InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Dylan Groenewegen: sprinten als specialiteit

Dylan Groenewegen: sprinten als specialiteit

Dylan Groenewegen: sprinten als specialiteit Dylan Groenewegen is een Nederlandse profwielrenner uit Amsterdam. Zijn specialiteit ligt bij het sprinten. Fietsen is een echte familiesport. Ook zijn opa en vader hebben veel kilometers gemaakt op de racefiets. Van jongs af aan rijdt Dylan Groenewegen wedstrijden en vanaf 2015 is hij profwielrenner. In 2016 maakt hij de overstap van het Roompot-Oranje Peloton naar Team LottoNL-Jumbo. Het grote publiek maakt kennis met Dylan Groenewegen als hij in 2017 de slotetappe van de Tour de France op zijn naam schrijft.

Inhoud


Jeugd

Dylan Groenewegen kwam op 24 juni 1993 ter wereld te Amsterdam, waar hij ook opgroeide. Zijn vader en opa zijn in de hoofdstad eigenaar van een fietsenzaak in de Rivierenbuurt. Opa Ko Zieleman was in zijn jonge jaren evenals zijn kleinzoon een vermaard fietser. Dit gold tevens voor de vader van Dylan, Gerrie Groenewegen, maar beiden werden nooit profwielrenner. Hoewel Dylan als kleine jongen ook een aardig potje kon voetballen ontdekte hij al vroeg dat aan hem het fietsen wel was besteed. Met vriendjes en zijn opa sprintte hij van plaatsnaambordje naar plaatsnaambordje. Tijdens het kijken van de Tour de France trokken vooral de sprintetappes zijn aandacht. Zijn eerste wielerwedstrijd leverde hem dan ook direct een beker op. Vanaf dat moment koos Dylan Groenewegen definitief voor de racefiets.

Beginjaren als profwielrenner

Na het behalen van zijn vmbo-diploma werd Dylan opgeleid tot fietsenmaker. Toch zit hij liever zelf op de fiets. Al gauw blijkt dat hij goede sprint in de benen heeft. Hij wint in 2014 de Ronde van Vlaanderen voor beloften. In 2015 ging Groenewegen als profwielrenner voor het Roompot-Oranje Peloton rijden. Hij won dat jaar de Arnhem-Veenendaal Classic en de Brussels Cycling Classic. In 2016 maakte hij de overstap naar LottoNL-Jumbo. In datzelfde jaar boekte hij zijn eerste World-Tour zege door een rit te winnen tijdens de Eneco Tour.

Overwinning Champs-Élysées

Vol goede moed verscheen Dylan Groenewegen in 2017 voor de tweede keer in zijn wielercarrière aan de start van de Tour de France. Op weg naar etappezeges. De sprinttrein van LottoNL-Jumbo komt vrijwel iedere sprintetappe te laat op kop en Marcel Kittel overheerst dat jaar. Na een aanpassing in de strategie eindigt Groenewegen in de voorlaatste sprintetappe als tweede. Nu restte alleen het koningsnummer voor sprinters op de Champs-Élysées nog. Op 23 juli 2017 is het zover: de laatste kans voor Dylan Groenwegen op een etappewinst. Driehonderd meter voor de streep gaat Dylan de sprint aan. Dit doet hij met succes, Groenewegen komt als eerste over de eindstreep en zegeviert tot ieders verbazing op de Champs-Élysées.

Na de overwinning

De overwinning op de Champs-Élysées was een bijzondere zege. Het was maar liefst twintig jaar geleden dat Nederland een sprintsucces behaalde tijdens de Tour de France. Men zou kunnen denken dat Groenewegen in de toekomst zijn zinnen zal zetten op de groene puntentrui. Peter Sagan zal anno 2018 echter nog een geduchte tegenstander voor Groenewegen kunnen zijn. Dylan zal dan ook zijn zinnen zetten op het winnen van etappes in de jaren die volgen op zijn winst van de slotetappe van de Tour de France.

Het wielerseizoen van 2018 begon goed voor Groenewegen. Hij won de eerste etappe van de Dubai Tour in februari. Meer succes volgde echter op 25 februari. Dylan schreef op deze dag de voorjaarsklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam toen hij de massasprint won. In april ging Groenewegen dan ook van start als topfavoriet voor de eindzege van de Scheldeprijs. Samen met dertig andere renners werd hij echter gediskwalificeerd toen de groep een gesloten spoorwegovergang overstak. Anno 2018 rijdt Dylan Groenewegen nog steeds als kopman voor Team LottoNL-Jumbo. Na zijn winst op de Champs-Élysées werd zijn contract tot 2020 verlengd.

Belangrijke overwinningen op een rij

 • 2015: Arnhem-Veenendaal Classic
 • 2016: Ritzege Ronde van Valencia
 • 2016: Nederlands kampioen op de weg
 • 2016: Ritzege Eneco Tour
 • 2017: Twee ritzeges Ronde van Noorwegen
 • 2017: Twee ritzeges Ster ZLM Tour
 • 2017: Slotetappe Tour de France
 • 2018: Kuurne-Brussel-Kuurne
© 2018 Juul92, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Kuurne-Brussel-Kuurne 2018: parcours, startlijst, live op tvKuurne-Brussel-Kuurne 2018: parcours, startlijst, live op tvKuurne-Brussel-Kuurne wordt verreden op zondag 25 februari 2018. Dit is de 70e editie van de Belgische wielerkoers. Kuur…
Selectie renners 2015 Team LottoNL-JumboTeam LottoNL-Jumbo is een Nederlandse professionele wielerploeg. In 2015 zijn de bekendste renners van LottoNL-Jumbo Lau…
Ronde van Dubai 2017 - parcours en favorietenRonde van Dubai 2017 - parcours en favorietenVan 31 januari tot en met 4 februari 2017 zal de Ronde van Dubai gereden worden. Deze ronde zal voor de vierde keer gere…
Wielerkalender 2012, de belangrijkste wielerwedstrijdenWielerkalender 2012, de belangrijkste wielerwedstrijden2012 belooft op voorhand een razend spannend wielerseizoen te worden. Een wielerseizoen waarin de Nederlandse wielrenner…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Superjuju10, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Wielerrevue, 'De Amsterdamse roots van Dylan Groenwegen', editie 1 van 2018.
 • Procycling Jaaroverzicht 2017, 'Dylan Groenewegen | Wereldtopper'.
 • Procyclingstats, https://www.procyclingstats.com/nl/rider/dylan-groenewegen, bezocht op 06-04-2018.
 • NRC, https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/02/groenewegen-weet-nu-hoe-het-is-om-in-pure-chaos-te-sprinten-a1565265, bezocht op 06-04-2018.

Reageer op het artikel "Dylan Groenewegen: sprinten als specialiteit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul92
Laatste update: 10-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!