Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestream

Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestream Op zondag 14 februari 2021 wordt de Brussels Universities Cyclocross verreden. Dit is de derde editie van deze veldrit. De cross is een onderdeel van de DVV Trofee Veldrijden. Deze Brusselse veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Brussels Universities Cyclocross 2021 per livestream volgen. Deze veldrit in de Belgische hoofdstad Brussel wordt georganiseerd door Golazo Sport.

ULB en VUB: Brussels Universities

Brussels Universities is de verzamelnaam van twee Brusselse topuniversiteiten: de Franstalige Université Libre de Bruxelles (ULB) en de Nederlandstalige Vrije Universiteit Brussel (VUB). De oudste van deze twee universiteiten is de ULB. Die universiteit werd in 1834 opgericht door Pierre-Théodore Verhaegen. Het was van oorsprong een tamelijk liberale, vrijzinnige universiteit, die vooral ontstaan was als een reactie op de andere toenmalige Belgische universiteiten, die vaak zeer katholiek en conservatief waren.

Oorspronkelijk was de ULB een Franstalige universiteit. Vanaf 1935 werden er echter ook Nederlandstalige lessen gegeven. Tot aan het studiejaar 1969-1970 was het een tweetalige universiteit. Toen kwam het echter tot een splitsing. De ULB werd weer een Franstalige universiteit en daarnaast kwam er een aparte Nederlandstalige (Vlaamstalige) universiteit, de VUB.

DVV Trofee Veldrijden

De Brussels Universities Cyclocross 202 is een onderdeel van de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Dit klassement bestaat sinds 1987. Oorspronkelijk droeg het de naam GvA Trofee Veldrijden, aangezien de GvA (Gazet van Antwerpen) in de beginjaren de hoofdsponsor was. Het was in die tijd nog een klassement op punten. Later werd het bedrijf Bpost de hoofdsponsor en werd het veranderd in een klassement op basis van tijd. Sinds 2016 is DVV Verzekeringen de hoofdsponsor van dit veldritklassement.

In het seizoen 2020-2021 bestaat de DVV Trofee Veldrijden uit acht veldritten. Zeven van de acht veldritten van dit klassement vinden plaats in Vlaanderen. De enige officieel niet-Vlaamse veldrit is de Brussels Universities Cyclocross, aangezien die plaatsvindt in het Brussels Gewest.

Locatie: parcours in Brussel

Waar bevindt zich het parcours van de Brussels Universities Cyclocross 2021? De start en de finish zijn vlakbij de Pleinlaan. Het parcours loopt over de campussen van beide universiteiten, de VUB en de ULB. De bekende trappen bij de cafetaria van de VUB behoren tot de hindernissen in het parcours van de Brussels Universities Cross. De campussen van de universiteiten bevinden zich in Elsene, aan de zuidoostzijde van Brussel.

Programma (onder voorbehoud) Cyclocross Brussel, 14 februari 2021

 • 10u00: Junior-dames
 • 10u45: Junioren
 • 11u50: Beloften (U23)
 • 13u45: Dames Elite
 • 15u00: Heren Elite (profs)

Deelnemers: startlijst veldrit in Brussel

Veel veldrittoppers hebben een vast contract met de DVV Trofee Veldrijden en gaan daarom automatisch (indien zij niet geblesseerd zijn) van start in alle crossen van deze trofee. Grote namen op de voorlopige deelnemerslijst zijn onder meer Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Laurens Sweeck en David van der Poel. Hieronder vindt u t.z.t. de startlijst met rugnummers van deze Brusselse veldrit. Waarschijnlijk doet Mathieu van der Poel in 2021 niet mee aan deze cross, aangezien hij zich in februari volledig wil focussen op z'n voorbereiding op het wegseizoen.

Live op tv, de Cyclocross Brussel: welke zender en hoe laat?

Brussels Universities Cyclocross live bij Sporza

Net als alle overige wedstrijden die meetellen voor de DVV Trofee Veldrijden wordt ook de Brussels Universities Cyclocross live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De live tv-uitzending begint op zondag 14 februari 2021 om circa 13u30 (na het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending is de dameswedstrijd te Brussel live te zien (start om 13u45). In het tweede deel is de herenwedstrijd van deze Brusselse veldrit live te zien (start om 15u00). De commentator bij deze live tv-uitzending van de Brussels Universities Cyclocross is Michel Wuyts. Zijn co-commentator bij deze veldrit in Brussel is Paul Herygers.

Brussels Univiersities Cyclocross ook live bij Eurosport

Sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Hun live tv-uitzending van de wedstrijd bij de dames begint bij deze Brusselse veldrit om 13u44 op Eurosport1. Hun live tv-uitzending van de herenwedstrijd van de Brussels Universities Cyclocross begint op die middag van zondag 14 februari 2021 bij hen om 14u58 op diezelfde zender.

Brussels Universities Cross in 2021 niet live bij Ziggo Sport Totaal

Deze Brusselse veldrit werd in 2019 ook live op tv uitgezonden door het Nederlandse Ziggo Sport Totaal. In 2020 en 2021 hebben zij echter niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van de Brussels Universities Cyclocross. Daarom is deze cyclocross in Brussel bij hen dit jaar dus ook niet live te zien.

Livestream Brussels Universities Cyclocross (14 februari)

Livestream Sporza

De Brussels Universities Cyclocross wordt door Sporza (VRT) ook uitgezonden via een livestream. Hiermee kan men deze Brusselse veldrit dus op een computer of smartphone volgen. De livestream van Sporza is helemaal gratis. Deze gratis livestream van de Brussels Universities Cyclocross is helaas wel geo-restricted. Dat houdt in dat deze gratis livestream officieel alleen in België bekeken mag worden. De livestream is op de middag van 14 februari op diverse plekken op de website van Sporza te vinden, waaronder de rubrieken 'wielrennen' en 'nu live'. De livestream van Sporza begint bij deze Brusselse veldrit, net al hun live tv-uitzending, om circa 13u30. Om 15u00 kan men op die livestream de start van de herenwedstrijd van de Brussels Universities Cross zien.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream van deze cyclocross aan. Om 13u45 kan men op die livestream naar de dameswedstrijd van deze Brusselse veldrit kijken. Vanaf 15u00 kan men op die zondagmiddag van 14 februari via de livestream van Eurosport naar de herenwedstrijd van deze Brussels Universities Cyclocross kijken. De livestream van deze Brusselse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Om de livestream van de veldrit van Brussel bij hen te kunnen bekijken, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream Brussels Universities Cyclocross via Go App

Het is ook mogelijk om met een livestream op de Go App (online tv) op zondag 14 februari 2021 naar de Brussels Universities Cyclocross te kijken. Eurosport en VRT één (de zenders waarop de veldrit van Brussel live wordt uitgezonden) behoren namelijk tot de zenders die men per livestream op die app kan bekijken. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo.

Livestream Ziggo Sport? Niet in 2021

In Nederland werd er in 2019 een livestream van deze Brusselse veldrit door Ziggo Sport Totaal beschikbaar gesteld. De livestream was te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream van de DVV-cross is automatisch beschikbaar voor betalende abonnees van die app. Mensen die geen abonnement op die app hebben, konden via PPV (Pay Per View) voor enkele euro's de livestream van Ziggo Sport Totaal voor deze Brusselse cross kopen. In 2020 en 2021 hebben zij echter geen livestream van deze cross.

Livestream FloBikes

Er is ook een officiële livestream van deze Brusselse cyclocross die geproduceerd wordt door het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes. Om die livestream van de veldrit van Brussel te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Daarnaast is ook deze livestream 'geo-restricted'. Dat houdt in dat men deze livestream officieel slechts in een beperkt aantal landen mag bekijken: Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, Australië, Tsjechië en Luxemburg. Dat houdt dus in dat deze FloBikes-livestream van deze Belgische cross officieel 'geo-blocked' (geblokkeerd) is in Nederland en België.

FloBikes is een onderdeel van het bedrijf FloSports, dat veel live-uitzendingen van sportevenementen online per livestream aanbiedt. Daaronder zijn sinds 2018 ook heel veel livestream-uitzendingen van veldritten. Ook veel wegwedstrijden worden door hen per livestream uitgezonden. Helaas geldt voor veel uitzendingen dat ze slechts in een beperkt aantal landen bekeken mogen worden (en per wedstrijd wisselt dat), waardoor het voor kijkers in Nederland en België helaas niet erg interessant is om een abonnement op deze dienst te hebben.

Livestream iTV-appp

Voor klanten van Interactieve Tv bij KPN is het ook mogelijk om de Brussels Universities Cyclocross 2021 te bekijken via een livestream op de iTV-aap. Via die app kan men namelijk ook de tv-zender VRT één per livestream bekijken en zo dus via een stream op de middag van 14 februari 2021 live naar deze veldrit in Brussel kijken.

Voorgaande editie: uitslag Cyclocross Brussel 2020

 1. Mathieu van der Poel (Ned) in 1u01'23"
 2. Eli Iserbyt (Bel) op 30 sec.
 3. Corné van Kessel (Ned) 38"
 4. Michael Vanthourenhout (Bel) 42"
 5. Jens Adams (Bel) 1'29"
 6. Tom Meeusen (Bel) 1'43"
 7. Tim Merlier (Bel) 1'56"
 8. Gianni Vermeersch (Bel) 2'05"
 9. Lars van der Haar (Ned) 2'16"
 10. Vincent Baestaens (Bel) 2'46"
© 2018 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Noordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamNoordzeecross Middelkerke 2021, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt op zaterdag 6 februari 2021 de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstri…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…

Het werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde…
De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?De ideale dartpijl: hoe ziet de samenstelling eruit?Darten is een combinatie van talent, techniek en gevoel. Talent voor het darten heb je of heb je niet, de techniek kun j…
Bronnen en referenties
 • http://www.sport.be/bucc/nl/nieuws/article.html?Article_ID=841669
 • http://www.sport.be/bucc/nl/programma/
 • https://www.flobikes.com/events/6126320-2018-flobikes-race-calendar/entries
 • https://www.wielerflits.nl/nieuws/wout-van-aert-openbaart-veldritprogramma-wereldkampioen-start-in-dertig-crossen/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrije_Universiteit_Brussel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Université_libre_de_Bruxelles
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/DVV_Verzekeringen_Trofee_2018-2019

Reageer op het artikel "Brussels Universities Cyclocross 2021, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!