Sprinters in de Giro d'Italia 2020

Sprinters in de Giro d'Italia 2020 De Giro d'Italia gaat in 2020 van start op zaterdag 3 oktober 2020 met een tijdrit. De slotrit van deze Ronde van Italië wordt op zondag 25 oktober in Milaan verreden. Welke sprinters staan op de startlijst van de Giro 2020? Wie zijn de favorieten voor de eindzege in het puntenklassement van de Giro d’Italia 2020?

Giro d'Italia 2020 uitgesteld wegens coronavirus

De Ronde van Italië zou in 2020 van start gaan op 9 mei in Boedapest. Op 13 april werd echter bekend dat deze koers is uitgesteld vanwege het coronavirus. Men rijdt deze koers alsnog in oktober 2020.

Historie: Italiaanse rittenkapers

Cipollini

De succesvolste rittenkaper uit de geschiedenis van de Ronde van Italië is de sprinter Mario Cipollini. Deze sprintkoning won in de loop der jaren in totaal 42 Giro-etappes. Op de tweede plek staat Alfredo Binda, die 41 etappes in de Giro won. Deze Italiaan was echter een totaal ander type renner dan Cipollini. Mario Cipollini was een pure sprintspecialist, Binda was daarentegen zeer allround. Behalve sprints, won hij ook bergetappes en tijdritten. Hij behaalde in totaal ook vijf eindzeges in de Giro.

Binda en de Giro van 1930

Alfredo Binda had zelfs nog meer Giro-etappes kunnen winnen, ware het niet dat hij in 1930 een uniek aanbod kreeg van de Giro-organisatie: Binda was toen al jarenlang zo extreem sterk en overheersend in de Giro, dat daardoor het koersverloop saai werd en men hem geld bood om alsjeblieft niet van start te gaan in de Giro 1930. Binda ging hiermee akkoord en reed dat jaar niet de Giro.

Petacchi

Een andere grote Italiaanse rittenkaper was Alessandro Petacchi. Net als Cipollini was hij een rassprinter. Petacchi kwam 32 keer als winnaar over de finish in een Giro-etappe. Hij werd echter gestraft vanwege een dopingaffaire, daarom moest hij vijf ritzeges inleveren, waardoor hij er officieel 27 heeft gewonnen.

Parcours Giro 2020

Het rittenschema van de Giro d'Italia 2020 bestaat in totaal uit 21 etappes. Daarvan zijn er officieel zes vlakke ritten: de 2e, 3e, 6e, 8e, 11e en 19e rit. Hierbij moet echter worden aangetekend dat deze ritten niet automatisch in een massasprint zullen eindigen. In sommige van die ritten zit er bijvoorbeeld nog een lastig heuveltje in de finale. Daar staat tegenover dat er buiten deze zes officiële vlakke ritten ook nog enkele heuvelritten op het rittenschema staan, waar wel kansen voor een ritzege liggen voor met name sprinters die behoorlijk kunnen overleven op heuvelachtig terrein.

Live op tv

Alle etappes van de Giro d'italia 2020 zijn live op tv en via de livestream te zien bij Eurosport. Het Vlaamse Sporza zendt de Giro in 2020 niet live uit. De NOS evenmin. Eurosport heeft bij deze Giro namelijk de exclusieve live-uitzendrechten (tv en livestream) voor Vlaanderen en Nederland.

Belangrijkste sprinters Giro 2020

Welke deelnemers zijn de belangrijkste kanshebbers voor de topklasseringen in de massasprints in deze Rond van Italië? Hieronder vindt u een voorlopig overzicht van een aantal belangrijke sprinters die op de startlijst van de Giro d'Italia 2020 staan. Dit schema wordt regelmatig geüpdatet.

Caleb Ewan

Op 11 augustus 1994 werd Caleb Ewan geboren in de Australische stad Sydney. In zijn jonge jaren focuste Ewan zich vooral op het baanwielrennen. Zo werd Ewan in de juniorencategorie wereldkampioen baanwielrennen op het onderdeel omnium. Tijdens de beloftencategorie (U23) ging hij vooral op het wegwielrennen focussen. Op 1 oktober 2014 werd Ewan officieel profwielrenner bij Orica. Al in 2015, tijdens zijn eerste volledig seizoen bij de profs, brak hij door tot de wereldtop van de sprinters: hij won dat jaar een etappe in de Vuelta. In 2016 en 2017 won Ewan diverse etappes in de Tour Down Under. In 2016 debuteerde Ewan in de Giro, maar slaagde er toen niet in om een rit te winnen. In 2017 won hij wel een Giro-etappe. Sinds 2019 rijdt Ewan voor Lotto-Soudal. Hij is hun kopman voor de massasprints. Ewan is vaak extra goed in sprints wanneer de weg in de laatste honderden meters omhoog loopt. In 2019 won Ewan twee etappes in de Giro en drie etappes in de Tour.

Pascal Ackermann

Op 17 januari 1994 werd Pascal Ackermann geboren in Kandel (Duitsland). Hij was in z'n jonge jaren een zeer goede baanwielrenner, later ging hij zich meer op het wegwielrennen richten. Ackermann wordt beschouwd als een heel groot sprinttalent. Hij won ritten in rittenkoersen zoals de Ronde van Romandië, de Ronde van Polen en het Criterium du Dauphiné. Ook werd hij in 2018 Duits kampioen. In de Giro 2019 werd Ackermann uitgespeeld als kopman in de massasprint van Team Bora Hansgrohe. Hij won toen twee etappes en het puntenklassement.

Peter Sagan

Bij Bora-Hansgrohe gaat in 2020 waarschijnlijk ook Peter Sagan van start in de Giro. Hij behoort al vele jaren tot de beste wielrenners ter wereld. Met name sprints op een heuvelachtig parcours zijn een groot specialisme van hem. Zijn doel is om minstens één etappe te winnen in deze Giro.

Dylan Groenewegen

De Nederlander Dylan Groenewegen behoort tot de beste sprinters ter wereld. Hij won in zijn carrière vier Touretappes. Doorgaans was de Tour zijn hoofddoel in het seizoen. In 2020 rijdt hij echter niet de Tour, maar de Giro en de Vuelta. Dit komt mede doordat zijn ploeg zich in 2020 tijdens de Tour vooral op het algemeen klassement richt (met Dumoulin, Roglic en Kruijswijk). Groenewegen heeft daarom als doel gekozen om in 2020 in zowel de Giro als de Vuelta minstens één rit te winnen. Als hij daarin slaagt, komt hij in het illustere rijtje van renners die in hun carrière in alle drie de grote rondes een etappe hebben gewonnen.

Fabio Jakobsen

Op 31 augustus 1996 werd Fabio Jakobsen geboren in Heukelum. Hij werd vernoemd naar Fabio Casartelli, de Olympisch kampioen wielrennen van 1992, die in 1995 als gevolg van een valpartij in de Tour de France was overleden. Fabio Jakobsen rijdt anno 2020 voor Deceuninck-QuickStep. Hij is een zeer goede sprinter. Op zijn erelijst staan onder meer twee zeges in de Scheldeprijs en twee etappezeges in de Ronde van Spanje.

Elia Viviani

De Italiaan Elia Viviani werd geboren op 7 februari 1989. Jarenlang heeft hij het wegwielrennen met het baanwielrennen gecombineerd. Op de piste behoorde hij tot de absolute wereldtop. Hij won diverse Europese titels op de baan en het hoogtepunt van zijn baanwielercarrière was het behalen van Olympisch goud in 2016 bij het onderdeel omnium. Na die Olympische Spelen van Rio is hij zich meer op het wegwielrennen gaan focussen.

Als wegwielrenner is Viviani al jarenlang een zeer goede subtopper, die er echter nog niet in is geslaagd om tot de absolute wereldtop van het sprintersgilde door te breken. Hij won heel wat etappes in (relatief kleine) etappekoersen, maar hij won slechts één keer een etappe in een grote ronde: een rit in de Giro van 2015. Een andere grote zege behaalde hij in 2018 in de World Tour-wedstrijd van Hamburg (EuroEyes Cyclassics). Viviani rijdt in 2018 voor het team QuickStep. In het seizoen 2018 won hij onder meer etappes in de Dubai Tour en de Abu Dhabi Tour. Ook zegevierde hij in het voorjaar van 2018 in de Vlaamse koers Brugge-De Panne en werd hij tweede in de klassieker Gent-Wevelgem.

De Giro d'Italia 2018 verliep buitengewoon succesvol voor Viviani. Hij won in deze ronde vier etappes. Daarnaast pakte de Italiaanse sprinter van QuickStep ook de eindzege in het puntenklassement van de Giro d'Italia 2018. In 2019 won Viviani één etappe in de Tour de France. Ook werd hij in 2019 Europees Kampioen.

Michael Matthews

De Australiër Michael Matthews werd op 26 september 1990 geboren in Canberra. Hij Op zijn erelijst staan onder meer twee etappezeges in de Giro, drie etappes in de Ronde van Spanje en drie etappes in de Tour de France. Ook won Matthews in 2017 het puntenklassement (de groene trui) in de Tour. Michael Matthews rijdt voor Team Sunweb. Deze Australiër is vooral een specialist in sprints op heuvelachtige parcoursen.

Overige sprinters

Overige coureurs die qua sprintcapaciteiten in staat moeten worden geacht om goede klasseringen in de massasprints kunnen te behalen, zij onder meer Halvorsen, Kristoff, Cimolai en Colbrelli Ook staan er heel wat snelle mannen op, die echter in de praktijk vooral voor hun kopmannen moeten werken, zoals Mike Teunissen, die de sprints van Groenewegen moet aantrekken.

Puntenklassement Giro 2020

In de Giro werd het puntenklassement vaak niet door een sprinter gewonnen, maar door een klassementsrenner. Dit kwam mede doordat men bij veel edities in klimetappes evenveel punten voor het puntenklassement kon verdienen als in vlakke etappes. Gezien het zware rittenschema van veel edities van de Giro waren daardoor klassementsrenners in het voordeel. Om de sprinters meer kans te gunnen op het puntenklassement werd dit in 2014 veranderd en waren er met ingang van dat jaar meer punten te verdienen in de vlakke etappes. Hieronder vindt u het overzicht van de puntenverdeling voor de puntentrui in de Giro d'Italia 2020.

Puntentelling puntenklassement Giro

Vlakke etappes

 • Finish: 50, 40, 34, 28, 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 20, 16, 12, 9, 7, 6, 4, 3, 2, 1

Heuveletappes

 • Finish: 25, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 10, 6, 3, 2, 1

Bergetappes

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Tussensprint: 8, 4, 1

Tijdritten

 • Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
 • Geen tussensprint

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
Vuelta 2020 - deelnemers en startlijstVuelta 2020 - deelnemers en startlijstDe 75e editie van de Ronde van Spanje wordt verreden in het najaar van 2020. De start van deze wielerwedstrijd is op 20…
Sprinters in de Vuelta 2020Sprinters in de Vuelta 2020Op 20 oktober 2020 gaat de 75e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start. Welke prominente sprinters staan op de…
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…

Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…
De spelregels van de keusport snookerDe spelregels van de keusport snookerSnooker is een sport die van oorsprong uit India komt. Het werd hier bedacht door Britten in de tijd dat Groot-Brittanni…
Bronnen en referenties
 • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Itali%C3%AB_2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elia_Viviani
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caleb_Ewan
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Greipel

Reageer op het artikel "Sprinters in de Giro d'Italia 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 01-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!