InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Vuelta 2017 - live op tv en livestream

Vuelta 2017 - live op tv en livestream

Vuelta 2017 - live op tv en livestream De Ronde van Spanje 2017 gaat van start op zaterdag 19 augustus. Dit is de 72e editie van deze Spaanse wielerwedstrijd. De Vuelta Ciclista a Espana 2017 begint in de Franse stad Nimes met een ploegentijdrit. De Vuelta 2017 wordt live op tv uitgezonden door Sporza, Eurosport en NOS Studio Sport. Daarnaast is de Vuelta 2017 ook live op het internet te volgen via een livestream.

Parcours Vuelta 2017

Hoe ziet het parcours van de Vuelta a Espana 2017 eruit? De Vuelta 2017 bestaat uit 21 etappes. Daaronder is één ploegentijdrit (de openingsetappe) en één individuele tijdrit (de zestiende etappe). Van negen etappes in de Vuelta 2017 ligt de aankomst op de top van een berg of heuvel. Daaronder is ook een etappe naar de top van de beruchte Alto De El Angliru.

Deelnemers Vuelta 2017

Hoe ziet de deelnemerslijst van de Vuelta 2017 eruit? Alle 18 World Tour Teams doen mee en daarnaast hebben vier ProContinentale Teams een wildcard gekregen: Manzano Postbon, Aqua Blue, Cofidis en Caja Rural. Toprenners die van start gaan in deze Vuelta zijn onder meer Froome, Bardet en Contador. Prominente Nederlanders op de startlijst zijn Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Wout Poels.

Eurosport: live op tv en livestream

Historie: commentatoren Eurosport bij de Vuelta

Al sinds medio jaren negentig zendt Eurosport de Vuelta live op tv uit in Nederland en België. In de begintijd trad de Belg Paul D'Hoore vaak op als commentator bij de etappes van de Vuelta. Hij zou later in België vooral carrière maken als journaallezer en economisch journalist. Eind jaren negentig werd de vermaarde Nederlandse wielerjournalist Jean Nelissen ingehuurd door Eurosport om onder meer de Vuelta te verslaan. Later zou hij dat werk overdragen aan zijn neef: de ex-amateurwereldkampioen Danny Nelissen. Die zou jarenlang de wielercommentator van Eurosport blijven.

Anno 2017 zijn de Nederlandse José Been en de Vlaming Jeroen Vanbelleghem de twee hoofdcommentatoren van het wielrennen bij Eurosport. José Been is de commentator bij de Vuelta 2017. De co-commentators zijn de ex-profwielrenners Karsten Kroon en Bobbie Traksel.

Uitzendingen Eurosport: Vuelta 2017

Eurosport zendt bijna alle etappes van de Ronde van Spanje 2017 live op tv uit. Verderop vindt u het uitzendschema van deze Vuelta. Dit schema wordt regelmatig geüpdatet. De uitzendingen zijn doorgaans op de zender Eurosport1. De zender Eurosport1 is het 'open net' van Eurosport. Bij de meeste tv-kijkers in Nederland en Vlaanderen zit die zender in het standaardpakket. Incidenteel zal men uitwijken naar de zender Eurosport2. Om de digitale zender Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men meestal echter een extra tv-pakket te hebben.

Samenvatting uitzendschema Eurosport

De uitzending van de openingsrit (ploegentijdrit) begint op zaterdag 19 augustus om 17u25 op Eurosport1. Bij de meeste andere etappes begint Eurosport om 14u45 met de voorbeschouwing (Giro Extra) en begint om 15u00 de daadwerkelijke live-uitzending van de etappe. Bij sommige ritten begint de uitzending van Eurosport eerder. Op maandag 21 augustus begint de live-uitzending van Eurosport bijvoorbeeld al om 13u00 op de zender Eurosport1.

Concurrentie MotoGP bij Eurosport Nederland

In sommige weekends heeft het wielrennen bij Europort Nederland felle concurrentie van andere grote sportevenementen. Dat geldt bijvoorbeeld op 26 en 27 augustus. Op zaterdag 26 augustus begint de live-uitzending van een bergetappe op Eurosport 1 pas heel laat (rond 17u00) omdat op die zender de kwalificatiesessies van de MotoGP (Londen) worden uitgezonden. Op zondag 27 augustus is waarschijnlijk de bergetappe in de Vuelta bij het Nederlandse Eurosport zelfs helemaal niet live te zien, omdat dan de races van de MotoGP de voorkeur krijgen. Wel wordt er dan 's avonds een uitgebreide samenvatting door Eurosport uitgezonden. Ook zijn de etappes wel live te zien via een livestream op de Eurosport Player en daarnaast zijn ze ook live op tv te zien bij de NOS en Sporza.

Livestream Eurosport Player

Eurosport profileert zich als 'The Home of Cycling'. Er worden buitengewoon veel wielerwedstrijden live op tv uitgezonden door Eurosport. Daarnaast zendt Eurosport ook veel wedstrijden live uit op het internet via een livestream. Om die livestream van Eurosport te bekijken dient men een betaald abonnement op de app 'Eurosport Player' te hebben. Via die app kan men de Vuelta en heel veel andere wielerkoersen live bekijken op de smartphone, laptop, enzovoort.

Sporza: live op tv en livestream

De Vlaamse publieke omroep VRT zendt de Vuelta sinds 1999 live op tv uit. Meestal treedt Michel Wuyts daarbij op als hoofdcommentator. De merknaam van de sportuitzendingen van de VRT is Sporza. Veel Nederlandse en Vlaamse wielerfans verkiezen de wieleruitzendingen van Sporza boven die van Eurosport en NOS Studio Sport.

Daarom was er bij veel wielerfans in het voorjaar van 2017 paniek toen bleek dat Sporza de Giro d'Italia 2017 niet uitzond, aangezien de Vlaamse publieke omroep bij de contractonderhandelingen niet tot een overeenkomst was gekomen met de organisator van de Giro, het bedrijf RCS. Voor de fans van Sporza is het goede nieuws, dat deze Vlaamse omroep daarentegen wel de Tour de France en de Vuelta in 2017 live op tv zal uitzenden.

Uitzendingen Sporza: Vuelta 2017

Sporza zendt de etappes van de Vuelta 2017 live uit op tv uit. De meeste uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender één. De uitzending van de eerste etappe (ploegentijdrit) van deze Vuelta begint op zaterdag 19 augustus om 17u25 op de zender één. Om circa 17u55 verhuist deze uitzending naar de Vlaamse zender Canvas (in verband met het journaal dat om 18u00 op de zender één begint). De uitzendingen van de meeste overige etappes beginnen doorgaans om 15u00 op de Vlaamse zender één. Sommige etappes beginnen wat eerder, zoals de bergrit van maandag 21 augustus, waarvan de uitzending al om 13u30 begint op één. Doorgaans vinden de uitzendingen plaats op de zender één, maar als ze uitlopen na 18u00, dan kunnen ze eventueel verhuizen naar de zender Canvas. Verderop vindt u het voorlopige uitzendschema van Sporza. Sommige uitzendtijden zijn nog 'onder voorbehoud'. Dit schema wordt in de loop van de Vuelta regelmatig geüpdatet.

Uitzonderingen bij Sporza

De uitzending van de Vuelta-etappe op 27 augustus (de negende etappe) begint wat later dan de meeste ritten, aangezien op die middag door Sporza op dezelfde zender de Formule 1 Grand Prix van België live op tv wordt uitgezonden. De tv-uitzending van de Vuelta-etappe op de zender één begint waarschijnlijk pas na afloop van die F1-uitzending (rond kwart voor vier). Het exacte tijdstip is afhankelijk van de gebeurtenissen in de Formule 1 Grand Prix van België en de gebeurtenissen in de negende Vuelta.

De uitzending van de Vuelta-etappe op zaterdag 2 september begint ook later dan de meeste live-uitzendingen. Op die middag zendt Sporza op de zender één namelijk live de wedstrijd Brussels Cycling Classic (ex-Parijs-Brussel) live uit. Pas na afloop van die uitzending schakelt Sporza over naar de Vuelta. Dat is waarschijnlijk om circa 16u30.

Livestream Sporza

De uitzendingen van Sporza zijn ook integraal via een livestream op het internet te bekijken, in de afdeling 'Match Center' op de website van Sporza. De livestream van Sporza is echter wel geo-restricted (wat inhoudt dat deze waarschijnlijk alleen in België openbaar beschikbaar is). Op 27 augustus begint men mogelijk eerder met de uitzending op de livestream (circa om 15u00) dan de tv-uitzending (die pas na afloop van de Formule 1 begint).

NOS Studio Sport

In tegenstelling tot Eurosport en Sporza zendt het Nederlandse NOS Studio Sport nooit alle etappes van de Vuelta live op tv uit. Doorgaans beperkt de NOS zich tot live-uitzendingen van etappes die in het weekend plaatsvinden. In de Vuelta van 2015 week men echter van dit beleid af en zond men ook enkele belangrijke doordeweekse ritten uit. De oorzaak hiervan was het feit dat Tom Dumoulin dat jaar een hoofdrol in de Vuelta speelde en lange tijd zelfs op weg leek te zijn om deze Vuelta te winnen.

In 2017 zal NOS Studio Sport wederom de meeste weekendetappes van de Ronde van Spanje live uitzenden (met uitzondering van de openingsetappe, aangezien die grotendeels pas 's avonds wordt verreden). De uitzendingen vinden plaats op de zender Nederland1 (NPO1). Daarnaast zullen er elke dag samenvattingen van de Vuelta-etappe te zien zijn in de Sportjournaals.

Livestream Vuelta bij de NOS

Hoewel NOS Studio Sport dus niet alle etappes live op tv uitzendt, zullen ze wel alle ritten live op het internet uitzenden via een livestream. Deze livestream zal dagelijks vanaf circa 16u00 beschikbaar zijn op de website van de NOS. De livestream van de NOS is wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream (in verband met uitzendrechten) buiten Nederland geblokkeerd is.

Uitzendschema: Vuelta 2017 live op tv

Hieronder vindt u de uitzendschema's van Sporza en Eurosport voor de Vuelta 2017. Bij Eurosport begint men doorgaans circa een kwartier voor de live-uitzending met het programma Giro Extra, waarin men voorbeschouwt op de komende rit. Bij de openingsrit begint Giro Extra bijvoorbeeld om 17u15 en begint de live-uitzending om 17u25. De Vuelta-uitzendingen van Eurosport vinden doorgaans plaats op de zender Eurosport1, de Vuelta-uitzendingen van Sporza vinden meestal plaats op de Vlaamse zender één (behalve wanneer een uitzending tot na 17u55 duurt, dan verhuist de uitzending naar de zender Canvas).

De meeste live-uitzendingen beginnen op Eurosport en Sporza om 15u00. Het onderstaande schema wordt tijdens de Ronde van Spanje regelmatig geüpdatet. De begintijdstippen zijn nog onder voorbehoud. Waarschijnlijk beginnen diverse uitzendingen van bergritten eerder, maar dit is nog niet definitief opgenomen in de programmaschema's van Eurosport en Sporza. Zodra de definitieve tijdstippen bekend zijn en ze afwijken van het onderstaande schema, dan wordt het hieronder aangepast.

Vuelta 2017 live op tv: uitzendschema's Sporza en Eurosport (schema wordt regelmatig geüpdatet)

DatumRitParcoursSporza Eurosport
Za. 19 aug.1 Nimes, ploegentijdrit 17u2517u25
Zo. 20 aug.2 Nimes-Narbonne (Gruissan) 15u0015u00
Ma. 21 aug.3 Prades-Andorra (bergrit) 13u30 13u00
Di. 22 aug.4 Escaldes-Tarragona 15u0015u00
Wo. 23 aug.5 Benicassim-Ermita Santa Lucia (finish bergop) 15u00 15u00
Do. 24 aug.6 Vilareal-Sagunto (heuvelrit) 15u00 15u00
Vr. 25 aug.7 Lliria-Cuenca 15u00 15u00
Za. 26 aug.8 Hellín-Xorret de Catí (klim in de finale) 15u05 17u00
Zo. 27 aug.9 Orihuela-Cumbre del Sol (bergop finish)15u45 20u00(hh)
Ma. 28 aug. - Rustdag in Murcia ------
Di. 29 aug.10 Caravaca-El Pozo (bergrit) 15u00 15u00
Wo. 30 aug.11 Lorca-Calar Alto (bergop finish) 15u00 15u00
Do. 31 aug.12 Motril-Los Dolmenes (bergrit) 15u00 15u00
Vr. 1 sep.13 Coin-Tomares 15u00 15u00
Za. 2 sep.14 Ecija-La Pandera (bergop finish) 16u35*15u00
Zo. 3 sep.15 Alcalá la Real-Sierra Nevada (bergop finish) 13u45 13u45
Ma. 4 sep. - Rustdag in Navarra --- ---
Di. 5 sep.16 Navarra-Logroño (ind. tijdrit) 15u00 15u00
Wo. 6 sep.17 Villadiego-Los Machucos (finish bergop) 13u30 12u30
Do. 7 sep.18 Suances-Santo Toribio (bergop finish) 15u00 15u00
Vr. 8 sep.19 Caso (Parque De Redes)-Gijón 15u00 15u00
Za. 9 sep.20 Corvera-Alto El Angliru (bergop finish) 14u15 15u00
Zo. 10 sep.21 Arroyomolinos-Madrid 14u00*** 15u00**
* op zaterdag 2 september een latere Sporza-uitzending van de Vuelta i.v.m. de Brussels Cycling Classic die daarvoor op de Vlaamse zender één live wordt uitgezonden.

** op de slotdag van de Vuelta 2017 (zondag 10 september) wordt er voorafgaand aan de slotrit van de herenwedstrijd in Madrid eerst nog een dameswedstrijd verreden: La Madrid Challenge by La Vuelta. De live-uitzending van die dameswedstrijd begint om 15u00 op Eurosport1, na afloop daarvan (vanaf circa 16u45) wordt de slotetappe van de herenwedstrijd live uitgezonden.

*** Ook Sporza zendt tijdens haar zondagmiddaguitzending op 10 september de dameswedstrijd uit (tijdens Sporza op Zondag op de Vlaamse zender één, dat programma begint om 14u00). Daarna zendt men de slotrit van de herenwedstrijd uit. Die uitzending verhuist om 17u55 naar de zender Canvas en nog later op de avond (omstreeks 20u00) verhuist de uitzending naar de zender Ketnet.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Vuelta 2017 - eerste etappe: ploegentijdrit in Nimes (Fra)Op zaterdag 19 augustus wordt de eerste etappe van de Vuelta Ciclista a Espana 2017 verreden. De openingsrit van de Rond…
Sprinters in de Vuelta 2017Sprinters in de Vuelta 2017Op 19 augustus 2017 gaat in Nimes (Frankrijk) de 72e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start. Welke prominente…
Vuelta 2016: parcours en rittenschemaVuelta 2016: parcours en rittenschemaOp zaterdag 20 augustus gaat de Vuelta Ciclista a Espana 2016 van start. Dit is de 71e editie van deze Spaanse wielerron…
Vuelta 2013 live op tv en online live streamsVuelta 2013 live op tv en online live streamsWielrennen is een zeer populaire sport. Jaarlijks worden er vele wielerwedstrijden georganiseerd. Zo is de Ronde van Spa…
Vuelta 2014 - twaalfde etappe: Logroño-LogroñoOp donderdag 4 september wordt de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje 2014 verreden. Dit is een vlakke etappe, met s…
Bronnen en referenties
  • http://sporza.be/cm/sporza/matchcenter
  • http://nl.eurosportplayer.com/all-events.shtml
  • http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2017/us/overall-route.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Vuelta_a_Espa%C3%B1a

Reageer op het artikel "Vuelta 2017 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 10-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!