Nederlanders in de Giro d'Italia 2019

Nederlanders in de Giro d'Italia 2019 De Giro d'Italia 2019 gaat op 11 mei van start in Bologna. Het is de 102e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de startlijst van de Giro 2019 staan diverse prominente Nederlandse deelnemers, waaronder Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Sam Oomen. Met welke ambities gaan de Nederlanders van start in de Giro 2019? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd in de Giro d'Italia?

Historie: Nederlanders en de Giro d’Italia

Nederlandse klassementsrenners

Tom Dumoulin won in 2017 de Giro d'Italia. Hij was daarmee de eerste Nederlander die erin slaagde om de Ronde van Italië te winnen. Dumoulin behoort daardoor tot de selecte groep van drie Nederlanders die erin geslaagd zijn om een grote ronde te winnen. De twee succesvolste Nederlandse klassementsrenners aller tijden waren Jan Janssen en Joop Zoetemelk. Zij wonnen beiden zowel de Tour als de Vuelta. Opvallend genoeg zijn Jansen en Zoetemelk echter allebei nooit van start gegaan in de Giro d'Italia.

Naast Tom Dumoulin is Erik Breukink de enige andere Nederlander die het eindpodium van de Giro haalde. Breukink was meermaals dichtbij de eindzege. In 1987 werd hij derde en in 1988 werd hij tweede. In 1989 leek hij op weg te zijn om de Giro te winnen, maar tijdens een grote bergrit had hij een hongerklop, waardoor hij dat jaar net buiten het podium eindigde: Breukink werd vierde.

Nederlandse etappezeges

In totaal zijn er in de loop der jaren 28 etappezeges behaald door Nederlanders in de Giro d'Italia. Wim van Est behaalde in 1953 de eerste Nederlandse ritzege. In de openingstijdrit van de Giro 2018 behaalde Tom Dumoulin de 28e Nederlandse etappezege. De succesvolste Nederlandse rittenkapers in de Giro-geschiedenis zijn Jean-Paul van Poppel en Tom Dumoulin. Zij wonnen beide vier etappes in de Giro d'Italia. Indien Dumoulin dus nog één rit in de Giro wint, dan wordt hij in zijn eentje recordhouder.

Giro d'Italia 2019

Het rittenschema van de Giro 2019 bestaat uit 21 etappes. De openingsrit is een tijdrit in Bologna en wordt verreden op zaterdag 11 mei 2019. Deze Giro eindigt op zondag 2 juni in Verona. Er staan in totaal 22 teams op de startlijst van de Giro 2019. Alle 18 World Tour Teams doen automatisch mee en daarnaast hebben vier ploegen een wildcard gekregen. Elk team mag in de Giro 2019 van start gaan met 8 renners. De Giro d'Italia 2019 wordt in Nederland en België exclusief live op tv en per livestream uitgezonden door Eurosport.

Nederlandse deelnemers Giro 2019

Voor de Nederlandse wielerliefhebbers is de Giro d'Italia 2019 weer een interessante ronde, aangezien er veel prominente toprenners aan de start staan, waaronder diverse Nederlanders. Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse deelnemers op de startlijst van de Giro 2019. Daarbij staat vermeld hoe zijn in deze Giro presteerden.

Tom Dumoulin

Op 11 november 1990 werd Tom Dumoulin geboren in Maastricht. In zijn beginjaren als profwielrenner focuste hij zich vooral op het tijdrijden. In die discipline groeide Dumoulin uit tot een absolute wereldtopper. In 2015 merkte hij echter tijdens de Vuelta, deels tot zijn eigen verbazing, dat hij ook als klassementsrenner en klimmer tot de wereldtop kon behoren. Lange tijd behoorde hij tot de grote kanshebbers voor de eindzege in die Vuelta. Uiteindelijk eindigde hij in die Vuelta als zesde.

Tijdrijder werd klassementsrenner

In het Olympische jaar 2016 focuste Dumoulin zich nog vooral op het tijdrijden. Dat resulteerde onder meer in tijdritzeges in de Giro en de Tour en een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Met ingang van 2017 wilde Dumoulin zich echter meer ontwikkelen als klassementsrenner. De Giro d'Italia 2017 werd zijn eerste grote test. Het resultaat was verbluffend: hij pakte als eerste Nederlander de eindzege in de Giro. In 2018 keerde hij terug in de Ronde van Italië. Hij eindigde uiteindelijk als tweede in die Giro, achter Chris Froome. Later in 2018 werd Dumoulin ook tweede in de Tour, ditmaal achter een andere Brit: Geraint Thomas. In 2019 behoorde Dumoulin wederom tot de favorieten voor de eindzege in de Giro.

Dumoulin in de Giro 2019

Vol goede hoop ging Tom Dumoulin van start in de Giro 2019, maar reeds in één van de eerste etappes kwam hij ten val. Een dag later moest hij opgeven.

Sam Oomen

Tom Dumoulin rijdt voor het Nederlands-Duitse team Sunweb. In hun selectie voor de Giro 2019 zitten nog één andere Nederlandse coureur: het Nederlandse toptalent Sam Oomen zit ook in de selectie van Sunweb voor de Giro. Hij is een sterke klimmer en een goede tijdrijder. Oorspronkelijk zou Wilco Kelderman ook de Giro rijden voor Sunweb. Wegens blessureleed kan dat echter niet doorgaan; hij werd in de selectie vervangen door Oomen, die oorspronkelijk in 2019 de Tour als hoofddoel had.

Oomen in de Giro 2019

Net als kopman Dumoulin had ook Oomen een tegenvallende Giro in 2019. Oomen toonde zijn goede wil door aanvallend te koersen, maar uiteindelijk bleek hij toch niet fit genoeg te zijn om goed te kunnen presteren. Dit bleek mede te komen door een probleem met zijn liesslagader. Oomen heeft de Giro niet uitgereden en is vervolgens aan die ader geopereerd.

Bauke Mollema

In 2010 was de Giro d'Italia de eerste Grote Ronde die Bauke Mollema als profwielrenner reed. Mollema (geboren op 26 november 1986 in Groningen) demonstreerde in die Giro van 2010 zijn talent als klimmer. Hij eindigde als 12e in het algemeen klassement. In daaropvolgende jaren ging Mollema zich richten op de Tour de France en de Ronde van Spanje. Hij boekte in die koersen grote successen. Zo werd hij vierde in het eindklassement van de Vuelta 2011 en won dat jaar ook het puntenklassement. In 2013 pakte hij een etappezege in de Vuelta.

Mollema in de Tour

In 2013, 2014 en 2015 eindigde Mollema drie maal op rij in de top tien van het eindklassement van de Tour de France. Zijn beste eindklassering in de Tour was de zesde plek in 2013. In 2016 leek Mollema lange tijd op weg te zijn om zelfs een podiumplek in het eindklassement te behalen, maar mede door een valpartij zakte hij in de slotfase van de Tour weg in het klassement. Hij eindigde uiteindelijk als 11e.

Klassementsrenner en steeds meer ook aanvaller

In 2017 keerde Mollema terug in de Giro d'Italia. Hij haalde een zevende plek in het eindklassement van die Giro. In 2017 reed hij de Tour oorspronkelijk in dienst van z'n kopman Contador. Nadat die uitviel kreeg Mollema meer vrijheid en hij won dat jaar voor het eerst ene Touretappe. In de rondes die hij daarna reed viel Mollema veel meer op als een aanvaller dan als een klassementsrenner. Zo won hij in de Vuelta van 2018 het 'rode rugnummer' van de meest aanvallende renner. In de Giro 2019 ging hij in principe weer van start als klassementsrenner, maar mocht dat door welke reden dan ook tegenvallen, dan zal Mollema zijn doelen veranderen en weer meer ten aanval trekken, om te proberen een Giro-etappe te winnen.

Mollema in de Giro 2019

Bauke Mollema reed in 2019 een uitstekende Giro d'Italia. Reeds in de eerste grote bergetappe trok hij ten aanval. Daarna handhaafde hij zich sterk in de subtop van het peloton. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde in het algemeen klassement.

Nederlanders bij Jumbo-Visma

Het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo gaat van start met vier Nederlandse coureurs. Het hoofddoel van dit team in de Giro 2019 is meestrijden om de eindzege in het algemeen klassement met hun Sloveense kopman Primoz Roglic. Wie zijn de Nederlandse deelnemers in de selectie van dit team? En wat zijn hun functies in deze selectie? Antwan Tolhoek en Koen Bouwman kunnen Roglic goed bijstaan wanneer de weg bergop gaat. Tom Leezer is vooral de wegkapitein op het vlakke. Jos van Emden is een uitstekende tijdrijder. Oorspronkelijk zou ook Robert Gesink de Giro rijden voor Jumbo-Visma, maar wegens zwaar blessureleed kan hij helaas niet van start gaan in deze Ronde van Italië.

Jumbo-Visma in de Giro 2019

De Nederlanders van Jumbo Visma hebben in deze Giro veel hard werk verricht voor hun kopman Roglic. Lange tijd leek Roglic een grote kanshebber voor de eindzege te zijn, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met de derde plek in het eindklassement.

Overige Nederlanders in de Giro d'Italia 2019

Bij het Poolse team CCC ging de Nederlander Laurens ten Dam van start. Hij had bij deze ploeg een vrije rol en wilde vooral op jacht gaan naar een ritzege in de bergetappes. Uiteindelijk moest hij echter reeds vroeg in deze Giro opgeven wegen blessureleed.

Voor het Franse team Groupama-FDJ stond de Nederlander Ramon Sinkeldam op de startlijst. Deze snelle coureur ging vooral mee om in dienst van zijn kopman te rijden: de Franse sprinter Démare. Hij heeft goed gewerkt voor deze Fransman. Deze Franse kopman won één etappe en eindigde als tweede in het puntenklassement.

Afwezig: Steven Kruijswijk

De Nederlander Steven Kruijswijk, die al menigmaal uitblonk in de Giro d'Italia en in 2016 deze ronde zelfs bijna won, heeft besloten om in 2019 niet deel te nemen aan de Giro d'Italia. Hij focust zich volledig op de Tour de France 2019.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Giro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2020 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2020 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 3 oktober. Oorspr…
Nederlanders in de Vuelta 2019Nederlanders in de Vuelta 2019In Salinas de Torrevieja begint op 25 augustus 2019 de Vuelta Ciclista a Espana. Wie zijn de Nederlandse deelnemers op d…
Nederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesNederlandse wielrenners op het podium van grote wielerrondesIn mei 2017 is het Tom Dumoulin die als eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 één van de drie grote wielerrond…
Nederlanders in de Tour de France 2020Nederlanders in de Tour de France 2020De Tour de France gaat in 2020 van start in de Zuid-Franse stad Nice. Vanwege de coronacrisis begint deze Ronde van Fran…

Tour 2020: sprinters en favorieten voor de groene truiTour 2020: sprinters en favorieten voor de groene truiIn 2020 wordt de 107e editie van de Ronde van Frankrijk verreden. De Tour de France 2020 begint op 29 augustus in Nice.…
Favorieten Giro d'Italia 2020Favorieten Giro d'Italia 2020De 103e editie van de Giro d'Italia wordt verreden in 2020. De openingsrit van deze Ronde van Italië is op zaterdag 3 ok…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Giro_dItalia_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Breukink
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Itali%C3%AB
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_Kruijswijk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Dumoulin
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bauke_Mollema

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Giro d'Italia 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 11-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!