Werelduurrecordpoging Campenaerts in april 2019

Werelduurrecordpoging Campenaerts in april 2019 Op dinsdag 16 april 2019 viel de Belg Victor Campenaerts het werelduurrecord in het wielrennen aan. Zijn werelduurrecordpoging vond plaats in Mexico, op de wielerbaan van Aguascalientes. Deze recordpoging werd live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Campenaerts slaagde er glansrijk in om het uurrecord van Wiggins te breken.

Historie: werelduurrecord

Oorsprong

Het concept van het werelduurrecord is heel simpel: hoeveel afstand kan iemand op een fiets in een uur afleggen op een wielerbaan? De strijd om het werelduurrecord begon al in de jaren zeventig van de 19e eeuw. In die begintijd was dit vooral een strijd tussen Engelse coureurs. Er was toen nog niet één overkoepelende internationale wielerunie en er was onenigheid over de reglementen voor zo'n werelduurrecord. Mede daarom worden die eerste records doorgaans niet meegenomen in officiële overzichten van het werelduurrecord.

Het eerste record dat officieel erkend werd door de internationale wielerunie werd op 11 mei 1893 gereden door Henri Desgrange (de latere organisator van de Tour de France). De Fransman reed op die dag in Parijs een afstand van 35,325 kilometer.

Prestige

In de loop der jaren is het werelduurrecord uitgegroeid tot het meest prestigieuze record in de wielerwereld. Op de erelijst van dit record staan ook veel grootheden uit het wegwielrennen, zoals Lucien Petit-Breton, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Roger Rivière, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Tony Rominger en Bradley Wiggins.

Belgische en Nederlandse recordhouders

De Nederlanders die dit record hadden waren Jan van Hout (1933) en Frans Slaats (1937). Belgen die het werelduurrecord hadden waren Marcel van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967) en natuurlijk de legendarische Eddy Merckx (1972).

Regels werelduurrecord

In de periode 1993-1996 werd het werelduurrecord een extra grote hype binnen de wielerwereld. Het werd niet alleen een strijd tussen toppers uit het baanwielrennen (zoals Boardman en Obree) en toppers uit het wegwielrennen (zoals Indurain en Rominger). Het werd vooral ook een strijd tussen experimentele fietsenbouwers. Obree, Boardman en Indurain kwamen aan de start van hun recordpogingen met extreem futuristische fietsen, die allerlei aerodynamische voordelen hadden en die overduidelijk sterk afweken van de fietsen uit het wegwielrennen. Hierdoor ging het lijken alsof het fietsontwerp bij zulke recordpogingen belangrijker was dan de atletische prestatie van de coureur.

Radicale wijziging in 2000

In het jaar 2000 besloot de UCI mede daarom tot een radicale wijziging van de regels voor het werelduurrecord. Vanaf dat moment was het jarenlang alleen maar toegestaan op een uurrecord te rijden op een relatief sobere en simpele racefiets, zonder ligstuur, zonder dichte wielen, enzovoort. Zo moest de focus bij het werelduurrecord weer komen te liggen op de fysieke prestatie van de coureur.

Versoepeling van de regels in 2014

In 2014 besloot de UCI om de regels voor het werelduurrecord toch weer wat te versoepelen. De extreem futuristische fietsen uit de jaren negentig (bijvoorbeeld met de zogenaamde 'Supermanhouding') bleven verboden, maar men mocht voortaan wel gebruik maken van diverse dingen die men in de tijdritten van het wegwielrennen ook gewend was, zoals een ligstuur en dichte wielen. Die nieuwe reglementen zorgden vanaf 2014 voor een heropleving van het werelduurrecord.

De eerste coureur die met die nieuwe regels een record neerzette was in 2014 Jens Voigt. Daarna werd het gebroken door Matthias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett en Bradley Wiggins. Sinds de zomer van 2015 heeft Wiggins dit record met een afstand van 54,526 meter. Ook Nederlanders hebben met de nieuwe regels (na 2014) geprobeerd om een nieuw werelduurrecord neer te zetten. Zowel Thomas Dekker als Dion Beukeboom deden een poging, maar beiden slaagden er niet in om het werelduurrecord te pakken.

Biografie: Victor Campenaerts

Op 28 oktober 1991 werd Victor Campenaerts geboren in de Belgische plaats Hoboken (nabij Antwerpen). Als jonge wielrenner bleek hij een zeer getalenteerde tijdrijder te zijn. In 2013 won hij zowel de Belgische titel als de Europese titel op het tijdrijden bij de categorie beloften (renners jonger dan 23 jaar).

Erelijst van Victor Campenaerts als prof

In 2014 werd hij profwielrenner bij Topsport Vlaanderen. Ook in 2015 reed hij voor dat team. In 2016 maakte hij de overstap naar het Nederlandse LottoNL-Jumbo. Bij die ploeg beleefde hij zijn doorbraak als profwielrenner. Hij won in 2016 het BK tijdrijden bij de profs. In 2017 won hij het EK tijdrijden bij de profs en een tijdrit in de Ruta del Sol. In 2018 stapte hij over naar het Belgische team Lotto-Soudal. Ook bij dat team excelleerde hij als tijdrijder, met in 2018 wederom zeges in het EK tijdrijden en het BK tijdrijden.

Seizoen 2019 van Victor Campenaerts

De eerste helft van het jaar 2019 stond voor Victor Campenaerts helemaal in het teken van zijn grote doel: het werelduurrecord. Hij had hiervoor heel veel vrijheid gekregen van zijn team Lotto-Soudal. Een groot deel van zijn voorbereiding had Campenaerts gedaan in het Afrikaanse Namibië. In het voorjaar van 2019, in de aanloop naar zijn recordpoging, had Campenaerts slechts één officiële profwedstrijd gereden: de Tirreno-Adriatico. Die koers stond ook in het teken van zijn recordpoging. Hij wilde in deze wedstrijd wat extra inhoud kweken, wat koershardheid opdoen en bovendien zich testen in de tijdrit. Die test werd een groot succes: op 19 maart 2019 won hij de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico.

Locatie recordpoging Victor Campenaerts: wielerbaan in Mexico

De Belg Victor Campenaerts deed zijn werelduurrecordpoging in Mexico, op de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes. Deze beroemde wielerbaan staat bekend als 'extreem snel'. Er zijn al heel wat wereldrecords op deze baan gebroken. Dat komt mede doordat de piste op een grote hoogte ligt, waardoor er minder luchtweerstand is. De piste heeft een lengte van 250 meter en de ondergrond is van hout.

Datum werelduurrecordpoging Victor Campenaerts

Welke datum? 16 april 2019

Wat was de datum waarop Victor Campenaerts het werelduurrecord van Wiggins aan gaat vallen? Aangezien Campenaerts zijn poging in zo goed mogelijke omstandigheden wilde doen, heeft hij relatief lang gewacht om te besluiten om welke datum hij zijn recordpoging zou doen. Op den duur waren er nog twee opties over: 16 of 17 april. Uiteindelijk heeft hij besloten om zijn werelduurrecordpoging op dinsdag 16 april te gaan doen.

Hoe laat?

Hoe laat begon Victor Campenaerts op 16 april 2019 aan zijn recordpoging in Mexico? Hij begon om 11u00 plaatselijke tijd. Vanwege het tijdsverschil tussen Mexico en de lage landen was het toen 18u00 voor de wielerfans in Nederland en België die de poging live op tv of online via een livestream bekeken.

Live de uurrecordpoging Victor Campenaerts bij Sporza

De uurrecordpoging van Campenaerts was live op tv en via de livestream te zien bij Sporza. Ook de UCI bood een gratis livestream aan. In tegenstelling tot diverse andere wereldrecordpogingen, was er ditmaal geen live tv-uitzending of livestream van Eurosport.

Resultaat: Campenaerts pakt werelduurecord

De Belg Victor Campenaerts heeft het werelduurrecord van de Brit Bradley Wiggins gebroken. Campenaerts reeds op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico op dinsdag 16 april 2019 een afstand van 55,089 kilometer. Daarmee reed de Belg van Lotto-Soudal in een uur 563 meter meer dan de Brit in de zomer van 2015.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestreamZesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestreamVan dinsdag 12 november tot en met zondag 17 november 2019 wordt de 77e editie verreden van de Zesdaagse van Gent. Deze…
BK tijdrijden 2020 in KoksijdeBK tijdrijden 2020 in KoksijdeOp donderdag 20 augustus 2020 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite m…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamOp 21 juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit d…

De regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldDe regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldHonkbal is een sport die iedereen wel kent, maar die toch niet zoveel wordt beoefend in Nederland. Tijdens de gymlessen…
Cyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2021, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 januari 2021 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de vierde editie van deze West-Vla…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hour_record
  • https://cqranking.com/men/asp/gen/rider_palm.asp?riderid=20184&year=2019&all=1&current=0
  • https://www.hln.be/sport/wielrennen/video-victor-campenaerts-is-vertrokken-naar-mexico-voor-zijn-werelduurrecordpoging-elk-uur-een-appel-eten~a31712c6/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Velodromo_Bicentenario

Reageer op het artikel "Werelduurrecordpoging Campenaerts in april 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!