InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Giro 2018

Nederlanders in de Giro 2018

Nederlanders in de Giro 2018 De Giro d'Italia 2018 gaat op 4 mei van start in Israel. Het is de 101e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de startlijst van de Giro 2018 staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, waaronder Tom Dumoulin, Robert Gesink, Sam Oomen en Danny van Poppel. Met welke ambities gaan de Nederlanders van start in de Giro 2018? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd in de Giro d'Italia?

Historie: Nederlanders en de Giro d’Italia

Nederlandse klassementsrenners
Tom Dumoulin won in 2017 de Giro d'Italia. Hij was daarmee de eerste Nederlander die erin slaagde om de Ronde van Italië te winnen. Dumoulin behoort daardoor tot de selecte groep van drie Nederlanders die erin geslaagd zijn om een grote ronde te winnen. De twee succesvolste Nederlandse klassementsrenners aller tijden waren Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wonnen beiden zowel de Tour als de Vuelta. Opvallend genoeg zijn Jansen en Zoetemelk echter allebei nooit van start gegaan in de Giro d'Italia.

Naast Tom Dumoulin is Erik Breukink de enige andere Nederlander die het eindpodium van de Giro haalde. Breukink was meermaals dichtbij de eindzege. In 1987 werd hij derde en in 1988 werd hij tweede. In 1989 leek hij op weg te zijn om de Giro te winnen, maar tijdens een grote bergrit had hij een hongerklop, waardoor hij dat jaar net buiten het podium eindigde: Breukink werd vierde.

Nederlandse etappezeges
In totaal zijn er in de loop der jaren 27 etappezeges behaald door Nederlanders in de Giro d'Italia. Wim van Est behaalde in 1953 de eerste Nederlandse ritzege. In de slottijdrit van de Giro 2018 behaalde Jos van Emden de 27e Nederlandse etappezege. De succesvolste Nederlandse rittenkaper in de Giro is Jean-Paul van Poppel, die in de jaren tachtig vier Giro-etappes won. Tom Dumoulin heeft drie Giro-etappes op zijn erelijst staan. Indien Dumoulin in 2018 dus een rit in de Giro wint, dan evenaart hij Jean-Paul van Poppel.

Giro d'Italia 2018

Het rittenschema van de Giro 2018 bestaat uit 21 etappes. De openingsrit is een tijdrit in Jeruzalem. Er staan in totaal 22 teams op de startlijst van de Giro 2018. Alle 18 World Tour Teams doen automatisch mee en daarnaast hebben vier ploegen een wildcard gekregen. Elk team mag in de Giro 2018 van start gaan met 8 renners. De Giro d'Italia 2018 wordt in Nederland en België exclusief live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport.

Nederlandse deelnemers Giro 2018

Voor de Nederlandse wielerliefhebbers is de Giro d'Italia 2018 weer een interessante ronde, aangezien er veel prominente toprenners aan de start staan, waaronder diverse Nederlanders. In totaal doen er 13 Nederlanders mee aan deze Giro. Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse deelnemers aan de Giro 2018.

Tom Dumoulin

Op 11 november 1990 werd Tom Dumoulin geboren in Maastricht. In zijn beginjaren als profwielrenner focuste hij zich vooral op het tijdrijden. In die discipline groeide Dumoulin uit tot een absolute wereldtopper. In 2015 merkte hij echter tijdens de Vuelta, deels tot zijn eigen verbazing, dat hij ook als klassementsrenner en klimmer tot de wereldtop kon behoren. Lange tijd behoorde hij tot de grote kanshebbers voor de eindzege in die Vuelta. Uiteindelijk eindigde hij in die Vuelta als zesde.

Tijdrijder werd klassementsrenner

In het Olympische jaar 2016 focuste Dumoulin zich nog vooral op het tijdrijden. Dat resulteerde onder meer in tijdritzeges in de Giro en de Tour en een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Met ingang van 2017 wilde Dumoulin zich echter meer ontwikkelen als klassementsrenner. De Giro d'Italia 2017 werd zijn eerste grote test. Het resultaat was verbluffend: hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro. In 2018 keert hij terug in de Ronde van Italië. Wederom behoort hij tot de favorieten voor de eindzege. Mede afhankelijk van hoe de Giro verloopt en hoe hij zich daarna voelt, doet Dumoulin overigens mogelijk ook mee aan de Tour de France 2018.

Overige Nederlanders in de selectie van Team Sunweb

Tom Dumoulin rijdt voor het Nederlands-Duitse team Sunweb-Giant. Hij wordt in de selectie voor de Giro 2018 omringd door diverse andere Nederlandse coureurs. Het Nederlandse toptalent Sam Oomen zit ook in de selectie van Sunweb voor de Giro. Hij is een sterke klimmer en een goede tijdrijder. Ook de ervaren klimmer Laurens ten Dam rijdt de Giro 2018 in dienst van Dumoulin. Overige Nederlanders in deze selectie zijn wegkapitein Roy Curvers en het jonge talent Lennard Hofstede.

Nederlanders bij TEAMLottoNL-Jumbo: o.a. Gesink en Van Poppel

Het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo gaat van start met vijf Nederlandse coureurs. Daaronder is Robert Gesink. Deze klimmer uit de Achterhoek focust zich in de Giro 2018 niet op het algemeen klassement, maar wil vooral op jacht gaan naar een etappezege in een bergrit. Een ander speerpunt van TEAMLottoNL-Jumbo in de Giro 2018 is de sprinter Danny van Poppel. De overige Nederlanders in de selectie zijn Koen Bouwman, Bert-Jan Lindeman en de tijdrijder Jos van Emden.

Overige Nederlanders in de Giro d'Italia 2018: o.a. Poels en Lammertink

Welke overige Nederlanders doen mee aan de Giro 2018? Op de startlijst staat ook de topklimmer Wout Poels. Hij gaat vooral van start in een dienende rol voor zijn kopman Chris Froome (Team Sky). Poels is echter ook een schaduwkopman bij Sky: indien bijvoorbeeld Froome tijdens de beginfase van Giro uitvalt, dan is Poels een belangrijke gegadigde om het kopmanschap over te nemen in dit team.

Een andere Nederlander op de deelnemerslijst is Maurits Lammertink. Hij is goed in het middengebergte en daarnaast ook een goede tijdrijder. Waarschijnlijk wil hij vooral op jacht gaan als aanvaller naar een etappezege in het middengebergte. Bij het team Trek - Segafredo zit de Nederlander Boy van Poppel in de selectie. Hij is de broer van TEAMLottoNL-coureur Danny van Poppel.

Afwezig: Kruijswijk en Mollema

De Nederlander Steven Kruijswijk, die al menigmaal uitblonk in de Giro d'Italia en in 2016 deze ronde zelfs bijna won, heeft besloten om in 2018 niet deel te nemen aan de Giro d'Italia. Hij focust zich volledig op de Tour de France 2018. Ook Bauke Mollema, die in 2017 zich nog op de Giro focuste, rijdt in 2018 geen Giro en focust zich op de Tour.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvGiro 2018 – eerste etappe: tijdrit in Jeruzalem, live op tvDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2018 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op vrijdag 4 mei. De start en…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2016Nederlanders in de Giro d'Italia 2016In 2016 gaat de Ronde van Italië van start in Nederland. De openingstijdrit vindt plaats in Apeldoorn. Daarna vinden er…
Nederlanders in de Giro 2014Welke Nederlandse wielrenners staan op de startlijst van de Giro d'Italia 2014? Wat zijn de doelen van deze Nederlandse…
Favorieten Giro d'Italia 2019Favorieten Giro d'Italia 2019Op zaterdag 11 mei 2019 gaat de 103e editie van start van de Giro d'Italia. Deze ronde begint in Bologna. De slotrit is…
Nederlanders in de Vuelta 2018Nederlanders in de Vuelta 2018In de Spaanse plaats Malaga begint op 25 augustus 2018 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers o…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Breukink
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Itali%C3%AB
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Kruijswijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauke_Mollema

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Giro 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-05-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!