InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Wielrennen: Grote Rondewinnaars die in 2017 prof zijn

Wielrennen: Grote Rondewinnaars die in 2017 prof zijn

Wielrennen: Grote Rondewinnaars die in 2017 prof zijn Grote Rondes zijn de allerbelangrijkste wedstrijden van het jaar in de wielersport. De deelnemers moeten drie weken lang over de hoogste bergen heen en ze rijden in die drie weken meer dan drieduizend kilometer. Er zijn drie Grote Rondes, waarvan de Tour de France het bekendste is. De andere twee Grote Rondes, de Vuelta a Espana en de Giro d'Italia, hebben echter ook een hoog aanzien. Begin juli 2017 waren er acht actieve oud-Grote Rondewinnaars. Vier daarvan wonnen één keer een Grote Ronde en de andere vier wonnen meerdere keren een Grote Ronde.

Damiano Cunego - winnaar van één Grote Ronde

Het begin van zijn carrière

Damiano Cunego werd in 2002 profwielrenner bij Saeco, nadat hij in de jaren daarvoor veel had laten zien in wedstrijden van een lager niveau. Al in zijn tweede profjaar mocht hij debuteren in een Grote Ronde en dat deed hij niet eens zo heel erg slecht. Aan dit resultaat was echter nog niet te zien wat voor topprestaties hij in 2004 zou behalen.

De Giro d'Italia van 2004

Na z'n eindoverwinning in de Giro del Trentino mocht Damiano Cunego voor eigen kans rijden in de Giro d'Italia van 2004. Dat deed hij niet zonder succes. Al in de heuvelachtige tweede etappe was hij voor de eerste keer de beste en ook in de bergen kon eigenlijk niemand hem volgen. Uiteindelijk kwam hij met twee minuten voorsprong aan in Milaan en dus won hij al op 22-jarige leeftijd een Grote Ronde. Na zijn overwinning in de Giro d'Italia kreeg hij al gauw de bijnaam Il Piccolo Principe (De Kleine Prins).

Z'n carrière na de Giro d'Italia van 2004

Na zijn overwinning in de Giro d'Italia van 2004 heeft Damiano Cunego nooit meer het niveau gehaald dat hij tijdens zijn overwinning had. Hij reed nog wel drie keer top tien in de Giro d'Italia en één keer in de Tour de France, maar dicht bij de eindzege kwam hij nooit meer. Wel wist hij nog drie keer het monument, één van de vijf grootste eendagswedstrijden in het wielrennen, Il Lombardia te winnen.

Alejandro Valverde - winnaar van één Grote Ronde

Het begin van zijn carrière

Alejandro Valverde begon zijn profcarrière in 2002 bij Kelme - Costa Blanca. Daar mocht hij gelijk in zijn eerste profjaar debuteren in de Vuelta a Espana. Hij liet daar al een paar keer goede dingen zien, maar wist de wedstrijd niet uit te rijden. In 2003 brak hij pas echt door. Hij reed een paar goede klassementen in wedstrijden zoals de Vuelta al Pais Vasco en de Vuelta a Andalucia. Er werd daardoor wel wat verwacht van hem in de Vuelta a Espana van dat jaar, maar wat hij daar presteerde was ver boven alle verwachtingen. Hij won namelijk wel twee etappes en werd derde in het eindklassement.

Topper in de heuvels

In de jaren na zijn eerste podiumplaats in een Grote Ronde toonde Alejandro Valverde dat hij echt goed mee kon gaan in de Grote Rondes, maar het lukte hem steeds niet om er daar één van te winnen. Wel toonde hij dat hij eigenlijk meer een renner is voor de heuvelwedstrijden. Hij won namelijk twee keer Liége - Bastogne - Liége en één keer La Flèche Wallonne. In die jaren kreeg hij de bijnaam El Imbatido (De Onverslagene).

Eindelijk toch een Grote Ronde

In 2009 vielen de prestaties van Alejandro Valverde in de heuvelklassiekers een beetje tegen, maar de Vuelta a Espana van dat jaar maakte alles weer goed. Daarin was hij namelijk eindelijk toch de beste. Hij won geen enkele etappe, maar had toch bijna een minuut voorsprong op Samuel Sanchez aan het eind van de wedstrijd.

Dopingschorsing en terugkeer in het peloton

In 2010 werd Alejandro Valverde geschorst door betrokkenheid bij Operation Puerto, een dopingzaak waarin meer dan 200 atleten betrokken waren. Hierdoor verloor hij onder andere de eindwinst in de Tour de Romandie. In 2012 keerde hij weer terug in het peloton. Hij leek weer even sterk als voor zijn schorsing en reed in de jaren die daarna volgden tot 2017 nog negen keer top tien in een Grote Ronde. Daarnaast won hij ook nog heel wat grote eendagswedstrijden.

Fabio Aru - winnaar van één Grote Ronde

Het begin van zijn carrière

Pure klimmer Fabio Aru begon zijn profcarrière in 2013 bij Astana. Hij had die ploeg overtuigd door zijn twee overwinningen in de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc van 2011 en 2012. In zijn eerste profjaar mocht hij met de Giro d'Italia gelijk een Grote Ronde rijden. In een bergetappe naar Tre Cime de Lavaredo werd hij knap vijfde en dat liet al een beetje zien hoe goed hij later zou worden. Toch verraste hij iedereen door derde te eindigen in de Giro d'Italia van 2014.

De eerste Grote Ronde-overwinning en een teleurstelling

Na een tweede plek in de Giro d'Italia van 2015, won Fabio Aru de Vuelta a Espana van 2015 na een mooi gevecht met Tom Dumoulin. Tom Dumoulin begon aan de laatste bergetappe met een handvol secondes voorsprong, maar hij moest lossen en daardoor kon Fabio Aru toch nog de leiding overnemen. In 2016 en 2017 probeerde hij de Tour de France te winnen, maar dat ging steeds een stuk minder goed. In de laatste bergritten verloor hij telkens veel tijd, maar in de toekomst gaat hij het zeker nog wel een keer proberen.

Tom Dumoulin - winnaar van één Grote Ronde

Het begin van zijn carrière

Tom Dumoulin begon zijn profcarrière in 2012. Hij was op dat moment vooral een renner die het moest hebben van zijn tijdrit. Hij kon wel redelijk klimmen, maar dat was bij lange na niet goed genoeg om bergop een wedstrijd te kunnen winnen. De eerste keer dat hij het bergop wel liet zien was in de Tour de Suisse van 2014.

Bijna de overwinning in de Vuelta a Espana

In 2015 wilde Tom Dumoulin vol gaan voor de overwinning in de tijdrit in Utrecht in de Tour de France. Hij werd echter maar vierde en toen viel hij ook nog eens uit in de derde etappe naar Huy. Daarna zette hij al snel de knop om naar de Vuelta a Espana. In die Vuelta a Espana reed hij tot eigen verbazing een goed klassement. Hij begon aan de laatste bergrit zelfs in de leiderstrui, maar die verloor hij toch nog aan Fabio Aru. Hij zakte er toen nog helemaal doorheen en eindigde pas zesde.

Giro d'Italia 2017

In de Giro d'Italia van 2017 ging Tom Dumoulin voor het eerst vol voor een klassement. Dat lukte hem een stuk beter dan in de Vuelta a Espana van 2015. In de tijdritten wist hij genoeg tijd terug te pakken om de tijd die hij verloor in de bergen goed te maken en daardoor lukte het hem om voor het eerst een Grote Ronde te winnen.

Alberto Contador - winnaar van zeven Grote Rondes

Het begin van zijn carrière

De Spanjaard Alberto Contador, met de bijna El Pistolero, begon zijn carrière in 2003. Ondanks goede prestaties mocht hij in de Tour de France van 2005 pas voor het eerst een Grote Ronde rijden. Daar vielen zijn prestaties redelijk tegen. Wel reed hij heel erg goed in etappekoersen van één week.

Eerste overwinning in een Grote Ronde

De tweede keer dat Alberto Contador een Grote Ronde reed was de Tour de France van 2007. Daarin reed hij lang op de tweede plek in het klassement, maar in de zeventiende etappe werd Michael Rasmussen uit de Tour de France gehaald en mocht Alberto Contador de gele trui aantrekken. Die leiderstrui gaf hij vervolgens niet meer weg.

De beste in alle Grote Rondes

Na zijn overwinning in de Tour de France van 2007, wilde Alberto Contador ook de andere twee Grote Rondes winnen. Daardoor besloot hij in 2008 niet de Tour de France te rijden, maar de Giro d'Italia en de Vuelta a Espana. Dat bleek een goede keuze, want uiteindelijk won hij beide Grote Rondes. In 2009 reed hij weer de Tour de France en ook daar was hij de beste.

Dopingschorsing

In 2010 won Alberto Contador de Tour de France na een felle strijd met Andy Schleck en in 2011 won hij de Giro d'Italia. Beide overwinningen werden hem echter afgenomen omdat hij geschorst werd voor het gebruikt van Clenbuterol.

De terugkeer na zijn schorsing

Eind 2012 keerde Alberto Contador terug van zijn schorsing. Hij won toen gelijk de Vuelta a Espana en leek dus nog even goed als in de jaren voor zijn schorsing. Dat bleek niet helemaal waar te zijn, want in de Tour de France wist hij nooit meer mee te doen om de eindoverwinning. Wel won hij verder nog één keer de Giro d'Italia in 2015 en één keer de Vuelta a Espana in 2014.

Vincenzo Nibali - winnaar van vier Grote Rondes

Het begin van zijn carrière

Vincenzo Nibali begon zijn profcarrière in 2005, maar hij overtuigde toen zijn ploegleiders nog niet heel erg. Mede daardoor reed hij pas in 2007 voor het eerste een Grote Ronde. Hij eindigde negentiende in de Giro d'Italia, maar liet wel een redelijk sterke indruk achter. Ook in de Grote Rondes die daarna volgden was hij sterk.

De eerste overwinning in een Grote Ronde

Na een podiumplek in de Giro d'Italia van 2010 werd er veel verwacht van Vincenzo Nibali in de Vuelta a Espana van datzelfde jaar. Die verwachting wist hij waar te maken. Hij versloeg namelijk de later voor doping geschorste Ezequiel Mosquera met bijna een minuut voorsprong.

Overwinningen in alle Grote Rondes

Na zijn overwinning in de Giro d'Italia van 2010 duurde het tot 2013 voordat Vincenzo Nibali weer een Grote Ronde won. Hij won in dat jaar de Giro d'Italia met een grote voorsprong. In 2014 wilde hij proberen om de enige Grote Ronde die nog ontbrak te winnen. Daardoor focuste hij zich vol op de Tour de France. Hij wist die wedstrijd te winnen, maar hij had wel heel erg veel geluk dat Chris Froome en Alberto Contador uitgevallen waren.

Nog een keer de Giro d'Italia

In 2016 wist Vincenzo Nibali voor de tweede keer de Giro d'Italia te winnen. Daar had hij dit keer wel een beetje geluk voor nodig. Steven Kruijswijk pakte minuten voorsprong op hem in het eerste deel van de Giro d'Italia, maar hij viel ver terug door een valpartij. Daardoor lukte toch nog om de Giro d'Italia te winnen. Dat geluk had hij niet in de GIro d'Italia van 2017. Toen was het Tom Dumoulin die won voor Nairo Quintana en Vincenzo Nibali.

Nairo Quintana - winnaar van twee Grote Rondes

Het begin van zijn carrière

Nairo Quintana begon zijn profcarrière in 2011 en in 2012 reed hij voor het eerst een Grote Ronde. Hij mocht namelijk starten in de Vuelta a Espana en dat deed hij niet onverdienstelijk. Hij was soms zo sterk dat zijn kopman Alejandro Valverde hem niet kon volgen. In de Tour de France van 2013 mocht hij vervolgens als kopman starten en daarin wist hij tweede te worden achter Chris Froome.

De eerste overwinning in een Grote Ronde

In 2014 was Nairo Quintana de beste in de Giro d'Italia. Hij had dan wel een grote voorsprong aan het eind van de ronde, maar daar had hij wel een coup voor nodig in de koninginnenrit over de Stelvio. In de Vuelta a Espana van datzelfde jaar was hij ook goed bezig. Hij viel echter uit na een tijdrit, waarin hij in de leiderstrui hard was gevallen.

Eindelijk verslaat hij Froome

In de Tour de France van 2015 en die van 2016 lukte het steeds niet om Chris Froome te verslaan. Hierdoor lukte het hem nog nooit om de Tour de France te winnen. Wel wist hij Chris Froome één keer te verslaan in de Vuelta a Espana van 2016. Hier had hij wel een coup voor nodig.

Chris Froome - winnaar van drie grote rondes

Het begin van zijn carrière

Chris Froome begon zijn carrière in 2008. De eerste vijf maanden deed hij dat nog onder een Keniaanse licentie, maar daarna onder een Britse. Hij mocht in zijn eerste jaar gelijk de Tour de France rijden, maar daar was nog niet aan te zien wat voor goede renner Chris Froome zou worden.

Voor het eerst wereldtop in de bergen

De eerste keer dat Chris Froome liet zien dat hij wel eens een Grote Ronde zou kunnen winnen was in 2012. Hij eindigde daar tweede omdat hij in een bergrit moest wachten op zijn kopman Bradley Wiggins, die er volledig doorheen zakte. Daardoor pakte Juan José Cobo 48 secondes op hem, terwijl hij uiteindelijk tweede eindigde in het klassement met dertien secondes achterstand. In 2013 was het weer Bradley Wiggins die in de weg zat. Hij eindigde tweede in de Tour de France achter Bradley Wiggins, maar hij toonde weer aan dat hij eigenlijk sterker was dan zijn ploeggenoot.

De eerste overwinning in een Grote Ronde

Daarna was Chris Froome van Bradley Wiggins af en wist hij vier keer de beste te zijn in de Tour de France. Dat lukte hem echter niet in de Vuelta a Espana. Hij werd daar nog twee keer tweede en is daardoor samen met Louis Ocana recordhouder in tweede plekken in de Vuelta a Espana.
© 2017 - 2018 Wicow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UCI World Tour 2017 - kalender en klassementenUCI World Tour 2017 - kalender en klassementenSinds 2011 is de UCI ProTour vervangen door de UCI World Tour, een reeks van meerdaagse rittenkoersen en eendagsklassiek…
Tour de France: wie is de beste klimmer van het peloton?Tour de France: wie is de beste klimmer van het peloton?De Alpen en de Pyreneeën zijn in de Tour de France het strijdtoneel voor de meest heldhaftige taferelen van het wielrenn…
Favorieten Vuelta 2017Favorieten Vuelta 2017De Vuelta Ciclista a Espana 2017 wordt verreden van 19 augustus tot en met 10 september. Dit is de 72e editie van de Ron…
Christopher FroomeChristopher Froome (wielrenner) is geboren en opgegroeid in Nairobi in Kenia op 20 mei 1985 en is een Britse wielrenner.…
Ronde van Frankrijk 2013 - ritoverzicht / ritwinnaarsRonde van Frankrijk 2013 - ritoverzicht / ritwinnaarsRonde van Frankrijk 2013 - Op 29 juni start in Porto-Vecchio de 100ste editie van de Ronde van Frankrijk. Hoewel er 90 k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ludovic, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171127&c=5
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171088&c=5
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171047&c=5

Reageer op het artikel "Wielrennen: Grote Rondewinnaars die in 2017 prof zijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wicow
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!