InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv

Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv

Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv Op zondag 19 november 2017 wordt de Cyclocross Bogense verreden. Deze veldrit in Denemarken is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De Cyclocross Bogense wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze Deense cross ook via een livestream te bekijken. Welke prominente deelnemers staan bij deze Deense wereldbekerwedstrijd op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van deze Deense veldrit? Hoe ziet het programma van de Cyclocross Bogense 2017 eruit?

WK veldrijden in Denemarken in 2019

Het organiseren van deze wereldbekerveldrit in Bogense wordt door het organisatiecomité vooral beschouwd als een generale repetitie voor het WK cyclocross dat in 2019 in deze Deense plaats wordt gehouden. Dat is de tweede keer in de veldritgeschiedenis dat de wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken plaatsvinden.

In 1998 werd het WK voor het eerst in Denemarken gehouden. Het werd toen georganiseerd in de stad Middelfart. Mario de Clercq pakte daar de wereldtitel bij de profs, voor Erwin Vervecken en Henrik Djernis. Sven Nys won er de wereldtitel bij de beloften (U23). Bij de junioren werd het WK dat jaar gewonnen door de Zwitser Michael Baumgartner.

Veldrijden in Denemarken

Henrik Djernis

Veruit de succesvolste Deense veldrijder aller tijden is Henrik Djenris. Hij werd op 22 april 1966 geboren in Seeland. Djernis won vier keer een medaille op het WK veldrijden. In de amateurcategorie pakte hij brons in 1988, zilver in 1991 en goud in 1993. Bij het WK veldrijden 1998 in eigen land won hij brons bij de profs. Hij focuste zich vanaf begin jaren negentig echter meer op het mountainbiken dan op het veldrijden. Dat leidde tot buitengewoon grote successen: drie maal op rij werd hij wereldkampioen mountainbike bij de profs (1992, 1993 en 1994).

Simon Andreassen

In totaal heeft Denemarken in de loop der jaren vijf medailles gewonnen op het WK veldrijden. Naast de vier medailles van Djernis was er nog één andere Deen die een medaille won: Simon Andreassen. In 2015 werd hij wereldkampioen veldrijden bij de junioren. Deze coureur werd geboren op 30 september 1997. Hoewel hij dus een getalenteerde veldrijder is, ziet hij het veldrijden niet als een hoofddoel. Hij focust zich (net als vroeger Djernis) vooral op het mountainbiken.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018

De wedstrijd in Bogense is een onderdeel van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross 2017-2018. Deze wereldbekercyclus ging in september 2017 van start met twee crossen in de Verenigde Staten. Begin 2018 wordt de wereldbeker afgesloten met de GP Adrie van der Poel in het Nederlandse Hoogerheide.

Locatie van het parcours: Bogense

Het parcours van deze cross bevindt zich bij de oude haven van Bogense en de ‘Coastal Camping’. Dit parcours heeft een lengte van circa 3 kilometer. Het stadje Bogense ligt op het eiland Funen. Het is een onderdeel van de gemeente Nordfyn. De plaats Bogense telt circa 4000 inwoners.

Bogense ontstond rond het jaar 1200. Het was een handelsplaats, van waaruit een veerdienst bestond met Jutland. De stad beleefde een grote bloeitijd in de zestiende eeuw; het was toen een welvarende en grote handelsstad. In 1575 werd Bogense getroffen door een grote stadsbrand. In de zeventiende eeuw volgde er een grote handelscrisis. Mede door deze oorzaken heeft Bogense vervolgens nooit meer z'n oude bloeitijd kunnen evenaren en is het sindsdien altijd een relatief onbelangrijke en kleine stad gebleven.

Programma Worldcup Bogense 2017

  • 10u00 Junioren
  • 11u20 Beloften (U23)
  • 13u00 Dames Elite
  • 14u30 Heren Elite

Deelnemers: selecties Nederland en België

Bij de heren elite (profs) en dames elite (profs) hebben alle renners en rensters in de top 50 van de UCI Wereldranglijst Veldrijden automatisch startrecht in deze wereldbekerwedstrijd. Zodra de Nederlandse en Belgische selecties bekend zijn gemaakt voor deze Deense wereldbekercross, dan worden die hier geplaatst.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite

Bij deze cross gaan in de herenwedstrijd alle wereldtoppers van start, waaronder Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Zodra de definitieve deelnemerslijst met rugnummers bekend is voor de wedstrijd van de heren elite (profs), dan wordt die hier geplaatst. Voor de veldrittoppers is deze wedstrijd natuurlijk een erg interessante ervaring, aangezien men alvast de locatie en het parcours van het WK veldrijden 2019 kan verkennen. Waarschijnlijk is het parcours van deze cross namelijk grotendeels hetzelfde als het parcours van het WK cyclocross 2019 (al bestaat de mogelijkheid dat er nog kleine wijzigingen plaatsvinden).

Live op tv

De wereldbekercross in Bogense wordt onder meer live op tv uitgezonden door het Belgische Telenet, dat de hoofdsponsor is van de UCI World Cup. Telenet zendt de Deense wereldbekerwedstrijd zowel live uit op de zender Playtime als op één van de zenders van Play Sports. Daarnaast is deze cyclocross in België ook live te zien bij Proximus. Mogelijk wordt de veldrit in Nederland ook live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport. De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt deze cross niet live uit, maar ze zenden wel een uitgebreide samenvatting uit.

Livestream

In Nederland wordt de Cyclocross Bogense live op het internet uitgezonden via een stream op de website van de NOS. Ook is er een livestream van deze Deense veldrit te vinden op het Youtube-Channel van de UCI (met Engels commentaar). Mogelijk zijn deze beide livestreams echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat ze niet in alle landen live te bekijken zijn. Telenet Play Sports heeft ook een livestream voor deze wedstrijd, maar hun livestream van deze Deense cross is alleen te bekijken door abonnees van Play Sports.

Uitslag Cyclocross Bogense 2017

Na afloop van deze Deense manche van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden wordt hier de uitslag geplaatst.
© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wereldbeker veldrijden 2017-2018, kalenderWereldbeker veldrijden 2017-2018, kalenderOp 17 september 2017 wordt in Iowa City (USA) de eerste veldrit verreden die meetelt voor de Telenet UCI World Cup Cyclo…
Veldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvVeldrit: Cyclocross Boom - Niels Albert CX 2017, live op tvOp zaterdag 21 oktober 2017 wordt in Boom (België) de derde editie verreden van de 'Cyclocross Boom - Niels Albert CX'.…
Veldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2017, live op tvVeldrit: Cyclocross Ruddervoorde 2017, live op tvIn de gemeente Oostkamp (België) wordt op zondag 29 oktober 2017 de Cyclocross Ruddervoorde gehouden. Deze West-Vlaamse…
Veldrit Koksijde: Duinencross 2017 (wereldbeker), live op tvVeldrit Koksijde: Duinencross 2017 (wereldbeker), live op tvIn de kustplaats Koksijde (België) wordt op zondag 22 oktober 2017 de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaam…
Veldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvVeldrit Gieten 2017 – programma, deelnemers en live op tvOp zondag 1 oktober 2017 wordt de 42e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Supe…
Bronnen en referenties
  • https://www.crossdenmark.dk/language/en/program-3/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bogense
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Henrik_Djernis
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 27-09-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!