Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019 afgelast

Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019 afgelast Op zaterdag 26 oktober 2019 zou op het terrein van Autotron Rosmalen de vijfde editie van de Grote Prijs van Brabant Veldrijden worden gehouden. Op 20 september 2019 werd echter bekend dat deze veldrit is afgelast. De organisatie heeft desondanks nog grote ambities voor de toekomst. Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen?

Historie GP Brabant

GP Brabant Cyclocross 2013

Op zaterdag 12 oktober 2013 werd in 's Hertogenbosch de eerste editie van de Grote Prijs van Brabant verreden. Tom Meeusen won dat jaar de wedstrijd bij de heren elite (profs). Bij de dames zegevierde Marianne Vos. Bij de junioren pakte Max Gulickx de zege en bij de categorie nieuwelingen kwam Jens Dekker zegevierend over de finish. De eerste editie van deze veldrit in Den Bosch werd beschouwd als een groot succes. De organisatie had in die begintijd ook grote ambities; zo wilde men binnen enkele jaren een onderdeel worden van de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross.

GP Brabant Cyclocross 2014

De tweede editie van deze veldrit in Den Bosch werd gehouden op zaterdag 11 oktober 2014. Ditmaal werd de dameswedstrijd gewonnen door de Britse Helen Wyman. Tweede werd de Nederlandse Sophie de Boer. Op de derde plek eindigde de Britse Nikki Harris. De wedstrijd bij de heren elite (profs) werd in 2014 gewonnen door Lars van der Haar. Deze Nederlander won in Den Bosch na een imposante solo. Hij finishte met 49 seconden voorsprong op de nummer twee, zijn landgenoot Corné van Kessel. Op de derde plek eindigde de Belg Jim Aernouts. Ook op de vierde en vijfde plek eindigden Belgen, namelijk respectievelijk Kevin Pauwels en Sven Nys.

Geen GP Brabant in 2015

Het was de bedoeling dat op zaterdag 10 oktober 2015 de derde editie van deze veldrit in Den Bosch plaats zou vinden. De organisatie had in de aanloop naar die editie te kampen met diverse tegenslagen. Zo had men gehoopt om dat jaar een onderdeel te zijn van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden, maar de GP Brabant kreeg geen plek in dat klassement. Vervolgens werd men ook nog geconfronteerd met duidelijk minder sponsorinkomsten dan men oorspronkelijk had begroot. Uiteindelijk besloot men om de editie van 2015 niet door te laten gaan en zich erop te gaan focussen om de wedstrijd met ingang van 2016 weer nieuw leven in te blazen.

2016: Libéma

Voor die editie van 2016 is de stichting die de wedstrijd oorspronkelijk organiseerde (de Stichting Grote Prijs van Brabant) een samenwerkingsverband aangegaan met het bekende organisatiebureau Libéma. De stichting en het bedrijf Libéma tekenden een contract voor vijf jaar. Het hoofdkantoor van Libéma is in Rosmalen gevestigd, in het oude gebouw van Autotron, vandaar dat de veldrit met ingang van 2016 niet meer in Den Bosch wordt verreden, maar naar Rosmalen is verhuisd.

Wielerpassie Festival 2017

De veldrit was in 2017 een onderdeel van een groter evenement, namelijk het meerdaagse Wielerpassie Festival. Op het programma van dit festival stonden allerlei activiteiten die te maken hebben met het wielrennen, waaronder workshops, seminars, een wielercafé, een veldtoertocht en de fandag van Team LottoNL Jumbo. De veldrit GP Brabant was het sportieve hoogtepunt van het evenement. Mathieu van der Poel won deze editie van de GP Brabant.

EK veldrijden 2018 in Rosmalen

In 2018 werd er niet een GP Brabant verreden. In plaats daarvan focuste het organisatiecomité zich met opzet helemaal op het organiseren van het EK veldrijden, dat in dat seizoen op het parcours in Rosmalen werd verreden.

GP Brabant 2019 afgelast, maar mogelijk het EK weer in 2020

Met ingang van 2019 zou de GP Brabant weer terugkeren op de veldritkalender. De cyclocross zou op 26 oktober verreden worden. In de zomer van 2019 presenteerde de organisatie met trots een nieuwe hoofdsponsor, die de veldrit voor de komende jaren bestaanszekerheid zou geven. Daarna werd het echter enige tijd stil en vernam men niets meer over het programma, de deelnemerslijst of een mogelijke live tv-uitzending van deze cross.

Uiteindelijk bleek op 20 september dat men besloten had om de GP Brabant in 2019 toch niet door te laten gaan. De officiële reden hiervoor is, dat men zich er volledig op wil focussen, om in 2020 weer het EK veldrijden in Rosmalen te organiseren. Men wil daarvolledig haar organisatorische en financiële middelen voor gebruiken. Daarnaast heeft de organisatie echter wel de hoop om vervolgens vanaf 2021 wel weer jaarlijks een veldrit op het parcours in Rosmalen te organiseren.

Locatie: parcours GP Brabant

Parcours 2013 en 2014

De eerste twee edities van deze veldrit vonden plaats bij De Pettelaarse Schans. Het oude fort dat hier ooit stond heette Fort Saint Michèl. Dit fort werd in 1623 gebouwd om de stad 's-Hertogenbosch te beschermen. Al in 1672 werd het gesloopt. Desondanks heeft dat gebied ook in de 21e eeuw nog steeds de fascinerende vorm van het voormalige fort: een ster met vijf punten. De Pettelaarse Schans bevindt zich ten zuiden van het stadscentrum van Den Bosch.

Parcours 2016 en 2017

Met ingang van 2016 wordt de veldrit verreden bij het Autotron in Rosmalen. Het parcours is uitgetekend met hulp van twee ex-profwielrenners: Richard Groenendaal en Piet van Katwijk. Het circuit heeft een lengte van 2700 meter. Het parcours loopt onder over de bossen en langs de velden achter het Autotrongebouw. Er zijn onder meer een heuveltje, een plankenpassage en een zandstrook op een strandje opgenomen in dit parcours. Het is een relatief compact parcours, wat vanzelfsprekend in het voordeel van de toeschouwers is. De locatie waar deze cross zich afspeelt is overigens al jaren bekend in de sportwereld om andere redenen: jaarlijks wordt daar namelijk het internationale tennistoernooi van Rosmalen gehouden. Dit is het enige Nederlandse proftoernooi dat op grasbanen wordt gespeeld.

Veldrijden live op tv op 26 oktober 2019

Op de datum waarop de GP Brabant verreden zou worden, zaterdag 26 oktober, wordt er wel weer een Vlaamse veldrit live op tv (en per livestream) uitgezonden: de Ethias Cross Beringen. Die cyclocross is live op tv te zien bij de Vlaamse commerciële zender VTM.

Voorgaande editie: uitslag GP Brabant Veldrijden 2017 in Rosmalen

Uitslag heren elite:

  1. Mathieu van der Poel
  2. Toon Aerts
  3. Corné van Kessel

Uitslag dames elite:

  1. Maud Kaptheijns
  2. Loes Sels
  3. Nikki Brammeier
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 30 november 2019 wordt de eerste editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Veldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamVeldrit Wachtebeke: Ambiancecross 2019 live tv en livestreamOp zaterdag 23 november 2019 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Deze veldrit vindt plaats in het Oost-Vlaamse Wa…
Veldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Koppenbergcross 2019, live op tv en livestreamDe 29e editie van de Koppenbergcross vindt plaats op vrijdag 1 november 2019. Deze veldrit wordt verreden in het dorp Me…

Olympische Spelen 2021, live op tv en livestreamOlympische Spelen 2021, live op tv en livestreamDe Olympische Spelen van 2021 worden gehouden in Tokio (Japan). Dit grootste sportevenement ter wereld begint op 23 juli…
Ethias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamEthias Polderscross Kruibeke 2019, live tv en livestreamDe zesde editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 12 oktober 2019. Het parcours van deze veldrit bevindt zi…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lib%C3%A9ma
  • http://www.wielerpassie.nl/bezoeker/programma
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/107138/veldrit-gp-brabant-geannuleerd.html
  • http://veldrit-gpb.nl/de-wedstrijd

Reageer op het artikel "Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019 afgelast"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 20-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!