InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019

Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019

Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019 Op zaterdag 26 oktober 2019 wordt de vijfde editie gehouden van de Simac Grote Prijs van Brabant Veldrijden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich op het terrein van Autotron Rosmalen, nabij de Brabantse hoofdstad 's Hertogenbosch. Hoe ziet het programma van deze GP Brabant Veldrijden 2019 eruit? Is de GP Brabant ook live op tv of online via een livestream te volgen? Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen?

Historie GP Brabant

GP Brabant Cyclocross 2013

Op zaterdag 12 oktober 2013 werd in 's Hertogenbosch de eerste editie van de Grote Prijs van Brabant verreden. Tom Meeusen won dat jaar de wedstrijd bij de heren elite (profs). Bij de dames zegevierde Marianne Vos. Bij de junioren pakte Max Gulickx de zege en bij de categorie nieuwelingen kwam Jens Dekker zegevierend over de finish. De eerste editie van deze veldrit in Den Bosch werd beschouwd als een groot succes. De organisatie had in die begintijd ook grote ambities; zo wilde men binnen enkele jaren een onderdeel worden van de Telenet UCI Wereldbeker Cyclocross.

GP Brabant Cyclocross 2014

De tweede editie van deze veldrit in Den Bosch werd gehouden op zaterdag 11 oktober 2014. Ditmaal werd de dameswedstrijd gewonnen door de Britse Helen Wyman. Tweede werd de Nederlandse Sophie de Boer. Op de derde plek eindigde de Britse Nikki Harris. De wedstrijd bij de heren elite (profs) werd in 2014 gewonnen door Lars van der Haar. Deze Nederlander won in Den Bosch na een imposante solo. Hij finishte met 49 seconden voorsprong op de nummer twee, zijn landgenoot Corné van Kessel. Op de derde plek eindigde de Belg Jim Aernouts. Ook op de vierde en vijfde plek eindigden Belgen, namelijk respectievelijk Kevin Pauwels en Sven Nys.

Geen GP Brabant in 2015

Het was de bedoeling dat op zaterdag 10 oktober 2015 de derde editie van deze veldrit in Den Bosch plaats zou vinden. De organisatie had in de aanloop naar die editie te kampen met diverse tegenslagen. Zo had men gehoopt om dat jaar een onderdeel te zijn van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden, maar de GP Brabant kreeg geen plek in dat klassement. Vervolgens werd men ook nog geconfronteerd met duidelijk minder sponsorinkomsten dan men oorspronkelijk had begroot. Uiteindelijk besloot men om de editie van 2015 niet door te laten gaan en zich erop te gaan focussen om de wedstrijd met ingang van 2016 weer nieuw leven in te blazen.

2016: Libéma

Voor die editie van 2016 is de stichting die de wedstrijd oorspronkelijk organiseerde (de Stichting Grote Prijs van Brabant) een samenwerkingsverband aangegaan met het bekende organisatiebureau Libéma. De stichting en het bedrijf Libéma tekenden een contract voor vijf jaar. Het hoofdkantoor van Libéma is in Rosmalen gevestigd, in het oude gebouw van Autotron, vandaar dat de veldrit met ingang van 2016 niet meer in Den Bosch wordt verreden, maar naar Rosmalen is verhuisd.

Wielerpassie Festival 2017

De veldrit was in 2017 een onderdeel van een groter evenement, namelijk het meerdaagse Wielerpassie Festival. Op het programma van dit festival stonden allerlei activiteiten die te maken hebben met het wielrennen, waaronder workshops, seminars, een wielercafé, een veldtoertocht en de fandag van Team LottoNL Jumbo. De veldrit GP Brabant was het sportieve hoogtepunt van het evenement. Mathieu van der Poel won deze editie van de GP Brabant.

EK veldrijden 2018 in Rosmalen

In 2018 werd er niet een GP Brabant verreden. In plaats daarvan focuste het organisatiecomité zich met opzet helemaal op het organiseren van het EK veldrijden, dat in dat seizoen op het parcours in Rosmalen werd verreden. Met ingang van 2019 is de GP Brabant echter weer teruggekeerd op de veldritkalender.

Locatie: parcours GP Brabant

Parcours 2013 en 2014

De eerste twee edities van deze veldrit vonden plaats bij De Pettelaarse Schans. Het oude fort dat hier ooit stond heette Fort Saint Michèl. Dit fort werd in 1623 gebouwd om de stad 's-Hertogenbosch te beschermen. Al in 1672 werd het gesloopt. Desondanks heeft dat gebied ook in de 21e eeuw nog steeds de fascinerende vorm van het voormalige fort: een ster met vijf punten. De Pettelaarse Schans bevindt zich ten zuiden van het stadscentrum van Den Bosch.

Parcours 2016, 2017 en 2019

Met ingang van 2016 wordt de veldrit verreden bij het Autotron in Rosmalen. Het parcours is uitgetekend met hulp van twee ex-profwielrenners: Richard Groenendaal en Piet van Katwijk. Het circuit heeft een lengte van 2700 meter. Het parcours loopt onder over de bossen en langs de velden achter het Autotrongebouw. Er zijn onder meer een heuveltje, een plankenpassage en een zandstrook op een strandje opgenomen in dit parcours. Het is een relatief compact parcours, wat vanzelfsprekend in het voordeel van de toeschouwers is. De locatie waar deze cross zich afspeelt is overigens al jaren bekend in de sportwereld om andere redenen: jaarlijks wordt daar namelijk het internationale tennistoernooi van Rosmalen gehouden. Dit is het enige Nederlandse proftoernooi dat op grasbanen wordt gespeeld.

Programma GP Brabant Veldrijden 2019 (onder voorbehoud)

 • 10.00 uur Nieuwelingen
 • 11.00 uur Junioren
 • 13.30 uur - Dames Elite
 • 15.00 uur - Heren Elite (profs) en Beloften (U23)

Deelnemers: startlijst

Welke prominente deelnemers staan op de startlijst van de GP Brabant 2019? Men hoopt wederom Mathieu van der Poel als grote publiekstrekker te contracteren. Waarschijnlijk staan ook diverse Nederlandse subtoppers op de startlijst van deze cyclocross, zoals Lars van der Haar, Corné van Kessel en David van der Poel. Diverse Vlaamse toppers zullen echter niet aanwezig zijn op de deelnemerslijst van deze Nederlandse veldrit, aangezien zij op de middag van 26 oktober in Vlaanderen de Ethias Cross Beringen rijden. Zodra de complete startlijst mte rugnummers van de GP Brabant 2019 bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live? Tv? Livestream?

Wordt de GP van Brabant Cyclocross 2019 live op tv uitgezonden of is hij live via een stream online te bekijken? Neen, helaas is er in 2019 geen uitzending van deze veldrit op tv en er is evenmin een livestream van de GP Brabant beschikbaar.

Bij de eerste editie van deze cross in 2013 werd deze Brabantse wedstrijd nog live op tv uitgezonden door Omroep Brabant. Ook was de veldrit toen online te volgen via een livestream op de website van deze omroep. Latere edities van deze Brabantse cyclocross waren echter niet live op tv en er was toen evenmin een livestream beschikbaar. Vanwege de grote ambities van de organisatoren van deze cross werd er verwacht dat er in 2019 wel weer een uitzending live op tv of toch minstens een livestream beschikbaar zou zijn, doch dat is dus niet het geval.

Veldrijden live op tv op 26 oktober 2019

Op de dag van de GP Brabant, zaterdag 26 oktober, wordt er wel weer een Vlaamse veldrit live op tv uitgezonden: de Ethias Cross Beringen. Die cyclocross is live op tv te zien bij de Vlaamse commerciële zender VTM.

Voorgaande editie: uitslag GP Brabant Veldrijden 2017 in Rosmalen

Uitslag heren elite:

 1. Mathieu van der Poel
 2. Toon Aerts
 3. Corné van Kessel

Uitslag dames elite:

 1. Maud Kaptheijns
 2. Loes Sels
 3. Nikki Brammeier
© 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2019 live op tv en livestreamOp zaterdag 26 oktober 2019 wordt de Ethias Cross Beringen verreden. Deze veldrit is de opvolger van de GP Hasselt die j…
Cyclocross Gullegem 2019Cyclocross Gullegem 2019Op zaterdag 5 januari 2019 wordt de Cyclocross Gullegem verreden. ​Dit is de tweede editie van deze West-Vlaamse v…
World Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamWorld Cup Cyclocross Bern 2019, live tv en livestreamOp zondag 20 oktober 2019 wordt de Cyclocross Bern (Zwitserland) verreden. Deze Zwitserse veldrit is een onderdeel van d…
Veldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten 2019, live op tv en livestreamOp zondag 13 oktober 2019 wordt de 44e editie gehouden van de veldrit van Gieten. Dit is de openingswedstrijd van de Sup…
Veldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersVeldrit: Cyclocross Rucphen 2019 - programma en deelnemersOp zaterdag 26 januari 2019 wordt de zevende editie verreden van de Internationale Cyclocross van Rucphen. De toegang bi…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lib%C3%A9ma
 • http://www.wielerpassie.nl/bezoeker/programma
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/107138/veldrit-gp-brabant-geannuleerd.html
 • http://veldrit-gpb.nl/de-wedstrijd

Reageer op het artikel "Veldrit: Grote Prijs Brabant 2019"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 12-09-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!