Werelduurrecordpoging Campenaerts live op tv en livestream

Werelduurrecordpoging Campenaerts live op tv en livestream In april 2019 valt de Belg Victor Campenaerts het werelduurrecord in het wielrennen aan. Zijn werelduurrecordpoging vindt plaats in Mexico, op de wielerbaan van Aguascalientes. Deze recordpoging wordt live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Ook kan men deze poging van Campenaerts online volgen via een livestream. De datum van de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts is dinsdag 16 april 2019.

Historie: werelduurrecord

Oorsprong

Het concept van het werelduurrecord is heel simpel: hoeveel afstand kan iemand op een fiets in een uur afleggen op een wielerbaan? De strijd om het werelduurrecord begon al in de jaren zeventig van de 19e eeuw. In die begintijd was dit vooral een strijd tussen Engelse coureurs. Er was toen nog niet één overkoepelende internationale wielerunie en er was onenigheid over de reglementen voor zo'n werelduurrecord. Mede daarom worden die eerste records doorgaans niet meegenomen in officiële overzichten van het werelduurrecord.

Het eerste record dat officieel erkend werd door de internationale wielerunie werd op 11 mei 1893 gereden door Henri Desgrange (de latere organisator van de Tour de France). De Fransman reed op die dag in Parijs een afstand van 35,325 kilometer.

Prestige

In de loop der jaren is het werelduurrecord uitgegroeid tot het meest prestigieuze record in de wielerwereld. Op de erelijst van dit record staan ook veel grootheden uit het wegwielrennen, zoals Lucien Petit-Breton, Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Roger Rivière, Eddy Merckx, Francesco Moser, Miguel Indurain, Tony Rominger en Bradley Wiggins.

Belgische en Nederlandse recordhouders

De Nederlanders die dit record hadden waren Jan van Hout (1933) en Frans Slaats (1937). Belgen die het werelduurrecord hadden waren Marcel van den Eynde (1897), Ferdinand Bracke (1967) en natuurlijk de legendarische Eddy Merckx (1972).

Regels werelduurrecord

In de periode 1993-1996 werd het werelduurrecord een extra grote hype binnen de wielerwereld. Het werd niet alleen een strijd tussen toppers uit het baanwielrennen (zoals Boardman en Obree) en toppers uit het wegwielrennen (zoals Indurain en Rominger). Het werd vooral ook een strijd tussen experimentele fietsenbouwers. Obree, Boardman en Indurain kwamen aan de start van hun recordpogingen met extreem futuristische fietsen, die allerlei aerodynamische voordelen hadden en die overduidelijk sterk afweken van de fietsen uit het wegwielrennen. Hierdoor ging het lijken alsof het fietsontwerp bij zulke recordpogingen belangrijker was dan de atletische prestatie van de coureur.

Radicale wijziging in 2000

In het jaar 2000 besloot de UCI mede daarom tot een radicale wijziging van de regels voor het werelduurrecord. Vanaf dat moment was het jarenlang alleen maar toegestaan op een uurrecord te rijden op een relatief sobere en simpele racefiets, zonder ligstuur, zonder dichte wielen, enzovoort. Zo moest de focus bij het werelduurrecord weer komen te liggen op de fysieke prestatie van de coureur.

Versoepeling van de regels in 2014

In 2014 besloot de UCI om de regels voor het werelduurrecord toch weer wat te versoepelen. De extreem futuristische fietsen uit de jaren negentig (bijvoorbeeld met de zogenaamde 'Supermanhouding') bleven verboden, maar men mocht voortaan wel gebruik maken van diverse dingen die men in de tijdritten van het wegwielrennen ook gewend was, zoals een ligstuur en dichte wielen. Die nieuwe reglementen zorgden vanaf 2014 voor een heropleving van het werelduurrecord.

De eerste coureur die met die nieuwe regels een record neerzette was in 2014 Jens Voigt. Daarna werd het gebroken door Matthias Brändle, Rohan Dennis, Alex Dowsett en Bradley Wiggins. Sinds de zomer van 2015 heeft Wiggins dit record met een afstand van 54,526 meter. Ook Nederlanders hebben met de nieuwe regels (na 2014) geprobeerd om een nieuw werelduurrecord neer te zetten. Zowel Thomas Dekker als Dion Beukeboom deden een poging, maar beiden slaagden er niet in om het werelduurrecord te pakken.

Biografie: Victor Campenaerts

Op 28 oktober 1991 werd Victor Campenaerts geboren in de Belgische plaats Hoboken (nabij Antwerpen). Als jonge wielrenner bleek hij een zeer getalenteerde tijdrijder te zijn. In 2013 won hij zowel de Belgische titel als de Europese titel op het tijdrijden bij de categorie beloften (renners jonger dan 23 jaar).

Erelijst van Victor Campenaerts als prof

In 2014 werd hij profwielrenner bij Topsport Vlaanderen. Ook in 2015 reed hij voor dat team. In 2016 maakte hij de overstap naar het Nederlandse LottoNL-Jumbo. Bij die ploeg beleefde hij zijn doorbraak als profwielrenner. Hij won in 2016 het BK tijdrijden bij de profs. In 2017 won hij het EK tijdrijden bij de profs en een tijdrit in de Ruta del Sol. In 2018 stapte hij over naar het Belgische team Lotto-Soudal. Ook bij dat team excelleerde hij als tijdrijder, met in 2018 wederom zeges in het EK tijdrijden en het BK tijdrijden.

Seizoen 2019 van Victor Campenaerts

De eerste helft van het jaar 2019 staat voor Victor Campenaerts helemaal in het teken van zijn grote doel: het werelduurrecord. Hij heeft hiervoor heel veel vrijheid gekregen van zijn team Lotto-Soudal. Een groot deel van zijn voorbereiding heeft Campenaerts gedaan in het Afrikaanse Namibië. In het voorjaar van 2019, in de aanloop naar zijn recordpoging, heeft Campenaerts slechts één officiële profwedstrijd gereden: de Tirreno-Adriatico. Die koers stond ook in het teken van zijn recordpoging. Hij wilde in deze wedstrijd wat extra inhoud kweken, wat koershardheid opdoen en bovendien zich testen in de tijdrit. Die test werd een groot succes: op 19 maart 2019 won hij de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico.

Locatie recordpoging Victor Campenaerts: wielerbaan in Mexico

De Belg Victor Campenaerts doet zijn werelduurrecordpoging in Mexico, op de Velodromo Bicentenario in Aguascalientes. Deze beroemde wielerbaan staat bekend als 'extreem snel'. Er zijn al heel wat wereldrecords op deze baan gebroken. Dat komt mede doordat de piste op een grote hoogte ligt, waardoor er minder luchtweerstand is. De piste heeft een lengte van 250 meter en de ondergrond is van hout.

Datum werelduurrecordpoging Victor Campenaerts

Welke datum? 16 april 2019

Wat is de datum waarop Victor Campenaerts het werelduurrecord van Wiggins aan gaat vallen? Aangezien Campenaerts zijn poging in zo goed mogelijke omstandigheden wil doen, heeft hij relatief lang gewacht om te besluiten om welke datum hij zijn recordpoging zou doen. Op den duur waren er nog twee opties over: 16 of 17 april. Uiteindelijk heeft hij besloten om zijn werelduurrecordpoging op dinsdag 16 april te gaan doen.

Hoe laat?

Hoe laat begint Victor Campenaerts op 16 april 2019 aan zijn recordpoging in Mexico? Hij begint om 11u00 plaatselijke tijd. Vanwege het tijdsverschil tussen Mexico en de lage landen is het dan 18u00 voor de wielerfans in Nederland en België die de poging live op tv of online via een livestream bekijken.

Live op tv: uurrecordpoging Victor Campenaerts bij Sporza

In België is er een behoorlijke hype ontstaan rondom de recordpoging van Campenaerts. Zowel de commerciële omroep VTM als de publieke omroep VRT (Sporza) hadden interesse om deze werelduurrecordpoging live op tv uit te zenden. Uiteindelijk heeft de VRT (Sporza) deze strijd om de uitzendrechten gewonnen.

Hoe laat begint de live tv-uitzending en op welke zender is die te zien?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van de recordpoging? De live-uitzending begint om circa 17u30. Op welke zender is dit evenement live te zien? Deze live tv-uitzending van deze wereldrecordpoging vindt plaats op de zender Canvas (VRT).

Live op tv bij Eurosport, de 'World Hour Record Attempt'? Neen?

Bij veel voorgaande pogingen om het werelduurrecord te breken, werd deze poging ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Dat gold in de jaren negentig reeds, toen men live naar onder meer Boardman, Obree, Indurain en Rominger kon kijken. Ook de opzienbarende poging van Francesco Moser in 1994, toen die Italiaan reeds 42 jaar was en al jaren geen officiële profkoers meer had gereden, was live op tv te zien bij Eurosport.

Sinds de UCI in 2014 nieuwe regels instelde voor het werelduurrecord, zijn daarna weer een groot aantal pogingen gedaan die vaak live te zien waren bij Eurosport (tv en livestream), van Voigt tot en met Beukeboom. Helaas heeft Eurosport echter geen live-uitzending van de de 'World Hour Record Attempt' van Campenaerts.

Livestream werelduurrecordpoging Victor Campenaerts

Livestream Sporza (VRT)

De recordpoging van Victor Campenaerts wordt ook via een livestream door Sporza (VRT) uitgezonden. Via zo'n livestream kan men deze werelduurrecordpoging van de Belg Victor Campenaerts volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of desktop computer. De livestream van Sporza is op de dag van de recordpoging te vinden op hun site. Deze livestream begint op 16 april om 17u30. Dat houdt in dat deze livestream tegelijk begint met de live tv-uitzending. Men vindt die livestream op die dag onder meer in de rubriek 'Nu Live'. Ook kan men de livestream van de recordpoging van Victor Campenaerts op die dag vinden via het menu 'wielrennen' op die website van Sporza. Verder zal men op de dag van de pogng ook een link naar de livestream van deze recordpoging van Campenaerts plaatsen op de voorpagina van die site. De livestream van dit evenement is op 16 april 2019 voor Belgische wielerfans ook te vinden op de gratis Sporza op. Deze livestream van de recordpoging is gratis (zowel op de site als op de app). De livestream van de recordpoging van Victor Campenaerts helaas wel geo-restricted. Dit houdt in dat men de gratis livestream van Sporza bij deze werelduurrecordpoging officieel alleen in België mag bekijken. In andere landen is deze livestream van Sporza bij de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts officieel 'geo-blocked'.

Livestream alternatief: Go App

Men kan de werelduurrecordpoging van deze Belgische coureur ook bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Via deze app kan men op het internet tv kijken en kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzending van Sporza kijken. Deze app is een dienst van Ziggo en is bedoeld voor klanten van digitale tv bij hen. Via deze app kan men dezelfde zenders bekijken per livestream, die men ook op televisie kan ontvangen. In tegenstelling tot de officiële livestream van Sporza bij dit evenement, is de geheel legale stream van Ziggo niet slechts tot één land beperkt. Met die app kan men via de livestream in de gehele EU naar de werelduurrecordpoging van Victor Campenaerts kijken. In de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream van deze Nederlandse streamingdienst overigens wel 'geo-blocked'.

Livestream UCI World Hour Record Attempt Victor Campenaerts

Het is ook mogelijk om de werelduurrecordpoging van deze Belgische coureur op dinsdag 16 april te bekijken via een livestream op het YouTube-channel van de internationale wielerunie UCI. Hun livestream van deze 'World Hour Record Attampt' begint om 17u55.

Livestream Eurosport bij deze 'World Hour Record Attempt'? Neen

Bij veel voorgaande werelduurrecordpogingen was er een livestream bij Eurosport. Die livestream bevond zich dan op de Eurosport Player. Helaas is er bij hen geen livestream gepland voor de recordpoging van de Belg Campenaerts op 16 april 2019.

Resultaat: Campenaerts pakt werelduurecord

De Belg Victor Campenaerts heeft het werelduurrecord van de Brit Bradley Wiggins gebroken. Campenaerts reeds op de wielerbaan van Aguascalientes in Mexico op dinsdag 16 april 2019 een afstand van 55,089 kilometer. Daarmee reed de Belg van Lotto-Soudal in een uur 563 meter meer dan de Brit in de zomer van 2015.

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestreamZesdaagse van Gent 2019 - deelnemers, tv en livestreamVan dinsdag 12 november tot en met zondag 17 november 2019 wordt de 77e editie verreden van de Zesdaagse van Gent. Deze…
BK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeBK tijdrijden 2019 in MiddelkerkeOp donderdag 27 juni 2019 worden de Belgische kampioenschappen tijdrijden verreden voor de categorieën heren elite met c…
Giro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamGiro 2019 - 1e etappe, tijdrit: live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia 2019 is een tijdrit. Deze openingsrit wordt verreden op zaterdag 11 mei. De start…
EK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Finland, live op tv en livestreamIn juni 2021 speelt België zijn derde wedstrijd in de poulefase van het EK voetbal. De tegenstander is Finland. Dit duel…

De regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldDe regels van honkbal: van slaan tot spelen in het veldHonkbal is een sport die iedereen wel kent, maar die toch niet zoveel wordt beoefend in Nederland. Tijdens de gymlessen…
Cyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamCyclocross Gullegem 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 4 januari 2020 wordt de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de derde editie van deze West-Vlaa…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Hour_record
  • https://cqranking.com/men/asp/gen/rider_palm.asp?riderid=20184&year=2019&all=1&current=0
  • https://www.hln.be/sport/wielrennen/video-victor-campenaerts-is-vertrokken-naar-mexico-voor-zijn-werelduurrecordpoging-elk-uur-een-appel-eten~a31712c6/
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Velodromo_Bicentenario

Reageer op het artikel "Werelduurrecordpoging Campenaerts live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-04-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!