PDC Darts: de opzet van de Protour en de European Tour

PDC Darts: de opzet van de Protour en de European Tour De PDC is anno 2019 de grootste dartsbond van de wereld. De beste spelers ter wereld komen allemaal uit voor de Professional Darts Cooperation. De Protour is een belangrijk onderdeel van de PDC. 128 spelers maken hiervan deel uit en zij spelen gedurende het hele jaar toernooien tegen elkaar om uit te maken wie zich plaatst voor de toernooien op televisie. De Protour bestaat uit de Players Championships en de toernooien van de European tour. De toernooien van de Protour zijn niet te bekijken op tv, maar zijn desalniettemin erg belangrijk voor een professionele darter.

Welke darters spelen er op de Protour?

Op de Protour is maar plek voor 128 spelers. Aan het einde van elk seizoen behoudt de top 64 van de wereldranglijst zijn tourkaart. Daarnaast mogen alle spelers die niet in de top 64 staan, maar pas één jaar op de tour spelen ook blijven. Als je een tourkaart wint is deze namelijk twee jaar geldig. Ook gaat er een tourkaart naar de beste twee spelers op de Challenge Tour, het tweede niveau van de PDC waar iedereen die niet op de Protour speelt aan mee mag doen, en de beste twee spelers van de Development Tour. De Development Tour is de jeugdcompetitie van de PDC waarin alleen spelers van 23 jaar of jonger mee mogen doen. Alle plaatsen die dan nog niet vergeven zijn kunnen worden verdiend bij de Q-school.

Q-school

De PDC Q-school, voluit Qualifying School, is een reeks toernooien die bepaalt welke spelers volgend jaar op de Protour mogen spelen. Het is opgesplitst in twee delen; de UK- en Ierland-Q-school en de Europese Q-school. Spelers die niet in de UK, Ierland of de rest van Europa wonen mogen zelf kiezen aan welk van de twee ze meedoen. Q-school duurt vier dagen en op elke dag wordt er een toernooi gespeeld. Bij de UK- en Ierland-Q-school winnen elke dag de twee finalisten een tourkaart. Bij de Europese Q-school is er alleen een tourkaart voor de winnaar. Op die manier worden dus twaalf tourkaarten uitgereikt. Alle plekken die dan nog niet opgevuld zijn worden vergeven aan de hand van een ranking die wordt opgemaakt van de prestaties van iedereen op de Q-school. Voor de ranking telt elke winstpartij voor één punt. De laatste tourkaarten worden naar ratio van inschrijvingsaantallen verdeeld over de rankings van de Europese en de UK- en Ierland-Q-school.

De Players Championships

Elk jaar organiseert de PDC een aantal Players Championships. In 2020 zijn dit er 30. Deze worden ook wel de vloertoernooien genoemd, omdat ze niet op een podium worden gespeeld, en ook niet op tv komen. Wel is er sinds 2018 een livestream beschikbaar van twee borden. Van de overige veertien borden is alleen een livescore beschikbaar. Aan deze toernooien mogen 128 spelers meedoen. Dit zijn in principe de 128 spelers met een tourkaart. Mocht een speler zich niet inschrijven, dan wordt zijn plaats vergeven aan de hoogst geplaatste speler op de Challenge Tour.

De Players Championship Finals

Van alle Players Championships wordt een ranglijst bijgehouden van het gewonnen prijzengeld. De top 64 van deze ranglijst plaatst zich voor de Players Championship Finals. Dit is een groot toernooi met veel meer prijzengeld dan de reguliere Players Championships. Ook wordt dit toernooi uitgezonden op tv.

De European Tour

De European Tour is een uitbreiding van de Protour en bestaat anno 2019 uit dertien toernooien, die verspreid over heel Europa worden gehouden. De top zestien van de Protourranglijst, de ranglijst waar alleen de reguliere Players Championships en de toernooien van de European Tour voor meetellen, zijn rechtstreeks geplaatst voor een Eurotourtoernooi. Daarnaast zijn de twee hoogst geklasseerde spelers uit het gastland rechstreeks geplaatst. Alle andere spelers moeten zich kwalificeren. Er zijn verschillende kwalificatietoernooien. De Tourcardholdersqualifyer is voor alle spelers met een tourkaart. Op dit toernooi worden 24 plekken voor een Eurotourtoernooi vergeven. Naast spelers van de Protour mogen ook andere spelers meedoen aan een Eurotourtoernooi. Voor elke Eurotour is er een "Home Nation Qualifier" voor spelers uit het gastland die geen tourkaart hebben. Uit dit toernooi komen twee spelers die naar het hoofdtoernooi mogen. Tot slot zijn er nog twee plekken te verdienen in de West- en Zuid-Europese qualifyer, één in de Nordic en Baltic qualifyer en één in de Oost-Europese qualifyer. In totaal doen er dus 48 mensen mee aan het eindtoernooi van een Eurotour. Net als de Players Championships wordt ook een Eurotour niet uitgezonden op tv. In tegenstelling tot de Players Championships wordt er tijdens een Eurotour wel op een podium gespeeld voor een zaal met publiek. Voor de mensen die vanuit thuis willen kijken is er een livestream op het internet.

De European Championships

Net als bij de Players Championships wordt er ook van alle Eurotourtoernooien een ranglijst bijgehouden van het gewonnen prijzengeld. De top 32 van deze ranglijst aan het einde van het jaar plaatst zich voor de European Championships. Ook dit is een groot televisietoernooi met veel prijzengeld.

De Protour Order of Merit

De ranglijst van het gewonnen prijzengeld van alle Players Championships en Eurotours wordt de Protour Order of Merit genoemd. Deze ranking is erg belangrijk voor een darter. Allereerst bepaalt het wie de geplaatste spelers zijn op een Players Championships. De 32 hoogst gerankte deelnemers worden geplaatst en kunnen elkaar dus pas bij de laatste 32 tegenkomen. Daarnaast is de top 16 van de Protour Order of Merit rechtstreeks geplaatst voor de Eurotourtoernooien. Ook wordt de Protour Order of Merit gebruikt voor de plaatsing voor grote televisietoernooien. Niet alleen de Players Championship Finals en de European Championships maken gebruik van deze ranglijst. Bij zowel de World Matchplay als de World Grand Prix bestaat het deelnemersveld uit 32 spelers. Zestien hiervan zijn de top zestien van de reguliere wereldranglijst, die al het gewonnen prijzengeld van alle toernooien van de afgelopen twee jaar bevat. De overige zestien plekken worden vergeven aan de zestien hoogst geplaatste spelers van de Protour Order of Merit die niet al geplaatst zijn via de reguliere ranglijst. Tot slot zijn er ook nog 32 plekken te verdienen voor het PDC WK. Deze gaan naar de 32 beste spelers op de Protour ranglijst die niet in de top 32 van de reguliere ranglijst staan.
© 2019 - 2020 Gujanator, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Darts Players Championship Finals 2019 live tv en livestreamDarts Players Championship Finals 2019 live tv en livestreamVan vrijdag 22 november tot en met zondag 24 november 2019 worden de PDC Players Championship Finals gehouden. Dit toern…
World Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamWorld Matchplay Darts 2020, programma: live tv en livestreamVan zaterdag 18 juli tot en met zondag 26 juli 2020 staat het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de d…
Phil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendePhil Taylor 2017: het laatste dartjaar van een dartslegendeWie het in 2017 in Nederland heeft over het darten, heeft het over Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Na het P…
PDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourPDC Darts kalender 2020: toernooien op de Pro TourDe PDC is anno 2020 de grootste dartsorganisatie ter wereld. Elk jaar worden er weer vele toernooien gehouden. De beste…

World Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersWorld Cup Final Heerenveen 2020: Schema en NederlandersOp 7 en 8 maart 2020 stond bij het schaatsen de World Cup Final in Heerenveen op het programma. Er werden geen teamnumme…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DS-Foto, Pixabay
  • www.pdc.tv

Reageer op het artikel "PDC Darts: de opzet van de Protour en de European Tour"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gujanator
Laatste update: 17-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!