Bislett Games 2020 (Diamond League): 'Impossible Games'

Bislett Games 2020 (Diamond League): 'Impossible Games' In Oslo (Noorwegen) worden jaarlijks de Bislett Games georganiseerd. Dit atletiekevenement is een onderdeel van de Diamond League. In 2020 kunnen de Bislett Games vanwege het coronavirus niet in de reguliere opzet doorgaan. Daarom organiseert men op zaterdag 11 juni 2020 een atletiekevenement met een alternatieve opzet: de Impossible Games. Dit evenement is live op tv en online via een livestream te bekijken.

Bislett: het beroemdste stadion van Noorwegen

Het Bislettstadion bij Oslo is een legendarische locatie in de sportgeschiedenis. Het verhaal van dit stadion begint eigenlijk in 1908, toen de gemeente besloot dat dit terrein in te richten als sportaccommodatie voor schaatsen, voetbal en atletiek. In die begintijd was het echter nog geen echt stadion, maar slechts een voetbalveld waar omheen in de zomer een atletiekbaan lag en in de winter een schaatsbaan.

Stadion

In 1917 besloot men om tribunes rondom dit sportveld te bouwen. In 1922 was de bouw van het stadion voltooid. In de daaropvolgende jaren groeide dit zowel in de atletiek als in het schaatsen uit tot één van de beroemdste banen ter wereld. Er werden talloze wereldrecords op gevestigd.

Grote evenementen

In 1946 was de baan bijvoorbeeld het decor van het EK atletiek, in 1952 was dit het schaatsstadion van de Olympische Winterspelen. Vele malen werd het WK schaatsen op deze baan gehouden. Ook de Nederlanders Kees Verkerk en Ard Schenk boekten grote successen op deze baan.

Einde schaatsbaan

In 1988 kwam er een einde aan de schaatsbaan in het Bislettstadion. Een belangrijke oorzaak hiervan was, dat de internationale regels voor een schaatsbaan aangepast waren, waardoor topschaatsbanen voortaan andere, kortere bochten kregen, die afweken van de bochten op een atletiekbaan. Dit zou dus praktische bezwaren oproepen, indien men zo'n schaatsbaan op de atletiekbaan in het stadion wilde aanleggen. Een andere reden was de opkomst van de indoor schaatsbanen, waarmee een buitenbaan zoals Bislett qua tijden sowieso niet zou kunnen concurreren. Wat ook meespeelde was de dalende populariteit van het schaatsen in Noorwegen tijdens de jaren tachtig. Alles bij elkaar besloot men om voortaan de schaatsbaan niet meer in de winter op te bouwen en zich vooral op atletiek te focussen.

Atletiek: Bislett Games

Sinds 1924 wordt er jaarlijks een groot internationaal atletiekevenement gehouden in het Bislettstadion. Van 1924 tot aan 1937 heette dit evenement 'The American Meetings'. In de daaropvolgende decennia had het evenement diverse organisatoren en ook verschillende namen. Sinds 1965 is de vaste naam van dit evenement 'The Bislett Games'.

Wereldrecords

In de periode 1924-2019 zijn er tijdens alle edities van dit atletiekevenement in totaal 65 wereldrecords gebroken. Een hoogtepunt uit de geschiedenis van de Bislett Games was de editie van 1985, toen er drie wereldrecords op één avond werden gevestigd: op de 5000 meter (Said Aouita), op de 10.000 meter (Ingrid Kristiansen) en op de Engelse mijl (Steve Cram).

Diamond League

In de periode 1993-1997 waren de Bislett Games een onderdeel van de 'Golden Four', een reeks van de vier grootste atletiekmeetings ter wereld. In 1998 werd de Golden League opgericht, als een soort wereldbeker atletiek. De Bislett Games werden daarvan toen een onderdeel. In 2010 werd de naam van deze wedstrijdreeks veranderd in de Diamond League. De meeting in Bislett is altijd een onderdeel van deze wedstrijdserie gebleven.

Coronavirus: crisis in 2020

In 2020 kunnen vanwege het coronavirus heel veel sportevenementen niet doorgaan, waaronder de Olympische Spelen, het EK atletiek en het EK voetbal. Ook de wedstrijden van de Diamond League kunnen vanwege dit virus niet doorgaan, waaronder dus de Bislett Games. De organisatoren van dit evenement hebben daarom echter een alternatief evenement bedacht, dat zij alsnog op de datum van de Bislett Games (11 juni 2020) willen laten plaatsvinden. De naam van dit nieuwe evenement is de 'Impossible Games'.

Impossible Games 2020: programma

Het exacte programma van de 'Impossible Games' is nog niet bekend. Wel is bekend dat er bij dit evenement geen publiek aanwezig zal zijn en dat er diverse andere maatregelen worden genomen, om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo kiest men er waarschijnlijk ook voor om geen wedstrijden met groepen atleten te doen, maar alleen wedstrijden waarbij individuele atleten in actie komen. Men wil bijvoorbeeld een wereldrecordpoging organiseren van Karsten Warholm op de 300 meter horden. Ook wil men op het programma een wedstrijd in het polsstokhoogspringen zetten tussen diverse wereldtoppers. Zodra het definitieve programma bekend is, wordt het hier geplaatst.

Live op tv

De 'Impossible Games' worden live op tv uitgezonden. In Nederland is het evenement hoogstwaarschijnlijk live te zien bij Ziggo Sport Totaal. Zodra definitief bekend is of zij het uitzenden, wordt hier gemeld hoe laat de uitzending begint en op welke zender van Ziggo Sport Totaal dit plaatsvindt. In België wordt het waarschijnlijk live uitgezonden door Telenet Play Sports.

Livestream

De 'Impossible Games' worden op het internet uitgezonden door een livestream. In Nederland wordt die livestream waarschijnlijk verzorgd door Ziggo Sport Totaal. In België wordt de livestream waarschijnlijk verzorgd door Telenet Play Sports. Zodra hier meer zekerheid over is, worden hier de mogelijkheden gemeld om dit evenement in Nederland en België via een legale livestream online te bekijken.
© 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek 2020, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek 2020, live op tv en livestreamVan vrijdag 13 maart tot en met zondag 15 maart 2020 zouden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaatsvinden in de…
EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…

Skeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdSkeeleren: hulpmiddelen tijdens een training en wedstrijdBij skeeleren zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt. Het doel van de hulpmiddelen is vooral geri…
Darts: strategie bij het wegzetten en finishenDarts: strategie bij het wegzetten en finishenAls je een leg wil winnen in het darts zul je moeten eindigen met een dubbel. Dit wordt ook wel finishen genoemd. Veel g…
Bronnen en referenties
  • https://sportnieuws.nl/atletiek/supercreatieve-organisatie-impossible-games-in-plaats-van-diamond-league/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bislett_Games
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bislett_Stadium
  • https://www.historischnieuwsblad.nl/sloophamer-voor-bislett-stadion/

Reageer op het artikel "Bislett Games 2020 (Diamond League): 'Impossible Games'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 27-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!