InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenen

Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenen

Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenen Luik-Bastenaken-Luik is een klassieke wielerwedstrijd die elk jaar op het einde van april gereden wordt. De wedstrijd doorkruist de heuvels en dalen van de Belgische Ardennen en levert steeds mooie winnaars op. Luik-Bastenaken-Luik is niet alleen de oudste maar ook de meest prestigieuze klassieker van het internationale wielrennen. Op het indrukwekkende palmares van deze wielerwedstrijd staan namen van enkele legendarische kampioenen, denk bijvoorbeeld aan Merckx, Hinault en Anquetil. Luik-Bastenaken-Luik wordt beschouwd als de zwaarste klassieker van het wielerjaar en behoort tot de zogenaamde vijf grote monumenten uit het wielrennen.

Luik-Bastenaken-Luik: ontstaan en bijnaam

Luik-Bastenaken-Luik (in het Frans: Liège-Bastogne-Liège) werd voor het eerst georganiseerd in 1892 en is daarmee de oudste wielerklasieker van de wereld. Om die reden wordt de wedstrijd ook wel La Doyenne genoemd, wat "ouderdomsdeken" of "nestor" betekent. In het begin werd de wedstrijd door de Luikse wielerclub georganiseerd, maar sinds het begin van de jaren negentig is de organisatie overgenomen door het Franse ASO, die ook de Tour de France organiseert. De klassieker kwam in het verleden onder meer aan op de wielerbaan van Rocourt. Later verplaatste de aankomst zich naar de Boulevard de la Sauvenière in het centrum en sinds 1992 ligt de meet in de Luikse voorstad Ans.

Luik-Bastenaken-Luik: parcours

Het bijzondere aan het parcours is dat er maar heel weinig vlakke wegen in voorkomen. Na het vertrek uit Luik trekt het wielerpeloton zuidwaarts richting Bastenaken. Het parcours slingert zich over mooie wegen langs pittoreske dorpjes en adembenemende panorama's. Na het keerpunt in Bastenaken volgen een twaalftal beklimmingen die luisteren naar kleurrijke namen als Stockeu, Wanne, La Redoute of Saint-Nicolas. Die laatste beklimming is doorgaans de scherprechter van de finale van dit wielermonument.

Beklimmingen Luik-Bastenaken-Luik

De meeste van de beklimmingen uit Luik-Bastenaken-Luik zijn gemiddeld tussen 1 en 4 kilometer lang, wat maakt dat een renner goed bergop moet kunnen rijden om kans te maken op de overwinning. Niet alleen het zware parcours maar ook de weersomstandigheden maken van de klassieker een enorm zware koers. Zo heersen er in de Ardennen in de maand april nog dikwijls koude temperaturen. De klassieker heeft dan ook heel wat grote kampioenen als winnaar opgeleverd, zoals Van Looy, Merckx, Anquetil en Hinault.

De Ardense klassiekers

La Doyenne maakt samen met die andere Ardense klassieker de Waalse pijl al jaren deel uit van het zogenaamde "Ardense tweeluik". De twee Ardense klassiekers worden over een vergelijkbaar parcours gereden, hoewel de Waalse Pijl een vijftigtal kilometer korter is. Op de erelijsten van de twee klassiekers komen dan ook regelmatig dezelfde winnaars terug. Er zijn maar vijf renners die in hetzelfde jaar beide klassiekers konden winnen: Ockers, Merckx, Argentin, Rebellin en Valverde.

Monumenten voor kampioenen

Voor die eerste twee renners zijn monumenten opgericht. Ockers heeft een monument gekregen op de top van Les Forges, terwijl er voor Merckx een is opgericht op de top van de verschrikkelijk zware beklimming van Stockeu. Ook halverwege La Redoute vind je een monument, waarop vermeld staat dat "de grootste kampioenen hier de basis legden voor hun overwinning in Luik-Bastenaken-Luik" (vertaling uit het Frans). Dit monument zie je op de foto.

Opvallende prestaties

Merckx

De meest opvallende kampioen op de erelijst is uiteraard Eddy Merckx. Hij is recordhouder met vijf zeges, waarvan vooral de eerste zege een grote indruk maakte. Merckx viel toen aan op een zestigtal kilometer van de aankomst, werd bijgehaald door een ploegmaat, maar won toch nog in Luik.

Hinault

In 1980 schreef Bernard Hinault geschiedenis door in helse weersomstandigheden te winnen. Het was bar koud en de sneeuw maakte de wedstrijd zo zwaar dat er maar een twintigtal renners de koers uitreden. De kou zorgde ervoor dat Hinault er een voor altijd gevoelloze vinger aan over hield.

"VDB"

De meest opvallende prestatie van de laatste twintig jaar is de overwinning van Frank Vandenbroucke of "VDB" in 1999, toen hij Boogerd, Bartoli en Bettini het nakijken gaf met een splijtende demarrage op Saint-Nicolas. Vandenbroucke had zijn overwinning en de plaats van zijn demarrage zelfverzekerd aangekondigd in de kranten.

Belgische en Nederlandse winnaars Luik

Philippe Gilbert is de laatste Belgische winnaar van La Doyenne. In totaal wonnen de Belgen 58 keer, de Nederlanders 3 keer. Voor de laatste Nederlandse winnaar moeten we terug naar 1988, toen Adri Van der Poel won. De twee andere Nederlandse winnaars waren Steven Rooks (1983) en Ab Geldermans (1960).

Overige winnaars

  • 5 zeges: Merckx (1969, 1971, 1972, 1973, 1975)
  • 4 zeges: Argentin (1985, 1986, 1987, 1991)
  • 3 zeges: Houa (1892, 1893, 1894); De Bruyne (1956, 1958, 1959), Valverde (2006, 2008, 2015)
  • 2 zeges: oa. Hinault (1977, 1980); Bartoli (1997, 1998); Bettini (2000, 2002)
  • 1 zege: oa. Anquetil (1966), Van Looy (1961), Roger De Vlaeminck (1970), Andy Schleck (2009)

Lees verder

© 2009 - 2019 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Luik-Bastenaken-Luik: erelijst 1892-2019Luik-Bastenaken-Luik plaats is één van de vijf monumenten in het wielrennen. La Doyenne wordt sinds 1892 gereden en naar…
Wielerlegende Eddy MerckxDe Belgische Eddy Merckx was een van de grootste wielrenners ooit. Hij won elke beroemde ronde die er te winnen viel en…
Palmares en erelijst Bernard HinaultBernard Hinault (geboren 14 november 1954) is een Franse ex-wielrenner. Eind jaren 70 en begin jaren 80 reed Hinault een…
Wielrennen: wie is Bram Tankink?Wielrennen: wie is Bram Tankink?Hij staat bekend als knuffelbeer van Nederland in de wielrennerij, hij is altijd vrolijk, geeft netjes antwoord en houdt…
Frank Vandenbroucke (VDB): leven, carrière & boekenFrank Vandenbroucke (VDB): leven, carrière & boekenDe Belg Frank Vandenbroucke was een van de meest controversiële wielrenners van het internationale wielrennen. Als jonge…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Luik-Bastenaken-Luik, bezocht op 04/11/2015.

Reageer op het artikel "Luik-Bastenaken-Luik: een klassieker voor kampioenen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 04-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielerklassiekers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!