De Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd

De Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen staat bekend als de meest prestigieuze koers van Vlaanderen. De klassieker spreekt niet alleen tot de verbeelding van de Vlamingen maar ook van elke rechtgeaarde wielerliefhebber. Door haar parcours, haar beleving en haar unieke sfeer is deze wielerwedstrijd een van de meest fascinerende evenementen uit het internationale wielerseizoen. De Ronde van Vlaanderen behoort tot de zogenaamde "vijf grote monumenten" uit het wielrennen: dat zijn de belangrijkste klassiekers van het wielerseizoen. Over de Ronde van Vlaanderen zijn tal van interessante wielerboeken geschreven, die de helden van deze fascinerende koers uitgebreid beschrijven in woord en beeld.

Ontstaan en monumenten

Karel van Wijnendaele

De Ronde van Vlaanderen is gesticht door Karel Van Wijnendaele, voor wie er een monument is opgericht op de top van de Oude Kwaremont, in de zogenaamde "Ronde van Vlaanderen-straat". Karel Van Wijnendale was sportjournalist bij het toenmalige Sportwereld. Hij organiseerde de eerste Ronde in 1913. Na de tweede wereldoorlog kwam er een fusie van Sportwereld met Het Nieuwsblad en mede dankzij enkele mooie buitenlandse winnaars als Bobet en Simpson groeide de Ronde van Vlaanderen uit tot een wielerwedstrijd met internationale allure. Deze prachtige wielerwedstrijd maakt deel uit van de "vijf grote monumenten" uit het internationale wielrennen en wordt ook wel "Vlaanderens Mooiste" of simpelweg "de Ronde" genoemd.

Briek Schotte

De Ronde van Vlaanderen staat voor het vechten tegen regen en wind, het dokkeren over kasseien en het draaien en keren over smalle weggetjes. De renner die een goed voorbeeld is van het type renner dat de Ronde van Vlaanderen wint, is Briek Schotte. Hij staat symbool voor de zogenaamde Flandrien: de wroetende, nooit opgevende wielrenner die door alle weersomstandigheden blijft doorvechten voor de overwinning. Voor de tweevoudige winnaar (1942, 1948) werd een monument opgericht op het dorpsplein van zijn geboortedorp Kanegem. Briek Schotte overleed trouwens op de dag van de Ronde van Vlaanderen van 2004.

Parcours Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen start in het pittoreske stadscentrum van de historische stad Brugge, die ook de hoofdstad is van de provincie West-Vlaanderen. Daarna trekken de renners zuidwaarts naar de Vlaamse Ardennen. Daar moeten de renners over een zestiental heuvels die bijna allemaal kasseien hebben. De meeste heuvels zijn gemiddeld tussen 500 meter en twee kilometer lang. Een renner hoeft niet echt een klimmer te zijn om goed te presteren in de Ronde, maar hij moet wel de kracht hebben om de opeenvolging van al die hellingen goed te verteren.

Enkele legendarische heuvels uit de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen zijn onder meer:
 • Molenberg
 • Oude Kwaremont
 • Muur van Geraardsbergen
 • Bosberg
 • Paterberg
 • Taaienberg
 • Koppenberg

Opvallende winnaars Ronde van Vlaanderen

Eddy Merckx

In de Ronde van Vlaanderen zijn heelwat legendarische prestaties geleverd in barre, regenachtige weersomstandigheden. Zo was er de overwinning van Eddy Merckx in 1969 na een solo van meer dan zestig kilometer. In 1985 won de Belg Eric Vanderaerden in overvloedige regenval. Vanderaerden werd vroeg op achterstand gezet door een lekke band, maar kon wonderwel terugkeren tot in de voorste gelederen en liet zijn tegenstanders achter op de Muur van Geraardsbergen. De meest recente zeges die indruk maakten zijn die van Michele Bartoli, Tom Boonen en die van Stijn Devolder, steeds na een indrukwekkende solotocht.

Belgische en Nederlandse winnaars

De Belgen hebben met 65 het grootst aantal overwinningen behaald in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlanders moeten het stellen met 9 overwinningen. De eerste Nederlander die de Ronde van Vlaanderen kon winnen was Wim Van Est in 1953. Daarna volgden nog Jo De Roo (1965), Evert Dolman (1971), Cees Bal (1974), Jan Raas (1979, 1983), Hennie Kuiper (1981) en Johan Lammerts (1984). De laatste Nederlandse winnaar was Adri Van Der Poel in 1986.

Belangrijkste winnaars

 • 3 zeges: o.a. Magni (1949, 1950, 1951), Leman (1970, 1972, 1973), Museeuw (1993, 1995, 1998), Boonen (2005, 2006, 2012), Cancellara (2010, 2013, 2014)
 • 2 zeges: o.a. Merckx (1969, 1975), Van Petegem (1999, 2003), Devolder (2008, 2009)
 • 1 zege: o.a. Simpson (1961), Bartoli (1996), Ballan (2007)

Ronde van Vlaanderen: boeken

De heldendaden van de wielrenners uit Ronde van Vlaanderen hebben in de loop der jaren tal van wielerliefhebbers en journalisten geïnspireerd. Er zijn dan ook al behoorlijk wat mooie boeken over "de Ronde" geschreven zoals bijvoorbeeld:
 • "De Ronde van Vlaanderen", Rik Vanwalleghem
 • "100 jaar de Ronde van Vlaanderen", Luc Schoonjans en Geert Vandenbon
 • "Het Vlaanderen van de Ronde", Jeroen Wielaert
 • "Het Wonder van Vlaanderen", Rik Vanwalleghem
 • "100 X de Ronde", Bo Decraemer, Tieneke van de Velde en Geert Vandenbon

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Wielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeWielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeDe Koppenberg is een bekende heuvel in de Vlaamse Ardennen, meer bepaald in het dorpje Melden (Oudenaarde). De top van d…
Ronde van Vlaanderen: erelijst 1913-2019Ronde van Vlaanderen: erelijst 1913-2019De Ronde van Vlaanderen is één van de meest mythische wielerwedstrijden. Deze koers van meer dan 250 kilometer bereikt z…

Parijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het NoordenParijs-Roubaix: wielrennen door de Hel van het NoordenParijs-Roubaix is een wielerklassieker die tot de zwaarste koersen uit het internationale wielrennen behoort. Deze klass…
Tour de France: de mythe van de monumentale Mont VentouxTour de France: de mythe van de monumentale Mont VentouxDe Mont Ventoux is een van de meest afschrikwekkende bergen uit de Tour de France. De "Reus van de Provence" dwingt met…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen, bezocht op 21/08/2015.

Reageer op het artikel "De Ronde van Vlaanderen: Vlaanderens mooiste wielerwedstrijd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 06-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Special: Wielerklassiekers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!