in Oman. Hij is daarmee de enige renner die erin is geslaagd om de Tour of Oman meermaals te winnen. In 2015 ging de zege naar de Spanjaard Rafael Valls. In 2016 won de Italiaan Vicenzo Nibali het eindklassement van de Tour of Oman. De Belg Ben Hermans pakte de eindzege in 2017. De Kazach Aleksej Loetsenko won het algemeen klassement in 2018.

Karakterisering

Aan de erelijst van deze rittenkoers zijn diverse dingen af te leiden. Zo is de Ronde van Oman duidelijk een koers waarin grote renners niet alleen graag van start gaan, als voorbereiding op het Europese seizoen, maar de topklassementsrenners strijden er ook vaak al mee voor de eindzege. Ze beschouwen het als een eerste echte test, om na een lange winter met veel training, te controleren of hun vorm goed is.

Klassementsrenners

De Ronde van Oman is een populaire voorbereidingswedstrijd voor klassementsrenners. Niet alleen omdat het weer en de faciliteiten (hotels, enzovoort) vaak erg goed zijn, maar ook omdat er tijdens de Tour of Oman (anders dan bijvoorbeeld bij de inmiddels verdwenen Tour of Qatar) een interessant parcours aan de klassementsrenners wordt voorgeschoteld, waarbij ook serieus moet worden geklommen. Dat geldt vooral voor de rit waarin de beklimming van de Jabad Al Akhdhar (Green Mountain) is opgenomen.

Sprinters

Het merendeel van de etappes in de Ronde van Oman is echter relatief vlak en het is daarom eveneens een interessante voorbereidingskoers voor topsprinters. De succesvolste sprinter uit de historie van deze ronde is André Greipel, die in de loop der jaren vijf etappezeges pakte in Oman. De Slowaak Peter Sagan en de Noor Edvald Boasson Hagen pakten beiden vier ritzeges in Oman. De Duitser Marcel Kittel won drie ritten in de Tour of Oman.

Organisatie Tour d'Oman: ASO

De Tour of Oman wordt georganiseerd door het Franse organisatiebureau Amaury Sport Organisation (ASO). Dit bedrijf is vooral bekend als organisator van de Tour de France. Daarnaast organiseert ASO ook veel andere wielerwedstrijden, waaronder Parijs-Nice, Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Tours. ASO is ook in andere sporten actief, zo organiseren ze onder meer de Marathon van Parijs, het golftoernooi Open de France en de Dakar Rally.

Ronde van Oman 2019: parcours en rittenschema

De openingsrit wordt verreden op 16 februari. De tweede etappe finisht bovenop een heuvel. De vijfde etappe is op papier de zwaarste rit: de finish van die etappe ligt op Green Mountain, op een hoogte van circa 1235 meter.

Rittenschema: Parcours Tour of Oman 2019

 • Za. 16 feb, rit 1: Al Sawadi Beach - Suhar Corniche 138,5 km
 • Zo. 17 feb, rit 2: Royal Cavalry Oman - Al Bustan 156,5 km
 • Ma. 18 feb, rit 3: Shati Al Qurum - Qurayyat 192,5 km
 • Di. 19 feb, rit 4: Yiti (Al Sifah) - Oman Convention & Exhibition Center 131 km
 • Wo. 20 feb, rit 5: Samayil - Al Jabal Al Akhdar (Green Mountain) 152 km
 • Do. 21 feb, rit 6: Al Mouj Muscat - Matrah Corniche 135,5km

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de Tour of Oman 2019? Grote namen op de deelnemerslijst zijn onder meer Greg van Avermaet, Alexander Kristoff, Rui Costa, André Greipel, Nacer Bouhanni en Niki Terpstra. Er staat één Nederlandse ploeg op de startlijst: Team Roompot deelneemt. Er staan drie Belgische ploegen op de deelnemerslijst: Sport Vlaanderen, Wanty Groupe Gobert en Cycling team Wallonie-Bruxelles.

Uitslagen Tour of Oman 2019

De openingsrit eindigde in een massasprint en werd gewonnen door Alexander Kristoff. De 2e, 3e en 5e etappe werden gewonnen door Alexey Loetsenko. Deze coureur uit Kazachstan pakte ook de zege in het eindklassement. Sonny Colbrelli won de vierde etappe. Giacomo Nizzolo pakte de zege in de zesde (en laatste) etappe.

Live? Tv? Livestream?

Wordt de Tour of Oman in 2019 live op tv en online via een livestream uitgezonden? Er waren al diverse jaren plannen om deze koers in de toekomst live op tv te gaan uitzenden. In 2018 ging het sterke gerucht dat in 2019 deze ronde eindelijk live op tv en online per livestream zou worden uitgezonden. Deze plannen zijn helaas uiteindelijk niet gerealiseerd. In 2019 is deze ronde wederom niet live op tv of via een officiële livestream te bekijken.

Samenvatting op tv

Eurosport zendt na afloop van deze ronde wel een uitgebreide samenvatting uit van dit evenement. Die samenvatting is op vrijdag 22 februari vanaf 19u15 te zien op de abonneezender Eurosport 2. In de nacht van zaterdag 23 februari op zondag 24 februari is die samenvatting vanaf 0u05 ook te zien op de zender Eurosport 1.

Wielrennen live op tv en via livestream

Welke wegwielerwedstrijden zijn in de tweede helft van februari 2019 wel live op tv en online via een livestream te bekijken? Op 17 februari wordt de Clasica de Almeria (Spa) live op tv uitgezonden door Eurosport 2 en daarnaast ook via de livestream van de Eurosport Player. Van 20 t/m 24 maart wordt de Ruta del Sol - Vuelta a Andalucia (Spa) live uitgezonden door Eurosport. In die periode wordt door Eurosport ook de Ronde van Algarve live uitgezonden. Op 23 februari is de Ster van Zwolle 2019 live te zien op tv. Van 24 februari tot en met 3 maart is de UAE Tour (Fusie Abu Dhabi & Dubai Tour) live te zien bij Eurosport.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije 2019 (Tour of Turkey) live tv & livestreamRonde van Turkije 2019 (Tour of Turkey) live tv & livestreamDe 55e editie van de Presidential Cycling Tour Of Turkey begint op dinsdag 16 april 2019. De slotrit wordt verreden op z…
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou van start gaan op zaterdag 27 juni, maar vanw…
Ronde van Polen 2020 - live op tv en livestreamRonde van Polen 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Polen 2020 gaat van start op woensdag 5 augustus. De slotrit wordt verreden op zondag 9 augustus. Het is de…
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…

Ronde van Valencia 2020 - live op tv en livestreamRonde van Valencia 2020 - live op tv en livestreamOp woensdag 5 februari 2020 gaat de 71e editie van start van de Spaanse wielerkoers de Ronde van Valencia (Volta a la Co…
Gardedansen als sportGardedansen als sportGardedansen, ofwel dansgarde, wordt vaak verward met de dansmariekes die bij Prins Carnaval horen. Gardedansen is echter…
Bronnen en referenties
 • http://www.letour.fr/tour-of-oman/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/227346/bardet-wijzigt-programma-vanwege-inkorting-la-mediterraneenne.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ibadisme
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Oman
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Amaury_Sport_Organisation

Reageer op het artikel "Ronde van Oman - Tour of Oman 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!