InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Nederlanders op het PDC WK darts 2018

Nederlanders op het PDC WK darts 2018

Nederlanders op het PDC WK darts 2018 Tussen 14 december 2017 en 1 januari 2018 vindt in het Alexandra Palace in de Engelse hoofdstad Londen het Wereldkampioenschap Darts van de Professional Darts Corporation (PDC) plaats. Ieder jaar weer doen er meer Nederlandse darters mee aan dit toernooi. Ook in de editie van 2018 doen er weer een flink aantal Nederlanders mee. Wie zijn deze Nederlandse troeven en wat zijn hun kansen om dit toernooi ver te komen?

Inhoudsopgave


Alexandra Palace in Londen. Gezien vanaf de Thames / Bron: Aburak, PixabayAlexandra Palace in Londen. Gezien vanaf de Thames / Bron: Aburak, Pixabay

25e Wereldkampioenschap

Tussen 14 december 2017 en 1 januari 2018 vindt voor de vijfentwintigste keer het PDC Wereldkampioenschap Darts plaats in het Alexandra Palace in Londen. Het zal voor de elfde keer zijn dat het toernooi op deze locatie plaatsvindt. Van de vorige 25 edities wist de Engelse darter Phil Taylor er veertien te winnen en was hij vier keer verliezend finalist. Andere meervoudig winnaars waren Gary Anderson, Michael van Gerwen, Adrian Lewis en John Part (allen wonnen ze twee keer). Raymond van Barneveld en Dennis Priestly wonnen het toernooi beiden één keer. De winnaar van deze jubileumeditie zal op 1 januari 2018 bekend zijn.

Kanshebbers voor de wereldtitel

Aan het begin van het WK wordt er door de bookmakers altijd een lijst opgesteld met de grootste kanshebbers. Ook voor dit jaar hebben de bookmakers weer een lijst met de favorieten gemaakt.

De kanshebbers volgens de kenners

Volgens de kenners van het darten is er voor deze editie maar één grote kanshebber; de Nederlandse nummer 1 van de wereld Michael van Gerwen. Natuurlijk zijn er meer kapers op de kust. Denk hierbij aan de Schotse nummers 2 en 3 Peter Wright en Gary Anderson, de Nederlandse troef Raymond van Barneveld. Een naam om zeker te onthouden is de 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor. Hij speelt dit jaar zijn 29e en laatste PDC WK en wil nog een keer schitteren voordat hij stopt met het spelen van wedstrijden.

Outsiders

Daar waar er favorieten zijn op een wereldkampioenschap zijn er ook altijd outsiders. Darters waarvan men verwacht dat ze wellicht ver kunnen komen, misschien voor een stunt kunnen zorgen, maar zeer waarschijnlijk het toernooi toch niet gaan winnen. Gezien de resultaten van het kalenderjaar 2017, en dan met name de laatste maanden van dit jaar, kunnen Rob Cross, Mensur Suljevic en Daryl Gurney tot de outsiders worden gerekend.

Nederlandse deelnemers

Aan de editie van 2018 doen zeven Nederlandse darters mee. Van niet al deze darters mag evenveel verwacht worden. Voor de ene is het niet winnen van het toernooi een teleurstelling, de ander is al blij met het winnen van de eerste ronde en het daarbij horende prijzengeld van 11.000 Britse Ponden.

Bron: Darts WarehouseBron: Darts Warehouse
Michael van Gerwen
Voor Michael van Gerwen wordt niets minder dan toernooiwinst verwacht. Hij wordt in 2017 gezien als de allerbeste darter van het moment en is niet voor niets al drie jaar de nummer 1 van wereld. Tijdens de voorbereiding op het WK won Van Gerwen in november nog het zeer hoog aangeschreven Grand Slam of Darts in Wolverhampton en de Players Championship Finals in Minehead.

Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld is altijd goed op het WK. Ondanks dat hij slechts 1x het WK van de PDC wist te winnen was hij in de afgelopen edities een vaste klant in de kwart- of halve finale. Ook deze editie wordt dit wel weer van hem verwacht, al is het afwachten hoe hij zijn pijlen onder controle heeft nadat hij deze begin 2017 wisselde.

Jelle Klaasen

Wat er van Jelle Klaassen verwacht mag worden is koffiedik kijken. In de editie van 2016 haalde hij nog de halve finale, maar begin dit jaar is hij geopereerd aan zijn pols waardoor hij nog steeds moeite heeft zijn oude niveau weer te benaderen. Klaasen speelde in de eerste ronde tegen landgenoot Jan Dekker. Ondanks een redelijk goede partij, miste Klaasen net teveel dubbels op de juiste momenten. Een teleurstellende 3-1 nederlaag was het gevolg.

Benito van de Pas

Van Benito van de Pas is ook niet te zeggen hoever hij kan komen tijdens deze editie. Van de Pas hangt al een aantal jaar tegen de top16 van de wereld aan, maar weet die echte stap nog niet te maken. Een goed resultaat tijdens dit WK kan hem daarin helpen. De loting gaf hem een wedstrijd tegen de Engelsman Steve West. Van de Pas kwam er niet aan te pas en verloor hierdoor met 1-3.

Vincent van der Voort

Ook voor Vincent van der Voort was het jaar 2017 geen topjaar. Kwakkelend met rugklachten heeft hij in het begin van 2017 heel veel moeite gehad mee te doen aan wedstrijden en een aanvaardbaar niveau te halen. Langzaam krabbelt hij weer op, Het is echter afwachten hoe hij er in december fysiek voor staat.

Christian Kist

Voor Christian Kist is het goed dat hij weer op het WK aanwezig is. De BDO wereldkampioen van 2012 klimt gestaag op de Order of Merit en staat voorafgaand aan het WK net buiten de top-30. Bij de loting werd hij in de eerste ronde gekoppeld aan wereldkampioen Michael van Gerwen. Kist moest, ondanks een gemiddelde van meer dan 100 punten, een 3-1 nederlaag slikken.

Jermaine Wattimena

Jermaine Wattimena gaat op voor zijn vierde achtereenvolgende deelname aan het WK. Voor snelgooiende 29-jarige Nederlander is het halen van de tweede ronde het eerste doel. Alles wat meer is, is alleen maar meegenomen.

Jan Dekker

Ook voor Jan Dekker geldt dat het halen van de tweede ronde een doel op zich is. Dekker heeft het probleem dat hij vooral scorend niet mee kan komen met zijn tegenstander. Dekker compenseert dit met het prima gooien van dubbels, mits hij hier wel aan toe komt.

Loting Nederlandse deelnemers in de eerste ronde

Op 29 november 2017 vond de loting voor de eerste ronde van het Wereldkampioenschap plaats. De Nederlandse darters hebben wisselend geloot. Onderstaand een overzicht van alle eerste rondewedstrijden waarin Nederlandse darters deelnemen:
 • Michael van Gerwen - Christian Kist: 3-1
 • Vincent van der Voort- Dave Chisnall
 • Raymond van Barneveld - Richard North
 • Jelle Klaassen - Jan Dekker: 1-3
 • Benito van de Pas - Steve West: 1-3
 • Jermaine Wattimena - Joe Cullen
© 2017 Sierd-jan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvPremier League Darts 2014 - deelnemers, speelschema, tvOp donderdag 6 februari 2014 gaat in de Echo Arena in Liverpool de tiende editie van start van de Premier League Darts.…
World Series of Darts 2014 - programma en speelschemaWorld Series of Darts 2014 - programma en speelschemaDe World Series of Darts 2014 is een reeks van drie evenementen die georganiseerd wordt door de dartsbond PDC. Deze reek…
Darts: The Masters 2013 Edinburgh speelschema, programma, tvVan vrijdag 1 november tot en met zondag 3 november 2013 worden The Masters gehouden in het Schotse Edinburgh. Dit is ee…
Finale PDC WK darts 2014: Van Gerwen - WrightFinale PDC WK darts 2014: Van Gerwen - WrightDarten is in Nederland een bekende sport. Veel Nederlanders kijken dan ook naar het darten op de televisie. Sinds 1994 w…
WK Darts: PDC Ladbrokes World Darts Championship 2013Van 13 december 2012 tot en met 1 januari 2013 vinden in de Britse hoofdstad Londen de wereldkampioenschappen darts plaa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Clker Free Vector Images, Pixabay
 • https://www.mastercaller.nl/toernooien/pdc-world-championship-2018
 • http://www.rtl7darts.nl/toernooien/1616/pdc_world_championship
 • http://www.pdc.tv
 • https://www.unibet.eu/betting#filter/darts/pdc_world_championship
 • Afbeelding bron 1: Aburak, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Darts Warehouse (https://www.dartswarehouse.nl/)

Reageer op het artikel "Nederlanders op het PDC WK darts 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sierd-jan
Laatste update: 16-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!