InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Sprinters in de Giro d'Italia 2017

Sprinters in de Giro d'Italia 2017

Sprinters in de Giro d'Italia 2017 De Giro d'Italia gaat in 2017 van start op het eiland Sardinië. Daar wordt op 5 mei de openingsrit verreden. De slotrit van deze Ronde van Italië wordt op 28 mei verreden. Welke sprinters staan op de startlijst van de Giro 2017? Wie zijn de favorieten voor de eindzege in het puntenklassement van de Giro d’Italia 2017?

Historie: Italiaanse rittenkapers

Cipollini

De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Ronde van Italië is de sprinter Mario Cipollini. Deze sprintkoning won in de loop der jaren in totaal 42 Giro-etappes. Op de tweede plek staat Alfredo Binda, die 41 etappes in de Giro won. Deze Italiaan was echter een totaal ander type renner dan Cipollini. Mario Cipollini was een pure sprintspecialist, Binda was daarentegen zeer allround. Behalve sprints, won hij ook bergetappes en tijdritten. Hij behaalde in totaal ook vijf eindzeges in de Giro.

Binda en de Giro van 1930

Alfredo Binda had zelfs nog meer Giro-etappes kunnen winnen, ware het niet dat hij in 1930 een uniek aanbod kreeg van de Giro-organisatie: Binda was toen al jarenlang zo extreem sterk en overheersend in de Giro, dat daardoor het koersverloop saai werd en men hem geld bood om alsjeblieft niet van start te gaan in de Giro 1930. Binda ging hiermee akkoord en reed dat jaar niet de Giro.

Petacchi

Een andere grote Italiaanse rittenkaper was Alessandro Petacchi. Net als Cipollini was hij een rassprinter. Petacchi kwam 32 keer als winnaar over de finish in een Giro-etappe. Hij werd echter gestraft vanwege een dopingaffaire, daarom moest hij vijf ritzeges inleveren, waardoor hij er officieel 27 heeft gewonnen.

Parcours Giro 2017

Het rittenschema van de Giro d'Italia 2017 bestaat in totaal uit 21 etappes. Daarvan zijn er officieel zes vlakke ritten: de 1e, 3e, 5e, 7e, 12e en 13e rit. Hierbij moet echter worden aangetekend dat deze ritten niet automatisch in een massasprint zullen eindigen. In sommige van die ritten zit er bijvoorbeeld nog een lastig heuveltje in de finale. Daar staat tegenover dat er buiten deze zes officiële vlakke ritten ook nog enkele heuvelritten op het rittenschema staan, waar wel kansen voor een ritzege liggen voor met name sprinters die behoorlijk kunnen overleven op heuvelachtig terrein.

Belangrijkst sprinters Giro 2017

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste sprinters die op de startlijst staan van de Giro d'Italia 2017.

André Greipel

Op 16 juli 1982 werd André Greipel geboren in de Oost-Duitse stad Rostock. Hij behoort tot de beste sprinters ter wereld. Greipel heeft elf etappes gewonnen in de Tour de France en vier etappes in de Vuelta. Vier keer heeft hij deelgenomen aan de Giro d'Italia. Bij elke deelname aan de Giro won hij minstens één etappe. In 2008 won hij één Giro-etappe, in 2010 won hij wederom één Giro-etappe, in 2015 won hij ook weer één Giro-etappe en in 2016 won hij drie Giro-etappes. In totaal heeft hij dus zes Giro-etappes gewonnen. Opvallend is wel dat hij de Giro slechts één keer (in 2008) helemaal heeft uitgereden.

Het hoofddoel van Greipel is doorgaans de Tour de France. Meestal besluit hij om de Giro niet uit te rijden, om zo te voorkomen dat hij te diep gaat in die Giro, met het oog op de voorbereiding op zijn hoofddoel, de Tour de France. In 2017 zal Greipel dit wederom van plan zijn. Hij moet dus niet gerekend worden tot de kanshebbers op de eindzege in het puntenklassement, maar zeker wel tot de favorieten voor etappezeges in de vlakke ritten van de eerste week.

Fernando Gaviria

Op 19 augustus 1994 werd Fernando Gaviria Rendon geboren in de Colombiaanse stad La Ceja. Als baanwielrenner en wegwielrenner behoorde hij tot de grootste talenten ter wereld. In de eerste fase van zijn wielercarrière bij de elite focuste hij zich vooral op het baanwielrennen. Dat leverde hem onder meer twee wereldtitels op in het omnium.

Na de Olympische Spelen van 2016 (waar hij als baanwielrenner vierde werd op het omnium) wil hij zich veel meer op het wegwielrennen gaan focussen. Dat hij ook in die discipline een wereldtopper is, bewees hij al met een zege in de klassieker Parijs-Tours 2016, en met ritzeges in World Tour-wedstrijden zoals Tirreno-Adriatico en de Ronde van Polen.

Gaviria rijdt voor QuickStep Floors. De Giro d'Italia 2017 zal zijn eerste grote ronde zijn. Velen beschouwen deze Colombiaan als de 'Next Big Star' van het sprintersgilde. Hij moet zeker gerekend worden de favorieten voor de zeges in de massasprints van deze Giro. Als hij de Giro uitrijdt, moet hij ook gerekend worden tot de favorieten voor de eindzege in het puntenklassement.

Caleb Ewan

Op 11 augustus 1994 werd Caleb Ewan geboren in de Australische stad Sydney. Net als zijn generatiegenoot Gaviria focuste Ewan zich in zijn jonge jaren vooral op het baanwielrennen. Zo werd Ewan in de juniorencategorie wereldkampioen baanwielrennen op het onderdeel omnium.

In tegenstelling tot Gaviria ging Ewan zich echter al tijdens de beloftencategorie (U23) vooral op het wegwielrennen focussen. Op 1 oktober 2014 werd Ewan officieel profwielrenner bij Orica. Al in 2015, tijdens zijn eerste volledig seizoen bij de profs, brak hij door tot de wereldtop van de sprinters: hij won dat jaar een etappe in de Vuelta. In 2016 en 2017 won Ewan diverse etappes in de Tour Down Under. In 2016 debuteerde Ewan in de Giro, maar slaagde er toen niet in om een rit te winnen. In 2017 wordt dit grote sprinttalent toch zeker wel weer gerekend tot de favorieten voor de ritzeges in de vlakke etappes. Indien hij deze Giro uitrijdt, is hij ook een kanshebber voor de eindzege in het puntenklassement.

Giacomo Nizzolo

Op 30 januari 1989 werd Giacomo Nizzolo geboren. In zijn jonge jaren was hij behalve een talentvolle wegrenner ook een zeer getalenteerde baanwielrenner. Toen hij prof werd stopte hij echter (anders dan bijvoorbeeld generatiegenoot Viviani) met het baanwielrennen en ging zich volledig op het wegwielrennen focussen. Hoewel Nizzolo een enorm talent was, is de absolute doorbraak naar de wereldtop van de sprinters toch uitgebleven. In 2016 werd hij wel Italiaans kampioen. Ook won Nizzolo in 2015 en 2016 het puntenklassement in de Giro d'Italia. Hij won echter nog nooit een etappe in een grote ronde. In 2016 kwam hij wel als eerste over de finish bij de slotrit van de Giro, maar vervolgens werd hij gediskwalificeerd omdat hij onreglementair zou hebben gesprint. Nizzolo zal er zeer op gefocust zijn om in 2017 eindelijk echt een etappe in de Giro te winnen. Daarnaast zal hij in 2017 ook van het puntenklassement weer een hoofddoel maken.

Overige sprinters

Andere interessante sprinters op de deelnemerslijst van de Giro 2017 zijn onder meer Sacha Modolo, Sam Bennett, Phil Bauhaus, Ivan Savitskiy, Matteo Pelucchi, Jakub Mareczko, Davide Cimolai, Roberto Ferrari en Kristian Sbaragli. Ook de Belg Jasper Stuyven kan een hoofdrol spelen in de sprints. Voor hem geldt echter dat hij vaak in de puur vlakke ritten zijn sprintkopman Nizzolo zal helpen, maar dat hij in de sprints van de meer heuvelachtige etappes wel voor eigen kans mag gaan. In theorie zijn bijvoorbeeld ook Ventoso (BMC), Mezgec (Orica) en Hofland (Lotto Soudal) goede sprinters, maar zij zullen waarchijnlijk vooral in dienst van hun kopmannen moeten werken tijdens deze Giro.

Afwezig: Elia Viviani

De Italianen Viviani en Nizzolo zijn generatiegenoten. In hun jonge jaren zaten ze samen in de Italiaanse baanploeg. Viviani (geboren op 7 februari 1989) heeft daarna ook altijd het baanwielrennen met het wegwielrennen gecombineerd. Hij won diverse Europese titels op de baan en het absolute hoogtepunt van zijn carrière was het behalen van Olympisch goud in 2016 op de piste bij het onderdeel omnium. Als wegwielrenner is Viviani een eeuwige subtopper, die er net niet in slaagt om tot de absolute wereldtop door te breken. Hij won één keer een etappe in een grote ronde: een rit in de Giro van 2015. Viviani rijdt in 2017 voor het Team Sky. Hij zat in de voorselectie van dat team voor de Giro 2017, maar hij zat uiteindelijk, tot verbazing van velen, niet in de definitieve selectie voor de Giro van 2017. Sky heeft namelijk besloten om in de Giro 2017 helemaal voor het algemeen klassement te gaan. Er was daarom in dit plan geen plek voor een sprinter die voor dagzeges zou willen strijden.

Puntenklassement Giro 2017

In de Giro werd het puntenklassement vaak niet door een sprinter gewonnen, maar door een klassementsrenner. Dit kwam mede doordat men bij veel edities in klimetappes evenveel punten voor het puntenklassement kon verdienen als in vlakke etappes. Gezien het zware rittenschema van veel edities van de Giro waren daardoor klassementsrenners in het voordeel. Om de sprinters meer kans te gunnen op het puntenklassement werd dit in 2014 veranderd en waren er met ingang van dat jaar meer punten te verdienen in de vlakke etappes. Hieronder vindt u het overzicht van de puntenverdeling voor de puntentrui in de Giro d'Italia 2017.

Puntentelling puntenklassement Giro 2017

Vlakke etappes (de ritten 1, 3, 5, 7, 12, 13)

 • Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2, 1

Heuveletappes (de ritten 2, 6, 8, 9, 11, 14, 15, 17)

 • Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 10, 6, 3, 2, 1

Bergetappes (de ritten 4, 16, 18, 19, 20)

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 8, 4, 1

Tijdritten (de ritten 10 en 21)

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Geen tussensprint

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sprinters in de Giro 2013Van 4 tot en met 26 mei 2013 wordt de 96e editie van de Giro d'Italia verreden. Welke coureurs zijn in deze wielerkoers…
Sprinters in de Giro d'Italia 2015Sprinters in de Giro d'Italia 2015De 98e editie van de Giro d'Italia gaat van start op zaterdag 9 mei en eindigt op zondag 31 mei 2015. Welke sprinters zu…
Sprinters in de Giro d'Italia 2014Op vrijdag 9 mei 2014 gaat de 97e editie van de Giro d'Italia van start. Welke sprinters staan op de startlijst van deze…
Sprinters in de Giro d'Italia 2016Sprinters in de Giro d'Italia 2016De Giro 2016 gaat van start in de Nederlandse provincie Gelderland. De eerste etappe is een tijdrit in Apeldoorn, op vri…
Tour 2014: sprinters, favorieten groene truiTour 2014: sprinters, favorieten groene truiDe 101e editie van de Tour de France wordt verreden van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli 2014. Welke sprinters…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elia_Viviani
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caleb_Ewan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Greipel

Reageer op het artikel "Sprinters in de Giro d'Italia 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Giro 2017
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!