Formule 1: GP van Abu Dhabi 2020, live op tv en livestream

Formule 1: GP van Abu Dhabi 2020, live op tv en livestream Op zondag 13 december 2020 wordt de Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. Dit is de twaalfde editie van deze Arabische Grand Prix. De race wordt verreden op het Yas Marina Circuit in de Verenigde Arabische Emiraten. De GP Abu Dhabi is live op tv te zien. Ook kan men deze Formule 1-race op het internet via een livestream bekijken.

Het emiraat Abu Dhabi

Abu Dhabi is één van de zeven emiraten die samen het land 'de Verenigde Arabische Emiraten' vormen. Daarnaast is Abu Dhabi ook de naam van de hoofdstad van het land. Die stad ligt in het gelijknamige emiraat. Abu Dhabi ligt aan de oostkant van het Arabisch schiereiland. De naam Abu Dhabi betekent 'de vader van de gazelle'.

Gazelle?

Wat is de oorsprong van deze naam? Volgens de legende zag een sjeik ooit een gazelle waarop hij wilde jagen. Toen hij het dier op enige afstand stiekem achtervolgde, trof hij die gazelle uiteindelijk aan bij een onbekende waterbron. Zo'n bron was natuurlijk een belangrijke vondst in dit droge gebied. De sjeik besloot daarom bij die bron een nieuwe nederzetting te bouwen, die hij dus Abu Dhabi noemde.

Kamelen, dadels en olie

Eeuwenlang was Abu Dhabi een gebied waarin het fokken van kamelen en het plukken van dadels tot de grote inkomstenbronnen behoorden. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden ook visserij en parelduiken belangrijke inkomstenbronnen van de bevolking. De grote verandering kwam in 1958, toen er olie in Abu Dhabi werd gevonden. Enkele jaren daarna werden pas de eerste verharde wegen in dit gebied aangelegd. In de daaropvolgende decennia werd Abu Dhabi dankzij de olie één van de rijkste regio's ter wereld.

Historie: Formule 1 GP Abu Dhabi

In 2009 werd de eerste editie van de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi gehouden. De hoofdsponsor van het evenement is Etihad Airways, een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste editie van de Formule 1 GP Abu Dhabi werd in het najaar van 2009 gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel.

Hoe ziet anno 2020 de erelijst van de Formule 1 GP van Abu Dhabi eruit? De recordhouder qua aantal zeges in deze GP is Lewis Hamilton. Hij won deze Formule 1 GP vijf keer (in 2011, 2014, 2016, 2018 en 2019). Vettel won deze Formule 1 GP drie keer (2009, 2010 en 2013). Kimi Raikkonen won de race in 2012, Nico Rosberg pakte de zege in 2015 en Valtteri Botas zegevierde in deze Formule 1 GP in 2017.

Locatie: Yas Marina Circuit

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt verreden op het Yas Marina Circuit. Dit circuit werd geopend in oktober 2009. Het werd ontworpen door Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit is het duurste circuit ter wereld. De bouw heeft circa 900 miljoen euro gekost. De baan heeft een lengte van 5,554 kilometer en telt 20 bochten.

Yas: kunstmatig eiland

Het circuit bevindt zich op Yas, een kunstmatig eiland voor de kust van Abu Dhabi. Op dit eiland bevinden zich ook allerlei toeristische trekpleisters, waaronder een themapark van Warner Bros, een waterpretpark en het themapark Ferrari World Abu Dhabi. Ook zijn er diverse hotels en een groot winkelcentrum, genaamd de Yas Mall.

Race in namiddag en avond (plaatselijke tijd)

De Grand Prix van Abu Dhabi wordt tijdens een ander deel van de dag verreden dan alle andere GP's. De meeste Formule 1-races worden 's middags verreden. De start is bij die wedstrijden meestal rond drie uur plaatselijke tijd. Twee grote uitzonderingen hierop zijn de GP Singapore en de GP Abu Dhabi. De Formule 1 GP Singapore wordt 's avonds verreden. De Formule 1 GP Abu Dhabi begint daarentegen in de namiddag (om 17u10) en finisht in de avond. Er is daarom veel verlichting rond de baan om te voorkomen dat het te donker wordt op het circuit tijdens de GP van Abu Dhabi.

De keuze voor dat tijdstip heeft praktische en commerciële voordelen voor veel Europese tv-zenders. Doordat men in de namiddag (plaatselijke tijd) deze Formule 1 GP rijdt, is deze race voor de kijkers in Nederland en België (als gevolg van het tijdsverschil met Abu Dhabi) vanaf ongeveer 14u10 live te zien. Dat is 'de gewoonlijke tijd', waarop ook de meeste Europese GP's voor de Nederlanders en Belgen live op televisie en per livestream te zien zijn.

Programma GP Abu Dhabi

Hieronder vindt u het programma van de Grand Prix, met de tijdstippen waarop men in Nederland en België dit evenement live kan bekijken (op tv of via een livestream). De tijdsverschillen met de Verenigde Arabische Emiraten zijn hierin dus verrekend. De GP begint op zondag 13 december om 17u10 plaatselijke tijd; het is dan in Nederland en België 14u10.

Programma vrijdag 11 december 2020

 • 10u00-11u30: Eerste vrije training
 • 14u00-15u30: Tweede vrije training

Programma zaterdag 12 december 2020

 • 11u00-12u00: Derde vrije training
 • 14u00-15u00: Kwalificatie Formule 1 GP Abu Dhabi

Programma zondag 13 december 2020

 • 14u10: Start van de Formule 1 Abu Dhabi Grand Prix

Live op tv: Formule 1 Grand Prix Abu Dhabi 2020

GP Abu Dhabi bij Ziggo Sport: hoe laat?

De Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi wordt in Nederland live op tv uitgezonden door Ziggo Sport. Hoe laat beginnen de uitzendingen van deze Formule 1 GP? Hieronder vindt u het schema van de uitzendingen van hun live tv-uitzendingen (op Ziggo Sport 14) en van hun livestream.

Uitzendschema: Formule 1 GP Abu Dhabi live bij Ziggo Sport

 • Vr. 11 december 9u55: eerste vrije training live op tv en livestream
 • Vr. 11 december 13u55: tweede vrije training live op tv en livestream
 • Vr. 11 december 23u00: Formule 1 Café (talkshow)
 • Za. 12 december 10u55: derde vrije training live op tv en livestream
 • Za. 12 december 13u15: kwalificatie Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream
 • Zo. 13 december 13u00: voorbeschouwing Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream
 • Zo. 13 december 14u10: start Formule 1 GP Abu Dhabi live op tv en livestream

Formule 1 GP Abu Dhabi op overige tv-zenders

In Vlaanderen is deze Formule 1-race live te zien op Play Sports. In Duitsland zendt RTL Deutschland deze Arabische GP uit. Die Duitse zender is ook door de meeste Nederlandse en Belgische tv-kijkers te ontvangen. Veel Nederlanders en Belgen die geen abonnement hebben op Play Sports of Ziggo, kijken via de zender RTL Deutschland gratis naar de Formule 1 GP's op tv.

Livestream Formule 1 GP Abu Dhabi

Livestream Formule 1 Ziggo Sport Totaal

Er wordt in Nederland een livestream aangeboden door Ziggo Sport Totaal. Met zo'n livestream kan men de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi dus op een smartphone of computer bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Dit is een dienst waarvoor men moet betalen. Men heeft op die app, behalve livestream van de live tv-uitzendingen, ook allerlei extra's. Daaronder zijn een live timing en een kanaal met een livestream van de pitlane.

Livestream Formule 1 GP via Go App

Men kan echter ook per livestream op de reguliere Go App (online tv) op zondag 13 december kijken naar de Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi. Met die app kan men via een livestream de tv-uitzendingen van het standaard zenderpakket van Ziggo live in de hele EU bekijken. Klanten van digitale tv van Ziggo hoeven niets bij te betalen om die standaard zenders te kunnen bekijken. Zij hebben echter niet alle extra kanalen en extra opties die men bijvoorbeeld wel op de Ziggo Sport Go App en de F1 Tv Pro App heeft, zoals een live timing of een kanaal met 'on board'-beelden. Op de reguliere Go App kan men als klant van Ziggo, als men geen aanvullend abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal heeft, alleen de standaard live tv-uitzendingen van Ziggo Sport 14 en RTL Deutschland bekijken. Indien men echter wel een aanvullend zenderpakket heeft van Ziggo Sport Totaal heeft, dan kan men ook die extra kanalen op die Go App per livestream bekijken. Dat totale zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kan men kopen, doch het is ook mogelijk om dit te kiezen als een 'gratis bonus', indien men bepaalde abonnementen combineert van Vodafone (mobiele telefonie) en Ziggo Tv.

Livestream Play Sports (hele EU)

Er wordt ook een livestream van de GP Abu Dhabi aangeboden door Telenet Play Sports. Bij hen kan men op 12 december de kwalificatie per livestream kijken. Op 13 december kan men bij hen per livestream de race bekijken. (De vrije trainingen zijn niet op hun livestream te zien.) Men dient een abonnement op die dienst te hebben, of een dagpas te kopen, om een livestream bij hen te kunnen bekijken. Tv-klanten van Telenet Play Sports in Vlaanderen kunnen de livestream bekijken door in te loggen op de website van Play Sports. Het is echter ook mogelijk om een puur digitaal (online) abonnement te nemen op de Play Sports Go App. In dat geval kan men deze Formule 1 GP bekijken op die Play Sports Go App. Elke livestream op die app is in de hele EU te bekijken. Bij Play Sports kan men naast Formule 1 ook veel andere sporten per livestream bekijken, zoals voetbal, veldrijden, hockey, MXGP en MMA.

Livestream Formule 1 via iTV-app

Is het ook mogelijk voor klanten van interactieve tv bij KPN om deze Formule 1 GP per livestream te volgen? Klanten met zo'n KPN-abonnement kunnen per livestream naar tv-zenders kijken op die app. Tot de zenders die men per livestream kan bekijken behoort ook RTL Deutschland. Voor klanten die reeds zo'n abonnement op interactieve tv hadden, is de iTV-app een extra die men in 2018 automatisch erbij heeft gekregen. Voor hen biedt deze app in de praktijk dus een soort 'gratis livestream' van de GP Abu Dhabi 2020. Dit is echter wel alleen maar een livestream van de live tv-uitzending van RTL Deutschland. De livestream van de Nederlandse live tv-uitzending van Ziggo Sport Totaal is niet gratis te ontvangen. Om hun stream te kunnen ontvangen, dient men een aanvullend abonnement te hebben op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal.

Livestream F1 Tv Pro

In veel landen (waaronder Nederland en België) is het ook mogelijk om een abonnement te nemen op F1 Tv Pro, waarmee men met een livestream naar de GP Abu Dhabi kan kijken. Anno 2020 werkt deze streamingdienst in Nederland samen met Ziggo Sport Totaal. De stream van F1 Tv Pro is niet een gratis livestream. Men dient een abonnement bij Ziggo Sport Totaal te hebben, of een betaald abonnement op F1 Tv Pro te hebben om een livestream van hen te kunnen bekijken.

Formule 1 GP Abu Dhabi bij Sporza en de NPO

Het Vlaamse VRT (Sporza) heeft bij deze Grand Prix niet een live tv-uitzending of livestream. (Zoals ze bijvoorbeeld wel de GP België live op tv en via een gratis livestream uitzonden.) Wel hebben zij in de namiddag van 1 december een uitgebreide samenvatting op tv van deze F1-race in Abu Dhabi. Bij de NPO (NOS Studio Sport) zendt men deze Arabische F1-race ook niet live op tv of per livestream uit. Wel kan men bij hen deze Formule 1 Grand Prix live volgen via een blog (ticker) en op teletekst.

Voorgaande editie: uitslag Formule 1 GP van Abu Dhabi 2019

 1. Lewis Hamilton (UK-Team Mercedes)
 2. Max Verstappen (Ned-Red Bull Racing) op 16"768
 3. Charles Leclerc (Mon-Ferrari F1) 44"435
 4. Valtteri Bottas (Fin-Team Mercedes) 44"381
 5. Sebastian Vettel (Dui-Ferrari F1) 1'04"353
 6. Alexander Albon (Tha-Red Bull Racing) 1'09"204
 7. Sergio Perez (Mex-Racing Point F1) + 1 ronde
 8. Lando Norris (UK-Team McLaren) + 1 ronde
 9. Daniil Kvijat (Rus-Toro Rosso) + 1 ronde
 10. Carlos Sainz Jr. (Spa-Team McLaren) + 1 ronde
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Turkije 2020, live op tv en livestreamOp zondag 15 november 2020 wordt de Formule 1 Grand Prix van Turkije gehouden. Dit is de achtste editie van de GP Turkij…
Formule 1: GP Emilia-Romagna Imola 2020 live tv & livestreamFormule 1: GP Emilia-Romagna Imola 2020 live tv & livestreamOp zondag 1 november 2020 wordt de Formule 1 GP van Emilia-Romagna verreden in Imola (Italië). De race vindt plaats op h…
Formule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamFormule 1: GP Toscane - Mugello 2020, live tv en livestreamOp zondag 13 september 2020 wordt er een Formule 1 Grand Prix verreden op het circuit van Mugello in Italië. De officiël…
IFP Enfusion Live: Wuppertal 17 oktober 2020 via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal 17 oktober 2020 via livestreamOp zaterdag 17 oktober 2020 staat er een groot kickboksgala gepland van Enfsusion Live in Wuppertal (Duitsland). Op het…

Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestreamDe zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 3 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt z…
25 krachtoefeningen voor een sterker lichaam25 krachtoefeningen voor een sterker lichaamSteeds meer Nederlanders doen aan fitness. Soms weten mensen echter niet wat de beste manier van sporten is. Een persona…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_Grand_Prix
 • https://www.gpupdate.net/nl/f1-gp-edities/3011/formule-1-grand-prix-van-abu-dhabi-2019/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Abu_Dhabi_(emiraat)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Yas_Marina_Circuit

Reageer op het artikel "Formule 1: GP van Abu Dhabi 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 25-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!