Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestream

Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestream Op zondag 23 juni 2019 wordt in België de Elfstedenronde verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zijn in Brugge. De Elfstedenronde 2019 is een onderdeel van de UCI Europe Tour. In het parcours zijn 19 kasseistroken opgenomen. Er staan heel wat prominente deelnemers op de startlijst van de Elfstedenronde 2019. De Elfstedenronde 2019 is live op tv te zien en daarnaast bevindt er zich op het internet een livestream van deze Vlaamse wegwielerwedstrijd.

Historie: Elfstedenronde in het wielrennen

Herkomst van de naam

De Elfstedenronde is een Belgische wielerkoers die voor het eerst werd verreden in 1943. De naam van deze wielerwedstrijd is geïnspireerd door de legendarische Nederlandse schaatswedstrijd 'de Elfstedentocht'. Zoals men bij de Elfstedentocht in Friesland langs elf steden schaatst, zo fietst men bij de Elfstedentocht in Vlaanderen eveneens langs elf steden.

Begintijd

In 1943 werd de eerste editie van de Belgische Elfstedentocht gewonnen door de Belg André Declerck. Vervolgens werd de wedstrijd in 1944, mede vanwege de oorlogsomstandigheden, niet verreden. De tweede editie van de Elfstedenronde vond plaats in 1945. Vanaf dat jaar tot en met 1974 werd deze Vlaamse wielerwedstrijd elk jaar verreden.

Grote namen

Er staan veel grote namen op de erelijst van deze Vlaamse wielerkoers. In 1951 zegevierde bijvoorbeeld Marcel Kint, in 1961 won de legendarische Rik van Steenbergen en in 1963 ging de zege naar de Nederlander Peter Post. De 'Keizer van Herentals', Rik van Looy, pakte in 1965 de zege in deze koers, Patrick Sercu won in 1973 en Freddy Maertens won in 1974.

Korte heropstanding

Na die editie van 1974 werd deze wedstrijd jarenlang niet meer georganiseerd. Pas in 1987 werd deze wedstrijd weer nieuw leven in geblazen. Dat jaar won de Nederlander Jos Lammertink. Vervolgens werd de wedstrijd ook nog georganiseerd in 1988 en 1989. In die jaren wonnen respectievelijk Roger Ilegems en Rudy Patry. Daarna verdween de wedstrijd echter weer jarenlang van de kalender. Er leek toen definitief een einde te zijn gekomen aan de geschiedenis van de Belgische Elfstedenronde.

Trivia: een Nederlandse Elfstedenronde

In de jaren tachtig heeft er ook een Nederlandse profwielerwedstrijd bestaan die eveneens de Elfstedenronde werd genoemd. De officiële naam van die koers was de 'Friese Elfstedenronde - Ronde van Friesland'. Net als de Elfstedentocht voor schaatsers ging ook deze Friese Elfstedentocht langs alle elf Friese steden. Deze profronde werd vier keer gehouden. Jacques Hanegraaf won deze Nederlandse Elfstedenronde in 1985, Frank Verleyen in 1986, Hans Daams in 1987 en Peter Pieters in 1988.

Nieuw leven: Elfstedenronde in plaats van de Ronde van Vlaanderen

In 2016 besloot men om met ingang van 2017 de Belgische Elfstedenronde te Brugge toch weer nieuwe leven in te blazen. Wat was de reden om deze wielerkoers na zoveel jaren uit de dood te laten herrijzen? Jarenlang was Brugge de startplaats van de Ronde van Vlaanderen. Dat was jaarlijks het grootste wielerevenement in deze West-Vlaamse stad.

Met ingang van 2017 is de start van de Ronde van Vlaanderen echter naar Antwerpen verhuisd. In Brugge is men toen gaan filosoferen, hoe men het verlies van dit grote evenement enigszins op zou kunnen vangen. Uiteindelijk heeft men dus besloten om, samen met organisatiebureau Golazo, op grootse wijze de Elfstedenronde te laten herrijzen, om zo weer een aanzienlijk wielerevenement binnen haar stadsgrenzen te krijgen.

Uitslag Elfstedenronde 2017

In 2017 werd de Elfstedenronde gewonnen door de Belg Wout van Aert. In de eindsprint van een kopgroep versloeg hij de Nederlander Mathieu van der Poel. Beide befaamde crossers demonstreerden op die dag weer eens, hoe goed zij ook zijn als wegwielrenners. Achter de twee veldritkampioenen finishte de Belg Lawrence Naesen als derde in de Elfstedenronde 2017.

Uitslag Elfstedenronde 2018

In 2018 eindigde de Elfstedenronde in een groepssprint. De zege ging naar de Brit Adam Blythe. Op de tweede plek eindigde
de Fransman Hofstetter en op de derde plek eindigde August Jensen.

Bruges Cycling Classic? Ride Bruges? Brugge Promotie

Hoewel de Elfstedenronde de naam is die in Vlaanderen en Nederland voor deze koers wordt gebruikt, ziet men dat er in andere landen een andere naam voor deze wielerkoers wordt gebruikt. Vaak noemt men het de 'Bruges Cycling Classic' (niet te verwarren met de Brussels Cycling Classic die in het najaar wordt verreden). Ook gebruikt men vaak de naam 'Ride Bruges'. Op de officiële UCI-kalender van het seizoen 2017 was deze wedstrijd namelijk oorspronkelijk aangemeld onder de naam 'Ride Bruges - Bruges Cycling Classic'. Deze naam is makkelijker voor de internationale communicatie, maar voor Vlaanderen en Nederland is de karakteristieke en historische naam Elfstedenronde natuurlijk heel wat mooier.

Programma: Elfstedenronde 2019

De profwedstrijd wordt verreden op zondag 23 juni. Er is bij dit evenement ook aandacht voor breedtesport. Op de dag daarvoor, zaterdag 22 juni, staan er in Brugge tochten voor wielertoeristen en recreanten op het programma.

Parcours Elfstedenronde 2019

De profwedstrijd gaat op zondag 23 juni van start om 11u45 op de Markt in het centrum van Brugge. Het eerste deel van de route gaat grotendeels richting het zuiden: langs Oostkamp, Wingene en Tielt rijdt het peloton naar Izegem. Vervolgens rijden de renners richting het westen via Roeselare en Diksmuide. Vanuit Nieuwpoort rijden de renners weer terug richting Brugge. Daar worden nog een aantal ronden op een plaatselijk circuit in Brugge verreden. De finishlijn bevindt zich op de Buitenkruisvest. De afstand van het parcours is circa 198,9 kilometer. Er zijn 20 kasseistroken opgenomen in het parcours. De finish van deze wedstrijd wordt al verwacht rond half vijf.

Deelnemers: startlijst Elfstedenronde 2019

Teams op de startlijst

Welke teams staan bij deze Vlaamse koers op de startlijst? Tot de ploegen op de voorlopige deelnemerslijst behoren onder meer Deceunick-QuickStep, Cofidis, Lotto-Soudal, UAE Team Emirates, Roompot-Charles, Team Total - Direct Energie, Wanty Groupe Gobert, Sport Vlaanderen, Corendon-Circus en de Israel Cycling Academy.

Startlijst met rugnummers

Welke prominente coureurs staan op de startlijst met rugnummers? Tot de prominente deelnemers op de startlijst behoren onder meer Niki Terpstra, Fabio Jakobsen, Zdenek Stybar, Nacer Bouhanni, Jan-Willem van Schip, Bryan Coquard, Adam Blythe, Toon Aerts, Jasper Philipsen, Bjorn Lambrecht, Roberto Ferrari, Thimonty Dupont en Jens Keukeleire.

Voorbereiding BK en NK wielrennen

Voor veel Belgische renners wordt de 'Elfstedenronde - Brugge 2019' beschouwd als een mooie voorbereidingswedstrijd op het Belgisch Kampioenschap wielrennen dat op 30 juni plaatsvindt. Voor veel Nederlandse deelnemers is het een mooie voorbereidingskoers op het Nederlands kampioenschap wielrennen.

Live op tv: Sporza

De Elfstedenronde 2019 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). De uitzending van de Elfstedenronde vindt plaats op de Vlaamse zender één, als onderdeel van het programma 'Sporza op Zondag'. Het programma Sporza op Zondag begint op zondag 23 juni 2019 om 14u30. De live-uitzending van de Elfstedenronde begint volgens hun programmering rond 14u50.

Livestream Elfstedenronde op 23 juni 2019

Livestream Sporza

De Elfstedenronde 2019 is ook online via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. Dit is een gratis livestream van deze Vlaamse koers. Deze livestream van de Elfstedenronde begint om 14u45. De livestream bevindt zich op de middag van 23 juni in de rubriek 'nu live'. Helaas voor de Nederlandse wielerfans is deze officiële livestream wel geo-restricted. Dat houdt in dat men in België wel naar deze livestream kan kijken, maar voor andere landen is deze stream geblokkeerd.

Livestream Eurosport

De Elfstedenronde 2019 wordt ook per livestream uitgezonden door Eurosport. Hun livestream begint om 15u00. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die dienst te hebben om de livestream van Eurosport bij deze Elfstedenronde te kunnen bekijken.

Livestream Go App

Het is ook mogelijk om de Elfstedenronde via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Die livestream is legaal beschikbaar in de hele EU. De Go App waarop deze livestream zich bevindt, is een dienst van Ziggo. Met deze app kan men dus ook vanuit een ander land geheel legaal per livestream naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Deze app waarmee men per livestream tv kan kijken is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo.

Uitslag Elfstedenronde 2019

 1. Tim Merlier (Bel)
 2. Fabio Jakobsen (Ned)
 3. Jasper Philipsen (Bel)
 4. Timothy Dupont (Bel)
 5. Baptiste Planckaert (Bel)
 6. Nacer Bouhanni (Fra)
 7. Piotr Havik (Ned)
 8. Geoffrey Soupe (Fra)
 9. Jesper Asselman (Ned)
 10. Otto Vergaerde (Bel)

Voorgaand editie: Uitslag Elfstedenronde 2018

 1. Adam Blythe (UK) in 4u16'33"
 2. Hugo Hofstetter (Fra) z.t.
 3. August Jensen (Noo) z.t.
 4. Alexander Krieger (Dui) z.t.
 5. Timothy Dupont (Bel) z.t.
 6. Lorenzo Manzin (Fra) z.t.
 7. Milan Menten (Bel) z.t.
 8. Marcel Meisen (Dui) z.t.
 9. David van der Poel (Ned) z.t.
 10. Kevin Deltombe (Bel) z.t.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Primus Classic 2021, live op tv en livestreamPrimus Classic 2021, live op tv en livestreamIn september 2021 wordt de Primus Classic Impanis - van Petegem verreden. In het verleden heette deze wedstrijd de Grote…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
New York Marathon 2021 - live op tv en livestreamNew York Marathon 2021 - live op tv en livestreamIn november 2021 wordt de marathon van New York gehouden. Dit is de 50e editie van de TCS New York City Marathon. Deze m…

Tour de France 2017: prijzengeldTour de France 2017: prijzengeldDe Tour de France 2017 wordt verreden van 1 tot en met 23 juli. Het totale prijzengeld dat de renners en teams tijdens d…
Hammer Series: Een dynamisch wielrenformatHammer Series: Een dynamisch wielrenformatDe Hammer Series is een wielerwedstrijd die in drie aaneengesloten dagen gereden wordt. In tegenstelling tot andere wiel…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/elfstedenronde/prof/2017/downloads/parcours/kaart.pdf
 • http://www.demorgen.be/sport/nieuwe-wielerwedstrijd-rond-brugge-wordt-elfstedenronde-bfdedebb/
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/263522/elfstedenronde-krijgt-clash-tussen-van-der-poel-en-van-aert.html
 • https://wielrennen.startpagina.nl/forum/topic/1845112/elfstedentocht-gereden-door-profwielrenners/?page=3
 • http://dewielersite.net/db2/wielersite/wedstrijdfiche.php?wedstrijdid=3102

Reageer op het artikel "Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!