Hoe werkt boulderen in een hal en waar in Nederland kan het

Hoe werkt boulderen in een hal en waar in Nederland kan het Bergbeklimmen is in Nederland helaas niet mogelijk door de afwezigheid van bergen. Door klimwanden kan er toch geklommen worden in ons land. Een sport die erg lijkt op wandklimmen is 'boulderen'. Ook bij boulderen klim je in een hal. Toch zijn er verschillen met wandklimmen. Wat is boulderen dan precies en hoe werkt boulderen in een hal? En hoe kan je het best een geschikte boulderhal vinden?

Boulderen

Boulderen (spreek uit als bolderen) is een sport die is afgeleid van berg-/wandklimmen. Waar berg- en wandklimmen gebeurt op grote bergen of hoge klimmuren, is boulderen wat kleinschaliger. Bij boulderen moet je een bepaalde route klimmen op een wat kleinere rots of, als je de sport in een hal beoefent, op een muur van maximaal 5 meter hoog. Tijdens het boulderen zit je niet met een touw vast, in tegenstelling tot wandklimmen. Uiteraard wordt er daarom gebruik gemaakt van dikke matten op de grond zodat je goed terecht komt als je van de muur valt. Ondanks het valrisico komen blessures maar weinig voor tijdens het boulderen. Spierpijn is echter wel gegarandeerd na je eerste keer! Het is altijd aan te raden om, voordat je voor het eerst aan de slag gaat, een kort introlesje te nemen waarbij je al een aantal technische tips aangeleerd krijgt.

Pluspunten

  • Explosieve sport waarbij je al je spiergroepen traint
  • Leuk om in je eentje of met vrienden te doen
  • Creativiteit nodig bij het oplossen van de routes

Minpunten

  • Nog op veel plekken in Nederland niet te beoefenen
  • Veel verschil tussen de boulderhallen
  • Veel kracht nodig om de moeilijkere routes te kunnen

Boulderen in de hal

In Nederland zijn geen rotsformaties te vinden, dus kun je alleen boulderen in een hal. In een boulderhal vind je muren van maximaal 5 meter hoog met dikke matten eronder. Op deze muren zijn allerlei verschillende blokken/grepen vastgemaakt. Iedere greep heeft zijn eigen kleur. De kleur geeft de moeilijkheidsgraad van de route aan. De bedoeling is vervolgens om tot het einde van de route te klimmen. Voor de variatie hangen sommige wanden bijvoorbeeld helemaal naar voren zodat je op z'n kop hangt als je de route wil klimmen. Dit wordt overhang genoemd. Aan de andere kant zijn er wanden die mooi verticaal lopen. Dit soort wanden worden slabs genoemd Boulderen is over het algemeen een meer acrobatische sport dan wandklimmen; je springt, hangt ondersteboven en wringt jezelf in allerlei posities. Boulderen is een sport die je alleen kan uitvoeren. Het leuke aan boulderhallen is wel dat je snel contact vindt met andere boulderaars; je kijkt samen naar de problemen en probeert elkaar verder te helpen. Er hangt vaak een gezellig gevoel van saamhorigheid in een boulderhal.

Een geschikte hal zoeken

Hoewel alle hallen in Nederland een grote variatie aan boulderroutes bevatten, bestaan er toch verschillen tussen de hallen. Het kan dus handig zijn om je van tevoren te oriënteren en vervolgens de hal te kiezen die voor jou het meest geschikt is. Ten eerste zou je de naar de prijzen kunnen kijken; sommige hallen bieden namelijk kortingen aan voor studenten of kinderen. Verder is een boulderhal met ruime openingstijden een voordeel. Boulderhallen zijn vooral in de avonduren drukbevolkt met fanatieke sporters. Hallen die ook overdag geopend zijn, bieden een mogelijkheid om deze drukte te vermijden. Als laatste belangrijke punt kun je bij je oriëntatie ook letten op hoe lang de boulderhal al open is. De boulderstenen en -grepen verslijten namelijk na verloop van tijd, waardoor ze gladder worden. Dit maakt het veel moeilijker om bepaalde routes te klimmen. Boulderhallen die nog niet zo lang geopend zijn (lees: tot enkele jaren) hebben dit probleem vaak nog niet waardoor de grepen nog fijner zijn om te gebruiken tijdens het klimmen.

Boulderhallen in Nederland

In Nederland zijn er anno september 2017 in onder andere de huidige 10 grootste steden van Nederland boulderhallen te vinden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Almere, Nijmegen, Breda. Ook in (studenten)steden als Leiden, Delft, Enschede en Sittard kun je boulderen. Een actueel overzicht van alle boulderhallen in Nederland + adressen vind je op de website www.pofzak.nl.

Wedstrijden

Ieder jaar wordt in Nederland ook het NK Boulderen gehouden in Amsterdam. Dit wordt georganiseerd door de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV). Op andere plaatsen in Nederland vinden de voorrondes plaats waarna de echte top verder strijdt in onze hoofdstad. De kampioen van 2017 bij de vrouwen is Kim van den Hout. Bij de mannen is dat Tim Reuser. Ook internationaal worden regelmatig boulderwedstrijden gehouden. Deze worden georganiseerd door de International Federation of Sport Climbing. Er zijn anno 2017 (nog!) geen Nederlandse boulderaars die meedraaien in de wereldtop.

Conclusie

Boulderen is een relatief jonge sport die snel aan populariteit wint. Bij de sport, die lijkt op wandklimmen, klim je routes op een wand van maximaal 5 meter hoog. De routes zijn acrobatisch en vaak moet je springen, jezelf omhoog trekken of in allerlei ingewikkelde houdingen gaan staan. Iedereen kan gaan boulderen. Het is zowel in je eentje als met vrienden leuk om te doen. Zoek snel op of er een hal bij je in de buurt is en boulderen maar!
© 2017 - 2020 Pinokkio, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boulderen: een intensieve klimsportBoulderen: een intensieve klimsportBoulderen is het beklimmen van rotsblokken. Het is een explosieve sport die bestaat uit het klimmen van korte, moeilijke…
Urban free climbing, een extreme sportUrban free climbing, een extreme sport'Urban free climbing' ook gekend als 'buildering' is een sport dat de laatste jaren een opmars kent. Door de sociale med…
Hoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenHoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenJe bent al een tijdje aan het fitnessen en gaat regelmatig naar de sportschool, of je begint net met wat gewichtjes te t…
Mountainbiken in NederlandMountainbiken in NederlandHoewel er geen bergen zijn in Nederland bestaan er toch vele mogelijkheden om te mountainbiken in ons land. Voor elk niv…

Dartitis of dartziekte en andere vormen van yips in de sportDartitis of dartziekte en andere vormen van yips in de sportDartitis of dartziekte is een mentaal probleem waar darters mee te maken kunnen krijgen. Het is een vorm van yip of yips…
Wielrennen: World Tour-transfers 2018Wielrennen: World Tour-transfers 2018De transferperiode in het wielrennen begint officieel elk jaar op 1 augustus. Volgens de regels van de UCI, de internati…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • https://pofzak.nl/overzicht-alle-boulderhallen-nederland/

Reageer op het artikel "Hoe werkt boulderen in een hal en waar in Nederland kan het"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Pinokkio
Laatste update: 14-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!