InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Giro 2017

Nederlanders in de Giro 2017

Nederlanders in de Giro 2017 De Giro d'Italia 2017 gaat op 5 mei van start op Sardinië. Het is de honderdste editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de startlijst van de Giro 2017 staan veel prominente Nederlandse deelnemers, waaronder Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Tom Dumoulin, Laurens ten Dam en Wilco Kelderman. Met welke ambities gaan de Nederlanders van start in de Giro 2017? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd in de Giro d'Italia?

Historie: Nederlanders en de Giro d’Italia

Nederlandse klassementsrenners

Nog nooit heeft een Nederlander het eindklassement van de Giro d'Italia gewonnen. De twee beste Nederlandse klassementsrenners aller tijden waren Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wonnen beiden zowel de Tour als de Vuelta. Opvallend genoeg zijn zij allebei echter nooit van start gegaan in de Giro d'Italia.

Breukink

De enige Nederlander die wel het eindpodium van de Giro haalde was Erik Breukink. Hij meermaals zelfs dichtbij de eindzege. In 1987 werd hij derde en in 1988 werd hij tweede. In 1989 leek hij op weg te zijn om de Giro te winnen, maar tijdens een grote bergrit had hij een hongerklop, waardoor hij dat jaar net buiten het podium eindigde: Breukink werd vierde.

Nederlandse etappezeges

In totaal zijn er in de loop der jaren 24 etappezeges behaald door Nederlanders in de Giro d'Italia. Wim van Est behaalde in 1953 de eerste Nederlandse ritzege, Tom Dumoulin behaalde in 2016 de 24e Nederlandse etappezege. De succesvolste Nederlandse rittenkaper in de Giro is Jean-Paul van Poppel, die in de jaren tachtig vier Giro-etappes won.

Nederlandse deelnemers Giro 2017

Voor de Nederlandse wielerliefhebbers is de Giro d'Italia 2017 een erg interessante ronde, aangezien er veel prominente Nederlandse klassementsrenners deelnemen aan deze koers. Velen zien voor zichzelf meer kansen op een topklassering in de Giro 2017, dan in de Tour 2017 (waar immers Froome de topfavoriet is). Dat geldt echter niet alleen voor de Nederlanders, maar ook voor veel buitenlandse klassementsrenners. De startlijst van de Giro d'Italia 2017 is daarom erg sterk bezet. Tot de favorieten voor de eindzege in de Giro 2017 behoren onder meer Nairo Quintana, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot, de broers Yates en misschien toch ook wel één van de Nederlandse klassementsrenners.

Steven Kruijswijk

De Giro d'Italia is in de loop der jaren de favoriete koers geworden van Steven Kruiswijk. In 2010 mocht hij onverwacht debuteren in de Ronde van Italië, omdat Oscar Freire wegens blessureleed niet kon starten. De 22-jarige neo-prof Kruijswijk reed een opvallende Giro. Veelvuldig trok hij ten aanval. Hij werd tweede in een etappe en werd 18e in het eindklassement. In 2011 brak Kruiswijk door als ronderenner toen hij als 8e eindigde in het algemeen klassement. Hij werd in die periode beschouwd als een enorm groot rondetalent. Daarna volgden er echter enige jaren met veel blessureleed en andere tegenslagen. Pas medio 2014 kon hij weer helemaal fit koersen.

In 2015 toonde Kruijswijk in de Giro dat hij, wanneer hij helemaal fit is, als klimmer nog altijd tot de wereldtop behoorde. Qua prestaties in de grote bergritten was hij dat jaar in theorie een kandidaat voor het podium, maar aangezien hij in de eerste week al te veel tijd had verloren, werd Steven Kruijswijk dat jaar 'pas' zevende in het eindklassement.

Kruijswijk en de Giro 2016

In 2016 reed Kruijswijk lange tijd een sublieme Giro. Hij leek zelfs op weg te zijn om als eerste Nederlander het eindklassement van de Ronde van Italië te winnen. In de 19e etappe kwam hij echter zwaar ten val, waardoor hij uiteindelijk in het eindklassement genoegen moest nemen met de vierde plek.

Kruijswijk en de Giro 2017

Kruijswijk heeft in 2017 wederom zijn seizoensopbouw helemaal in het teken van de Giro gesteld en zal erop gebrand zijn om een podiumplek in het eindklassement te behalen. Mede door de deelname van veel andere wereldtoppers, waaronder Nairo Quintana, is Kruijswijk echter in 2017, ondanks zijn grote prestaties in 2016, niet de favoriet voor de eindzege.

Overige Nederlanders bij TEAMLottoNL-Jumbo

Steven Kruijswijk zal in 2017 de kopman in de Giro zijn van het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo. Hij zal in de selectie van deze ploeg omringd worden door diverse andere Nederlanders, die voornamelijk als knechten voor hem zullen optreden. Dit zijn Jos van Emden, Martijn Keizer, Bram Tankink en Twan Castelijns.

Bauke Mollema

In 2010 was de Giro d'Italia de eerste Grote Ronde die Bauke Mollema als profwielrenner reed. Mollema (geboren op 26 november 1986 in Groningen) demonstreerde in die Giro van 2010 zijn talent als klimmer. Hij eindigde als 12e in het algemeen klassement. In daaropvolgende jaren ging Mollema zich richten op de Tour de France en de Ronde van Spanje. Hij boekte in die koersen grote successen. Zo werd hij vierde in het eindklassement van de Vuelta 2011 en won dat jaar ook het puntenklassement. In 2013 pakte hij een etappezege in de Vuelta.

Mollema in de Tour

In 2013, 2014 en 2015 eindigde Mollema drie maal op rij in de top tien van het eindklassement van de Tour de France. Zijn beste eindklassering in de Tour was de zesde plek in 2013. In 2016 leek Mollema lange tijd op weg te zijn om zelfs een podiumplek in het eindklassement te behalen, maar mede door een valpartij zakte hij in de slotfase van de Tour weg in het klassement. Hij eindigde uiteindelijk als 11e.

Mollema in de Giro 2017

In 2017 zal Mollema bij zijn team Trek - Segafredo tijdens de Tour vooral in dienst moeten rijden van zijn nieuwe kopman Alberto Contador. Aangezien Contador in 2017 niet de Giro rijdt, krijgt Mollema in die ronde wel de kans om als kopman op te treden. In 2017 rijdt Mollema dus voor de tweede keer in zijn carrière de Giro. Gezien zijn prestaties in andere grote rondes moet hij in deze Giro gerekend worden tot de kanshebbers voor een eindklassering in de top vijf.

Tom Dumoulin

Op 11 november 1990 werd Tom Dumoulin geboren in Maastricht. In zijn beginjaren als profwielrenner focuste hij zich vooral op het tijdrijden. In die discipline groeide Dumoulin uit tot een absolute wereldtopper. In 2015 merkte hij echter tijdens de Vuelta, deels tot zijn eigen verbazing, dat hij ook als klassementsrenner en klimmer tot de wereldtop kon behoren. Lange tijd behoorde hij tot de grote kanshebbers voor de eindzege in die Vuelta. Uiteindelijk eindigde hij in die Vuelta als zesde.

Tijdrijder wordt klassementsrenner?

In het Olympische jaar 2016 focuste Dumoulin zich nog vooral op het tijdrijden. Dat resulteerde onder meer in tijdritzeges in de Giro en de Tour en een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Met ingang van 2017 wil Dumoulin zich echter meer ontwikkelen als klassementsrenner. Hij heeft bijvoorbeeld in de aanloop naar dat seizoen veel meer op klimmen getraind en veel minder op tijdrijden. De Giro d'Italia 2017 wordt zijn eerste grote test. Mede op basis van deze Giro zal Dumoulin gaan beslissen: gaat hij zich nog meer focussen op een toekomst als klassementsrenner of gaat hij zich toch weer meer op het tijdrijden richten?

Kelderman en Ten Dam

In de selectie van het team Sunweb-Giant zal Dumoulin in de Giro 2017 goed omringd worden door een aantal Nederlandse klimmers. Wilco Kelderman en Laurens Ten Dam hebben aangegeven dat zij deze Giro in dienst van Dumoulin zullen rijden.

Wilco Kelderman

Kelderman (geboren op 25 maart 1991) werd zelf jarenlang beschouwd als één van de grootste rondetalenten van Nederland. Mede door fysieke en mentale tegenslagen heeft hij die grote verwachtingen niet waar kunnen maken. Toch moet Wilco Kelderman nog altijd beschouwd worden als iemand die in staat is om in de top tien van het eindklassement van een grote ronde te eindigen. in 2014 werd hij bijvoorbeeld 7e in de Giro. Waarschijnlijk zal hij in 2017 vooral naar de Vuelta pieken. In de Giro rijdt hij in dienst van Dumoulin.

Laurens ten Dam

Ten Dam (geboren op 13 november 1980) behoorde jarenlang tot de subtoppers onder de klassementsrenners. Hij eindigde als achtste in de Vuelta van 2012 en als negende in de Tour van 2014. Anno 2017 zal hij, mede vanwege zijn leeftijd, niet meer snel tot de kanshebbers voor een topklassering in het eindklassement van een grote ronde worden gerekend. Toch is hij nog steeds een sterke klimmer die Dumoulin goed kan bijstaan in het hooggebergte.

Tom Stamsnijder

Op 15 mei 1985 werd Tom Stamsnijder geboren in Almelo. Hij is een zoon van de befaamde veldrijder Hennie Stamsnijder. Tom Stamsnijder rijdt voor het team Sunweb-Giant. In de Giro d'Italia 2017 zal hij vooral een dienende rol hebben.

Moreno Hofland

In de Giro d'Italia 2017 zal Moreno Hofland van start gaan voor het Belgische team Lotto - Soudal. Moreno Hofland werd op 31 augustus 1991 geboren in de Brabantse plaats Roosendaal. Hij is een sterke sprinter. In de Giro d'Italia 2017 zal hij echter tijdens de vlakke etappes vooral veel moeten knechten, mede als lead-out in de sprinttrein van zijn kopman, de Duitse topsprinter André Greipel.

Tom-Jelte Slagter

Op 1 juli 1989 werd Tom-Jelte Slagter geboren in Groningen. De grootste zege in zijn carrière was de eindoverwinning in het algemeen klassement van de World Tour-wedstrijd Tour Down Under in 2013. Andere hoogtepunten waren twee etappezeges in Parijs-Nice 2014. Anno 2017 rijdt Slagter voor het Amerikaanse team Cannondale-Drapac. Een specialisme van Slagter is het sprinten in finales die bergop of heuvelop gaan.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenTour de France 2016, de Nederlandse deelnemers en favorietenDe 103e editie van de Tour de France gaat op zaterdag 2 juli 2016 van start met 198 wielrenners. Het complete deelnemers…
Nederlanders in de Vuelta 2017Nederlanders in de Vuelta 2017In de Franse plaats Nimes begint op 19 augustus 2017 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2016Nederlanders in de Giro d'Italia 2016In 2016 gaat de Ronde van Italië van start in Nederland. De openingstijdrit vindt plaats in Apeldoorn. Daarna vinden er…
Favorieten Giro d'Italia 2017Favorieten Giro d'Italia 2017Op vrijdag 5 mei 2017 gaat in de Italiaanse plaats Alghero (Sardinië) de 100e editie van start van de Giro d'Italia. Dez…
Nederlanders in de Giro 2014Welke Nederlandse wielrenners staan op de startlijst van de Giro d'Italia 2014? Wat zijn de doelen van deze Nederlandse…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Breukink
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Itali%C3%AB
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Kruijswijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauke_Mollema

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Giro 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 04-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Giro 2017
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!