Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2021, live op tv en livestream

Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2021, live op tv en livestream De 24e editie van de veldrit van Eeklo vindt plaats op zaterdag 13 februari 2021. Deze veldrit is een onderdeel van de wedstrijdreeks 'Ethias Crossen'. De Ethias Cross Eeklo wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze Oost-Vlaamse cyclocross via een livestream op het internet te bekijken. Waar bevindt zich het parcours van de Ethias Cross Eeklo? Hoe ziet het programma van de veldrit van Eeklo eruit? Welke renners hebben in het verleden deze Vlaamse cyclocross gewonnen?

Geschiedenis veldrit Eeklo

In 1996 vond voor het eerst deze veldrit plaats. De enigszins verrassende winnaar was dat jaar Mario Lammens. Hij versloeg in Eeklo twee befaamde profs: ex-wereldkampioen veldrijden Paul Herygers werd tweede en Peter van den Abeele werd derde. De tweede editie van de GP Stad Eeklo, in 1997, werd gewonnen door Arne Daelmans. Paul Herygers werd wederom tweede. De derde plek ging dat jaar naar een piepjong supertalent: de pas 18-jarige Bart Wellens. In 1998 zou de toen 19-jarige Wellens de zege pakken in Eeklo. Het was de eerste overwinning van in totaal vier zeges die Wellens in de loop der jaren in Eeklo zou boeken. Behalve in 1998, won hij ook in 2001, 2003 en 2010.

Sven Nys: zes zeges

Bij de eerste zege van Wellens, in 1998, werd een ander toptalent tweede in Eeklo: Sven Nys. Hij zou in 1999 voor het eerst zegevieren in de Grote Prijs van de stad Eeklo. De 'Kannibaal van Baal' zegevierde in totaal zes keer in Eeklo: in 1999, 2004, 2006, 2007, 2012 en 2013.

Meervoudig winnaars

Hoe ziet anno 2021 de erelijst van de veldrit van Eeklo eruit? Behalve Nys en Wellens zijn er nog drie coureurs die erin slaagden om meermaals de GP Stad Eeklo te winnen. Mario de Clercq, Klaas Vantornout en Wout van Aert pakten twee keer de zege in deze Oost-Vlaamse cyclocross. De Clercq won in 2000 en 2002. Vantornout zegevierde in 2008 en 2011. Wout van Aert won in 2015 en 2016.

Eenmalige winnaars van deze cross waren, behalve de reeds genoemde Mario Lammens (1996) en Arne Daelmans (1997), ook Sven Vanthourenhout (2005), Niels Albert (2009), Tom Meeusen (2014) en Mathieu van der Poel (2017). Hoewel de cross in Eeklo al jarenlang een internationale cross is, was de Nederlander Van der Poel in 2017 pas de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze veldrit te winnen. In 2019 won Laurens Sweeck deze cyclocross.

Naam van de wedstrijd

In het verleden droeg deze wedstrijd enige jaren de naam 'de GP Eecloonaar'. Indertijd was 'de Eecloonaar' de hoofdsponsor van dit evenement. 'De Eecloonaar' was het 'weekblad voor het Meetjesland'. (Zowel de drukkerij en de uitgeverij van dit weekblad droegen indertijd eveneens de naam 'de Eecloonaar'.) Het weekblad is helaas ter ziele gegaan. Daarna was jarenlang het biermerk Augustijn de hoofdsponsor van de veldrit in Eeklo. De complete naam van dit evenement was in die tijd: 'Grote Prijs Veldrijden Stad Eeklo - Ereprijs Augustijn'. In 2017 was Brico een grote sponsor geworden en noemde men deze wedstrijd de Brico Cross Eeklo.

Ethias Cross -

De veldrit in Eeklo was jarenlang een onafhankelijke veldrit, een zogenaamde 'losse cross', die niet bij een vaste wedstrijdserie hoorde (zoals de Superprestige, DVV of Wereldbeker). Daar is met ingang van 2017 verandering in gekomen: het werd een onderdeel van de wedstrijdserie Brico Crossen. Deze wedstrijden werden allemaal gesponsord door het bedrijf Brico en komen allemaal live op tv bij de Vlaamse commerciële zender VTM. Met ingang van 2019 heeft Ethias de hoofdsponsoring van deze wedstrijdserie overgenomen. De wedstrijden heten daarom sindsdien de Ethias Crossen. Daarom heeft de veldrit in Eeklo de naam Ethias Cross Eeklo gekregen.

Eeklo

De stad Eeklo is het centrum van de regio het Meetjesland. Deze regio ligt net ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen en ten noorden van Gent. De stad Eeklo telt ruim 20.000 inwoners. Deze plaats heeft stadsrechten sinds het jaar 1240. In de wielerwereld is Eeklo vooral befaamd als de plaats waar twee legendarische broers vandaan komen: Eric de Vlaeminck en Roger de Vlaeminck. Eric de Vlaeminck is volgens velen de beste veldrijder aller tijden. Hij won zeven maal de wereldtitel veldrijden. Roger de Vlaeminck focuste zich meer op het wegwielrennen en werd één van de grootste klassiekercoureurs aller tijden. Daarnaast was hij echter ook een buitengewoon goede veldrijder. In 1968 werd Roger de Vlaeminck wereldkampioen veldrijden bij de amateurs en in 1975 pakte hij de wereldtitel veldrijden bij de profs. Ook pakte hij één Belgische veldrittitel bij de amateurs en drie Belgische veldrittitels bij de profs.

Locatie en parcours: veldrit Eeklo 2021

De start en de finish van deze cross zijn aan de Burgemeester Lionel Van Dammelaan te Eeklo, bij het kruispunt met de Zonnebloemstraat. Het parcours van de cross loopt grotendeels rondom (en op) de sportterreinen. Dit parcours heeft een lengte van circa 2500 meter. Deze veldrit wordt dus op een andere locatie verreden dan bij veel voorgaande edities. Het parcours van de Ethias Cross Eeklo 2019 bevindt zich aan de oostkant van deze stad, terwijl in het verleden deze cyclocross vaak bij de industriegebieden aan de zuidwestkant van deze plaats werd verreden. Tickets voor deze cross zijn in de voorverkoop onder meer te verkrijgen bij het Sportcomplex te Eeklo. Bij die voorverkoop kosten ticket 10 euro. Op de dag van de wedstrijd zijn tickets bij het parcours te verkrijgen en kosten ze 12 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar is de toegang gratis.

Programma (onder voorbehoud): Ethias Cross Eeklo 2021

 • 10u00: 1e jaars Nieuwelingen
 • 10u45: 2e jaars Nieuwelingen
 • 11u50: Junioren
 • 13u45 Dames elite
 • 15u00 Heren elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst veldrit Eeklo 2021

Welke deelnemers staan op de startlijst van deze veldrit? De veldritten die door Ethias worden gesponsord, hebben vaak een sterk deelnemersveld. Helaas kunnen diverse toppers niet deelnemen aan deze cross, aangezien ze in februari in volle voorbereiding op het wegseizoen zijn. Zodra de startlijst met rugnummers van deze cross bekend is, wordt die hier gemeld.

UCI wereldranglijst veldrijden: tweede categorie

De Ethias Cross Eeklo is een cross die op de kalender van de UCI vermeld staat als een internationale cross van de tweede categorie. Dit betekent dat bij deze wedstrijd de eerste tien renners in de uitslag punten verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Wie zegeviert in Eeklo krijgt veertig punten.

Live op tv: VTM (13 februari 2021)

Op welke zender live? VTM

Jarenlang was deze Oost-Vlaamse veldrit één van de weinige Belgische profcrossen, die niet live op tv (of online via een livestream) werd uitgezonden. Niet door Sporza (VRT), niet door Play Sports Telenet en niet door Vier. Maar met ingang van 2017 is hier eindelijk verandering in gekomen. De wedstrijd wordt sindsdien live op tv (en online via een livestream) uitgezonden door de Vlaamse commerciële zender VTM.

Hoe laat begint de live tv-uitzending?

Hoe laat begint de live-uitzending van de Ethias Cross Eeklo op VTM? Bij deze cyclocross zijn zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv te zien. De live tv-uitzending van de veldrit in Eeklo begint om circa 13u35 op de zender VTM (na afloop van het VTM Journaal en het weerbericht). De start van de dameswedstrijd in Eeklo is om 13u45, de start van de herenwedstrijd is om 15u00.

VTM is in België een zeer populaire commerciële tv-zender, maar in Nederland is deze zender helaas door veruit de meeste tv-kijkers niet te ontvangen. Een goed alternatief voor de Nederlandse kijkers is de livestream. Meer info over zo'n livestream voor deze cross vindt u verderop.

Eurosport?

Eurosport heeft ook de uitzendrechten van deze cross. Het is nog niet zeker of zij deze veldrit op tv uitzenden. Zodra daar zekerheid over is, wordt het hier gemeld.

Livestream Ethias Cross Eeklo (13 februari 2021)

Livestream VTM

De Ethias Cross Eeklo 2021 is namelijk ook via een livestream op het internet te volgen. Met zo'n livestream kan men deze veldrit op een computer of smartphone volgen. Er wordt op 13 februari een livestream van de live tv-uitzending beschikbaar gesteld op de website van de commerciële omroep VTM. Het is een gratis livestream. Aangezien deze gratis livestream niet geo-restricted is, kunnen ook de Nederlandse fans deze veldrit live volgen. Daarnaast is de livestream natuurlijk ook een goed alternatief voor Belgische fans, die op deze middag niet in de buurt van een tv zijn, maar de wedstrijd toch live via zo'n gratis stream op hun smartphone of laptop willen bekijken. De livestream begint net als de live tv-uitzending om circa 13u40. Dat houdt dus in dat via deze gratis livestream zowel de damescross als de herencross live te zien zijn.

Inloggen bij hun gratis livestream

De officiële livestream is te vinden in de tv-gids van de website van VTM. Om deze livestream te bekijken dient men in te loggen op die site. Men kan bij die livestream inloggen met een account van Medialaan (dat is het moederbedrijf van VTM). Zo'n account kan men gratis aanmaken. Het is echter ook mogelijk om bij de livestream van deze veldrit in te loggen met een Facebook-account. Ook de overige Ethias Crossen zijn via een livestream bij VTM te zien.

De livestream is doorgaans niet alleen via de programmagids van VTM, maar ook via andere delen van hun sites te vinden. De livestream van de programmagids is soms tijdens een wedstrijd nogal druk bezet. Hierdoor kan de livestream soms blijven haken of vastlopen. Het kan soms helpen om dan op een andere plek (bijvoorbeeld op de nieuws-website van VTM) naar een link naar hun livestream van deze cross te zoeken. Die livestream is vaak wat rustiger en dus stabieler.

Livestream FloBikes

Er is op 13 februari 2021 ook een livestream van deze veldrit beschikbaar bij FloBikes. Dat is een Noord-Amerikaanse streamingdienst die veel wielerevenementen via een livestream uitzendt. Om hun livestream van deze cross te kunnen bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement te hebben op die dienst. Flobikes zendt voor hun abonnees ook alle andere Ethias Crossen per livestream uit. De wedstrijden van de Superprestige Veldrijden zenden zij ook via een livestream uit. Ook de crossen van de wereldbeker cyclocross zenden zij per livestream uit. Hun livestream is bij de Superprestige en de Wereldbeker Veldrijden echter wel geo-restricted. Veel crossen zijn bij hen bijvoorbeeld niet in België per livestream te bekijken, aangezien zij niet de uitzendrechten hebben om die wedstrijden online in België uit te zenden. In verhouding zijn er in Nederland wat meer crossen bij FloBikes te bekijken dan in België, maar ook in Nederland is hun livestream best vaak geo-blocked. Voor de wegwielerwedstrijden die FloBikes uitzendt, geldt nog veel vaker (bijna altijd) dat hun livestream geo-blocked is voor kijkers uit Nederland en België. Hoewel FloBikes dus in theorie een heel mooi aanbod aan wielerwedstrijden per livestream heeft, is het dus niet echt een aanrader voor wielerfans uit Nederland en België om een abonnement te nemen, vanwege de vele geo-restrictions.

Livestream Eurosport?

Eurosport heeft ook de uitzendrechten van de cyclocross van Eeklo. Mogelijk stellen zij ook een livestream op hun Eurosport Player. Zodra hier zekerheid over is, wordt dat hier gemeld.

Voorgaande editie: uitslag veldrit Eeklo 2019

 1. Laurens Sweeck
 2. Eli Iserbyt
 3. Quinten Hermans
 4. Toon Aerts
 5. Daan Soete
 6. Michael Vanthourenhout
 7. Jens Adams
 8. Tom Meeusen
 9. Jim Aernouts
 10. Gianni Vermeersch

Lees verder

© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2020 live tv en livestreamOp zondag 6 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wacht…
Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 10 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt…

1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
De drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekDe drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekIn het wielrennen nemen de zogenaamde “Grote Ronden” een bijzondere plaats in. Een Grote Ronde is een rittenwedstrijd di…
Bronnen en referenties
 • http://www.eeklo.be/Eeklo_leeft/evenementen/veldrit_Grote_Prijs_stad_Eeklo
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Eecloonaar_(weekblad)
 • http://www.belgiancycling.be/files/Documenten/Disciplines/Veldrijden/Kalender/CYCLO-CROSSKALENDER_2014-2015.pdf
 • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150116_01477900
 • http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-eeklo/verjonging-bij-sportvrienden-a2585361/

Reageer op het artikel "Veldrit: Ethias Cross Eeklo 2021, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!