InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Trek Cyclocross Waterloo 2017 (wereldbeker), live op tv

Trek Cyclocross Waterloo 2017 (wereldbeker), live op tv

Trek Cyclocross Waterloo 2017 (wereldbeker), live op tv Op zondag 24 september 2017 wordt in de Amerikaanse plaats Waterloo (Wisconsin) een veldrit gehouden die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De hoofdsponsor van deze Amerikaanse cyclocross is het fietsenmerk Trek. Veel wereldtoppers staan op de startlijst van deze veldrit. De wereldbekercross van Waterloo is live op tv te zien. Daarnaast is deze 'Trek Waterloo CX' ook via een livestream op het internet te bekijken.

Locatie: Waterloo (Wisconsin)

In de Amerikaanse staat Wisconsin liggen twee plaatsen die de naam Waterloo dragen. De ene ligt in Grant County, de andere in Jefferson County. Het Waterloo waar deze veldrit wordt gehouden is de plaats in Jefferson County. Dit is een stadje met ongeveer 3000 inwoners. De plaats is vanzelfsprekend vernoemd naar de Belgische plaats Waterloo, waar Napoleon zijn beroemde nederlaag leed.

Trek Bikes

Het belangrijkste bedrijf dat in dit Amerikaanse Waterloo gevestigd is, is de Trek Bicycle Corporation. Dit bedrijf werd opgericht in 1975. In 1976 begon men met de productie van frames in een fabriek in Waterloo. De merknaam 'Trek' is het Afrikaanse woord voor 'reis' of 'tocht' en komt oorspronkelijk uit de Nederlandse taal.

Succes met Armstrong en Contador

Het bedrijf Trek behoort al jarenlang zowel bij de racefietsen als bij de mountainbikes wereldwijd tot de toonaangevende merken. Bij het grote Europese publiek werd Trek eind jaren negentig vooral bekend doordat het één van de grote sponsoren van Lance Armstrong was. Bij al zijn eindzeges in de Tour reed hij op een Trek.

Ook Alberto Contador boekte grote successen op de fietsen van Trek. Hij won onder meer twee maal de Tour de France op een Trek: in 2007 en 2009. Anno 2017 is Trek de hoofdsponsor van het Team Trek Segafredo, waar Contador zijn afscheidsseizoen rijdt. Een andere ster van dit team is de Nederlander Bauke Mollema.

Trek in het veldrijden

Nadat het merk Trek de werelden van het mountainbiken en het wegwielrennen had veroverd, besloot men om zich ook voluit op het veldrijden te gaan richten. De eerste grote ster die z'n veldritten op een Trek ging rijden, was Sven Nys. Er ontstond een sterke band tussen Nys en z'n materiaalsponsor. Toen Nys na afloop van z'n wielercarrière aan de slag ging als manager bij het Team Telenet Fidea Lions, ging dit team ook op fietsen van Trek rijden.

Cyclocross Waterloo: parcours Trek CX Cup

Mede door de stimulans van de grote sponsor Trek bevindt zich in het Amerikaanse Waterloo reeds enige jaren een parcours waarop profveldritten worden verreden. Zoals vaker het geval is bij parcoursen van Amerikaanse veldritten, worden er ook in Waterloo meerdere profcrossen per seizoen gehouden.

Welke renners wonnen op dit parcours? In 2014 en 2015 pakte de Amerikaan Jeremy Powers een overwinning in Waterloo. In 2016 wonnen de Fransman Steve Chainel en de Belg Wout van Aert beiden een wedstrijd in Waterloo. Bij de dames pakte in Katie Compton in 2014 en 2016 een zege in de Waterloo Cyclocross. Kaitlin Antonneau won er in 2015.

Programma Trek CX Cup en Telenet World Cup in Waterloo

Rondom de wereldbekerwedstrijd in Waterloo wordt er een groot veldritfestival gehouden, dat drie dagen duurt: van vrijdag 22 september tot en met zondag 24 september. Op vrijdag 22 september staat er al een internationale veldrit van de tweede categorie op het programma: de Trek CX Cup Waterloo. Deze cross op vrijdag kan beschouwd worden als een generale repetitie voor de wereldbekerveldrit die op zondag wordt verreden.

Aan die vrijdagwedstrijd zullen al heel wat toppers meedoen, die dan reeds in Amerika aanwezig zijn en graag het parcours goed willen inspecteren. Op zaterdag 23 september staan er meer breedtesport-evenementen op het programma, waaronder veel wedstrijden voor kinderen en voor regionale amateurs. Op zondag 24 september vindt het hoogtepunt van dit driedaagse veldritfestival plaats: de Telenet World Cup Cyclocross in Waterloo.

Wereldbeker Veldrijden 2017-2018

De Telenet UCI World Cup Cyclocross bestaat in het seizoen 2017-2018 uit tien wedstrijden. De eerste twee wedstrijden vinden plaats in Amerika: de Jingle Cross Iowa op 17 september en de Trek CX Cup op 24 september in Waterloo. De tiende en laatste wedstrijd van de Wereldbeker Veldrijden 2017-2018 is de GP Adrie van der Poel op 28 januari 2018 in Hoogerheide (Nederland).

Deelnemers: selecties Nederland en België

Welke renners gaan voor Nederland en België van start in Waterloo (USA)? Alle renners die in de top vijftig van de wereldranglijst staan, mogen van start gaan in deze wereldbekerwedstrijd (dit geldt zowel voor zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd). Niet alle renners die in theorie startrecht hebben in deze wedstrijden, hebben ook daadwerkelijk de trip naar Amerika ondernomen om aan deze cross deel te nemen.

Daar zijn allerlei uiteenlopende redenen voor. Zo ontbreken er diverse rensters omdat ze zich in de maand september nog op het wegwielrennen focussen. Andere renners en rensters ontbreken bijvoorbeeld omdat ze de trip naar Amerika te duur vinden, of omdat ze het niet in hun seizoensopbouw vinden passen. Hieronder vindt u een overzicht van de Nederlandse en Belgische renners en rensters die in Waterloo op de startlijst staan. België gaat met een grote herenselectie van start. Nederland gaat zowel bij de heren als bij de dames slechts met een kleine selectie van start.

Selectie België:

 • Elite dames: Sanne Cant, Loes Sels, Alicia Frank en Ellen van Loy.
 • Elite heren: Wout van Aert, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Kevin Pauwels, Toon Aerts, Quinten Hermans, Jens Adams, Tim Merlier, Tom Meeusen, Jim Aernouts, Daan Soete, Eli Iserbyt, Dieter Vanthourenhout, Vincent Bastaens, Diether Sweeck, Rob Peeters, Wietse Bosman, Gianni Vermeersch en Thijs Aerts.

Selectie Nederland:

 • Elite dames: Sophie de Boer, Fleur Nagengast en Maud Kaptheijns.
 • Elite heren: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel en Stan Godrie.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

De meeste wereldtoppers staan in 2017 op de deelnemerslijst van de herenwedstrijd van deze Amerikaanse wereldbekercross. Daaronder zijn Belgische toppers zoals Wout van Aert, Kevin Pauwels en Tom Meeusen, en de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Slechts enkele subtoppers gaan niet van start gaan in deze cross. Zo verkoos Klaas Vantornout in 2016 ook het rijden van enkele Europese crossen in september boven het rijden van de Amerikaanse crossen in die periode. In 2017 doet hij dat wederom. Hieronder vindt u de startlijst met rugnummers van de wedstrijd voor heren elite (profs) bij de Waterloo Telenet Worldcup 2017.

Startlijst met rugnummers - Trek Cyclocross Worldcup Waterloo 2017
1. VAN AERT Wout (Bel)
2. PAUWELS Kevin (Bel)
3. SWEECK Laurens (Bel)
4. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5. MEEUSEN Tom (Bel)
6. AERTS Toon (Bel)
7. HERMANS Quinten (Bel)
8. VERMEERSCH Gianni(Bel)
9. MERLIER Tim (Bel)
10. AERNOUTS Jim (Bel)
11. ADAMS Jens (Bel)
12. SOETE Daan (Bel)
13. BAESTAENS Vincent (Bel)
14. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
15. ISERBYT Eli (Bel)
16. PEETERS Rob (Bel)
17. SWEECK Diether (Bel)
18. BOSMANS Wietse (Bel)
19. AERTS Thijs (Bel)
20. VAN DER POEL Mathieu (Ned)
21. VAN KESSEL Corne (Ned)
22. VAN DER HAAR Lars (Ned)
23. GODRIE Stan (Ned)
24. BOROS Michael (Tsj)
25. CHAINEL Steve (Fra)
26. BOULO Matthieu (Fra)
27. HYDE Stephen (USA)
28. WERNER Kerry (USA)
29. ORTENBLAD Tobin (USA)
30. WHITE Curtis (USA)
31. POWERS Jeremy (USA)
32. DRISCOLL James (USA)
33. LIVERMON Travis (USA)
34. KRUGHOFF Allen (USA)
35. KISSEBERTH Jack (USA)
36. CLARK Anthony (USA)
37. PETROV Spencer (USA)
38. DURRIN Jeremy (USA)
39. HECHT Gage (USA)
40. DILLMAN Andrew (USA)
41. LINDINE Justin (USA)
42. CHANCE Maxx (USA)
43. HAIDET Lance (USA)
44. WILLSEY Cooper (USA)
45. VAN DEN HAM Michael (Can)
46. McCONNELL Mark (Can)
47. RICHEY Craig (Can)
48. O'DONNELL Trevor (Can)
49. St. JOHN Derrick (Can)
50. ZANDSTRA Derek (Can)
51. HOLMGREN Gunnar (Can)
52. SANDERSON Brody (Can)
53. MEISEN Marcel Dui)
54. FIELD Ian (UK)
55. TREY Jarno (Est)
56. MILLBURN Garry (Aus)
57. SHARRATT Brendon (NZe)

Telenet Worldcup Waterloo - live op tv: Playtime, Play Sports en Proximus

Deze Amerikaanse wereldbekerveldrit wordt live op tv uitgezonden door Telenet, het Belgische bedrijf dat ook de hoofdsponsor is van de Wereldbeker Veldrijden. Telenet zendt deze cyclocross live op tv uit op Telenet Play Sports, maar daarnaast ook op de zender Playtime, die bekeken kan worden door elke Belg die een abonnement voor digitale tv bij Telenet heeft (dit geldt dus ook voor mensen die geen abonnement op Play Sports hebben). De wedstrijd is voor Belgische tv-kijkers eveneens te zien op Proximus tv. Op de Nederlandse tv is deze wedstrijd niet live te zien, maar de NOS zendt de cross wel uit via een livestream op het internet (zie verderop). De wedstrijd wordt niet live uitgezonden door Sporza (VRT), maar er is wel een uitgebreide samenvatting van deze cyclocross te zien bij Sporza, op maandag 25 september om 13u35 op de Vlaamse zender één.

Live-uitzending Trek Waterloo Cyclocross bij Telenet

De uitzending van de dameswedstrijd van Waterloo begint om 20u55 op de zender Telenet Play Sports 1. De uitzending van de herenwedstrijd van Waterloo begint om 22u25 eveneens op Telenet PLays Sports 1. Op die zender is er die avond overigens meer te bekijken voor veldritliefhebbes. Om 20u15 wordt de documentaire 'Hoogvliegers: Sven Nys' uitgezonden. Om 20u45 begint het programma Studio LIVE waarin men waarschijnlijk voorbeschouwt op de Trek Cyclocross Waterloo. Ook tussen de dames- en de herenwedstrijd door (van 21u45 tot 22u25) zendt men het programma Studio LIVE uit. De eerstvolgende veldrit die live op tv te zien is, is de GP Neerpelt Soudal Classic op zaterdag 30 september.

Livestream cyclocross Waterloo

Livestream NOS

De wereldbekerwedstrijd in Waterloo (USA) is live op het internet te volgen via diverse livestreams. Voor de Nederlandse veldritfans is er een livestream van deze cyclocross te vinden op de website van de NOS. De livestream van de NOS voor de dameswedstrijd in Waterloo is vanaf enkele minuten voor negen uur 's avonds beschikbaar. De livestream van de NOS voor de dameswedstrijd in Waterloo is vanaf enkele minuten voor half elf beschikbaar op hun website.

Livestreams Trek, UCI en Telenet

Er is een livestream beschikbaar op de website van de hoofdsponsor Trek Bikes. Ook is de cross live te bekijken via een stream op het YouTube-channel van de UCI. Deze beide livestreams hebben Engels commentaar. Er is ook een livestream van Telenet Play Sports beschikbaar met Vlaams commentaar. Die laatstgenoemde livestream is echter alleen maar beschikbaar voor abonnees van Telenet Play Sports. Deze stream is te vinden op de website van Play Sports.

Uitslag Waterloo Cyclocross Worldcup 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u06'59"
 2. Corné van Kessel (Ned) op 33 sec.
 3. Daan Soete (Bel) z.t.
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 38"
 5. Tim Merlier (Bel) 44"
 6. Kevin Pauwels (Bel) 49"
 7. Wout van Aert (Bel) 53"
 8. Toon Aerts (Bel) 1'00"
 9. Quinten Hermans (Bel) 1'09"
 10. Tom Meeusen (Bel) 1'15"

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamCross Vegas 2017, Cyclocross in Las Vegas (USA), livestreamOp woensdag 20 september 2017 wordt de elfde editie verreden van Cross Vegas. In 2015 en 2016 was deze wedstrijd een ond…
Live veldrijden op tv in het seizoen 2014-2015Veldrijden is zeer populair in Vlaanderen. Vlaamse omroepen (met name Sporza en VIER) zenden dan ook veel veldritten liv…
Veldrit Zolder 2017 (Wereldbeker) - live op tv en livestreamVeldrit Zolder 2017 (Wereldbeker) - live op tv en livestreamOp dinsdag 26 december 2017 wordt de veldrit van Heusden-Zolder (België) verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van…
Superprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderSuperprestige Veldrijden 2017-2018, kalenderOp zondag 1 oktober 2017 wordt in de Drentse plaats Gieten de openingswedstrijd gehouden van de Telenet Superprestige Ve…
Wereldbeker Veldrijden 2012/2013Op zondag 21 oktober 2012 gaat in de Tsjechische plaats Tabor de twintigste editie van de wereldbeker veldrijden/cyclocr…
Bronnen en referenties
 • https://www.trekbikes.com/us/en_US/world_cup_waterloo/
 • https://www.bikerumor.com/2017/08/08/trek-stream-world-cup-cyclocross-free-online/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/UCI_Cyclo-cross_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Waterloo,_Wisconsin

Reageer op het artikel "Trek Cyclocross Waterloo 2017 (wereldbeker), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!