InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv

Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv

Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv Op zondag 19 november 2017 wordt de Cyclocross Bogense verreden. Deze veldrit in Denemarken is een onderdeel van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De Cyclocross Bogense wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is deze Deense cross ook via een livestream te bekijken. De officiële Deense naam van deze veldrit is de 'Cyklecross Danmark 2017'. Welke prominente deelnemers staan bij deze Deense wereldbekerwedstrijd op de startlijst? Waar bevindt zich het parcours van deze Deense veldrit? Hoe ziet het programma van de Cyklecross Danmark 2017 eruit?

WK veldrijden in Denemarken in 2019

Het organiseren van deze wereldbekerveldrit in Bogense wordt door het organisatiecomité vooral beschouwd als een generale repetitie voor het WK cyclocross dat in 2019 in deze Deense plaats wordt gehouden. Dat is de tweede keer in de veldritgeschiedenis dat de wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken plaatsvinden.

In 1998 werd het WK voor het eerst in Denemarken gehouden. Het werd toen georganiseerd in de stad Middelfart. Mario de Clercq pakte daar de wereldtitel bij de profs, voor Erwin Vervecken en Henrik Djernis. Sven Nys won er de wereldtitel bij de beloften (U23). Bij de junioren werd het WK dat jaar gewonnen door de Zwitser Michael Baumgartner.

Veldrijden in Denemarken

Henrik Djernis
Veruit de succesvolste Deense veldrijder aller tijden is Henrik Djenris. Hij werd op 22 april 1966 geboren in Seeland. Djernis won vier keer een medaille op het WK veldrijden. In de amateurcategorie pakte hij brons in 1988, zilver in 1991 en goud in 1993. Bij het WK veldrijden 1998 in eigen land won hij brons bij de profs. Hij focuste zich vanaf begin jaren negentig echter meer op het mountainbiken dan op het veldrijden. Dat leidde tot buitengewoon grote successen: drie maal op rij werd hij wereldkampioen mountainbike bij de profs (1992, 1993 en 1994).

Simon Andreassen
In totaal heeft Denemarken in de loop der jaren vijf medailles gewonnen op het WK veldrijden. Naast de vier medailles van Djernis was er nog één andere Deen die een medaille won: Simon Andreassen. In 2015 werd hij wereldkampioen veldrijden bij de junioren. Deze coureur werd geboren op 30 september 1997. Hoewel hij dus een getalenteerde veldrijder is, ziet hij het veldrijden niet als een hoofddoel. Hij focust zich (net als vroeger Djernis) vooral op het mountainbiken.

Wereldbeker veldrijden 2017-2018

De veldrit die op zondag 19 november 2017 in Bogense wordt verreden, is een onderdeel van de Telenet UCI Worldcup Cyclocross 2017-2018. Deze wereldbekercyclus ging in september 2017 van start met twee crossen in de Verenigde Staten. Begin 2018 wordt de Telenet Wereldbeker Veldrijden afgesloten met de GP Adrie van der Poel in het Nederlandse Hoogerheide.

Locatie van het parcours: Bogense

Het parcours van deze cross bevindt zich bij de oude haven van Bogense en de ‘Coastal Camping’. Dit parcours heeft een lengte van circa 3 kilometer. Het stadje Bogense ligt op het eiland Funen. Het is een onderdeel van de gemeente Nordfyn. De plaats Bogense telt circa 4000 inwoners.

Bogense ontstond rond het jaar 1200. Het was een handelsplaats, van waaruit een veerdienst bestond met Jutland. De stad beleefde een grote bloeitijd in de zestiende eeuw; het was toen een welvarende en grote handelsstad. In 1575 werd Bogense getroffen door een grote stadsbrand. In de zeventiende eeuw volgde er een grote handelscrisis. Mede door deze oorzaken heeft Bogense vervolgens nooit meer z'n oude bloeitijd kunnen evenaren en is het sindsdien altijd een relatief onbelangrijke en kleine stad gebleven.

Programma Cyclocross Worldcup Bogense - Cyklecross Danmark 2017

Hieronder vindt u het programma van de wereldbekerwedstrijd die op zondag 19 november in het Deense Bogense wordt verreden. Let op: het programma zit qua tijdstippen anders in elkaar dan men van de meeste Vlaamse en Nederlandse veldritten gewend is. De start van de dameswedstrijd is in Bogense reeds om 13u00. De start van de herenwedstrijd is al om 14u30 (terwijl bij de meeste andere wereldbekercrossen het startschot van de herenwedstrijd doorgaans om 15u00 klinkt).

Programma Wereldbeker Bogense, 19 november 2017:

 • 10u00 Junioren
 • 11u20 Beloften (U23)
 • 13u00 Dames Elite
 • 14u30 Heren Elite

Deelnemers: selecties Nederland en België voor de Cyklecross Danmark 2017

Bij de heren elite (profs) en dames elite (profs) hebben alle renners en rensters in de top 50 van de UCI Wereldranglijst Veldrijden automatisch startrecht in deze wereldbekerwedstrijd. Hieronder vindt u de complete Nederlandse en Belgische selecties (heren elite, dames elite, beloften en junioren) voor de Deense wereldbekercross 'Cyklecross Danmark 2017'.

Een opvallende afwezige in de herenselectie van België is Klaas Vantornout. Qua plek op de wereldranglijst was hij startgerechtigd voor deze wereldbekercross. Hij is echter bezig met zijn afscheidsjaar en heeft weinig trek om nog 'verre verplaatsingen' te maken naar wedstrijden op 'snelle parcoursen'. Zowel 'financieel als sportief' vindt hij de trip naar Denemarken niet rendabel en daarom staat hij dus niet op de startlijst van deze cross. Eerder in het seizoen koos Vantornout er om dezelfde redenen ook al voor om niet de wereldbekercrossen in de Verenigde Staten te rijden. Ook bij de Wereldbekercross in Zeven (Duitsland) op 25 november staat Vantornout om diezelfde reden niet op de startlijst.

Nederlandse selectie

 • Heren elite (profs): Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, David van der Poel, Corné van Kessel, Stan Godrie, Twan van der Brand, Gosse van der Meer en Patrick van Leeuwen.
 • Dames elite: Maud Kaptheijns, Sophie de Boer, Annemarie Worst, Manon Bakker, Fleur Nagengast, Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn.
 • Beloften (U23): Jens Dekker, Joris Nieuwenhuis, Thymen Arensman, Sieben Wouters, Maik van der Heijden en Kelvin Bakx.
 • Junioren: Bart Artz, Luke Verburg, Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Milan Ziemerink en Pim Ronhaar.

Belgische selectie:

 • Heren elite (profs): Wout van Aert, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Jens Adams, Vincent Baestaens, Jim Aernouts, Quinten Hermans, Tim Merlier, Nicolas Cleppe, Wietse Bosmans, Tom Meeusen, Kevin Pauwels, Diether Sweeck, Daan Soete, Dieter Vanthourenhout, Gianni Vermeersch en Yorben van Tichelt.
 • Dames elite: Sanne Cant, Laura Verdonschot, Jolien Verschueren, Ellen van Loy, Loes Sels, Karen Verhestraeten, Joyce Verbeken en Suzanne Verhoeven.
 • Beloften (U23): Eli Iserbyt, Thijs Aerts, Thomas Joseph, Toon Vandebosch, Jelle Schuermans en Yannick Peeters.
 • Junioren: Arno van den Broeck, Ryan Cortjens, Jarno Bellens, Witse Meeussen, Niels Vandeputte en Vince van den Eynde.

Deelnemers: startlijst met rugnummers, heren elite

Bij de Cyklecross Danmark 2017 staan in de herenwedstrijd alle wereldtoppers op de startlijst, waaronder Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Hieronder vindt u de deelnemerslijst met rugnummers van de wedstrijd van de heren elite (profs). Voor de veldrittoppers is deze wedstrijd natuurlijk een erg interessante ervaring, aangezien men alvast de locatie en het parcours van het WK veldrijden 2019 kan verkennen. Waarschijnlijk is het parcours van deze cross namelijk grotendeels hetzelfde als het parcours van het WK cyclocross 2019 (al bestaat de mogelijkheid dat er nog kleine wijzigingen plaatsvinden).

Deelnemers: Cyclocross Bogense (Denemarken) 2017, startlijst heren elite (profs)
1. AERT Wout van (Bel)
2. PAUWELS Kevin (Bel)
3. SWEECK Laurens (Bel)
4. VANTHOURENHOUT Michael (Bel)
5. MEEUSEN Tom (Bel)
6. AERTS Toon (Bel)
7. HERMANS Quinten (Bel)
8. MERLIER Tim (Bel)
9. VERMEERSCH Gianni (Bel)
10. SOETE Daan (Bel)
11. BAESTAENS Vincent (Bel)
12. ADAMS Jens (Bel)
13. AERNOUTS Jim (Bel)
14. SWEECK Diether (Bel)
15. CLEPPE Nicolas (Bel)
16. TICHELT Yorben van (Bel)
17. BOSMANS Wietse (Bel)
18. VANTHOURENHOUT Dieter (Bel)
19. POEL Mathieu van der (Ned)
20. HAAR Lars van der (Ned)
21. KESSEL Corné van (Ned)
22. POEL David van der (Ned)
23. GODRIE Stan (Ned)
24. LEEUWEN Patrick van (Ned)
25. MEER Gosse van der (Ned)
26. BRAND Twan van den (Ned)
35. BOULO Matthieu (Fra)
36. FALENTA Alois (Fra)
37. CANAL Fabien (Fra)
38. HYDE Stephen (USA)
39. DURRIN Jeremy (USA)
40. JUILIANO Andrew (USA)
41. ESTEBAN AGUERO Ismael (Spa)
42. ORTS LLORET Felipe (Spa)
43. RUIZ Javier (Spa)
44. SUAREZ Kevin (Spa)
45. BERTOLINI Gioele (Ita)
46. SAMPARISI Lorenzo (Ita)
47. SAMPARISI Nicolas (Ita)
48. HANSEN Kenneth (Den)
49. CARSTENSEN Sebastian Fini (Den)
50. RASMUSSEN Niels Bech (Den)
51. PARBO Joachim (Den)
52. MOBERG NIELSEN Tommy (Den)
53. LINDSEL Jacob (Den)
54. LAUSTSEN Morten (Den)
55. OSTERGAARD Nikolaj R. (Den)
56. MEISEN Marcel (Dui)
57. WALSLEBEN Philipp (Dui)
58. WEBER Sascha (Dui)
59. TAKENOUCHI Yu (Jpn)
60. MICHALSKI Karol (Pol)
61. OMARSSON Ingvar (Isl)
62. ERIKSSON David (Zwe)
63. JANSSON Henrik (Zwe)
64. ERIKSSON Martin (Zwe)
65. VAENG Morten (Noo)
66. AALRUST Henrik Lunder (Noo)
67. HARALDSETH Fredrik (Noo)

Live op tv: Telenet (Playtime en Play Sports), Eurosport, Proximus en NOS

De wereldbekercross in Bogense wordt op zondag 19 november onder meer live op tv uitgezonden door het Belgische Telenet, dat de hoofdsponsor is van de UCI World Cup. Telenet zendt de Deense wereldbekerwedstrijd live uit op de zender Playtime (het 'open kanaal' voor alle klanten van digitale tv bij Telenet) en ook op de abonneezender Telenet Play Sports. De uitzending van de dameswedstrijd begint al om 12u45 op Play Sports 2. De voorbeschouwing van de herenwedstrijd begint op die zender omstreeks 14u05. Het startschot van de herencross klinkt in Bogense reeds om 14u30.

Daarnaast is deze Deense cyclocross in België ook live te zien bij Proximus Tv. Ook Eurosport NL (op livestream en tv) zendt deze veldrit live uit. De uitzending van de dameswedstrijd begint om 13u00 op de zender Eurosport 1. De uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u30. In Nederland zendt NOS Studio Sport 'Cyklecross Danmark 2017' deels live op tv uit (in een gecombineerde uitzending met de wereldbeker schaatsen op Nederland 1). Op tv zendt de NOS het begin van de herencross niet live uit, maar de rest wel. Daarnaast is deze cross bij de NOS integraal live te volgen via een livestream (zie verderop in dit artikel).

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zendt de Deense wereldbekercross niet live uit, maar ze zenden in de namiddag wel een uitgebreide samenvatting uit van deze 'Cyklecross Danmark 2017'. Sporza zendt die middag overigens wel live een ander groot wielerevenement uit: de slotdag van de Zesdaagse van Gent 2017.

Veldrijden live op tv

De eerstvolgende cyclocross die hierna live op tv wordt uitgezonden is de Wereldbekerveldrit in Zeven (Duitsland), die op zaterdag 25 november wordt verreden. In datzelfde weekend wordt ook een andere tv-cross verreden: de Flandriencross te Hamme (DVV) op zondag 26 november.

Livestream Cyklecross Danmark 2017

In Nederland wordt de Cyclocross Bogense dus live op het internet uitgezonden via een stream op de website van de NOS. Op deze livestream zijn de dameswedstrijd (start om 13u00) en de herenwedstrijd (start om 14u30) live te zien. Ook is er een livestream van deze Deense veldrit te vinden op het Youtube-Channel van de UCI (met Engels commentaar). Mogelijk zijn de beide livestreams van de NOS en de UCI echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat ze niet in alle landen live te bekijken zijn.

Telenet Play Sports heeft ook een livestream voor de 'Cyklecross Danmark 2017', maar hun livestream van deze Deense cross is alleen te bekijken door abonnees van Play Sports. Ook is er een livestream van deze cross te vinden op de Eurosport Player. Voor die stream van Eurosport geldt echter eveneens dat men een abonnement dient te hebben om hem te kunnen bekijken.

Uitslag Cyclocross Bogense 2017

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u02'58"
 2. Wout van Aert (Bel) op 8 sec.
 3. Toon Aerts (Bel) 9"
 4. Lars van der Haar (Ned) 47"
 5. Tim Merlier (Bel) 1'21"
 6. Corné van Kessel (Ned) 1'28"
 7. Laurens Sweeck (Bel) 1'48"
 8. Quinten Hermans (Bel) 1'52"
 9. Michael Vanthourenhout (Bel) 2'05"
 10. Kevin Pauwels (Bel) 2'06"

Lees verder

© 2017 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Gavere 2017, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gavere 2017, live op tv en livestreamOp zondag 12 november 2017 wordt de Cyclocross Gavere verreden. Deze veldrit in Gavere (België) telt mee voor de Superpr…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel 2017 - live op tvVeldrit: Jaarmarktcross Niel 2017 - live op tvDe 54e editie van de Jaarmarktcross van Niel (België) wordt verreden op zaterdag 11 november 2017. Deze veldrit wordt li…
Veldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamVeldrit Hoogstraten 2018 - live op tv en livestreamOp zondag 11 februari 2018 wordt in Hoogstraten de Vlaamse Aardbeiencross verreden. Deze veldrit is een onderdeel van de…
Veldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tvVeldrit Overijse: Vlaamse Druivencross 2017, live op tvDe Vlaamse Druivencross 2017 wordt verreden op zondag 10 december. Deze veldrit vindt plaats in Overijse (België). De Dr…
Veldrit Middelkerke: Noordzeecross 2018, live op tvVeldrit Middelkerke: Noordzeecross 2018, live op tvIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 17 februari 2018 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstr…
Bronnen en referenties
 • https://www.crossdenmark.dk/language/en/program-3/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Bogense
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Henrik_Djernis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden

Reageer op het artikel "Cyclocross Bogense Denemarken 2017 (wereldbeker), live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-11-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!