InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders in de Tour de France 2019

Nederlanders in de Tour de France 2019

Nederlanders in de Tour de France 2019 De Tour de France gaat in 2019 van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De eerste etappe wordt verreden op zaterdag 6 juli. De slotrit finisht op zondag 28 juli in Parijs. Welke Nederlandse deelnemers staan op de startlijst van de Tour 2019? Met welke ambities staan deze Nederlanders aan de start van deze Tour de France? Hoe heeft Nederland in het verleden in de Tour gepresteerd?

Geschiedenis: Nederlanders en de Tour de France

De Tour de France bestaat sinds 1903. In de eerste decennia deden er echter geen Nederlanders mee aan deze ronde. Nederland was in die tijd veel meer een baanwielerland dan een wegwielernatie. Dat had mede te maken met de Nederlandse wetgeving, die het erg moeilijk maakte om in Nederland wegwielerwedstrijden te organiseren.

Doorbraak

Pas in 1936 deed er voor het eerst een Nederlandse ploeg mee aan de Tour. De Zeeuw Theofiel Middelkamp was dat jaar de eerste Nederlander die een Touretappe won. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de populariteit van het wegwielrennen in Nederland. De grote doorbraak van de Tour de France bij het grote publiek in Nederland vond plaats in de jaren vijftig, dankzij successen van renners zoals Wout Wagtmans, Wim van Est en Gerrit Voorting. In die tijd werd de Tour voor veel Nederlanders één van de favoriete jaarlijkse sportevenementen en dat is het sindsdien gebleven.

Grootste Nederlandse successen

Twee keer won een Nederlander het eindklassement van de Tour. In 1968 mocht Jan Janssen de gele trui aantrekken in Parijs en in 1980 zegevierde Joop Zoetemelk. De succesvolste Nederlandse rittenkapers uit de Tourhistorie waren Jan Raas, Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk: elk van hen won tien Touretappes. Jean-Paul van Poppel zegevierde in negen Touretappes.

Tour de France 2019

Op het rittenschema van de Tour 2019 staan 21 etappes. Op de tweede dag van deze Tour, zondag 7 juli, wordt er een ploegentijdrit in Brussel verreden. In de tweede week rijden de renners onder meer de Pyreneeënetappes. In de derde week staan onder meer de Alpenetappes op het programma. De Tour de France 2019 is live op tv en per livestream te bekijken bij onder meer de NOS, Sporza en Eurosport.

Nederlandse deelnemers Tour 2019

Welke Nederlanders staan op de deelnemerslijst van de Tour 2019? Hieronder vindt u een overzicht van alle Nederlandse deelnemers aan de Ronde van Frankrijk 2019.

Wilco Kelderman

Veel talent, maar ook veel tegenslagen

Op 25 maart 1991 werd Wilco Kelderman geboren in Amersfoort. Hij werd jarenlang beschouwd als één van de grootste talenten onder de Nederlandse ronderenners. Door diverse fysieke en mentale tegenslagen, beleefde hij echter enkele mindere seizoen op rij. Daarna herstelde hij zich en reed in 2017 een sterke Vuelta: hij finishte in die ronde als vierde. In het voorjaar van 2018 sukkelde Kelderman weer met fysieke problemen. Toch leek hij net weer in vorm te komen voor de Tour de France 2018. Hij zou oorspronkelijk in de Tourselectie van Sunweb een rol hebben als meesterknecht (en indien nodig ook als schaduwkopman) van Dumoulin. Helaas kwam Kelderman tijdens het NK wielrennen zwaar ten val, waardoor hij te geblesseerd was om in de Tour 2018 van start te kunnen gaan.

Kelderman in 2019

In 2019 zou hij zich oorspronkelijk op de Giro richten. Wederom werd hij echter door blessureleed getroffen, waardoor hij de Ronde van Italië niet kon rijden. Daarom focust hij zich in 2019 alsnog op de Tour de France. Omdat hij allerminst een ideale voorbereiding op deze Tour had (met onder meer een valpartij in de Ronde van Zwitserland) is Kelderman onzeker over zijn vorm in deze Tour. Hij rijdt in de Tour 2019 in principe niet voor het algemeen klassement. Kelderman wil vooral op jacht gaan naar een ritzege in een bergetappe.

Cees Bol

Naast Kelderman zit er nog een Nederlander in de Tourselectie van Sunweb: het jonge talent Cees Bol. Hij is een goede sprinter. In de Tour 2019 moet hij echter waarschijnlijk vooral rijden in dienst van z'n kopmannen, waaronder de Australiër Michael Matthews.

Steven Kruijswijk

Op 7 juni 1987 werd Steven Kruijswijk geboren in Nuenen. Kruijswijk heeft zich als profwielrenner meestal vooral op de Giro d'Italia gefocust. In die ronde eindigde hij drie keer in de top tien van de eindstand. In 2016 leek hij zelfs op weg te zijn naar de eindzege in de Giro. Helaas kwam hij tijdens een afdaling ten val. Hij eindigde in die Giro als vierde. In 2017 eindigde hij als negende in de Vuelta. In 2018 wilde Kruijswijk zich voor het eerst volledig focussen op het algemeen klassement in de Tour de France.

Kruijswijk in de Tour 2018

Uiteindelijk reed Steven Kruijswijk een buitengewoon indrukwekkende Tour de France 2018. Met name zijn solo tijdens de etappe naar L'Alpe d'Huez was imponerend en zorgde voor kippenvel op de armen van vele duizenden Nederlandse wielerliefhebbers. Het deed denken aan de glorietijden van renners als Gert-Jan Theunisse en Peter Winnen. Helaas kon Kruijswijk die solo uiteindelijk niet winnend afsluiten, maar hij verloor die dag ook niet erg veel tijd op andere klassementsrenners. Uiteindelijk werd hij vijfde in het eindklassement.

Kruijswijk in de Tour 2019

In 2019 is de Ronde van Frankrijk wederom een hoofddoel voor Steven Kruijswijk. In de aanloop leek hij een groeiende vorm te hebben, maar de voorbereiding werd wel verstoord door ziekte. Men heeft echter goede hoop dat hij alsnog in goede vorm in de Tour 2019 kan starten. Hij behoort tot de kanshebbers voor een topklassering in het eindklassement.

Dylan Groenewegen

Op 21 juni 1993 werd Dylan Groenewegen in Amsterdam geboren. In de beloftencategorie was hij een groot talent voor zowel de klassiekers als de massasprints. In 2015 debuteerde hij als prof bij het team Roompot. Hij maakte dat jaar indruk door als debutant twee aanzienlijke profkoersen te winnen: de Arnhem Veenendaal Classic en de semiklassieker Brussels Cycling Classic (Parijs-Brussel). Met ingang van 2016 maakte Groenewegen de overstap naar de World Tour-ploeg TEAMLottoNL-Jumbo. Hij boekte in 2016 grote successen als sprinter. Groenewegen won in dat seizoen meer dan tien koersen, waaronder het NK wielrennen op de weg en een rit in de Eneco Tour.

Tour 2017: zege in de slotrit

Binnen korte tijd is Dylan Groenewegen uitgegroeid tot één van de belangrijkste renners van TEAMLottoNL-Jumbo. In de Tour de France 2017 is hij als sprinter ook één van de speerpunten van de ploeg. Hij heeft een sprinttrein tot zijn beschikking en zijn doel is om in 2017 minstens één Touretappe te winnen.

Groenewegen reed diverse snelle sprints in de eerste weken van de Tour 2017, maar meestal zat hij niet erg ideaal geplaatst. Zijn beste uitslag in de eerste twee weken was een tweede plek achter de bijna onverslaanbare Kittel. Uiteindelijk kwam na drie weken koers, in de laatste etappe van de Tour, de grote droom van Groenewegen uit: in de slotsprint van de slotetappe ging hij reeds zeer vroeg aan en pakte voor het eerst van zijn leven een Touretappezege.

Tour 2018: twee ritzeges

In 2018 ging Groenewegen weer van start in de Tour met als doel om minstens één etappe in de massasprint te winnen. Hij won uiteindelijk twee ritten in deze Tour: de zevende en de achtste rit. Groenewegen was indrukwekkend sterk in deze sprints. Helaas viel hij kort daarna in de kasseienetappe. Hierna sukkelde hij met enige blessures, waardoor hij uiteindelijk de Tour 2018 niet kon uitrijden.

Tour 2019: op jacht naar nieuwe ritzeges

Ook in het seizoen 2019 toonde Dylan Groenewegen weer dat hij één van de allerbeste sprinters ter wereld is. Hij gaat in de Tour de France 2019 weer op jacht naar nieuwe ritzeges. Indien hij de openingsrit van de Tour 2019 op zaterdag 6 juli kan winnen, dan wordt hij de eerste Nederlander sinds 1989 (Erik Breukink) die de gele trui in de Tour draagt.

Mike Teunissen

Naast de Nederlandse kopmannen Groenewegen en Kruijswijk, zit er nog een Nederlander in de Tourselectie van Team Jumbo-Visma: Mike Teunissen. In z'n jonge jaren was hij een buiten getalenteerde veldrijder. Als wegrenner is hij vooral een specialist in de klassiekers. Daarnaast is hij echter ook een zeer goede knecht voor Groenewegen in de massasprints.

Bauke Mollema

Op 26 november 1986 werd Bauke Mollema in Groningen werd geboren. Mollema is drie keer in de top tien van het eindklassement van de Tour de France geëindigd: hij werd zesde in 2013, tiende in 2014 en zevende in 2015. Ook eindigde hij als vierde in de Vuelta van 2011 en als zevende in de Giro van 2017. In de Vuelta van 2011 won hij overigens ook het puntenklassement. Twee keer won Mollema een etappe in een grote ronde: één rit in de Vuelta van 2013 en één rit in de Tour van 2017.

In de Tour 2018 ging Mollema van start als kopman van Team Trek Segafredo. In theorie was het zijn hoofddoel om een topklassering in het algemeen klassement te behalen. Helaas kwam hij zwaar ten val in de kasseienrit, waardoor hij enige tijd met blessures sukkelde. Mollema speelde daardoor geen hoofdrol in het algemeen klassement. Wel reed hij nog diverse malen in de aanval tijdens de Tour 2018, doch dit leverde hem in deze Tour geen ritzege op.

In het voorjaar van 2019 was Mollema de kopman van Trek in de Giro. Deze ronde was het hoofddoel van zijn seizoen. Hij reed een sterke Ronde van Italië en eindigde als vijfde in het algemeen klassement. In de Tour de France van 2019 moet hij waarschijnlijk vooral in dienst rijden van de kopman Richie Porte.

Koen de Kort

Naast Bauke Mollema zit er nog een tweede Nederlander in de Tourselectie van Team Trek Segafredo: Koen de Kort. Hij heeft in de Tour 2019 vooral een dienende rol als knecht voor z'n kopmannen.

Wout Poels

In de selectie van Team Ineos (ex-Team Sky) voor de Tour de France 2019 zit de Nederlander Wout Poels. Deze Limburgse klimmer heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ultieme meesterknecht van Chris Froome in de bergetappes. In 2019 doet Froome niet mee aan de Tour, wegens groot blessureleed dat hij in juni 2019 opliep. In theorie moet Poels waarschijnlijk in deze Tour vooral optreden als klimknecht voor een andere kopman van Ineos (Thomas of Bernal). Mogelijk krijgt hij in deze Tour echter wel wat meer vrijheid dan in voorgaande rondes.

Dylan van Baarle

Naast Wout Poels zit er nog een tweede Nederlander in de Tourselectie van Team Ineos: Dylan van Baarle. Hij is doorgaans vooral een klassiekerspecialist en een zeer sterke tijdrijder. In de Tourploeg van Ineos moet hij waarschijnlijk vooral werken als tempobeul voor zijn kopmannen.

Niki Terpstra

Bij het Franse team Total-Direct Energie zit de Nederlander Niki Terpstra in de selectie voor de Tour 2019. Hij is natuurlijk vooral bekend als klassiekerspecialist. Terpstra won onder meer Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Hoewel hij een prachtig palmares heeft, heeft Terpstra nog nooit een Touretappe gewonnen. In de Tour van 2019 gaat hij op jacht naar een ritzege.

Sebastian Langeveld

Bij het Amerikaanse team EF Education First zit Sebastian Langeveld in de Tourselectie. Hij heeft vooral een dienende rol voor zijn kopmannen Uran en Van Garderen. In de vlakke etappes zal de ervaren Langeveld optreden als wegkapitein. Daarnaast moet Langeveld een belangrijke rol spelen in de ploegentijdrit.

Na de Tour: Criteriums

In de weken na de Tour de France 2019 zullen veel van de bovenstaande renners actiefs zijn in de zogenaamde Na-Tour Criteriums in Nederland en België. Bij deze 'rondjes rond de kerk' kunnen wielerfans hun Tourhelden in levende lijve zien. Veel Nederlandse organisatoren van criteriums zijn erop gebrand om zo veel mogelijk Nederlandse Tourdeelnemers op de deelnemerslijst van hun wedstrijd te hebben.

Afwezig: Tom Dumoulin

De beroemdste Nederlandse coureur die van start gaat in de Tour de France 2019 is Tom Dumoulin. Hij werd geboren op 11 november 1990 in Maastricht. Dumoulin is uitgegroeid tot één van de beste wielrenners ter wereld. Hij won in 2017 de Giro d'Italia en het WK tijdrijden. In het voorjaar van 2018 eindigde hij in het eindklassement van de Giro als tweede achter Froome.

Dumoulin in de Tour van 2018

Bij de Tour 2018 werd Dumoulin in theorie gerekend tot de kanshebbers voor de Tourzege. In de praktijk was af te wachten in welke vorm hij in de Tour 2018 van start zou gaan. Het verleden had namelijk geleerd dat de combinatie Giro-Tour voor veel klassementsrenners erg zwaar is. Een klein voordeel was wel, dat in 2018 de herstelperiode tussen deze twee koersen net iets langer is dan de meeste andere jaren (één week meer). Uiteindelijk bleek Dumoulin in buitengewoon sterke vorm van start te gaan in de Tour de France 2018. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement. Dat was de beste Nederlandse prestatie sinds 30 jaar (in 1988 werd Steven Rooks ook derde in de Tour). Ook won Dumoulin een etappe: de tijdrit in het slotweekend van deze Tour.

Dumoulin in 2019

In het seizoen 2019 koos Tom Dumoulin oorspronkelijk de Giro d'Italia als hoofddoel. In die ronde moest hij echter opgeven na een valpartij, wegens een knieblessure. Vervolgens probeerde hij om alsnog van de Tour 2019 het hoofddoel te maken van z'n seizoen. Uiteindelijk bleef hij echter te lang sukkelen met z'n blessureleed en moest hij alsnog beslissen om niet van start te gaan in de Tour 2019.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2019 - deelnemers en startlijstVuelta 2019 - deelnemers en startlijstDe 74e editie van de Ronde van Spanje gaat op zaterdag 24 augustus 2019 van start in Torrevieja met een ploegentijdrit.…
Tour de France 2019: de 106e Ronde van FrankrijkTour de France 2019: de 106e Ronde van FrankrijkOok in 2019 wordt de Tour de France verreden, het is een krachttoer die bijna een maand zal duren. Van 6 tot en met 28 j…
Nederlanders in de Giro d'Italia 2019Nederlanders in de Giro d'Italia 2019De Giro d'Italia 2019 gaat op 11 mei van start in Bologna. Het is de 102e editie van deze Italiaanse rittenkoers. Op de…
Belgen in de Tour de France 2019Belgen in de Tour de France 2019Op zaterdag 6 juli gaat de Ronde van Frankrijk 2019 van start in de Belgische hoofdstad Brussel. De slotetappe vindt pla…
Succesvolle Nederlanders in de Tour de FranceSuccesvolle Nederlanders in de Tour de FranceOp 15 juli 2016 behaalde Tom Dumoulin zijn tweede overwinning in de Tour de France van 2016. Een andere Nederlander, Lar…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2017_Startlist
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Frankrijk_2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Middelkamp
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_etappewinnaars_Ronde_van_Frankrijk

Reageer op het artikel "Nederlanders in de Tour de France 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 05-07-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!