InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Tour de France 2017

Nederlanders in de Tour de France 2017

Nederlanders in de Tour de France 2017 De Tour de France gaat in 2017 van start in de Duitse stad Düsseldorf. De eerste etappe is een individuele tijdrit die verreden wordt op zaterdag 1 juli. De slotrit finisht op zondag 23 juli in Parijs. Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Tour 2017? Met welke ambities staan deze Nederlanders aan de start van deze Tour de France? Hoe heeft Nederland in het verleden in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Nederlanders en de Tour de France

De Tour de France bestaat sinds 1903. In de eerste decennia deden er echter geen Nederlanders mee aan deze ronde. Nederland was in die tijd veel meer een baanwielerland dan een wegwielernatie. Dat had mede te maken met de Nederlandse wetgeving, die het erg moeilijk maakte om in Nederland wegwielerwedstrijden te organiseren.

Doorbraak

Pas in 1936 deed er voor het eerst een Nederlandse ploeg mee aan de Tour. De Zeeuw Theofiel Middelkamp was dat jaar de eerste Nederlander die een Touretappe won. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de populariteit van het wegwielrennen in Nederland. De grote doorbraak van de Tour de France bij het grote publiek in Nederland vond plaats in de jaren vijftig, dankzij successen van renners zoals Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. In die tijd werd de Tour voor veel Nederlanders één van de favoriete jaarlijkse sportevenementen en dat is het sindsdien gebleven.

Grootste Nederlandse successen

Twee keer won een Nederlander het eindklassement van de Tour. In 1968 mocht Jan Janssen de gele trui aantrekken in Parijs en in 1980 zegevierde Joop Zoetemelk. De succesvolste Nederlandse rittenkapers uit de Tourhistorie waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk: elk van hen won tien Touretappes. Jean-Paul van Poppel zegevierde in negen Touretappes.

Nederlandse deelnemers Tour 2017

Welke Nederlanders staan op de deelnemerslijst van de Tour 2017 en wat zijn hun doelen? In 2017 is er geen Nederlandse renner van plan om een hoofdrol te spelen in het algemeen klassement. Gesink wil zich vooral op etappezeges in bergetappes focussen. Mollema zou oorspronkelijk vooral veel voor zijn kopman moeten knechten. Eén van de Nederlandse speerpunten is de sprinter Dylan Groenewegen. Hieronder vindt u een overzicht van alle Nederlandse deelnemers.

Robert Gesink

Op 31 mei 1986 werd Robert Gesink geboren in de Gelderse plaats Varsseveld. In 2007 werd hij profwielrenner. Al snel bleek hij een zeer getalenteerde klassementsrenner te zijn. Hij werd de grote hoop van Nederland voor de grote rondes. Zes keer is Gesink in de top tien van het eindklassement van een grote ronde geëindigd: drie keer bij de Tour en drie keer bij de Vuelta. Gesink heeft in de loop der jaren ook grote fysieke en persoonlijke tegenslagen meegemaakt. Ook heeft hij wel problemen gehad met de grote druk van pers en publiek, vanwege de hoge verwachtingen die men vaak van hem als klassementsrenner had.

Gesink: rittenkaper

Robert Gesink heeft aangegeven dat hij zich meer wil ontwikkelen tot rittenkaper (in de bergetappes), in plaats van klassementsrenner. Het eerste grote resultaat boekte hij wat dat betreft in de Vuelta van 2016, waarin hij de bergetappe naar de top van de Col d'Aubisque won. Ook in de Tour 2017 zou zijn hoogste doel het winnen van minstens één etappe zijn en zou het algemeen klassement voor hem geen hoofddoel zijn. Gesink rijdt anno 2017 voor het Nederlandse TEAMLottoNL-Jumbo.

Tour 2017: valpartij

Gesink begon duidelijk met een goede vorm aan de Tour de France 2017. Hij reed een sterke openingstijdrit. In de achtste etappe (een bergrit) trok hij ten aanval en werd uiteindelijk tweede in de daguitslag. Vervolgens sloeg het noodlot echter toe: als gevolg van een valpartij moest hij opgeven in de Tour 2017.

Dylan Groenewegen

Op 21 juni 1993 werd Dylan Groenewegen in Amsterdam geboren. In de beloftencategorie was hij een groot talent voor zowel de klassiekers als de massasprints. In 2015 debuteerde hij als prof bij het team Roompot. Hij maakte dat jaar indruk door als debutant twee aanzienlijke profkoersen te winnen: de Arnhem Veenendaal Classic en de semiklassieker Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel).

Met ingang van 2016 maakte Groenewegen de overstap naar de World Tour-ploeg TEAMLottoNL-Jumbo. Hij boekte in 2016 grote successen als sprinter. Groenewegen won in dat seizoen meer dan tien koersen, waaronder het NK wielrennen op de weg en een rit in de Eneco Tour.

Sprinter

Binnen korte tijd is Dylan Groenewegen uitgegroeid tot één van de belangrijkste renners van TEAMLottoNL-Jumbo. In de Tour de France 2017 is hij als sprinter ook één van de speerpunten van de ploeg. Hij heeft een sprinttrein tot zijn beschikking en zijn doel is om in 2017 minstens één Touretappe te winnen.

Tour 2017: zege in de slotrit

Groenewegen reed diverse snelle sprints in de eerste weken van de Tour 2017, maar meestal zat hij niet erg ideaal geplaatst. Zijn beste uitslag in de eerste twee weken was een tweede plek achter de bijna onverslaanbare Kittel. Uiteindelijk kwam na drie weken koers, in de laatste etappe van de Tour, de grote droom van Groenewegen uit: in de slotsprint van de slotetappe ging hij reeds zeer vroeg aan en pakte voor het eerst van zijn leven een Touretappezege.

Leezer en Roosen

Behalve Gesink en Groenewegen zijn er nog diverse andere Nederlanders opgenomen in de selectie van TEAMLottoNL voor de Tour de France 2017. Daartoe behoren Tom Leezer en Timo Roosen. Zij spelen beiden een belangrijke rol spelen in de sprinttrein van Dylan Groenewegen.

Jos van Emden

Ook de tijdritspecialist Jos van Emden behoort in 2017 tot de Tourselectie van TEAMLottoNL-Jumbo. Van Emden is al jarenlang als tijdrijder een mondiale subtopper. Op zijn erelijst staan onder meer zeges in het Nederlands kampioenschap tijdrijden (2010), een tijdrit in de Eneco Tour (2015) en bovenal won hij de afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia 2017. Van Emden heeft in de Tour 2017 als hoofddoel de eerste etappe (openingstijdrit) te Düsseldorf.

In die openingsetappe werd hij uiteindelijk zevende. Van Emden voelde duidelijk dat hij niet meer de goede vorm uit de Giro had. In de loop van de Tour werd zijn vorm alleen maar minder en uiteindelijk besloot hij af te stappen.

Bauke Mollema

Jarenlang was Bauke Mollema gewend om in de Tour te starten als kopman of toch minstens in een vrije rol. In 2017 was dat oorspronkelijk echter anders voor deze renner, die op 26 november 1986 in Groningen werd geboren. Mollema heeft in 2017 bij zijn team Trek-Segafredo namelijk gezelschap gekregen van de meervoudige Tourwinnaar Alberto Contador. Mollema zou in deze Tour van start gaan met als hoofddoel om Contador bij te staan in diens jacht op een nieuwe Tourzege.

Mede door enkele zware valpartijen kon Contador echter niet meespelen voor de topklasseringen in de Tour 2017. Mollema stond hem nog wel in diverse ritten ten dienste, maar daarnaast kreeg de Nederlander ook in diverse ritten de vrijheid om voor eigen kans te rijden. Dit resulteerde in een werkelijk sublieme etappezege in de vijftiende rit.

Koen de Kort

Behalve Mollema zit ook Koen de Kort in de Tourselectie van Trek-Segafredo. De Kort moest in de vlakke etappes vooral veel werk verzetten voor John Degenkolb. Koen de Kort is al jaren een goede vriend van deze Duitse sprinter (en klassiekerspecialist). Ze maakten na afloop van het seizoen 2016 ook samen de overgang van Team Giant naar Trek-Segafredo.

Dylan van Baarle

Bij het Amerikaanse team Cannondale-Drapac zit de Nederlander Dylan van Baarle in de Tourselectie. Hij werd op 21 mei 1992 geboren. Dylan is een zoon van de ex-baanwielrenner Mario van Baarle. Dylan is vooral een goede klassiekerspecialist. In 2016 werd hij bijvoorbeeld zesde in de Ronde van Vlaanderen en in 2017 finishte hij in die koers als vierde. Daarnaast is hij echter ook een sterke tijdrijder. Van Baarle heeft in de Tour 2017 in diverse ritten een vrije rol als aanvaller en wordt in sommige andere ritten als temporijder ten dienste van z'n kopman Uran ingezet.

Maurits Lammertink

In de selectie van het team Katusha-Alpecin zit de Nederlander Maurits Lammertink. Hij werd op 31 augustus 1990 geboren in Enter. Lammertink is vooral een specialist in korte rittenkoersen en op heuvelachtige parcoursen. Ook kan hij een goede tijdrit rijden. In de Tour 2017 moet hij voor de sprinter Kristoff knechten. Daarnaast kreeg hij echter ook een vrije rol in diverse ritten in het middengebergte, om als vrijbuiter ten aanval te trekken. Dat deed hij zeer verdienstelijk.

Marco Minnaard

Bij het Belgische team Wanty-Groupe Gobert zit de Nederlander Marco Minnaard in de Tourselectie. Wanty-Groupe Gobert is een ProContinentaal Team dat via een wildcard deel mag nemen aan de Tour de France 2017. Marco Minnaard werd op 11 april 1989 geboren in de Zeeuwse plaats Wemeldinge. In het voorjaar van 2017 won hij het eindklassement van de Franse rittenkoers Ronde van Rhône-Alpes Isère. Minnaard reed als debutant een mooie Tour. Hij trok diverse malen ten aanval, werkte daarnaast ook nog voor z'n ploeggenoten en finishte als 40e in het algemeen klassement.

Team Sunweb - Giant

De ploeg Sunweb - Giant was van oorsprong een Nederlandse ploeg, maar heeft een Duitse licentie. Voor dit team gaan in de Tour 2017 vijf Nederlanders van start: Laurens ten Dam, Roy Curvers, Mike Teunissen, Albert Timmer en Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam. Deze vijf renners moeten vooral veel werk in dienst van hun kopmannen doen. Ten Dam moet vooral de klassementskopman Barguil bijstaan in het hooggebergte. De overige vier moeten vooral in dienst rijden van de sprintkopman Michael Matthews.

Resultaten in de Tour 2017

Het werk van Team Sunweb leverde geweldige resultaten op. Barguil won twee etappes en het bergklassement (de bolletjestrui), ook kreeg hij de prijs voor de meeste aanvalslustige renner en hij werd tiende in het algemeen klassement. Michael Matthews won twee etappes en het eindklassement van de groene trui (puntenklassement).

Na de Tour: Criteriums

In de weken na de Tour de France 2017 zullen veel van de bovenstaande renners actiefs zijn in de zogenaamde Na-Tour Criteriums in Nederland en België. Bij deze 'rondjes rond de kerk' kunnen wielerfans hun Tourhelden in levende lijve zien. Veel Nederlandse organisatoren van criteriums zijn erop gebrand om zo veel mogelijk Nederlandse Tourdeelnemers op de deelnemerslijst van hun wedstrijd te hebben. Het eerste criterium na de Tour is de Profronde van Boxmeer, die op maandag 24 juli plaatsvindt.

Afwezig: Dumoulin, Kruijswijk en Poels

Een opvallende afwezige is Wout Poels. Hij was bij Sky in de bergritten van de Tour de France vaak de meesterknecht van de Brit Chris Froome. In het voorjaar van 2017 kampte Poels echter met een hardnekkige knieblessure. Toen hij daar uiteindelijk van hersteld was heeft hij geprobeerd om nog op tijd in vorm te komen voor de Tour de France 2017. Enkele weken voor de Tour maakte hij zijn comeback in de Franse rittenkoers Route du Sud. De ploegleiding van Sky heeft in die koers echter geconcludeerd dat de vorm van Poels nog niet voldoende zou zijn om weer een glansrol in de bergetappes van de Tour te kunnen spelen. Men heeft hem daarom niet opgenomen in de Tourselectie.

Andere prominente Nederlandse renners die niet op de startlijst van de Tour 2017 staan zijn onder meer Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en Stef Clement. Zij gingen van start in de Giro. Als zij toch een tweede grote ronde in 2017 rijden, dan is qua seizoensopbouw het logischer dat dit de Vuelta is, dan de Tour.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Robert Gesink de favoriet voor de Tour de France 2011Op 2 juli 2011 zullen 12 Nederlandse wielrenners aan de start staan van de Tour de France 2011. Nederlands grootste troe…
Tour de France 2017: parcours en rittenschemanieuws uitgelichtTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 start op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit, Duitsland, en slechts op 50 kilometer afstand…
Tour de France 2011: de NederlandersAan de Tour de France doen ieder jaar weer meerdere Nederlanders mee. Wie doen er mee in 2011? Wat zijn hun specialiteit…
Nederlandse deelnemers Tour 2013Nederlandse deelnemers Tour 2013Aan de honderdste editie van de Tour de France nemen zeventien Nederlanders deel. Deze jubileum editie van de Tour is op…
Nederlanders in de Tour de France 2014Nederlanders in de Tour de France 2014De 101e editie van de Ronde van Frankrijk gaat van start op zaterdag 5 juli 2014 in Leeds. Welke Nederlandse coureurs st…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Middelkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Tour de France 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Tour 2017
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!