Tour de France 2017: prijzengeld

Tour de France 2017: prijzengeld De Tour de France 2017 wordt verreden van 1 tot en met 23 juli. Het totale prijzengeld dat de renners en teams tijdens deze ronde kunnen verdienen bedraagt ruim 2 miljoen euro. Hoe ziet het prijzenschema van de Tour de France 2017 eruit? Hoeveel prijzengeld ontvangt bijvoorbeeld de Tourwinnaar? En hoe groot is de rol van prijzengeld eigenlijk binnen het wielrennen, vergeleken met andere sporten?

Prijzengeld in andere sporten

Bij het profwielrennen speelt het prijzengeld doorgaans een veel minder grote rol dan in andere profsporten. Voor topwielrenners is het prijzengeld relatief gezien slechts een bijzaak vergeleken met andere inkomstenbronnen (zoals loon en startgeld). Een voorbeeld van een sport waarin het prijzengeld fundamenteel een veel grotere rol speelt is darts.

Darts

Voor veel profdarters is het prijzengeld niet alleen hun belangrijkste inkomstenbron. Prijzengeld is bij darts zelfs de alles overstijgende factor waaraan prestaties worden afgemeten: de wereldranglijst (PDC Order Of Merit) wordt bijgehouden op basis van het totale prijzengeld dat de darters op bepaalde toernooien hebben gewonnen.

Op die wereldranglijst staat dus bijvoorbeeld niet vermeld hoeveel punten iemand heeft behaald (er bestaat immers geen puntensysteem bij deze ranking), maar er staat puur hoeveel prijzengeld (in Britse Ponden) hij heeft verdiend. Via die geldranking kunnen de darters zich plaatsen voor grote toernooien, zoals het WK darts.

Tennis

Ook in de wereld van het proftennis speelt het prijzengeld van origine een grote rol. Decennialang werd het belang van tennistoernooien uitgedrukt in het totale prijzengeld dat er te verdienen was. Als de vraag werd gesteld: 'Hoe belangrijk is dit toernooi?' Dan was een logisch antwoord: 'Het is een 750.000 dollar-toernooi.'

Door diverse structurele hervormingen binnen de tenniswereld is die publicitaire rol van het prijzengeld wel wat gedaald. Toch is er nog steeds wel een duidelijke band. Wanneer men anno 2017 vraagt hoe belangrijk het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam is, dan is een logisch antwoord: 'Het is een ATP World Tour 500 toernooi.' Hierbij zegt men impliciet dat de winnaar 500 punten voor de wereldranglijst krijgt, maar ook 500.000 dollar verdient. Bij een ATP World Tour 250 toernooi krijgt de winnaar bijvoorbeeld 250 punten en 250.000 dollar.

Formule 1

In de wereld van de Formule 1 kan het prijzengeld, met name voor de kleinere teams, een grote, doorslaggevende rol spelen. Er zijn in die sport enorme kapitalen aan prijzengeld te verdienen en met name voor de privéteams is dat geld een belangrijke inkomstenbron. Een belangrijk voorbeeld was het Manor Racing F1 Team.

In het seizoen 2016 stond Manor lange tijd op de tiende plek in het ploegenklassement. Zij zouden bij het behouden van die positie voldoende geld uit de prijzenpot van de Formule 1 krijgen, om ook in 2017 weer actief te kunnen zijn. Maar wat gebeurde er? In de voorlaatste wedstrijd van het seizoen werd Manor in het ploegenklassement ingehaald, waardoor ze slechts als elfde het seizoen beëindigden. Hierdoor kregen ze extreem veel minder prijzengeld, waardoor het team vervolgens failliet moest worden verklaard en dus in 2017 niet meer in de Formule 1 actief kon zijn.

Financiële verdiensten bij wielrennen

Bij het wielrennen speelt het prijzengeld een veel minder grote rol dan bij de hierboven genoemde sporten. De belangrijkste inkomstenbron voor een wielrenner is het salaris dat hij van zijn sponsorploeg krijgt. Aan dat standaardsalaris is vaak nog een bonusstelsel gekoppeld, zodat de renner bij grote prestaties een extra bedrag krijgt van z'n ploeg. Daarnaast kan een wielrenner ook nog inkomsten hebben via privésponsoren.

Startgeld

Een andere belangrijke inkomstenbron is het startgeld dat wielrenners bij bepaalde wedstrijden krijgen (bijvoorbeeld bij criteriums). In het verleden, tot ver in de jaren tachtig, was het startgeld voor veel wielrenners minstens zo'n belangrijke inkomstenbron als het salaris dat ze bij hun ploeg verdienden. Veel toprenners reden in die tijd ook zeer veel criteriums en ook baanwielerwedstrijden (zoals zesdaagsen) omdat daarbij veel startgeld te verdienen was.

Lemond en de salarisrevolutie

In de jaren tachtig heeft er, mede door de komst van wereldsterren zoals Greg Lemond en zakenmensen zoals Bernard Tapie, een enorme groei plaatsgevonden in de salarissen van de profwielrenners. Sindsdien is duidelijk het loon van de ploeg (vaak in combinatie met een bonusstelsel) de belangrijkste inkomstenbron van wielrenners, al worden er daarnaast nog steeds grote bedragen verdiend als startgeld in criteriums.

Prijzengeld bij wielrennen

Maar hoe zit het dan met het prijzengeld dat bij wielerwedstrijden te verdienen is? Bij veruit de meeste profwielerploegen is het de gewoonte dat het prijzengeld dat een wielrenner verdient automatisch verdeeld wordt binnen zijn ploeg. Als een renner bijvoorbeeld duizend euro wint, dan vindt er een verdeling van dat bedrag plaats onder zijn ploeggenoten en ook gaat het deels naar de overige personeelsleden van het team (zoals mechaniekers).

Teamspirit

Wielrennen is natuurlijk deels een individuele sport en deels ook een teamsport. Deze verdeling van het prijzengeld is bedoeld ter bevordering van de teamspirit. Men hoopt dat renners hierdoor eerder geneigd zijn om als knecht bijvoorbeeld lange tijd op kop te beuken voor hun kopman.

Sommige mensen zullen zich toch afvragen of het niet sneu is voor een renner die een wedstrijd heeft gewonnen, dat hij zijn prijzengeld moet verdelen. Daar staat echter tegenover dat hij dankzij die winst in een wedstrijd doorgaans zal kunnen rekenen op een bonus van de sponsorploeg, daarnaast ook op een hoger salaris in het volgende seizoen en bovendien op hogere startgelden voor diverse criteriums na de Tour. Meestal zijn die bonus, die salarisverhoging en dat startgeld samen veel meer dan het prijzengeld van die overwinning.

Prijzengeld Tour de France 2017

Hoeveel prijzengeld is er te verdienen in de Tour de France 2017? De totale prijzenpot is bij deze ronde ruim 2 miljoen euro. In 2016 bedroeg het totale prijzengeld 2.295.850 euro. In 2017 heeft men hetzelfde prijzenschema. Hoeveel prijzengeld de organisatie in 2017 exact zal moeten uitbetalen, zal mede afhankelijk zijn van het aantal renners dat de Tour uitrijdt.

Algemeen klassement

Het grootste bedrag uit de prijzenpot van de Tour 2017 wordt vanzelfsprekend door de eindwinnaar verdiend. Wie in Parijs op de eerste plek staat in het eindklassement, krijgt als beloning daarvoor 500.000 euro uit de prijzenpot. Voor elke dag dat iemand in de gele trui rijdt, krijgt hij 500 euro. Elke renner die de Tour uitrijdt ontvangt daarvoor prijzengeld. Vanaf de 21e tot en met de laatste plek in het algemeen klassement krijgen de renners als beloning 1000 euro voor het uitrijden van de Tour.

Prijzengeld top 10 algemeen klassement:

 1. 500.000 euro
 2. 200.000 euro
 3. 100.000 euro
 4. 70.000 euro
 5. 50.000 euro
 6. 23.000 euro
 7. 11.500 euro
 8. 7600 euro
 9. 4500 euro
 10. 3800 euro

Overige klassementen

De winnaar van de groene trui (puntenklassement) en de bolletjestrui (bergklassement) ontvangen beiden 25.000 euro. De winnaar van de witte trui (jongerenklassement) ontvangt 20.000 euro. Per dag dat een renner in de groene trui of de bolletjestrui of de witte trui rijdt, krijgt hij 300 euro.

Strijdlust

Per dag wordt er door een jury een renner verkozen tot de 'meest strijdlustige renner van de etappe'. Deze coureur ontvangt een bonus van 2000 euro. Aan het einde van de Tour wordt bepaald wie de strijdlustigste coureur van de gehele wedstrijd was. Dit klassement heet de 'Super Combatif'. De eindwinnaar ontvangt 20.000 euro.

Ploegenklassement

Teams kunnen ook geld verdienen via het ploegenklassement. Het team dat het ploegenklassement in de Tour wint, krijgt 50.000 euro. Per dag is er een prijs van 2800 euro te verdienen voor het team dat het beste presteert.

Daguitslag

Bij elke etappe krijgen de eerste twintig renners in de uitslag prijzengeld. De etappewinnaar krijgt 11.000 euro, de nummer twee krijgt 5500 euro. De nummer twintig in de daguitslag krijgt nog 300 euro.

Prijzengeld top 10 rituitslag:

 1. 11.000 euro
 2. 5500 euro
 3. 2800 euro
 4. 1500 euro
 5. 830 euro
 6. 780 euro
 7. 730 euro
 8. 670 euro
 9. 650 euro
 10. 600 euro

Tussensprints en bergsprints

Tijdens de etappes is er onderweg ook geld te verdienen. Zo is er in elke rit (behalve in de tijdritten) een tussensprint. Wie daar als eerste doorkomt ontvangt 1500 euro. Wie daar als tweede passeert krijgt 1000 euro. De nummer drie krijgt 500 euro. Ook op de bergtoppen is geld te verdienen. Zo krijgt de renner die als eerste over de top van een buitencategorie col rijdt een bonus van 800 euro. Daarnaast is er nog één extra grote prijs aan een berg verbonden: de renner die als eerste over de Col du Galibier rijdt, wint de zogenaamde 'Souvenir Henri Desgrange', waaraan een bonus van 5000 euro verbonden is.

Geldklassement

Elk jaar wordt er tijdens de Tour de France een geldklassement bijgehouden, dat meestal op de rustdagen en na afloop van de Tour wordt gepubliceerd. Dit overzicht is niet zo zeer om puur financiële redenen interessant (de renners en ploegen hebben immers andere, grotere inkomstenbronnen). Het overzicht is wel interessant omdat het globaal aangeeft welke ploegen goed hebben gepresteerd tijdens de Tour. Het is wat dat betreft vaak een betere afspiegeling van de prestaties van een ploeg dan het officiële 'gewone' ploegenklassement, dat immers slechts om de tijden gaat van de beste drie renners van een ploeg in elke etappe. Na afloop van de Tour de France 2017 wordt hier de uitslag geplaatst van het geldklassement van deze Tour.

Tussenstand Geldklassement eerste rustdag (10 juli):

 1. QuickStep 51.660 euro
 2. Sky 38.430
 3. FDJ.fr 26.320
 4. Direct Energie 25.190
 5. Sunweb - Giant 24.550
 6. Cannondale Drapac 19.580
 7. Bora - Hansgrohe 19.560
 8. Lotto Soudal 18.830
 9. Astana Pro Team 18.340
 10. Wanty Groupe Gobert 17.770
 11. BMC Racing Team 16.180
 12. Katusha Alpecin 15.910
 13. TEAMLottoNL-Jumbo 12.990
 14. Dimension Data 10.980
 15. AG2R 7.740
 16. UAE Team Emirates 7.250
 17. Orica Scott GreenEdge 5.290
 18. Fortuneo 3.910
 19. Cofidis - Le Credit par Téléphone 3.670
 20. Movistar Team 3.230
 21. Trek Factory Racing - Segafredo 3140
 22. Bahrain Merida 1680

Tussenstand Geldklassement tweede rustdag (17 juli):

 1. QuickStep 84.860 euro
 2. Sunweb Giant 58.590
 3. Sky 54.790
 4. Lotto Soudal 32.070
 5. Direct Energie 29.560
 6. Wanty Groupe Gobert 29.420
 7. BMC 29.270
 8. FDJ 28.390
 9. Trek Factory Racing - Segafredo 27.930
 10. Cannondale Drapac 26.880
 11. Bora-Hansgrohe 25.490
 12. TEAMLottoNL-Jumbo 25.160
 13. AG2R La Mondiale 23.330
 14. Astana 22.790
 15. Dimension Data 21.880
 16. Katusha Alpecin 17.810
 17. UAE Team Emirates 17.640
 18. Fortuneo-Oscaro 11.250
 19. Movistar Team 10.010
 20. Orica-Scott 9.510
 21. Cofidis - Le Credit par Téléphone 6.310
 22. Bahrein Merida 3.110

Eindstand geldklassement Tour de France 2017

 1. Team Sky 716.590 euro
 2. Cannondale Drapac 243.250
 3. Sunweb-Giant 177.790
 4. AG2R 173.040
 5. QuickStep 115.440
 6. Lotto Soudal 87.590
 7. Astana 81.080
 8. TEAMLottoNL-Jumbo 77.250
 9. Trek-Segafredi 69.580
 10. Orica 66.900
 11. UAE Team Emirates 63.910
 12. Dimension Data 59.710
 13. BMC 59.120
 14. Bora - Hansgrohe 55.290
 15. Direct Energie 43.720
 16. Wanty-Groupe Gobert 39.360
 17. Katusha-Alpecin 33.880
 18. FDJ.fr 32.720
 19. Fortuneo 28.150
 20. Team Movistar 24.090
 21. Bahrein - Merida 19.960
 22. Cofidis - Le Credit par Téléphone 19.230

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsTour de France 2020: betekenis van de truien van de winnaarsElke wielerploeg in de Tour de France heeft zijn eigen kleuren, de kleuren van de sponsor, maar de wielrenners strijden…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Wedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenWedstrijd- en ploegcategorieën binnen het wielrennenIn het wielrennen zijn er verschillende niveau's voor wedstrijden en ploegen. Niet elke wedstrijd is namelijk even belan…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.

Wielerkalender 2018: wedstrijden en teamsWielerkalender 2018: wedstrijden en teamsJanuari 2018 start het nieuwe seizoen voor het wielrennen weer. Waar het voetbalseizoen halverwege het jaar begint, star…
Elfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamElfstedenronde 2019 (Brugge), live op tv en livestreamOp zondag 23 juni 2019 wordt in België de Elfstedenronde verreden. De start en de finish van deze Vlaamse wielerkoers zi…
Bronnen en referenties
 • https://www.deondernemer.nl/nieuwsbericht//171362/prijzengeld-tour-de-france-2017-dik-2-miljoen-te-verdelen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/ATP_Rankings
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/PDC_Order_of_Merit
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Manor_Racing

Reageer op het artikel "Tour de France 2017: prijzengeld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!