InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlandse wielrenners bij World Tour-ploegen in 2017

Nederlandse wielrenners bij World Tour-ploegen in 2017

Nederlandse wielrenners bij World Tour-ploegen in 2017 Elk jaar rijden er weer veel Nederlanders op het hoogste niveau van het wielrennen. Sinds 2013 nam het aantal wielrenners op het hoogste niveau echter af van 52 renners naar 39 in 2017. Toch kunnen de overgebleven Nederlanders ook in 2017 mooie prestaties behalen. Onder andere Tom Dumoulin, Robert Gesink, Wilco Kelderman, Niki Terpstra, Steven Kruijswijk en Wout Poels kunnen grote wedstrijden winnen. Daarnaast zijn er ook nog vele andere Nederlandse World Tour-renners, zoals Floris Gerts, Koen Bouwman, Sam Oomen en Danny van Poppel die zeker mooie prestaties kunnen behalen.

Nederlandse wielrenners in de World Tour


Floris Gerts (BMC Racing Team)

Floris Gerts is een wielrenner die het vooral moet hebben van de heuvelkoersen. Eind 2015 kreeg hij een stagecontract bij BMC Racing Team door zijn goede prestaties bij BMC Development Team. Tijdens zijn stage bij BMC Racing Team wist hij het podium te halen in de Primus Classic Impanis - Van Petegem en ook in een paar andere wedstrijden behaalde hij heel mooie prestaties. Daardoor kreeg hij in 2016 een echt profcontract bij BMC Development Team. In 2016 behaalde Floris Gerts zijn best prestatie tot 2017 met een overwinning in de Volta Limburg Classic. Ook in 2017 rijdt hij voor BMC Racing Team.

Dylan van Baarle (Cannondale - Drapac)

Het rijden van kasseienklassiekers is de specialiteit van Dylan van Baarle. In 2014 kreeg hij een contract bij de World Tour-ploeg Garmin - Sharp en in 2017 rijd hij nog steeds voor die ploeg, die op dat moment Cannondale - Drapac heet. Daarvoor reed hij drie jaar voor Rabobank Development Team. Zijn beste resultaten zijn de eindoverwinning in de Tour of Britain van 2014 en een zesde plek in de Ronde van Vlaanderen van 2016.

Sebastian Langeveld (Cannondale - Drapac)

De carrière van Sebastian Langeveld begon bij de Continental Tour-ploeg Van Vliet - EBH Advocaten in 2004. Na twee jaar vertrok hij naar de Pro Continental Tour-ploeg Skil - Shimano. Na een tweede plek op het Nederlandse kampioenschap kreeg hij vervolgens een contract bij de World Tour-ploeg van Rabobank. Begin 2012 ging hij daar echter weer weg, omdat hij meer voor eigen kans wilde gaan in de kasseienklassiekers, zijn specialiteit. Na twee redelijk goede jaren bij de World Tour-ploeg Orica GreenEdge, vertrok hij naar de World Tour-ploeg Garmin Sharp. Daar rijdt hij ook nog in 2017, maar de naam van de ploeg was ondertussen veranderd naar Cannondale - Drapac. De beste prestatie van hem tot 2017 was zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad van 2011.

Tom-Jelte Slagter (Cannondale - Drapac)

Na een jaar bij Rabobank Continental Team vertrok de heuvelspecialist in 2012 naar de World Tour-ploeg van Rabobank. Na z'n eindoverwinning in de Santos Tour Down Under van 2013 vertrok hij naar de World Tour-ploeg Garmin Sharp, zodat hij meer voor eigen kans zou kunnen rijden. Ook in 2017 rijdt hij daar nog, de ploeg was ondertussen wel veranderd van naam naar Cannondale - Drapac. Zijn beste prestaties zijn twee etappe in de Parijs - Nice van 2014 en de eindoverwinning en een etappe in de Santos Tour Down Under van 2013.

Wouter Wippert (Cannondale - Drapac)

Wouter Wippert is een sprinter, die moeite heeft met de heuvels en bergen. Hij begon zijn World Tour-carrière bij Lotto Belisol in 2012, toen hij een stagecontract kreeg. Hij kon die ploeg niet overtuigen en dus moest hij in 2013 voor de Continental Tour-ploeg Team 3M rijden. Zijn resultaten waren daar goed, maar hij wist weer geen World Tour-ploeg te overtuigen. Daarom vertrok hij in 2014 naar de Pro Continental Tour-ploeg Drapac. Daar begon hij veel te winnen en na een etappeoverwinning in de Santos Tour Down Under van 2015 kreeg hij uiteindelijk toch zijn contract in de World Tour. In 2016 en 2017 reed hij namelijk voor Cannondale - Drapac. Zijn beste prestaties zijn drie etappes in de Tour de Taiwan, twee in de Tour de Korea en één in de Santos Tour Down Under.

Maurits Lammertink (Katusha - Alpecin)

Ook Maurits Lammertink moet het vooral hebben van de heuvelkoersen. Op 24 juni 2012 kreeg hij een profcontract bij Vacansoleil - DCM na een overwinning in de Carpathia Couriers Paths. Ook in 2013 reed hij voor Vacansoleil - DCM, maar nadat de ploeg eind 2013 stopte wist hij geen World Tour-ploeg meer te vinden voor 2014. Daarom reed hij in 2014 een seizoen voor Cyclingteam Jo Piels. Bij Cyclingteam Jo Piels behaalde Maurits Lammertink wel weer een paar mooie resultaten en daarom kreeg hij in 2015 een contract bij de Pro Continental Tour-ploeg Roompot - Oranje Peloton. Zijn resultaten bij Roompot - Oranje Peloton in 2015 en 2016 waren goed genoeg om in 2017 een contract te krijgen bij World Tour-team Katusha. Het beste resultaat tot 2017 van Maurits Lammertink is de winst van het eindklassement in de Skoda - Tour de Luxembourg van 2016.

Lars Boom (LottoNL - Jumbo)

Ook Lars Boom is een renner die het vooral moet hebben van de kasseienklassiekers. Lars Boom begon zijn carrière op de weg in 2004 bij het Rabobank Continental Team. Daarnaast was hij rond die tijd één van de beste ter wereld in het veldrijden, een andere tak van de wielersport. Nadat Lars Boom stopte met veldrijden, kreeg hij in 2009 een contract bij het World Tour-team van Rabobank. Daar won hij meteen een etappe in de Vuelta a Espana en het eindklassement in de Tour of Belgium. Tot en met 2014 bleef Lars Boom voor Rabobank en de opvolgers rijden en in die tijd won hij onder andere een etappe in de Tour de France. In 2015 en 2016 reed hij voor Astana, maar daar moest hij weer vertrekken, omdat teambaas Vinokourov niet tevreden over hem was. Daarom keert hij in 2017 weer terug bij zijn oude ploeg, die in 2017 LottoNL - Jumbo heet.

Koen Bouwman (LottoNL - Jumbo)

Koen Bouwman is een renner die het vooral moet hebben van de bergen en de tijdrit. Anders dan veel Nederlandse renner heeft hij nooit gereden voor Rabobank Continental Team. Koen Bouwman begon zijn carrière bij de Continental Tour-ploeg Cylingteam Jo Piels en daarna bij SEG Racing. Bij die ploegen haalde hij mooie resultaten, zoals een overwinning in de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc. Daarom kreeg hij eind 2015 een stagecontract bij Team LottoNL - Jumbo. Echte topresultaten behaalde hij daar niet meer, maar toch kreeg hij een profcontract voor 2016. Ook in 2017 rijdt hij voor LottoNL - Jumbo. Zijn beste resultaat tot 2017 is een tiende plek in de Volta Limburg Classic en een plek 29 in de Tour de Suisse.

Twan Castelijns (LottoNL - Jumbo)

Twan Castelijns is een renner die het vooral moet hebben van knechten. Eind 2015 kreeg hij een stagecontract bij de World Tour-ploeg LottoNL - Jumbo, omdat hij de topcompetitie won. Dat is een klassement van een paar belangrijke nationale koersen in Nederland. Hij deed het tijdens zijn stage zo goed dat hij een echt contract kreeg voor 2016. Ook in 2017 rijdt Twan Castelijns daar nog. Zijn beste prestatie tot 2017 is een derde plek in de Arno Wallaard Memorial van 2015.

Stef Clement (LottoNL - Jumbo)

Stef Clement is een tijdrijder die ook nog best wel goed kan klimmen. Daarmee werd hij al eens achttiende in de Tour de France. Hij begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Daar vielen zijn resultaten een klein beetje tegen een dus kreeg hij geen contract bij de World Tour-ploeg van Rabobank. Toch was er een andere World Tour-ploeg die hem oppikte. Dat was Bouygues Telecom van 2006 tot 2008. Bij die ploeg won hij twee keer het Nederlandse kampioenschap tijdrijden en werd hij derde op het wereldkampioenschap tijdrijden. In 2009 ging hij toch nog naar de World Tour-ploeg van Rabobank. Daar bleef hij tot 2014, toen hij wegging om meer voor eigen kans te kunnen rijden. Hij reed daarna in 2015 en 2016 voor IAM en keerde aan het begin van 2017 weer terug naar zijn oude ploeg, die in 2017 LottoNL - Jumbo heet. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn een etappe in het Critérium du Dauphiné Libéré en een etappe in de Volta Cicilista a Catalunya.

Jos van Emden (LottoNL - Jumbo)

Het wapen van Jos van Emden is zijn tijdrit. Verder kan hij ook behoorlijk goed over de kasseien rijden. Net als vele andere Nederlanders startte de carrière van Jos van Emden bij Rabobank Continental Team. Door goede prestaties tijdens het seizoen van 2008 mocht hij al halverwege het seizoen de overstap maken naar het World Tour-team van Rabobank. Daar bleef hij vervolgens de rest van zijn carrière en dus rijdt hij daar in 2017 nog steeds. Zijn beste prestaties zijn twee overwinningen in de Sparkassen Münsterland Giro in 2007 en 2013 en overwinningen in de Eneco Tour en de Ster ZLM Toer.

Robert Gesink (LottoNL - Jumbo)

De specialiteit van Robert Gesink is klimmen en het rijden van een klassement. Robert Gesink rijdt al vanaf het begin van zijn World Tour-carrière in 2007 voor Rabobank en zijn opvolgers. In die tijd heeft hij ontzettend veel goede prestaties behaald. Zo behaalde hij drie top tien plekken in de Vuelta a Espana en twee top tien plekken in de Tour de France. Verder won hij een etappe in de Vuelta a Espana en won hij twee keer de Giro dell'Emilia. Andere echt goede prestaties van hem zijn z'n overwinningen in de Canadese World Tour-klassiekers de Grand Prix Cycliste de Montréal in 2010 en de Grand Prix Cycliste de Québec in 2013. Voordat hij voor een World Tour-ploeg reed, reed hij voor Rabobank Continental Team in 2006 en Löwik - Van Losser in 2005.

Dylan Groenewegen (LottoNL - Jumbo)

Dylan Groenewegen is één van de beste sprinters van Nederland. Hij begon zijn carrière bij de Continental Tour-ploeg Cycling Team de Rijke. Hij wist daar vele keren hoog te eindigen in de sprints en kreeg daardoor begin 2015 een contract bij de Pro Continental Tour-ploeg Roompot - Oranje Peloton. Bij Roompot - Oranje Peloton won de sprinter de Arnhem - Veenendaal Classic en de Brussels Cycling Classic. Dat overtuigde LottoNL - Jumbo om hem een contract voor 2016 en 2017 aan te bieden. Daar wist hij in 2016 elf overwinningen te behalen. De beste prestatie van Dylan Groenewegen tot 2017 was een etappeoverwinning in de Eneco Tour van 2016.

Martijn Keizer (LottoNL - Jumbo)

Martijn Keizer is een renners die heel erg veel in de aanval te zien is. Ook kan hij goed scoren in een tijdrit en rijdt hij redelijk goed in de bergen. Martijn Keizer begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Na zijn titel op het Nederlandse kampioenschap tijdrijden voor renners onder de 23 jaar, kreeg hij een contract bij World Tour-ploeg Vacansoleil - DCM. Nadat de ploeg eind 2013 stopte, kon hij in eerste instantie geen World Tour-ploeg vinden. Daarom vertrok hij naar Veranclassic - Doltcini, een Continental Tour-ploeg uit België. Op 25 februari 2014 mocht hij zich echter alweer aansluiten bij de World Tour-formatie Belkin. Ook in de jaren die volgden bleef hij voor de ploeg, die daarna LottoNL - Jumbo ging heten, rijden. Zijn beste prestatie tot 2017 is de overwinning in de Boucles de l'Aulne - Châteaulin in 2011.

Steven Kruijswijk (LottoNL - Jumbo)

Een andere Nederlander die heel erg goed is in het rijden van een klassement is Steven Kruijswijk. Net als Robert Gesink reed Steven Kruijswijk zijn hele World Tour-carrière voor Rabobank en de opvolgers. Daarvoor reed hij bij de Continental Tour-ploegen Rabobank Continental Team van 2007 tot 2009 en Van Vliet - EBH Advocaten in 2006. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn een eindoverwinning in de Arctic Race of Norway en een vierde plaats in de Giro d'Italia van 2016. Daarnaast reed hij ook top tien in de Giro d'Italia's van 2011 en 2015 en won hij een etappe in de Tour de Suisse. In 2017 gaat Steven Kruijswijk vol voor de eindoverwinning in de Giro d'Italia, nadat hij in 2016 de leiding verloor in de een-na-laatste etappe door een val.

Steven Lammertink (LottoNL - Jumbo)

Het broertje van Maurits Lammertink, Steven, begon zijn carrière bij de Continental Tour-ploeg Cyclingteam Jo Piels in 2012. Daar liet hij veelvuldig zien dat hij een groot talent was in het tijdrijden. Eind 2014 mocht hij stage lopen bij de World Tour-ploeg Giant - Shimano. Daar kon hij de ploegleiding niet overtuigen en dus bleef hij op continentaal niveau rijden, dit keer bij SEG Racing. Eind 2015 mocht hij weer stage lopen bij een World Tour-ploeg. Dit keer was dat LottoNL - Jumbo. Hier vonden ze hem wel goed genoeg en kreeg hij een contract voor 2016 en 2017. De beste prestatie van Steven Lammertink tot 2017 is een derde plek op het wereldkampioenschap tijdrijden voor renners onder de achttien jaar.

Tom Leezer (LottoNL - Jumbo)

Al sinds het begin van zijn carrière is Tom Leezer vooral knecht geweest. Toch wist hij in de Tour de Langkawi van 2013 de zesde etappe te winnen. Verder won hij Le Triptyque des Monts et Châteaux, eindigde hij in achtste Gent - Wevelgem en zevende in de Vattenfall Cyclassics. Daarnaast eindigde hij derde in de Tour of Hainan van 2013 en in de Driedaagse De Panne-Koksijde van 2009. De carrière van Tom Leezer begon in 2004 toen hij bij Van Vliet - EBH Advocaten in de Continental Tour reed. In 2005 pikte Rabobank Continental Team hem op en na drie jaar mocht hij de overstap maken naar het World Tour-team van Rabobank. Daar bleef hij vervolgens de rest van zijn carrière.

Bert-Jan Lindeman (LottoNL - Jumbo)

Bert-Jan Lindeman is een wielrenner die heel erg vaak in een kopgroep te vinden is. Hij begon zijn World Tour-carrière bij Vacansoleil - DCM in 2011 toen hij aan het eind van dat jaar daar een stagecontract kreeg. Hij wist de ploegleiding van Vacansoleil - DCM te overtuigen van zijn kunnen en daardoor reed hij ook in 2012 en 2013 voor die ploeg. Zijn prestaties vielen, op een overwinning in de Albert Achterhes Pet Ronde van Drenthe na, een beetje tegen en toen de Vacansoleil - DCM stopte wist hij geen World Tour-ploeg meer te vinden. Daarom zette Bert-Jan Lindeman een paar stapjes terug naar Rabobank Development Team. Daar waren zijn prestaties, met onder andere de eindoverwinning in de Tour de l'Ain en in de Ronde van Bretagne, weer heel goed. In 2015 mocht hij daarom voor het World Tour-team LottoNL - Jumbo rijden en daar won hij gelijk een etappe in de Vuelta a Espana, zijn beste prestatie tot 2017. Ook in de jaren daarna reed Bert-Jan Lindeman voor LottoNL - Jumbo.

Daan Olivier (LottoNL - Jumbo)

Daan Olivier is een wielrenner die het vooral moet hebben van het klimmen. In 2011 en 2012 reed hij voor Rabobank Continental Team. Na heel erg veel goede prestaties in wedstrijden als de Tour Alsace en de Tour de Gironde kreeg hij een stagecontract bij de World Tour-ploeg van Rabobank. Ondanks goede prestaties tijdens die stageperiode, hij werd onder andere vierde in de Tour de l'Ain en achtste in de Tour de l'Avenir, kreeg hij geen echt profcontract voor 2013. In 2013 ging het met hem allemaal wat minder bij Rabobank Continental Team. Toch kreeg hij een contract bij het World Tour-team Team Giant - Shimano. Halverwege 2015 raakte hij daar echter zijn motivatie kwijt en besloot hij te stoppen met wielrennen. Begin 2017 besloot hij toch weer te gaan fietsen en hij kreeg een contract bij de World Tour-ploeg LottoNL - Jumbo. Zijn beste prestatie tot 2017 is een vierde plek in de Tour de l'Ain.

Timo Roosen (LottoNL - Jumbo)

Timo Roosen moet het vooral hebben van de kasseien, de licht heuvelachtige en de vlakke wegen. Net als veel andere Nederlanders begon de carrière van hem bij Rabobank Development Team. Na een goed eerste jaar kreeg hij gelijk een contract aangeboden door de World Tour-ploeg LottoNL - Jumbo. Ook in 2016 en 2017 reed Timo Roosen voor die ploeg. De beste prestatie van hem tot 2017 is een etappe overwinning en een tweede plek in het eindklassement van de Kreiz Breizh Elites. Verder liet hij in de E3 Harelbeke van 2016 en de Omloop Het Nieuwsblad van 2017 al mooie dingen zien in de kasseienklassiekers.

Bram Tankink (LottoNL - Jumbo)

De specialiteiten van Bram Tankink zijn knechten en jonge renners begeleiden. Toch heeft ook Bram Tankink een paar hele mooie prestaties behaald tot 2017. Hij won in 2005 een etappe in de Deutschland Tour en hij wist in 2007 de Grote Prijs Jef Scherens - Rondom Leuven te winnen. Daarnaast behaalde hij een paar top tien plekken in klassiekers als De Brabantse Pijl en de E3 Prijs Harelbeke. De World Tour-carrière van Bram Tankink begon bij Domo - Farm Frites in 2001 en 2002. Aan het eind van 2002 stopte de ploeg echter en moest hij op zoek naar een nieuwe ploeg. Die vond hij met de World Tour-ploeg Quickstep. Daar reed hij vervolgens tot 2007. In 2008 begon hij bij Rabobank en ook in 2017 rijdt hij nog bij de opvolger daarvan.

Antwan Tolhoek (LottoNL - Jumbo)

Antwan Tolhoek is een renner die het vooral moet hebben van de heuvelkoersen. Toch kan hij ook best wel goed klimmen. Na een redelijk seizoen bij Rabobank Development Team, kreeg hij een stagecontract bij de World Tour-ploeg Tinkoff - Saxo aan het eind van 2015. Daar kon hij de ploegleiding niet overtuigen en dus kreeg hij geen echt profcontract voor 2016 bij dat team. De Pro Continental Tour-ploeg Roompot - Oranje Peloton was wel overtuigd. Zij gaven hem een contract voor 2016. Bij die ploeg wist hij het bergklassement van de Tour de Suisse te winnen. Dat overtuigde dan weer de World Tour-ploeg LottoNL - Jumbo om Antwan Tolhoek wel een contract aan te bieden voor 2017. De beste prestatie van Antwan Tolhoek tot 2017 is de winst van het bergklassement in de Tour de Suisse.

Moreno Hofland (Lotto Soudal)

Moreno Hofland is een renner die na een zware wedstrijd heel erg snel is in een sprint. Ook Moreno Hofland startte zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Door een paar mooie overwinningen op het laagste niveau in het wielrenner kreeg hij een contract bij Rabobank. Tot en met 2016 bleef hij bij de ploeg en wist hij een paar mooie overwinningen te behalen. Zo won hij onder andere een etappe in Parijs - Nice. In 2017 rijdt hij voor één van de Belgische World Tour-ploegen, Lotto Soudal. Het is zijn doel om daar weer een overwinning te halen, nadat hij in 2016 niet één keer als eerst over de finish kwam. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn de eindzege en vier etappezeges in de Tour of Hainan en een etappezege in Parijs - Nice.

Niki Terpstra (Quickstep Floors)

Niki Terpstra is een wielrenner die het vooral moet hebben van de kasseienklassiekers. Hij is daarin één van de beste van de wereld. Niki Terpstra kreeg zijn eerste World Tour-contract bij Milram. Dat contract kreeg hij mede door een overwinning in een etappe in de Tour of Belgium. Nadat de ploeg Milram stopte aan het eind van 2010, ging hij naar de World Tour-ploeg Quickstep. Daar liet hij zich voor het eerst heel goed zien in het voorjaar van 2012 met een overwinning in Dwars Door Vlaanderen, een zesde plek in de Ronde Van Vlaanderen en een vijfde plek in Parijs - Roubaix. Zijn beste voorjaar reed hij echter in 2014. Toen won hij Parijs - Roubaix en Dwars Door Vlaanderen en eindigde hij op de tweede plek in E3 Prijs Harelbeke. Ook in 2017 rijdt Niki Terpstra voor Quickstep en hij hoopt weer een paar mooie klassiekers te winnen. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn z'n winst in Parijs - Roubaix in 2014 en z'n eindwinst in de Eneco Tour van 2016.

Roy Curvers (Sunweb)

Roy Curvers reed al in 2008 bij Sunweb en voorgangers en hij deed dat 2017 nog steeds. Die ploeg is sinds 2013 onderdeel van de World Tour. Daarvoor reed hij voor de Continental Tour-ploeg Van Hemert. Roy Curvers is meestal knecht en behaalde daarom niet heel erg veel goede prestaties. Zijn beste prestaties zijn de overwinning in Halle - Ingooigem van 2011, een derde plek in de Omloop van het Houtland van 2008, een vierde plek in de GP Impanis - Van Petegem van 2013 en een vierde plek in de GP Stad Zottegem van 2007.

Tom Dumoulin (Sunweb)

Tom Dumoulin is een tijdrijder die ook heel erg goed kan klimmen. Zijn carrière begon in 2011 bij Rabobank Continental Team. Hij won Le Triptyque des Monts et Châteaux en mede daardoor kreeg hij in 2012 een contract bij de Pro Continental Tour-ploeg Argos - Shimano. Ook daar waren zijn prestaties goed en dus mocht hij ook in 2013, toen z'n ploeg promoveerde naar de World Tour, blijven. In 2017 rijdt hij nog steeds voor dezelfde ploeg en ondertussen is hij één van de beste tijdrijders van de wereld geworden. Verder wist hij in 2015 bijna de Vuelta a Espana te winnen. De beste prestaties van Tom Dumoulin tot 2017 zijn twee etappeoverwinningen in de Tour de France, een etappe in de Giro d'Italia, twee etappes in de Vuelta a Espana en een tweede plek op de tijdrit op de Olympische Spelen.

Lennard Hofstede (Sunweb)

Na vier seizoenen bij de Continental Tour-ploeg Rabobank Development Team, kreeg hij in 2017 een kans bij de World Tour-ploeg Sunweb. Lennard Hofstede is een wielrenner die best wel goed over de heuvels gaat. Verder kan hij ook redelijk goed klimmen. De beste prestaties van hem zijn de eindoverwinning en een etappeoverwinning in de Rhône - Alpes Isère Tour van 2016, een derde plek in de Ronde van Bretagne van 2016 en een vierde plek in Luik - Bastenaken - Luik van 2016.

Wilco Kelderman (Sunweb)

Door zijn goede prestaties in de Giro d'Italia van 2014 werd er ontzettend veel van Wilco Kelderman verwacht. De klimmer wist dat tot 2017 echter niet allemaal te bereiken. Hij begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Na een eindoverwinningen in de Tour of Norway en de Internationale Thüringen-Rundfahrt, kreeg hij een contract bij de World Tour-ploeg LottoNL - Jumbo. Daar wist hij met een achtste plaats in het Critérium du Dauphiné meteen te bevestigen. Begin 2017 besloot hij te vertrekken bij LottoNL - Jumbo en ging hij naar de World Tour-ploeg Sunweb. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn de eindwinst in de Post Denmark Rundt in 2013 en een derde plek in de Eneco Tour van 2015.

Sam Oomen (Sunweb)

Sam Oomen is in 2017 één van de grootste talenten in het klimmen van Nederland. Zijn carrière begon bij Rabobank Development Team. Daar reed hij zo goed dat hij de World Tour-ploegen voor het uitkiezen had. Hij koos verrassend genoeg niet voor LottoNL - Jumbo, maar voor Giant - Shimano. Daar liet hij in zijn eerste jaar, 2016, gelijk zien hoe goed hij was. Hij won de Tour de l'Ain en eindigde op de derde plek in het eindklassement in het Critérium International. Daarnaast won hij ook een etappe in de Tour de l'Ain. Ook in 2017 rijdt hij voor Sunweb, de opvolger van Giant - Shimano.

Ramon Sinkeldam (Sunweb)

Ook Ramon Sinkeldam begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team in 2008. Na vier jaar kreeg hij een contract bij de Pro Continental Tour-ploeg Argos - Shimano, die in 2013 World Tour werd. Daar bleef hij tot zeker 2017 rijden. Hij is een renner die heel erg snel is in een sprint, maar ook erg goed over de kasseien gaat. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn de z'n overwinningen in Binche - Chimay - Binche van 2015 en in de Garmin Velothon Berlin van 2015. Daarnaast wist hij ook twee etappes te winnen in de Tour of Hainan van 2012.

Tom Stamsnijder (Sunweb)

Tom Stamsnijder is een renner die alles wel een beetje kan, maar nergens echt goed in is. Daardoor moet hij vaak knechten. Hij begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Hij werd daar in 2006 onder andere tweede in Luik - Bastenaken - Luik voor mannen onder de 23 jaar. Daardoor kreeg hij in 2017 een contract bij de World Tour-ploeg Gerolsteiner. Eind 2008 stopte die ploeg en daarom moest hij op zoek naar een andere ploeg. Die ploeg vond hij met de World Tour-ploeg van Rabobank. De uitslagen vielen daar een beetje tegen en dus moest hij voor 2011 weer op zoek naar een nieuwe ploeg. Ook dit keer vond hij een ploeg, dit keer was het de World Tour-ploeg Leopard Trek. Ook hier vielen zijn prestaties tegen en daarom vertrok hij naar Pro Continental Tour-team Argos - Shimano, in 2017 World Tour-ploeg Sunweb, en daar bleef hij tot zeker 2017. Zijn beste prestatie is een derde plek in de Post Denmark Rundt van 2008.

Laurens ten Dam (Sunweb)

Twee keer wist Laurens ten Dam in de top tien van een grote ronde te eindigen. Hij werd negende in de Tour de France van 2014 en achtste in de Vuelta a Espana van 2012. Dit was dan ook zijn specialiteit. Al in 2004 reed hij voor eerst voor een World Tour-ploeg. Dat was voor de Bankgiroloterij. Doordat de ploeg na 2004 stopte, moest Laurens ten Dam op zoek naar een nieuwe ploeg. In 2005 ging hij naar de Pro Continental Tour-ploeg Shimano - Memory Corp. Ook daar ging hij na één jaar weg. Toen ging hij in 2006 en 2007 bij de Pro Continental Tour-ploeg Unibet.com rijden. In 2008 kwam hij terug in de World Tour bij Rabobank, waar hij vervolgens tot 2015 bleef. In 2016 en 2017 keerde hij weer terug naar de World Tour-ploeg Giant - Alpecin, waar hij in 2005 ook al reed.

Mike Teunissen (Sunweb)

Mike Teunissen is een wielrenner die het vooral moet hebben van de kasseienkoersen. Hij begon zijn carrière bij Rabobank Development Team. Na een overwinning in Parijs - Roubaix voor renners onder de 23 en een overwinning in Parijs - Tours voor renners onder de 23 in 2014 kreeg hij een contract bij LottoNL - Jumbo. Bij LottoNL - Jumbo mocht hij weinig voor eigen kans rijden en daarom vertrok Mike Teunissen begin 2017 naar een andere World Tour-ploeg, Sunweb. Daar hoopt hij goede prestaties te halen in de voorjaarsklassiekers. De beste prestatie van hem tot 2017 is een tweede plek in de Prudential RideLonden & Surrey Classic in 2015.

Albert Timmer (Sunweb)

Nadat Albert Timmer een paar jaar voor de Continental Tour-ploeg Löwik had gereden, kreeg hij in 2007 een contract bij de Pro Continental Tour-ploeg Skil - Shimano. Ook in 2017 rijdt hij nog bij diezelfde ploeg. Skil - Shimano is in die tijd meerdere keren van naam veranderd, naar uiteindelijk Sunweb in 2017, en is in 2013 gepromoveerd naar de World Tour. Albert Timmer is een knecht, die ook wel een paar mooie prestatie behaalde. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn een zesde plek in het eindklassement van de Tour of Qinghai Lake van 2007 en een vierde plek in de Primus Classic Impanis - Van Petegem in 2014.

Wout Poels (Team Sky)

Wout Poels is een ontzettend goede klimmer. In 2006 begon hij zijn carrière bij Fondas P3 Transfer Team. Na goede prestaties in de bergen in een paar wedstrijden op een laag niveau kreeg hij een contract bij Vacansoleil voor 2009. Die ploeg was toen nog onderdeel van de Pro Continental Tour, maar in 2011 werd het een World Tour-ploeg. Na een zware val in de Tour de France van 2012 wist hij terug te komen en vond hij, na het stoppen van Vacansoleil eind 2013, met Omega Pharma - Quick-Step een nieuwe World Tour-ploeg. Daar vertrok hij echter al na een jaar weer, omdat hij een contract aangeboden kreeg van het grote Team Sky. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn de overwinning in Luik - Bastenaken - Luik in 2016 en het eindklassement in de Volta a la Comunitat Valenciana van 2016.

Danny van Poppel (Team Sky)

Danny van Poppel is een goede sprinter die in 2012 zijn carrière begon bij Rabobank Continental Team. Na meerdere sprintzeges bij die ploeg ging hij in 2013 naar de World Tour-ploeg Vacansoleil - DCM. Daar wist hij podium te rijden in de eerste etappe van de Tour de France en dat leverde hem een contract op bij de World Tour-ploeg Trek op nadat Vacansoleil eind 2013 stopte. Omdat hij meer voor eigen kans wilde rijden in de kasseienklassiekers vertrok Danny van Poppel in 2016 naar Sky en ook in 2017 rijdt hij daar nog. Zijn beste prestaties tot 2017 zijn een etappe in de Vuelta a Espana van 2015 en twee etappes in de Vuelta a Burgos van 2016.

Koen de Kort (Trek - Segafredo)

Koen de Kort is, net als Boy van Poppel, een renner die het moet hebben van het helpen van andere renners. Net als veel andere Nederlandse wielrenners startte de carrière van Koen de Kort bij Rabobank Continental Team. Na goede prestaties daar begon zijn World Tour-carrière bij Liberty Seguros - Würth. Daar reed hij vervolgens vier jaar tot hij daar eind 2008 moest vertrekken. In 2009 begon hij bij de Pro Continental Tour-team Skil - Shimano. Dat team werd in 2013 een World Tour-team en tot en met 2016 bleef hij bij de ploeg, die toen Team Giant - Alpecin heette. Daarna ging hij begin 2017 met z'n kopman, John Degenkolb, mee naar Trek - Segafredo. De beste prestatie van Koen de Kort tot 2017 was een derde plek in Dwars Door Vlaanderen 2012.

Bauke Mollema (Trek - Segafredo)

Bauke Mollema is misschien wel de beste van de Nederlandse wielrenners. Ook hij begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Anders dan Boy van Poppel kon hij wel na één jaar de overstap maken naar de World Tour-ploeg van Rabobank. Dat deed hij door het winnen van de Tour de L'Avenir, de belangrijkste wedstrijd voor wielrenners onder de 23 jaar. Bij Rabobank wist hij met een zevende plek in de Deutschland Tour meteen te bevestigen. Tot en met 2014 reed hij voor Rabobank en de opvolgers daarvan. In die jaren wist hij twee top tien plaatsen te behalen in de Tour de France, werd hij vierde in de Vuelta a Espana en won hij etappes in de Tour de Suisse, de Tour de Pologne en de Vuelta a Espana. Ondanks deze goede prestaties besloot hij naar World Tour-ploeg Trek te gaan. Ook hier wist Bauke Mollema weer een paar mooie prestaties te behalen. Zo eindigde hij weer in de top tien van de Tour de France en won hij de Tour of Alberta, de Japan Cup en de Clasica Ciclista San Sebastian. Verder was hij lang op weg naar het podium in de Tour de France van 2016, maar door een val mislukte dat en zakte hij zelfs nog weg naar een elfde plek in het klassement. De overwinning in de Clasica Ciclista San Sebastian 2016 is zijn grootste overwinning tot 2017. Ook in 2017 rijdt Bauke Mollema voor Trek - Segafredo.

Boy van Poppel (Trek - Segafredo)

De specialiteit van Boy van Poppel is het aantrekken van een sprint voor de betere sprinters in zijn ploeg. Boy van Poppel begon zijn carrière bij Rabobank Continental Team. Tijdens de vier jaar dat hij daar reed wist hij aardige prestaties te behalen. Die waren echter niet goed genoeg om een World Tour-ploeg te overtuigen. Daarom vertrok hij in 2011 naar de Pro Continental Tour-ploeg UnitedHealthcare. In 2012 behaalde hij voor die ploeg mooie resultaten en die overtuigde World Tour-ploeg Vacansoleil - DCM om hem een contract aan te bieden. Zijn prestaties waren niet echt top dat jaar, maar toch vond hij, na het stoppen van Vacansoleil - DCM, met Trek een nieuwe ploeg op World Tour-niveau voor 2014. Bij Trek waren ze daar zo tevreden over zijn prestaties dat hij daar in 2017 voor het vierde seizoen rijdt. Zijn beste resultaat tot 2017 is een zesde plek in de Vattenfall Cyclassics van 2013.
© 2017 Wicow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: Luik - Bastenaken - Luik 2012De 98e editie van Luik - Bastenaken - Luik wordt op zondag 22 april 2012 verreden. De wielerklassieker die in 1892 al ha…
Clásica San Sebastián 2017 - parcours en favorietenClásica San Sebastián 2017 - parcours en favorietenOp 29 juli 2017 wordt de 37e editie van Clásica San Sebastián verreden. De relatief jonge wedstrijd wordt verreden in he…
Tour de France 2017: parcours en rittenschemaTour de France 2017: parcours en rittenschemaDe Tour de France 2017 start op 1 juli 2017 in Düsseldorf met een tijdrit, Duitsland, en slechts op 50 kilometer afstand…
Wielrennen: Ronde van het Baskenland 2012Wielrennen: Ronde van het Baskenland 2012De 52e editie van de Ronde van het Baskenland wordt van maandag 2 tot en met zondag 7 april 2012 verreden. De meerdaagse…
Wielrennen OS 2016: Olympische wegrit heren 6 augustus 2016Wielrennen OS 2016: Olympische wegrit heren 6 augustus 2016De Olympische Zomerspelen van 2016 worden gehouden van 5 tot en met 21 augustus 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mikel Ortega / Wikimedia Commons
  • http://www.procyclingstats.com/nation.php?id=nl&season=2013&code=nationstats-contract-riders&season=2017&level=wt&ApplyFilter=Filter

Reageer op het artikel "Nederlandse wielrenners bij World Tour-ploegen in 2017"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Wicow
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!