InfoNu.nl > Sport > Overige sport > België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestream

België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestream

België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestream Het Belgische vrouwenvoetbalteam neemt deel aan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2017, dat in Nederland wordt gehouden. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal dat België zich gekwalificeerd heeft voor een groot internationaal eindtoernooi. De bijnaam van het Belgische dameselftal is de ‘Belgian Red Flames’. De wedstrijden van België op dit EK vrouwenvoetbal 2017 zijn live te volgen op tv bij Sporza (VRT). Ook is dit EK voetbal via een livestream op het internet te bekijken.

Geschiedenis: Vrouwenvoetbal in België

De geschiedenis van het damesvoetbal in België begon eigenlijk in 1921, toen er voor het eerst officieel een voetbalclub voor vrouwen werd opgericht: de Brussels Femina Club. Deze vereniging kreeg te maken met sterke tegenwerking van de conservatieve Belgische voetbalbond. Desondanks werden er in de daaropvolgende jaren ook diverse andere vrouwenvoetbalclubs in België opgezet. Omdat de officiële Belgische voetbalbond het damesvoetbal niet zag zitten, besloten de vrouwenclubs om een eigen, 'illegale' competitie op te zetten en de Belgische voetbalvrouwen begonnen toen ook een eigen, 'illegaal' nationaal vrouwenteam.

De illegale damescompetitie vond voor het eerst plaats in 1924 en bleef bestaan tot 1934. De Belgische bond verzette zich hier al die tijd tegen. Herenvoetbalclubs die damesclubs op hun velden lieten voetballen konden ook sancties krijgen van de bond. Mede vanwege die tegenwerking kwam er medio jaren dertig een einde aan die eerste Belgische vrouwenvoetbalcompetitie.

Pas eind jaren zestig zou het vrouwenvoetbal weer een serieuze opleving krijgen in België. Dat werd toen al snel heel wat beter opgepikt door de Belgische voetbalbond dan circa een halve eeuw eerder. Met ingang van 1971 organiseerde de bond (KBVB) namelijk officiële vrouwencompetities.

Nationaal Vrouwenvoetbalteam van België: Red Flames

Debuut

Begin jaren zeventig ontstond er ook een officieel Belgisch nationaal vrouwenelftal. Deze ploeg speelde op 30 mei 1973 in Reims haar eerste interland. De tegenstander was Frankrijk. Dit debuut van de Belgische vrouwen was een succes: ze wonnen met 1-2 van de Franse voetbaldames.

Overwinningen en nederlagen

Wat zijn de grootste overwinningen die de Belgische voetbalvrouwen in de loop der jaren boekten? Twee keer slaagden zij erin om hun tegenstander met 11-0 te verslaan. In juni 2010 versloegen ze Azerbeidzjan met 11-0, in september 2014 versloegen ze Griekenland met 11-0. Wat zijn de grootste nederlagen die de Belgische voetbaldames hebben geleden? In september 1992 verloren ze met 8-0 van Noorwegen. In februari 2004 verloor België met 9-1 van de Spaanse voetbalvrouwen.

Records

De recordinternational van het Belgische vrouwenteam is Aline Zeler. Zij debuteerde in 2005 en heeft sindsdien 89 interlands gespeeld. Zij staat daarnaast tweede in de topscorerslijst met 28 doelpunten in die 89 wedstrijden. De topscorer aller tijden is Tessa Wullaert. Zij debuteerde in 2011 in het nationale team en is sindsdien uitgegroeid tot de sterspeelster van deze ploeg. Ze scoorde 29 doelpunten in 52 interlands.

Kwalificatie EK vrouwenvoetbal 2017

Decennialang probeerde het Belgische vrouwenteam zich vergeefs te plaatsen voor een groot internationaal eindtoernooi (EK, WK of Olympische Spelen). Het EK voetbal voor vrouwen 2017 is pas het eerste toernooi waarbij dat hen is gelukt. De Belgische voetbalvrouwen zaten bij de kwalificatiecyclus voor het EK damesvoetbal 2017 in groep 7. De Belgian Red Flames presteerden in diverse kwalificatiewedstrijden opvallend sterk. Ze eindigden uiteindelijk als tweede in deze groep, met 17 punten. Engeland werd eerste in deze groep met 20 punten. Servië werd derde met 10 punten. De eerste twee teams uit de eindstand van de poule kwalificeerden zich voor het EK voetbal voor dames 2017. België maakte tijdens deze kwalificatiecyclus indruk met onder meer een gelijkspel (uit) tegen Engeland en met zeer ruime zeges op Estland en Bosnië & Herzegovina.

Wereldranglijst

Mede door de mooie prestaties tijdens de kwalificatiewedstrijden, heeft het Belgische team in 2016 en 2017 een kleine opmars gemaakt in de FIFA-ranking (wereldranglijst). Jarenlang stonden de Belgische vrouwen rond de 30e plek. In 2017 staan zij echter op de 22e plaats, wat de hoogste plek is waarop ze ooit hebben gestaan.

Bondscoach: Ives Serneels

De bondscoach van het Belgische vrouwenvoetbalelftal is Ives Serneels. Hij werd op 16 oktober 1972 geboren in Bonheiden. In de jaren negentig was hij jarenlang een succesvolle verdediger bij Lierse SK. Daarna voetbalde hij nog enige jaren bij Westerlo, Denderleeuw en Dessel Sport. In de nadagen van z'n voetbalcarrière werd hij trainer bij die laatstgenoemde club. Vervolgens was hij ook als trainer actief bij Berchem Sport. In 2008 werd Serneels de jeugdcoördinator bij Lierse SK. Bij die club werd hij in 2010 de hoofdtrainer van het dameselftal. Een jaar later werd hij benoemd tot bondscoach van het Belgische vrouwenteam, the Belgian Red Flames.

Programma en speelschema: België op EK vrouwenvoetbal 2017

België zit bij het EK voetbal voor vrouwen 2017 in de eerste ronde in poule A, samen met Denemarken, Noorwegen en Nederland. Op 16 juli spelen de Red Flames hun eerste wedstrijd tegen Denemarken. Die match vindt plaats in het Stadion de Vijverberg te Doetinchem. De tweede wedstrijd van de Belgen, Noorwegen-België, vindt op 20 juli plaats in het Rat Verlegh Stadion te Breda. De derde en laatste poulewedstrijd, Nederland-België op 24 juli, vindt plaats in het Koning Willem II-stadion te Tilburg. Van de vier teams in elke poule van de eerste ronde gaan er twee door naar de volgende ronde (kwartfinales). België is op papier het minst sterke team van deze poule; de Belgische dames staan namelijk het laagst op de FIFA-ranking (wereldranglijst).

Programma: wedstrijden België

 • 16 juli 20u45: Denemarken-België 1-0
 • 20 juli 18u00: Noorwegen-België 0-2
 • 24 juli 20u45: België-Nederland 1-2

Live op tv - Belgian Red Flames op de UEFA Women's Euro 2017

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt de wedstrijden van het Belgische damesteam live op tv uit. Hieronder vindt u het uitzendschema. In Nederland worden alle wedstrijden van alle teams van het EK vrouwenvoetbal 2017 live op tv uitgezonden. Veel uitzendingen vinden echter plaats op de zender NPO Sport, wat een digitaal themakanaal is, waarop doorgaans (behalve in de zomer) de zender NPO Politiek te zien is. In Nederland zit deze zender in de meeste standaardpakketten voor digitale tv (bijvoorbeeld bij Ziggo op digitaal kanaal 502 en bij KPN op kanaal 100). Deze zender is echter in België niet op tv te bekijken. De wedstrijden van de UEFA Women's Euro 2017 worden ook live op tv uitgezonden door Eurosport.

Uitzendschema Sporza: UEFA Women's Euro 2017

 • 16 juli om 20u25: Denemarken-België op de Vlaamse zender één
 • 20 juli om 17u35 Noorwegen-België op de Vlaamse zender Canvas
 • 24 juli om 20u25: België-Nederland op de Vlaamse zender één

Uitzendschema NOS: wedstrijden België op het EK vrouwenvoetbal 2017

 • 16 juli: Denemarken-België op digitaal kanaal NPO Sport
 • 20 juli: Noorwegen-België op NPO Sport
 • 24 juli: België-Nederland op NPO1

Livestream: Sporza (VRT) en NOS Studio Sport

De wedstrijden van België op dit EK voetbal voor vrouwen zijn live op het internet te volgen via diverse livestreams. De Nederlandse publieke omroep NOS zal sowieso van elke wedstrijd van dit EK een livestream op haar site beschikbaar hebben. De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zal bij elke wedstrijd die de Belgian Red Flames spelen op het UEFA Women's Euro 2017 een stream beschikbaar hebben op de website van Sporza. De livestreams van de NOS en Sporza zijn mogelijk wel geo-restricted, vanwege de uitzendrechten. Dit houdt in dat de livestreams niet in elk land te bekijken zijn. De interlands van België op dit EK zijn ook te bekijken via een livestream op de Eurosport Player App. Voor het bekijken van de livestreams op deze app van Eurosport dient men echter wel een betaald abonnement af te sluiten.

Uitzendschema België - livestream van Sporza

 • Zondag 16 juli 20u25, België-Denemarken
 • Donderdag 20 juli 17u35, Noorwegen-België
 • Maandag 24 juli 20u25, Nederland-België

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvOp maandag 24 juli speelt Nederland haar derde en laatste poulewedstrijd tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetb…
EK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandEK vrouwenvoetbal 2017: halve finale Nederland-EngelandOp donderdag 3 augustus 2017 speelt Nederland in de halve finale van het EK vrouwenvoetbal tegen Engeland. Deze halve fi…
Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvOp vrijdag 24 november 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowaki…
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
EK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvEK vrouwenvoetbal 2017, kwartfinale Nederland live op tvOp zaterdag 29 juli 2017 speelt Nederland de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal. Deze wedstrijd vindt plaats in het S…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_vrouwen_2017
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrouwenvoetbal_in_Belgi%C3%AB
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgisch_vrouwenvoetbalelftal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tessa_Wullaert
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Aline_Zeler
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ives_Serneels

Reageer op het artikel "België op het EK vrouwenvoetbal 2017, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 26-07-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!