InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Sprinters in de Giro d'Italia 2019

Sprinters in de Giro d'Italia 2019

Sprinters in de Giro d'Italia 2019 De Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Daar wordt op zaterdag 11 mei de openingstijdrit verreden. De slotrit van deze Ronde van Italië wordt op 2 juni verreden. Welke sprinters staan op de startlijst van de Giro 2019? Wie zijn de favorieten voor de eindzege in het puntenklassement van de Giro d’Italia 2019?

Historie: Italiaanse rittenkapers

Cipollini

De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Ronde van Italië is de sprinter Mario Cipollini. Deze sprintkoning won in de loop der jaren in totaal 42 Giro-etappes. Op de tweede plek staat Alfredo Binda, die 41 etappes in de Giro won. Deze Italiaan was echter een totaal ander type renner dan Cipollini. Mario Cipollini was een pure sprintspecialist, Binda was daarentegen zeer allround. Behalve sprints, won hij ook bergetappes en tijdritten. Hij behaalde in totaal ook vijf eindzeges in de Giro.

Binda en de Giro van 1930

Alfredo Binda had zelfs nog meer Giro-etappes kunnen winnen, ware het niet dat hij in 1930 een uniek aanbod kreeg van de Giro-organisatie: Binda was toen al jarenlang zo extreem sterk en overheersend in de Giro, dat daardoor het koersverloop saai werd en men hem geld bood om alsjeblieft niet van start te gaan in de Giro 1930. Binda ging hiermee akkoord en reed dat jaar niet de Giro.

Petacchi

Een andere grote Italiaanse rittenkaper was Alessandro Petacchi. Net als Cipollini was hij een rassprinter. Petacchi kwam 32 keer als winnaar over de finish in een Giro-etappe. Hij werd echter gestraft vanwege een dopingaffaire, daarom moest hij vijf ritzeges inleveren, waardoor hij er officieel 27 heeft gewonnen.

Parcours Giro 2019

Het rittenschema van de Giro d'Italia 2019 bestaat in totaal uit 21 etappes. Daarvan zijn er officieel zes vlakke ritten: de 3e, 4e, 5e, 10e, 11e en de 18e rit. Hierbij moet echter worden aangetekend dat deze ritten niet automatisch in een massasprint zullen eindigen. In sommige van die ritten zit er bijvoorbeeld nog een lastig heuveltje in de finale. Daar staat tegenover dat er buiten deze zes officiële vlakke ritten ook nog enkele heuvelritten op het rittenschema staan, waar wel kansen voor een ritzege liggen voor met name sprinters die behoorlijk kunnen overleven op heuvelachtig terrein.

Live op tv

Alle etappes van de Giro d'italia 2019 zijn live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport. Het Vlaamse Sporza zendt de Giro in 2019 niet live uit. De NOS evenmin. Eurosport heeft bij deze Giro namelijk de exclusieve live-uitzendrechten (tv en livestream) voor Vlaanderen en Nederland.

Belangrijkste sprinters Giro 2019

Welke deelnemers zijn de belangrijkste kanshebbers voor de topklasseringen in de massasprints in deze Rond van Italië? Hieronder vindt u een overzicht van een aantal belangrijke sprinters die op de startlijst van de Giro d'Italia 2019 staan.

Elia Viviani

De Italiaan Elia Viviani werd geboren op 7 februari 1989. Jarenlang heeft hij het wegwielrennen met het baanwielrennen gecombineerd. Op de piste behoorde hij tot de absolute wereldtop. Hij won diverse Europese titels op de baan en het hoogtepunt van zijn baanwielercarrière was het behalen van Olympisch goud in 2016 bij het onderdeel omnium. Na die Olympische Spelen van Rio is hij zich meer op het wegwielrennen gaan focussen.

Als wegwielrenner is Viviani al jarenlang een zeer goede subtopper, die er echter nog niet in is geslaagd om tot de absolute wereldtop van het sprintersgilde door te breken. Hij won heel wat etappes in (relatief kleine) etappekoersen, maar hij won slechts één keer een etappe in een grote ronde: een rit in de Giro van 2015. Een andere grote zege behaalde hij in 2018 in de World Tour-wedstrijd van Hamburg (EuroEyes Cyclassics). Viviani rijdt in 2018 voor het team QuickStep. In het seizoen 2018 won hij onder meer etappes in de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. Ook zegevierde hij in het voorjaar van 2018 in de Vlaamse koers Brugge-De Panne en werd hij tweede in de klassieker Gent-Wevelgem.

Viviani in de Giro 2018

De Giro d'Italia 2018 verliep buitengewoon succesvol voor Viviani. Hij won in deze ronde vier etappes. Daarnaast pakte de Italiaanse sprinter van QuickStep ook de eindzege in het puntenklassement van de Giro d'Italia 2018.

Fernando Gaviria

Op 19 augustus 1994 werd Fernando Gaviria Rendon geboren in de Colombiaanse stad La Ceja. Als baanwielrenner en wegwielrenner behoorde hij tot de grootste talenten ter wereld. In de eerste fase van zijn wielercarrière bij de elite focuste hij zich vooral op het baanwielrennen. Dat leverde hem onder meer twee wereldtitels op in het omnium.

Na de Olympische Spelen van 2016 (waar hij als baanwielrenner vierde werd op het omnium) wil hij zich veel meer op het wegwielrennen gaan focussen. Dat hij ook in die discipline een wereldtopper is, bewees hij al met een zege in de klassieker Parijs-Tours 2016, en met ritzeges in World Tour-wedstrijden zoals Tirreno-Adriatico en de Ronde van Polen. In 2017 reed Gaviria voor het eerst een grote ronde: de Giro d'Italia. Hij maakte indruk door vier etappes en het puntenklassement te winnen. In 2018 debuteerde hij in de Tour de France en won twee etappes.

Caleb Ewan

Op 11 augustus 1994 werd Caleb Ewan geboren in de Australische stad Sydney. Net als zijn generatiegenoot Gaviria focuste Ewan zich in zijn jonge jaren vooral op het baanwielrennen. Zo werd Ewan in de juniorencategorie wereldkampioen baanwielrennen op het onderdeel omnium. In tegenstelling tot Gaviria ging Ewan zich echter al tijdens de beloftencategorie (U23) vooral op het wegwielrennen focussen. Op 1 oktober 2014 werd Ewan officieel profwielrenner bij Orica. Al in 2015, tijdens zijn eerste volledig seizoen bij de profs, brak hij door tot de wereldtop van de sprinters: hij won dat jaar een etappe in de Vuelta. In 2016 en 2017 won Ewan diverse etappes in de Tour Down Under. In 2016 debuteerde Ewan in de Giro, maar slaagde er toen niet in om een rit te winnen. In 2017 won hij wel een Giro-etappe. In 2019 rijdt Ewan voor Lotto-Soudal. Hij is hun kopman voor de massasprints. Ewan is vaak extra goed in sprints wanneer de weg in de laatste honderden meters omhoog loopt.

Pascal Ackermann

Op 17 januari 1994 werd Pascal Ackermann geboren in Kandel (Duitsland). Hij was in z'n jonge jaren een zeer goede baanwielrenner, later ging hij zich meer op het wegwielrennen richten. Ackermann wordt beschouwd als een heel groot sprinttalent. Hij won ritten in rittenkoersen zoals de Ronde van Romandië, de Ronde van Polen en het Criterium du Dauphiné. Ook werd hij in 2018 Duits kampioen. In de Giro 2019 wordt Ackermann uitgespeeld als kopman in de massasprint van Team Bora Hansgrohe. In de aanloop naar de Giro toonde hij zijn goede vorm door onder meer de GP Frankfurt op 1 mei te winnen. Hij hoopt in de Giro 2019 voor het eerst een etappe in een Grote Ronde te winnen. Velen zien hem als een grote kanshebber voor minstens één ritzege.

Giacomo Nizzolo

Op 30 januari 1989 werd Giacomo Nizzolo geboren. In zijn jonge jaren was hij behalve een talentvolle wegrenner ook een zeer getalenteerde baanwielrenner. Toen hij prof werd stopte hij echter (anders dan bijvoorbeeld generatiegenoot Viviani) met het baanwielrennen en ging zich volledig op het wegwielrennen focussen. Hoewel Nizzolo een enorm talent was, is de absolute doorbraak naar de wereldtop van de sprinters toch uitgebleven. In 2016 werd hij wel Italiaans kampioen. Ook won Nizzolo in 2015 en 2016 het puntenklassement in de Giro d'Italia. Hij won echter nog nooit een etappe in een grote ronde. In 2016 kwam hij wel als eerste over de finish bij de slotrit van de Giro, maar vervolgens werd hij gediskwalificeerd omdat hij onreglementair zou hebben gesprint. Nizzolo sukkelde in 2017 en 2018 veel met blessureleed. In 2019 lijkt hij echter weer op de weg terug naar te zijn. Hij hoopt in 2019 eindelijk echt een Giro-etappe te winnen; daarnaast is het puntenklassement in de Giro 2019 ook weer een hoofddoel voor hem.

Arnaud Démare

De Fransman Arnaud Démare werd geboren op 26 augustus 1991. Hij won twee keer een Touretappe: één in 2017 en één in 2018. Démare is behalve een sprinter ook een coureur die zich op de klassiekers focust. Hij won in 2016 Milaan-San Remo. Ook behaalde hij mooie ereplaatsen in onder meer Gent-Wevelgem, Parijs-Tours en Parijs-Roubaix. Twee keer werd hij Frans kampioen bij de profs. Hij is er nog nooit in geslaagd om een etappe in de Giro te winnen. In 2019 neemt hij voor de derde keer in zijn carrière deel aan de Ronde van Italië en ditmaal hoopt de Franse sprinter eindelijk een Giro-etappe te winnen.

Sacha Modolo

De Italiaan Sacha Modolo werd geboren op 19 juni 1987. In 2010 werd hij profwielrenner. Hoogtepunten in z'n carrière zijn de twee Giro-etappes die hij won in 2015. Ook won deze sprinter etappes in onder meer de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Polen en heel veel kleine rittenkoersen. Anno 2019 rijdt Modolo voor het team Education First - Drapac.

Overige sprinters

Tot de overige sprinters op de startlijst behoort Jakub Mareczko (CCC), die al vaak sterk heeft gepresteerd in kleine wedstrijden, maar nog geen etappe in een grote ronde heeft gewonnen. Andere snelle coureurs die qua sprintcapaciteiten in staat moeten worden geacht om goede klasseringen in de massasprints kunnen te behalen, zij onder meer Belletti, Cimolai, Sbaragli, Lobato en Moschetti. Ook staan er heel wat snelle mannen op, die echter in de praktijk vooral voor hun kopmannen moeten werken, zoals Mark Renshaw, die de sprints van Nizzolo moet aantrekken. Zulke renners zijn bijvoorbeeld ook de snelle Nederlander Sinkeldam en de Italiaan Guarnieri, die in theorie vooral voor hun kopman Démare moeten rijden.

Puntenklassement Giro 2019

In de Giro werd het puntenklassement vaak niet door een sprinter gewonnen, maar door een klassementsrenner. Dit kwam mede doordat men bij veel edities in klimetappes evenveel punten voor het puntenklassement kon verdienen als in vlakke etappes. Gezien het zware rittenschema van veel edities van de Giro waren daardoor klassementsrenners in het voordeel. Om de sprinters meer kans te gunnen op het puntenklassement werd dit in 2014 veranderd en waren er met ingang van dat jaar meer punten te verdienen in de vlakke etappes. Hieronder vindt u het overzicht van de puntenverdeling voor de puntentrui in de Giro d'Italia 2019.

Puntentelling puntenklassement Giro

Vlakke etappes

 • Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2, 1

Heuveletappes

 • Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 10, 6, 3, 2, 1

Bergetappes

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 8, 4, 1

Tijdritten

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Geen tussensprint

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningDe flamboyante Italiaan Mario Cipollini was jarenlang de absolute sprintkoning van het peloton. Hij won 12 etappes in de…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Beleggen in sprinters ING bank in 2019Beleggen in sprinters ING bank in 2019Beleggen in de sprinters van de ING bank is qua werking vergelijkbaar met het beleggen in de turbo's. U belegt voor een…
Sprinters in de Vuelta 2019Sprinters in de Vuelta 2019Op 24 augustus 2019 gaat de 74e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start. Welke prominente sprinters staan op de…
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elia_Viviani
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caleb_Ewan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Greipel

Reageer op het artikel "Sprinters in de Giro d'Italia 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!