InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wie is de wielrenner Domenico Pozzovivo?

Wie is de wielrenner Domenico Pozzovivo?

Wie is de wielrenner Domenico Pozzovivo? Domenico Pozzovivo is een wielrenner uit Italië. Hij is geboren op 30 november 1982. Domenico Pozzovivo is een wielrenner die heel erg goed kan klimmen. In zijn carrière (tot en met 2016) won Domenico Pozzovivo wel dertien profoverwinningen. Ook reed hij een aantal keer een heel erg goed klassement in een grote ronde. Hij reed maar liefst dertien grote rondes en achttien monumenten. In 2017 rijdt hij voor het Franse Ag2r La Mondiale. Maar wie is Domenico Pozzovivo nou eigenlijk?

Ploegen van Domenico Pozzovivo

JaarTeam (niveau van team)
2005Ceramica Panaria - Navigare (PCT)
2006Ceramica Panaria - Navigare (PCT)
2007Ceramica Panaria - Navigare (PCT)
2008CSF Group - Navigare (PCT)
2009CSF Group - Navigare (PCT)
2010Colnago - CSF Inox (PCT)
2011Colnago - CSF Inox (PCT)
2012Colnago - CSF Inox (PCT)
2013Ag2r La Mondiale (WT)
2014Ag2r La Mondiale (WT)
2015Ag2r La Mondiale (WT)
2016Ag2r La Mondiale (WT)
2017Ag2r La Mondiale (WT)

Profoverwinningen

Settimana Ciclistica Lombarda By Berganasca 2009 - etappe vijf (UCI Categorie 2.1)

In de vijfde etappe van de Settimana Ciclistica Lombarda By Berganasca won Domenico Pozzovivo zijn eerste profoverwinning. Op de laatste col was er een groepje van zeven renners vandoor gegaan. In de afdaling ontsnapte Domenico Pozzovivo uit die groep en hij kwam twee secondes voor het sprintende groepje als eerste over de streep.

Giro del Trentino 2010 - etappe vier (2.1)

Ongeveer een jaar later was het weer raak voor Domenico Pozzovivo. Dit keer was hij het snelste boven op de Alpe di Pampeago. Riccardo Ricco kon hem nog lang volgen, maar hij moest vlak voor de finish Domenico Pozzovivo toch laten gaan.

Brixia Tour 2010 - etappe twee (2.1)

Al tijdens de eerste bergetappe van de Brixia Tour van 2010 liet Domenico Pozzovivo zien dat hij de beste klimmer van de ronde was. Hij reed op de slotklim maar liefst 39 secondes weg bij Pasquale Muto en pakte daardoor de leiding in het algemene klassement.

Brixia Tour 2010 - etappe vier (2.1)

Ook de vierde etappe in de Brixia Tour was een bergopaankomst en weer was Domenico Pozzovivo ruim de beste. Dit keer pakte hij wel meer dan 50 seconden op Daniel Martin en Morris Possoni. Zijn voorsprong in het klassement werd hierdoor veel groter.

Brixia Tour 2010 (2.1)

Na zijn twee overwinningen in de bergetappes van de Brixia Tour had Domenico Pozzovivo een zeer ruime voorsprong op de rest. Die voorsprong gaf hij in de laatste etappe niet meer uit handen en dus won hij met overmacht het eindklassement.

Brixia Tour 2011 - etappe vijf (2.1)

In 2011 lukte het niet om de eindzege van vorig jaar te herhalen. Wel won hij weer de koninginnenrit. Daarin was hij net wat sterker dan Fortunato Baliani en Diego Ulissi. Hij zette hun beide op een aantal secondes achterstand. Dat was nog twee minuten te weinig om de leiding over te nemen van Fortunato Baliani.

Giro del Trentino 2012 - etappe drie (2.HC)

Zijn eerste overwinning van 2012 boekte Domenico Pozzovivo in de Giro del Trentino. Hij won de derde etappe, die finishte bovenop de Punta Veleno. Hij reed wel 23 secondes weg bij Sylwester Szmyd en meer dan een minuut bij Damiano Cunego. Door deze sterke prestatie pakte Domenico Pozzovivo ook de leiderstrui.

Giro del Trentino 2012 (2.HC)

In de ploegentijdrit waarmee de Giro del Trentino mee begon verloor Domenico Pozzovivo niet veel tijd. Dat deed hij echter wel in de tweede etappe. Daarin verloor hij wel een minuut. De volgende etappe was hij dan weer wel de sterkste. Hij reed bij iedereen op achterstand. In de laatste etappe kon hij aardig bij John Darwin Atapuma en Carlos Betancur blijven en daardoor won hij het eindklassement voor Damiano Cunego en Sylwester Szmyd.

Giro d'Italia 2012 - etappe zeven (2.UWT)

Op de laatste beklimming van de dag in de zevende etappe van de Giro d'Italia van 2012 ging Domenico Pozzovivo er alleen vandoor. Hij wist al snel een mooie voorsprong te pakken. Beñat Intxausti ging er nog achteraan, maar hij kwam te laat. Daardoor won Domenico Pozzovivo zijn eerste Giro etappe.

Tour de Slovénie 2012 - etappe drie (2.1)

In de Tour de Slovénie van 2012 was Domenico Pozzovivo samen met Janez Brajkovic weggereden uit het peloton. Ze verzamelden een voorsprong van bijna twee minuten en hielden het tot de finish vol. In de sprint à deux won Domenico Pozzovivo van de Sloveen.

Volta Ciclista a Catalunya 2015 - etappe drie (2.UWT)

Na een heuvelachtige bergrit in Spanje probeerde Diego Rosa ervandoor te gaan. Hij kwam niet weg en ook Alberto Contador en Richie Porte wisten niet weg te komen. Op twee kilometer van de finish besloot Domenico Pozzovivo ervandoor te gaan. Hij bleef wel weg en daardoor kon hij voor het eerst in drie jaar weer eens een zege pakken.

Giro del Trentino - Melinda 2015 - etappe drie (2.HC)

Op de slotklim was het Damiano Cunego die aanviel. Stefano Pirazzi en Richie Porte konden mee en met nog twee kilometer te gaan sloot ook Domenico Pozzovivo aan. Domenico Pozzovivo vond het tempo vooraan te laag en reed de drie er vervolgens af. Hierdoor kon hij een maand na zijn vorige overwinning weer zegevieren.

Tour de Suisse 2017 - etappe zes (2.UWT)

Zoals bijna altijd ontstond er een vroege vlucht en zoals bijna altijd werd die vlucht weer op tijd bijgehaald. Op de slotklim was het leider Damiano Caruso die aanviel en alleen Marc Soler, Domenico Pozzovivo en Steven Kruijswijk konden de aanval volgen. Even later sloot ook de rest van de favorieten weer aan en was het Steven Kruijswijk die ervandoor ging. Ook hij werd weer teruggehaald door de andere favorieten. Uiteindelijk was het Domenico Pozzovivo die wel echt weg wist te komen en hij wist ook de finish als eerste te bereiken.

Grote Rondes

Domenico Pozzovivo reed (tot 2017) veertien grote rondes. De grote ronde die hij het meeste reed was de Giro d'Italia (2.UWT). Hij startte daar wel elf keer. Verder reed hij één keer de Tour de France (2.UWT) en twee keer de Vuelta a Espana (2.UWT).

Giro d'Italia 2008 (2.UWT)

De eerste keer dat Domenico Pozzovivo een top tien positie behaalde in een grote ronde was in de Giro d'Italia van 2008. Daarin liet Domenico Pozzovivo al een paar keer zien wat voor goede renner hij was. In drie etappes behaalde Domenico Pozzovivo een top tien positie. In etappe acht werd hij achtste, waardoor hij al een redelijke positie in het algemene klassement had verdiend. Die positie in het klassement verbeterde hij in de vijftiende etappe. Daarin werd hij tweede achter een ontketende Emanuele Sella. Op bijna al zijn tegenstander in het klassement pakte hij veel tijd en nadat hij ook nog eens een heel goede tijdrit reed was een top tien plaats bijna zeker. In de laatste twee bergetappe bleef hij bij de grote mannen en daardoor wist hij als negende aan te komen in Milaan.

Giro d'Italia 2012 (2.UWT)

Tijdens de Giro d'Italia van 2012 won Domenico Pozzovivo zijn eerste etappe in een grote ronde. Hij won de zevende etappe door er in de finale alleen vandoor te gaan. Niemand kon hem nog terughalen. Door zijn overwinning steeg hij een stuk in het klassement naar een dertiende plaats. Van etappe acht tot en met vijftien bleef Domenico Pozzovivo ongeveer rond die dertiende positie staan. In de zestiende etappe lukte het Domenico Pozzovivo om bij het voorste groepje te blijven. Daardoor steeg hij naar de zevende plek in het algemene klassement. In de achttiende etappe werd Domenico Pozzovivo vijfde en ook door deze prestatie steeg hij in het klassement. Dit keer naar positie zes. In de laatste twee belangrijke etappes ging het dan weer een stukje minder. Hij werd namelijk pas elfde in de negentiende etappe naar de Stelvio en in de tijdrit eindigde hij pas op plaats 39. Daardoor zakte hij in twee etappes nog terug naar de achtste plaats in het algemene klassement.

Giro d'Italia 2013 (2.UWT)

Aan het begin van de Giro d'Italia van 2013 ging het allemaal nog niet zo heel erg goed bij Domenico Pozzovivo. Hij verloor namelijk wat tijd in de ploegentijdrit en in de eerste heuveletappe. Na een redelijke tijdrit begon hij aan zijn weg omhoog in het algemene klassement. In de tiende etappe lukte het hem eindelijk om de top tien binnen te komen. Hij kon toen bij topfavorieten Cadel Evens en Vincenzo Nibali blijven en pakte op bijna al zijn tegenstanders in het klassement best wel wat tijd. In de elfde etappe verloor Domenico Pozzovivo weer een plaatsje omdat er een vluchter over hem heen sprong in het klassement. In de veertiende etappe werd Domenico Pozzovivo zevende en daardoor steeg hij naar de zevende plek in het klassement. In de bergetappes die daarna volgden ging het allemaal weer een stukje minder. Domenico Pozzovivo eindigde pas op plek 23 en verloor twee plekken in het klassement. In de zeventiende etappe viel hij zelf uit de top tien en pas in de laatste bergetappe lukte het weer om te stijgen naar de tiende plaats in het algemene klassement. Die tiende plaats werd niet lang daarna een negende plaats omdat Mauro Santambrogio werd betrapt op dopinggebruik.

Vuelta a Espana 2013 (2.UWT)

Na een slechte ploegentijdrit moest Domenico Pozzovivo een verschil van bijna twee minuten goedmaken om weer in de top tien te kunnen eindigen. In de tweede etappe begon Domenico Pozzovivo gelijk aan die opdracht. Hij werd derde en haalde gelijk een paar secondes van zijn achterstand af. In de eerste echte bergrit eindigde hij op een dertiende plek bij latere eindwinnaar Chris Horner. In de tiende etappe werd Domenico Pozzovivo negende en pakte hij wat tijd op een paar andere kanshebbers voor een top tien plaats. Daardoor kwam hij zelf al weer de top tien in. In de enige individuele tijdrit van de Vuelta a Espana van 2013 liet Domenico Pozzovivo zien dat hij behoorlijk goed kan tijdrijden. Achter de tijdrittoppers Fabian Cancellara en Tony Martin werd hij namelijk derde. Logischerwijs steeg Domenico Pozzovivo daardoor een paar plaatsen naar de zesde plek. In de veertiende en de vijftiende etappe kon hij goed mee met de favorieten en steeg hij zelfs nog een plaatsje. Die plaats raakte hij echter een paar etappes later kwijt. In de vlakke zeventiende etappe verloor hij namelijk anderhalve minuut. In de laatste bergetappes wist hij zijn zesde plaats te verdedigen en daar eindigde hij dus ook in het eindklassement.

Giro d'Italia 2014 (2.UWT)

In de Giro d'Italia van 2014 behaalde misschien wel zijn beste prestatie in een grote ronde. In de eerste bergrit, de achtste etappe, lukte het Domenico Pozzovivo om bij de leider, Cadel Evens, te blijven. In de negende etappe wist Domenico Pozzovivo zelfs te ontsnappen uit de groep der favorieten en daardoor werd hij derde achter twee vluchters en steeg hij naar de vierde plek in het algemene klassement. Die plek hield Domenico Pozzovivo vervolgens bijna een week vast, maar in de vijftiende en de zestiende etappe zakte hij terug naar een zevende plek. Door goede prestaties in de laatste bergritten en een een goede tijdrit lukte het hem toch nog om vijfde te eindigen.

Vuelta a Espana 2015 (2.UWT)

Nadat het in de Giro d'Italia van datzelfde jaar niet was gelukt om een top tien klassering te behalen door een val, wilde Domenico Pozzovivo in de Vuelta a Espana revanche nemen. In de tweede etappe eindigde hij achttiende op de eerste bergopaankomst en ook in de daaropvolgende heuvelritten eindigde hij rond die plaats. In de eerste bergetappe lukte het hem om bij de favorieten te blijven en daardoor steeg hij naar een top tien plaats. Die plek verloor hij weer in de koninginnenrit naar Andorra. Domenico Pozzovivo eindigde daar op plaats 21 en verloor meer twee minuten zijn tegenstanders voor een top tien plaats. In de rest van de etappes probeerde Domenico Pozzovivo het verschil van ongeveer 50 secondes op de nummer tien in het klassement, Louis Meintjes, goed te maken. Dat lukte hem echter niet meer en daardoor eindigde hij op de elfde plaats in het algemene klassement.

Giro d'Italia 2016 (2.UWT)

Nadat het in 2015 door een val niet was gelukt om een goed klassement te rijden in de Giro d'Italia leek het er in 2016 lang op dat het dat jaar wel zou lukken. Na een slechte proloog in Apeldoorn wist Domenico Pozzovivo zich al in de achtste etappe de top tien in te knokken. De negende etappe was echter weer een tijdrit en dus verloor hij die plek gelijk weer. In de elfde etappe had hij een lekke band en kon hij niet meer terugkeren naar het peloton. Daardoor zakte hij terug naar de veertiende plek in het klassement. Na twee tiende plekken in de dertiende en de veertiende etappe en de klimtijdrit was zijn achterstand op de tiende plek in het klassement toch al weer gezakt naar zeventien seconden. De stap naar de top tien maakte hij in de zestiende etappe. Terwijl hij daar in de top tien eindigde, verloren zijn tegenstanders voor de tiende plaats, Jakob Fuglsang en Kanstantsin Siutsou, wel twee minuten. In de laatste bergetappe ging het echter helemaal mis. Domenico Pozzovivo verloor namelijk 45 minuten en dus lukte het ook in 2016 niet om in de top tien van de Giro d'Italia te eindigen.

Giro d'Italia 2017 (2.UWT)

In de Giro d'Italia van 2017 lukte het Domenico Pozzovivo dan eindelijk om weer een goede prestatie te behalen in een grote ronde. Domenico Pozzovivo begon heel erg oplettend aan de Giro d'Italia en het lukte hem om tot de eerste echte bergrit nergens tijd te verliezen op zijn concurrenten. In die eerste bergrit naar Blockhaus verloor hij wel meer dan een minuut, maar daarmee was hij gewoon de zesde klassementsman. In de tijdrit verloor hij echter drie minuten en daardoor zakte hij terug naar een zevende plek. In de elfde etappe veranderde die zevende plaats zelfs nog in een negende plaats omdat Andrey Amador en Tanel Kangert tijd terug pakten door een vroege vlucht die wegbleef. Daarna begon Domenico Pozzovivo aan zijn weg naar boven. In de bergrit naar Oropa moest hij nog redelijk vroeg lossen, maar in de koninginnenrit over de Stelvio werd hij vierde. Hierdoor schoof hij op naar de zesde plek in het klassement. In de etappes daarna probeerde hij die positie nog te verbeteren door veelvuldig in de aanval te gaan, maar zijn directe concurrent Ilnur Zakarin kon steeds mee en dus bleef hij op die zesde plek staan. In de afsluitende tijdrit verloor hij nog veel tijd, maar hij wist nog wel Bauke Mollema voor te blijven en dus werd hij zesde in het eindklassement.

Monumenten

Domenico Pozzovivo reed (tot 2017) wel achttien monumenten, daarvan reed hij er zestien uit. Zijn eerste monument reed hij in 2005. Toen startte hij in Milano - Sanremo. Zijn beste prestatie in Milano - Sanremo was een 73e positie in 2010. In Liège - Bastogne - Liège en Il Lombardia waren zijn prestaties een stuk beter. Paris - Roubaix en de Ronde van Vlaanderen reed Domenico Pozzovivo nooit.

Il Lombardia 2011 (1.UWT)

In de Il Lombardia van 2011 liet Domenico Pozzovivo voor het eerst zien dat hij ook goede prestaties kan behalen in een monument. Na een zware dag kon hij onder andere bij topfavorieten Daniel Martin en Joaquim Rodriquez blijven. In de sprint van het groepje, dat na Oliver Zaugg voor een tweede plaats sprintte, eindigde Domenico Pozzovivo als laatste. Dat betekende dus een zesde plaats.

Liège - Bastogne - Liège 2014 (1.UWT)

In 2014 reed Domenico Pozzovivo voor het eerst Liège - Bastogne - Liège. Daarin wist hij gelijk een goed resultaat te behalen. In de laatste honderden meters kon hij Simon Gerrans, Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Giampaolo Caruso niet volgen, maar van de rest was hij wel de beste. Daardoor werd hij vijfde en liet Domenico Pozzovivo gelijk zien dat deze klassieker hem goed ligt.

Liège - Bastogne - Liège 2015 (1.UWT)

In zijn tweede Liège - Bastogne - Liège kon Domenico Pozzovivo tot in de finale mee met de grote favorieten. Zo ver zelfs dat hij mee mocht sprinten voor de overwinning. In die sprint kon hij echter niet in de buurt komen van de winnaar Alejandro Valverde. Domenico Pozzovivo werd achtste, net iets minder dan in 2014.

Overige topresultaten

Ook in andere koersen wist Domenico Pozzovivo goede resultaten te behalen:
 • derde Volta Ciclista a Catalunya 2015 (2.UWT)
 • vierde Tour de Suisse 2017 (2.UWT)
 • vijfde Tour de Suisse 2015 (2.UWT)
 • tweede Giro del Trentino 2014 (2.HC)
 • zesde Tirreno - Adriatico 2014 (2.UWT)
 • zesde Santos Tour Down Under 2015 (2.UWT)
 • zesde Tour de Pologne 2017 (2.UWT)
 • zevende Tirreno - Adriatico 2010 (2.UWT)
 • zevende Tour de Pologne 2013 (2.UWT)
 • zevende Santos Tour Down Under 2016 (2.UWT)
 • derde Giro del Trentino 2010 (2.HC)
 • achtste Volta Ciclista a Catalunya 2014 (2.UWT)
 • achtste Tirreno - Adriatico 2015 (2.UWT)
 • tweede Tre Valli Varesine 2010 (1.HC)
 • tweede Tre Valli Varesine 2011 (1.HC)
 • derde Tour of the Alps 2017 (2.HC)
 • vierde Giro del Trentino 2011 (2.HC)
 • tweede Brixia Tour 2009 (2.1)
 • tweede Brixia Tour 2011 (2.1)
 • tweede Tour de Slovénie 2012 (2.1)
 • zesde Tour of Oman 2014 (2.HC)
 • negende Abu Dhabi Tour 2017 (2.UWT)
 • tiende Tirreno - Adriatico 2017 (2.UWT)

Lees verder

© 2017 - 2019 Wicow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Filip Bossuyt From Kortrijk, Belgium, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://www.procyclingstats.com/rider/Domenico_Pozzovivo
 • http://cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=1999
 • http://www.wielerflits.nl/?s=domenico+pozzovivo

Reageer op het artikel "Wie is de wielrenner Domenico Pozzovivo?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wicow
Laatste update: 07-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Ag2r La Mondiale 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!